Thursday, February 9, 2017

9M2GET : Kisahnya...

Panggilan 9m2get tidak lagi asing dalam kalangan penggemar aktiviti radio amatur di negara ini. Callsignnya kerap disebut-sebut, meniti bibir ke bibir dikalangan warga radio amatur tanahair. Beliau adalah peneraju utama pasukan contest tanahair iaitu 9M2M. Dimana pasukan ini, telah berjaya mendapat plaque daripada 2 contest utama dunia, iaitu CQWW CW 2013 dan WAEDC 2015 SSB.

Plaque dari CQWW CW dan WAEDC ini sudah cukup untuk membuktikan kehandalan beliau dalam memburu kejayaan dalam dunia radiosport ini. Sejak menjadi orang radio lebih 14 tahun ini, kini beliau hanya menghuni band 40m jika ada kelapangan pada waktu petang, dan turut serta dalam contest-contest besar seperti CQWPX dan JIDX.

Pada setiap tahun, pasukan 9M2M dibawah kepimpinannya itu akan secara tetap menyertai contest CQWW, CQWPX, JIDX, WAEDC, Russian DX demi memberi cabaran kepada pasukan lain di seluruh dunia.

9M2GET Hairie anak kelahiran Arau, Perlis sebenarnya lebih meminati aktiviti hamradio seperti contest berbanding dengan aktiviti yang lain. Bagi beliau, dengan aktiviti contest...ianya dapat menyatukan semua bangsa dan agama dibawah satu band ataupun frequency dan aktiviti ini sememangnya mencabar minda dan stamina serta memerlukan skill teknikal yang tinggi untuk memberi cabaran kepada para contester dari seluruh dunia.

Bagi beliau, kelebihan utama dalam aktiviti radio amatur iaitu contest ini adalah membolehkan setiap operator mengeratkan hubungan silaturrahim sesama kita tanpa melihat atau mengira perbezaan status. Dalam dunia radio ini, soal darjat tiada istilahnya. Setinggi mana pun darjat operator itu, beliau tetap akan dipanggil dengan tanda panggilannya...dan bukannya dengan taraf kedudukannya. Malah...jika seseorang itu masih berbangga dengan status dan pangkatnya...maka tidak sesuai baginya untuk menjadi seorang pemegang lesen radio amatur.

Semoga Hairie 9M2GET meneruskan kecemerlangan beliau dalam bidang ini demi kebaikan radio amatur di tanahair yang tercinta ini. 73 9m2zak.

No comments: