Thursday, April 27, 2017

Raspberry Pi 3 APRS IGate : Secara asasnya.


Kali ini, saya menggunakan Raspberry Pi sebagai platform utama bagi projek IGate. Sebelum ini saya menggunakan PC untuk tujuan tersebut, kali ini saya cuba pula dengan Pi 3. Saja suka-suka, Bagi yang ingin mencubanya di bawah ini saya sertakan langkah-langkahnya.

Langkah pertama, update firmware dahulu.

sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade
sudo rpi-update
sudo reboot

Langkah kedua, install libasound2.dev

sudo apt-get install libasound2-dev

Langkah ketiga, download Dire Wolf

cd ~
git clone https://www.github.com/wb2osz/direwolf
cd direwolf

untuk dapatkan version yang paling stabil bagi Dire Wolf, taip

git tag

kemudian akan keluar senarai version yang ada, jika tidak tahu nak pilih yang mana satu, taip 

git checkout dev

Langkah keempat, compile dan install

cd ~/direwolf
make
sudo make install
make install-rpi
make install-conf

Langkah kelima, percubaan pertama, taip

cd ~
direwolf

sepatutnya paparan seperti di bawah ini, akan kelihatan, jika tidak, sila ulangi langkah pertama kembali.

Dire Wolf version …
Audio device for both receive and transmit: default
Could not open audio device default for input
No such file or directory
Pointless to continue without audio device.

jika paparan diatas kelihatan, ini bermakna anda sudah pun berjaya dan mari kita teruskan setup kita.

Langkah keenam, audio input / output

Sebenarnya Raspberry Pi sudah ada built-in output audio tetapi untuk input, ianya tidak ada. Tiada audio input. Untuk memastikannya ada atau tidak output audio devices pada Pi3, taip ini pada terminal

aplay -l

paparan ini akan kelihatan,

 **** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: ALSA [bcm2835 ALSA], device 0: bcm2835 ALSA [bcm2835 ALSA] 
Subdevices: 8/8
 Subdevice #0: subdevice #0
 Subdevice #1: subdevice #1
 Subdevice #2: subdevice #2
 Subdevice #3: subdevice #3
 Subdevice #4: subdevice #4
 Subdevice #5: subdevice #5
 Subdevice #6: subdevice #6
 Subdevice #7: subdevice #7
card 0: ALSA [bcm2835 ALSA], device 1: bcm2835 ALSA [bcm2835 IEC958/HDMI]
 Subdevices: 1/1
 Subdevice #0: subdevice #0

Jadi nampaknya memang sahlah ada output audio. Mari kita semak samada ada atau tidak input audio device yang built-in bagi Pi3 ini, untuk itu, taip ini pada terminal

arecord -l

saya percaya, paparan ini akan muncul,

**** List of CAPTURE Hardware Devices ****

Jadi bermakna sahlah tiada audio input device, Maka disini saya cadangkan kepada rakan-rakan guna USB sound card. Macam saya, saya guna C-Media USB Sound Card. Gambar dibawah

kemudian cucuk usb external sound card ini pada Pi3 anda, dan untuk memastikan yang ianya dikesan, taip semula 

arecord -l

sepatutnya paparan ini akan kelihatan,

**** List of CAPTURE Hardware Devices ****
card 1: CODEC [USB Audio CODEC], device 0: USB Audio [USB Audio] 
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0

jika nampak paparan di atas, maknanya oklah tu.

Langkah ketujuh : direwolf.conf

Kali ini, kita setup callsign kita, kedudukan station kita seperti long-lat, server aprs, beacon dan pelbagai lagi perkara berkaitan dengan IGate kita. Untuk itu, ianya perlu di edit pada file direwolf.conf. Fili ini berada di 

/home/pi/direwolf.conf

buka file direwolf.conf dan edit pada bahagian yang saya hitamkan itu, tapi jangan hitamkan pula dalam file tu, ni hanya utk panduan


#
# Sample configuration for SDR read-only IGate.
#

# We might not have an audio output device so set to null.
# We will override the input half on the command line.
ADEVICE null null
CHANNEL 0

# Put your callsign in place of xxx below.
MYCALL XXX

# Pick appropriate servers for your geographical region.
#
#      noam.aprs2.net    - for North America
#      soam.aprs2.net     - for South America
#      euro.aprs2.net      - for Europe and Africa
#      asia.aprs2.net       - for Asia
#      aunz.aprs2.net      - for Oceania
#
# Change the following line if you are not in North America.
IGSERVER asia.aprs2.net

# You also need to specify your login name and passcode.
# This is the same passcode you would use with any other IGate
# application. Contact the author if you can't figure out
# how to generate the passcode.

IGLOGIN XXX 123456

# That's all you need for a receive only IGate which relays

# messages from the local radio channel to the global servers.

Gantikan dengan callsign sendiri siap dengan SSID pada XXX dan pada 123456 tu, gantikan ia dengan passcode anda sendiri.

Langkah kelapan : Ujian sebenar

Dengan menggunakan handy/mobile rig/scanner 2m band anda. Cucuk kabel stereo ke speaker handy/mobile rig/scanner anda dan tune ke 144.390mhz. Hujung stereo kabel satu lagi anda cucuk pada MIC External USB Sound Card anda. Kini anda sudah bersedia untuk ke udara.

reboot Pi 3, dan pada terminal, taip

cd ~
direwolf

Jika paparan lebih kurang macam ini kelihatan, anda sudah pun berjaya. Jika tak, sila ulang langkah pertama




Semoga posting kali ini memberi manfaat kepada kita. 73 Zaki 9M2ZAK



No comments:

All Asian Dx 2017 CW : Report

Main Callsign              : 9M2ZAK Country              : West Malaysia Locator              : OJ11TP Sunrise               : UTC 23:...