Monday, September 27, 2010

Hanya 3 watt dxing on 20 meter... do more with less...

Malam ni melangkah setapak lagi dalam hobi yang unik ini. Dalam pukul 11.00 mlm selepas lima-lima dengan Danial dan sms dengan Abg Yas ( 9m2yas) terus masuk ke konti, hehe..bilik radio dan on... kedengaran band begitu senyap sekali, dalam s0 - s1, Hmm...hmm...sesuai nih...

Sesuai apa? sesuai try qrp, works on qrp...sebelum ini pernah try qrp dalam 10 watt, oleh kerana respon yng diterima sangat baik maka malam nie nak cuba plak turun ke 3 watt... mana tau kut kut dapat....jadi terus layan lah...cq dengan 3 watt...sambil duk cq sambil dok monitor kat cluster, amboi sakan ody, tapi yang bestnya tu signal dia cantik mereka terima di europe sana....hmm hmm ada peluang ni aku sukses dengan qrp sebab band open cantikkkk....

Hasilnya.....ialah..

9M2ZAKSM4OEP2010-09-27 16:2220mCW599 599
9M2ZAKDL7HU2010-09-27 16:1320mCW599 539
9M2ZAKDF1IAQ2010-09-27 16:1120mCW599 599
9M2ZAKG3TXF2010-09-27 16:0920mCW599 559
9M2ZAKRA6MQ2010-09-27 16:0720mCW599 559
9M2ZAKDL4MO2010-09-27 16:0520mCW599 599
9M2ZAKW6KH2010-09-27 15:4220mCW599 589
9M2ZAKOH3XR2010-09-27 15:2020mCW599 559
9M2ZAKRW4WM2010-09-27 15:0920mCW599 599
9M2ZAKF5NTV2010-09-27 15:0820mCW599 569
9M2ZAKRZ3AM2010-09-27 15:0620mCW599 599
9M2ZAKDL5FCZ2010-09-27 15:0020mCW599 599
9M2ZAKGM3YTS2010-09-27 14:5520mCW599 599
9M2ZAKOH5NDH2010-09-27 14:5220mCW599 599
9M2ZAKON6FC2010-09-27 14:4320mCW599 599
9M2ZAKDK5HB2010-09-27 14:3620mCW599 599
9M2ZAKUA3GAF2010-09-27 14:3420mCW599 599

secara keseluruhannya semua stesen bagi 599 dan yang paling rendah sekalipun 539.

Stesen yang paling jauh sekali dapat ialah W6KH, jarak dia dari rumah aku ialah 14247.8 km
hanya dengan 3 watt !!!! Maha suci Allah.... mungkin dengan IzinNya aku dapat qso sejauh empat belas ribu dua ratus empat puluh tujuh point lapan kilometer dengan tx 3 watt daripada rig Icom 718 dan antenna Dal Beam 2 element Yagi. Tahniah Danial, lepas ni aku belanja hang minum.... kat TJ Mart Kulaijaya...

P/s esok nak jumpa 9m2yas, dia mai johor bharu...

9m2zak 73!

Kita semakin matang...

SEMBILAN TANDA SESEORANG ITU SUDAH MATANG DALAM KEHIDUPAN 1. Kita berhenti menilai dan menghukum orang lain, tetapi fokus untuk merubah di...