Saturday, November 20, 2010

Homebrew Single Lever Cw Paddle


Salam ketemu lagi rakan-rakan sekalian, post kali ini berkaitan dengan homebrew, homebrew cw single lever paddle. Cetusan idea untuk menghasilkan paddle ini adalah kerana penat mengejar rakan-rakan semasa qso dimana mereka boleh dikatakan hampir keseluruhannya menggunakan paddle samada single atau double. Bagi aku yang menggunakan batang besi lurus ni, tak ubah macam kura-kura dengan arnab, tapi sebenarnya sampai jugak, maksudnya dapat copy jugak pancaran aku.

Setelah membuat sedikit kajian di internet, maka aku mengambil keputusan untuk menghasilkan single paddle sajalah kerana ianya amt senang sekali dan boleh dikatakan ianya menggunakan barangan terbuang. Secara jujur aku katakan yang projek aku ini tidak mengeluarkan sekupang pun. Semuanya menngunakan barang-barang yang berada dalam shack aku ni, itu pun setelah berjam-jam menggeledah laci-laci dan kotak-kotak simpanan barang permainan aku ni.
Antara barang yang diperlukan untuk paddle ini ialah :
  1. Sekeping mata gergaji besi, kalau ada besi lain pun boleh jugak, tapi ianya mestilah elastik.
  2. 4 penyambung bucu meja yang berbentuk L
  3. 4 batang skru
  4. wayar 3 core
  5. stereo audio jack
  6. wayar conector
  7. sebongkah kayu, saiz ikut suka
  8. Minat yang tinggi
Proses untuk menghasilkannya hanya mengambil masa 30 minit sahaja dan ianya berfungsi dengan baik sekali. Sebenarnya pada mulanya tiada bunyi yang terhasil kerana bilah gergaji besi tu aku tak gosok untuk hilangkan catnya. selepas digosok sedikit pada bahagian contact pointnya, ianya berfungsi dengan baik sekali. Anda boleh tengok video ini.

video

video

Paddle ini akan aku gunakan semasa cqcwww nanti. buat masa sekarang aku sedang giat berlatih untuk membiasakan jari jemari supaya selesa dan ngam dengan mata bergaji ini. Lupa plak, sebelum pasang mata gergaji tu, sila tumpulkannya dulu supaya tiada yang cedera parah nanti.

Disini aku lampirkan contact yang telah berjaya aku dapat dengan menggunakan mata gergaji ini.

DXER
STATION
DXCCDATE UTC
BAND
MODE
RST s
RST r
9M2ZAK BD4QA China 2010-11-20 10:1820mCW599 599
9M2ZAK JA1HTK Japan 2010-11-20 08:5420mCW599 599
9M2ZAK JA4ATV Japan 2010-11-20 08:5320mCW599 599
9M2ZAK JE3GJN Japan 2010-11-20 08:4320mCW599 599
9M2ZAK JH1DL Japan 2010-11-20 08:3520mCW599 599
9M2ZAK JQ1YIW Japan 2010-11-20 08:3220mCW599 599
9M2ZAK JA1KZP Japan 2010-11-20 08:2920mCW599 599
9M2ZAK JI1QXH Japan 2010-11-20 08:2520mCW599 599
9M2ZAK JK1TCV Japan 2010-11-20 08:1820mCW599 599
9M2ZAK BD8NBG China 2010-11-20 00:4620mCW599 599
9M2ZAK JA0EME Japan 2010-11-20 00:4020mCW599 599
9M2ZAK JJ1JPM Japan 2010-11-20 00:3720mCW599 599
9M2ZAK RW0CD Asiatic Russia 2010-11-20 00:3420mCW599 599
9M2ZAK JF2KOZ Japan 2010-11-20 00:3120mCW599 599
9M2ZAK JA1ALT Japan 2010-11-20 00:2920mCW599 599
9M2ZAK JH1OGC Japan 2010-11-20 00:1120mCW599 599
9M2ZAK JH6RON Japan 2010-11-20 00:0520mCW599 599
9M2ZAK JP1HUJ Japan 2010-11-20 00:0320mCW599 599
9M2ZAK JA8CTO Japan 2010-11-20 00:0120mCW599 599
9M2ZAK JJ4ESI Japan 2010-11-19 23:5920mCW599 599
9M2ZAK JR5XPG Japan 2010-11-19 23:5720mCW599 599
9M2ZAK JA8LP Japan 2010-11-19 23:5220mCW599 599
9M2ZAK JA1FVJ Japan 2010-11-19 23:5020mCW599 599
9M2ZAK JA7AXN Japan 2010-11-19 23:4320mCW599 599
9M2ZAK AK7A United States 2010-11-19 23:3520mCW599 599
9M2ZAK JE1LFR Japan 2010-11-19 23:3020mCW599 599
9M2ZAK JG3LGD Japan 2010-11-19 23:2720mCW599 599
9M2ZAK JA5RB Japan 2010-11-19 23:2620mCW599 599
9M2ZAK N7EF United States 2010-11-19 23:2420mCW599 599
9M2ZAK RW3PK European Russia 2010-11-19 22:3340mCW599 599
9M2ZAK JA2HNP Japan 2010-11-19 13:5740mCW599 599
9M2ZAK JA1KZP Japan 2010-11-19 13:5340mCW559 599
9M2ZAK 9M2MRS West Malaysia 2010-11-19 13:4340mCW599 599
9M2ZAK JA1FWJ Japan 2010-11-19 13:4140mCW599 599
9M2ZAK N0NR United States 2010-11-19 13:3540mCW599 599
9M2ZAK V85TL Brunei 2010-11-19 13:3340mCW599 599
9M2ZAK VU2PHD India 2010-11-19 13:0740mCW599 599
9M2ZAK W9NGA United States 2010-11-19 12:4740mCW599 599
9M2ZAK JE6ETN Japan 2010-11-19 12:3440mCW599 599
9M2ZAK ZL3ACA New Zealand 2010-11-19 12:3040mCW599 599
9M2ZAK 9M6YBG East Malaysia 2010-11-19 12:2440mCW599 599
9M2ZAK VK6DU Australia 2010-11-19 12:2340mCW599 599
9M2ZAK JF2WXS Japan 2010-11-19 11:2040mCW599 599

dan sehingga kini aku akan terus menggunakannya sampai semaksimun yang mungkin untuk melihat prestasinya....

de 9m2zak

No comments:

All Asian Dx 2017 CW : Report

Main Callsign              : 9M2ZAK Country              : West Malaysia Locator              : OJ11TP Sunrise               : UTC 23:...