Sunday, December 2, 2012

Seharian di sini...Carnival Water Theme Park

The Carnival Water Theme Park

Hari ini, kami sekeluarga menghabis hampir 8 jam bermain air di sini. The Carnival, sebuah taman tema yang berkonsep air, terletak hanya 20 km dari Padang Serai, Sungai Petani, Kedah. Taman ini sebenarnya terletak di dalam Cinta Sayang Golf and Country Resort, Sungai Petani Kedah. Bayaran untuk menikmati segala keseronokan disini amat berpatutan sekali, iaitu RM 20.00 bagi dewasa dan RM18 bagi kanak-kanak.

Dengan keluasan 7 hektar, pelbagai keseronokan terdapat di sini, Di sini kita boleh menikmati pelbagai permainan, semestinya semuanya berkaitan dengan ayaq... antara keseronokan yang terdapat di sini ialah :

  1. Water Coaster
  2. Wild River
  3. Carnival Curves
  4. River of adventures
  5. Wave Cove
  6. Discovery Island
  7. Jungle Playground
  8. Kiddies Cove
  9. Bubble Bay
  10. The Sand Pit
  11. Famli Bungee
  12. Sports Park
  13. Groups Garden
Bayangkan...dengan segala keseronokkan ini, memang tidak terasa masa berjalan..malah rasa macam sekejap sahaja berada disini....

ditambah pula dengan layanan first kelas kakitangan - kakitangan disini, senyuman dan keramahan tidak lekang dari bibir mereka. Kita tidak akan terasa terasing disini, mereka senantiasa berada disekeliling untuk memberikan perkhidmatan terbaik mereka...syabas diucapkan...


Apabila sudah berkunjung ke sini, ole-ole untuk saudara dan rakan taulan usah dilupa, disini pelbagai cenderahati ada dijual untuk kenang - kenangan, dari magnet peti ais sehinggalah ke keychain...semuanya ada..pelbagai warna dan pilihan..pelbagai bentuk dan corak...apa yang anda perlu lakukan hanyalah bertenang dan take a deep breath..dan pilih satu - satu..hehe...

Ayah... bila nak mandi nih...ayah...jom la....

 Aktiviti yang pertama sekali yang dilakukan adalah mandi di Wave Cove, disini..kita boleh menikmati ombak tiruan yang sentiasa datang entah dari mana datangnya...tau tau sahaja...badan kita akan dihempas ombak..dihempas dan dihempas...nasihat saya..jangan makan dulu...kalau tidak...
.
 Disamping itu jugak, soal keselamatan disini...terbaik...terbaik kerana terdapat banyak LifeGuard yang sentiasa memantau setiap aktiviti air disini, mata mereka tidak lekang dan tidak jemu memandang dan memantau para tetamu demi keselamatan mereka..terima kasih diucapkan kepada mereka kerana menjaga keselamatan kami sekeluarga dan juga keselamatan semua pengunjung disini... walaupun kelihatan anda terpajak di tengah terik matahari..tetapi air muka anda langsung tidak menunjukkan bebanan..rasa tanggungjawab jelas terpancar dari bahasa tubuh anda..terima kasih diucapkan...


Perkhidmatan pelampung disediakan dan ianya percuma... setiap pelampung ini tidak dibenarkan dibawa naik ke atas dan dipindahkan ke tempat lain..semuanya ini adalah untuk keselamatan dan keselesaan bersama, dimana tiada istilah..ini pelampung saya yang punya..dont worry...semua akan dapat pelampung...banyak disediakan..apa yang penting..kita enjoy disini...

River of adventure

Selepas puas bermain di Wave Cove, kami beralih pulak ke River of Adventure, disini kami membiarkan saja diri dihanyutkan oleh arus buatan dan menyusuri disepanjang sungai buatan disini, membiarkan diri dihanyutkan oleh arus mengelilingi sekitar taman ini, luas jugak beb...7 hektar...lagipun kita tidak keseorangan...disepanjang sungai buatan ini..ramai jugak pengunjung yang turut serta...meriah dan kecoh dibuatnya...


Seperti biasa...kanak-kanaklah yang paling seronok sekali jika berkunjung ke sini. Keceriaan jelas terpancar...keseronokan jelas kelihatan...sehinggakan makan pun tak nak...nak mandi puas - puas..nak main air puas-puas....hmm...biarlah..lagipun tujuan utama datang ke sini pun adalah kerana mereka jugak...untuk mengembirakan mereka sempena cuti sekolah...


semestinya mereka yang paling gembira, setelah berhempas pulas belajar selama 10 bulan di sekolah, inilah masanya untuk mereka melepaskan tekanan. Lupakan dulu tentang kerja sekolah..lupakan dulu tentang buku...lupakan dulu tentang cikgu-cikgu...yang penting la ni..kita mandi dulu...kerja sekolah esok pun boleh buat...hehe....

ok...sekarang ni masa untuk bapak dia pula...selepas puas melayan karenah anak-anak...anda boleh mencuba yang ini pulak...Water Coaster, ia adalah tarikan utama disini. Dengan ketinggian 60 kaki dari tanah. kawan pasti..ianya pasti mencabar...sekali cuba...pasti nak lagi...tapi indat...Water Coaster ini hanya sesuai untuk dewasa saja... dan yang paling penting sekali...sila pastikan seluar anda diikat kemas...hehe..jika tidak...hehe...


Hot Water Spa
Selepas puas bermain dan melayan anak-anak...anda bolehlah berehat sekejap di Hot Water Spa ini, suhuu airnya tidaklah panas sangat dan sesuai untuk badan. sesuai untuk rehatkan diri. Sesuai juga untuk mengembalikan tenaga kepada tubuh selepas seharian dalam air. Boleh kembangkan kembali apa yang kecut..hehe..

Apabila sudah puas, jangan risau...tempat untuk menyalin pakaian juga disediakan..malah turut disediakan perkhidmatan locker untuk menyimpan barang-barang berharga seperti Tab dan HP anda...Locker ini beroperasi  dari jam 10.00 pagi hingga jam 7.00 petang...

Baiklah..sampai disini sahaja dulu coretan perjalanan balik kampung saya untuk hari ini, insyaallah akan ada lagi catatan perjalanan saya meneroka kawasan sebelah utara ini...selepas ini kawan akan ke Pulau Langkawi pula, Pulau Lagenda, Pulau Mahsuri..Pulau Bebas Cukai...

Jumpa dan jumpa lagi, 73 de 9m2zak E E

1 comment:

Melissa Woodward said...

I really appreciate your post since it includes vital information for everyone who wants to have happy and safe experiences during their visit in amusement parks. Carnival Rides RI

YB0X-1 APRS Packet : 24 July 2017

Hari aku hanya dapat satu packet sahaja daripada satellite lapan-A3 (IO-86) satellite. Ada sedikit peningkatan dan kekerapan, tidak meng...