Tuesday, January 31, 2017

Russian Meteor M2 Satelite Imej : 1 Februari 2017



Local 80m band QSO : 1 Feb 2017

Pagi ini, kawan berkesempatan untuk menjengah band 80m. Selepas subuh tadi, kawan sebenarnya ingin memantau band 160m. Mana tua...kut-kut ada stesen yang cq disitu, sebab perkara ini kita tidak boleh jangka. Dia umpama macam memancing jugak, ada kala kita dapat banyak dan ada kala kita langsung tidak tangkap apa-apa. Walaupun kita duk memancing ditempat yang sama, lebih-lebih lagi kalau di kolam ikan.

Namun, tiada langsung sebarang aktiviti di 160m. Kedengaran macam band membuka, tetapi biasalah...kalau time hari bekerja ni, kebarangkalian untuk jumpa stesen yang cq agak tipis. Masing-masing sibuk dengan tugasan. Lainlah kalau pada hari cuti hujung minggu. Pasti akan ada yang menyahut.

Band 160m pada pagi ini membuka, semasa kawan monitor ia pada pukul 6.25 pagi. Ianya membuka dengan  baik sekali. Signal noise langsung sekitar S2 ke S3, Ok banyak tu bagi sebuah band yang terpencil ini. Selalunya ia mencatat S7 ke S9. Itupun dipantau oleh ant dipole 80m. Dah tentu akan low sikit rx dia sebab tidak resonant. 

Kemudian kawan jenguk sebentar di band 80m, pada band ini, kedengaran pun ok, noise rendah. Kemudian kawan pun memantau seketika. Tiba-tiba kawan terdengar splatter signal yang kuat, kawan cuba mencari dengan tepat dimanakah ianya berada. akhirnya jumpa, 9M2AU sedang CQ di 3501.00mhz. Kawan tidak menunggu lama...sebaik sahaja beliau berhenti CQ. Kawan terus melompat masuk ke freqnya. Beliau dapat menerima kawan dengan baik. 599 diterima di Kulai dan beliau pun memerima kawan 599 di Bangi, Selangor. Selepas itu, beliau terus QRT. 

Kawan meneruskan lagi aktiviti 80m band ini. Kawan lompat pula ke bilik phone, memang pada masa itu band dikatakan agak bagus, hampir setiap khz ada penghuninya. Dalam banyak-banyak signal yang kedengaran pada pagi yang sejuk itu, ada satu signal yang berjaya mencuri perhatian kawan. Signal ini datang dengan kuat sekali pada freq 3855.00mhz. Kawan pantau dan dengar dengan betul-betul siapakah yang sedang rancak berbual itu. Loghat utara ada, loghat KL ada, loghat Kelantan ada malah loghat Terengganu pun ada sekali jugak. Amboi...habis satu semenanjung.

Pada 3855.00mhz, kedengaran 9m2zs dari Pauh, Perlis, 9M2YRS dari Kuala Kubu Bharu Perak, 9M2VOT dari Terengganu, dan 9M2ART dari Kelantan. Memang satu Malaysia betui pada pagi tadi. Inilah dia radio amatur, boleh jumpa semua pada satu freq. Kawan pun dengan rasa rendah diri pun menghulurkan tanda panggilan kawan. Fuhhh...sepantas kilat Pak Yop menyambar panggilan kawan. Memang champion telinga Pak Yop. Dalam empat stesen tersebut, Pak Yop kawan terima dengan amat kuat sekali, 14dB masuk ke Kulai. Manakala yang lain pun ok jugak, sekitar 7 dan 9 dB. 100% audio mereka dapat diterima.



31 Januari 2017 : NOAA 18 and NOAA 19 : Malaysia and Indonesia





Sunday, January 29, 2017

30 Januari 2017 : NOAA 18 and Russian Meteor M2 satelite imej



                                                    Imej dari satelite Russian Meteor M2


imej dari satelite NOAA 18

Friday, January 27, 2017

Imej Satelite Cuaca NOAA : Bagaimana untuk menerimanya dari rumah anda secara asas bagi beginner


Sebenarnya kita boleh mendapatkan imej satelite keadaan terkini tempat kita daripada beberapa satelite yang selalu melintas pada ruang udara di negara kita ini. Antaranya ialah satelite NOAA. Satelite NOAA ini akan sentiasa memancar signal yang mengandungi imej kawasan yang dilaluinya. Imej tersebut dipancarkan dalam bentuk mode APT, iaitu Automatik Picture Transmission pada frequency tertentu. Disini adalah senarai freq NOAA.

  • NOAA 15 – 137.6200 MHz
  • NOAA 18 – 137.9125 MHz
  • NOAA 19 – 137.1000 MHz














Jadi untuk memproses signal (APT) tersebut supaya menjadi imej, beberapa peralatan dan perisian diperlukan dalam usaha kita untuk mendapatkannya. Dalam blog ini, saya akan cuba guide rakan-rakan kaedah untuk merekod dan memproses signal NOAA supaya menjadi imej secara asas. Sebenarnya ada pelbagai cara lagi, tetapi seelok-eloknya untuk permulaan. Marilah kita kuasai perkara yang asas dahulu sebelum melangkah ke teknik yang lebih advance lagi. Untuk belajar berlari, kita perlu belajar berjalan terlebih dahulu, Baiklah, disini saya senaraikan resepinya.

1. RTL-SDR dongle : Dongle ini akan bertindak seperti sebuah receiver, dimana kita boleh setkan freq kepada freq NOAA iaitu 137 mhz. Dongle SDR ini boleh beroperasi dari freq 24mhz hingga 1.2 Ghz. Dongle ini boleh didapati dari Mudah.com.my dan juga ebay.










2. Perisian SDR# : Untuk mengawal RTL-SDR dongle seperti penetapan freq, mode dan sebagainya. Perisian ini boleh didapati secara percuma, sila klik pautan ini untuk mendapatkannya. http://airspy.com/download/









3. Virtual Audio Cable : Satu perisian yang berfungsi untuk memindahkan audio dari RTL-SDR ke perisian WXtoimage secara maya, tidak perlu menggunakan audio stereo cable. Perisian ini juga boleh didapati secara percuma di internet. Sila klik pautan ini untuk mendapatkannya            http://vb-audio.pagesperso-orange.fr/Cable/VirtualCables.htm . Setelah download dan setup. Pergi kepada Sound, right klik dan pergi ke Recording, dan cari device yang bernama Cable output dan setkan sebagai Default Device. dan klik OK.


4. 137 mhz QFH antenna : antenna ini boleh dibuat sendiri, terdapat banyak laman sesawang di internet yang menunjukkan cara-cara untuk membuatnya. Kunci kejayaan dalam aktiviti pencerapan ini adalah antenna. Faktor kedudukan antenna mempengaruhi imej yang dicerap itu. Jadi untuk mendapatkan imej yang baik. Letakkan ant anda di tempat yang bebas dari segala halangan dan setinggi yang boleh. Contoh laman sesawang yang saya gunakan ialah ini,
QFH antenna

http://www.jcoppens.com/ant/qfh/calc.en.php sejujurnya saya mengikut 100% ukuran daripada web yang saya nyatakan itu. Penggunaan bahan untuk membuat antenna ini adalah bebas dan bergantung kepada kreativiti masing-masing. Ada yang menggunakan paip pvc, wire, copper dan sebagainya. Yang penting, ianya berfungsi dengan baik. Dalam web tersebut diberikan secara detail setiap ukuran untuk membuat ant QFH ini. Jadi ikutilah setiap ukuran yang diberikan itu dan pasti akan mendapat hasilnya.











5. Perisian WXtoimage : Perisian ini boleh didapati secara percuma juga daripada internet. Sila klik pautan ini untuk mendapatkannya. http://www.wxtoimg.com/

6. Perisian Orbitron : ianya berfungsi untuk memantau pergerakkan satelite dan juga boleh didapati secara percuma di internet. Sila klik pautan ini untuk mendapatkannya. http://www.stoff.pl/

Baiklah, jika semua kelengkapan software dan hardware sudah mencukupi, Saya menganggap yang rakan semua sudah pun siap download segala perisian yang saya listkan diatas tadi. Marilah kita setup satu persatu. Kita mulakan dengan SDR RTL dongle. Untuk membolehkan dongle ini bertindak sebagai sebuah receiver, kita perlu install drivernya terlebih dahulu. Caranya ialah download perisian sdr#. dan sila ikut gambarajah dibawah ini.
 klik install rtlsdr
















kemudian Zadiq akan muncul di bawah sekali, klik pada zadiq tersebut








pada zadiq, sila pilih List All Device












kemudian pilih RTL2832U












pilih Install Driver, dan kini dongle anda sudah pun berfungsi sebagai receiver













Kemudian, buka sdr# anda, untuk setup dongle anda supaya dapat berfungsi dengan sdr#. Sila lihat gambar dibawah

Pada bahagian Source, pilih RTL-SDR (USB), kemudian pergi ke bahagian Radio, pilih  WFM, Setkan bandwidth 34000 - 40000, Order 400, tick Correct IQ. lihat gambar dibawah.




















kemudian, pergi ke Audio, pada bahagian Output ;pilih [MME] CABLE input (VB-Audio Virtual C
dan kosongkan (jangan tick) pada Unity Gain dan Filter Audio. lihat gambar di bawah:
















siap sudah bahagian sdr#, kini jom kita setup WXtoimage pula. Download WXtoimage dari website ini, http://www.wxtoimg.com/ kemudian buka WXtoimage dan terus pergi Options : Ground Station Location. pada ruangan City, masukkan nama bandar tempat anda, dan masukkan nama Malaysia pada ruangan Country dan klik Lookup Lat/Lon. Lihat gambar dibawah.

























kemudian, untuk setup supaya audio dari dongle masuk ke WXtoimage, pergi Options, Recording Options dan sila setup seperti gambar dibawah.


















Siap sudah bahagian audio, kemudian kita perlu update file Kepler, supaya ianya selari dan sama masa dan tarikh dengan satelite noaa yang akan melintas nanti. Untuk itu, sila pergi ke File dan klik Update Keplers. Update Kepler ini perlu dilakukan selalu. Tunggu beberapa minit dan ia akan update dengan sendirinya. kemudian, apabila data Kepler sudah update. kini kita sudah boleh tahu bila dan pada tarikh apakah satelite akan melintas dengan melihatnya pada Satelite Pass List. ianya amat penting sekali dalam menjayakan aktiviti pemburuan satelite kita.


Jadi, kini kita sudah bersedia untuk merakam. Untuk itu, pergi ke File, klik Record kemudian pada window Record itu, klik [Auto Record] dan pada bahagian bawah wxtoimage, akan kelihatan freq dan jenis satelite yang akan melintas dipaparkan.








Jadi, kita boleh gunakan data spt freq dan jenis satelite itu untuk disetup pada sdr# pula supaya ianya selari dan sama dengan WXtoimage. Contoh disini ialah, NOAA 19 dan freq 137.1000mhz. Jadi pada sdr#, sila setkan freq pada freq 137.1000mhz dan klik butang play pada sdr#. Untuk tahu kedudukan terkini satelite, Kita gunakan Orbitron untuk menjejakinya.











Pertama sekali ialah download Orbitron, kemudian selepas itu, klik pada hujung sebelah kanan paparan Orbitron untuk update TLE, lihat gambar dibawah:















kemudian klik load TLE dan pilih weather untuk gunakan data TLE yang baru sahaja dimuat turun itu supaya ianya sama dan selari dengan masa di wxtoimage.  Apabila kelihatan satelite sudah memasuki ruang udara kawasan yang disetkan itu, Maka secara automatiknya WXtoimage akan merekod dengan sendirinya dan memproses imej dengan sendirinya saja. lihat video ini.



dibawah ini adalah contoh imej yang terhasil daripada setup yang kita buat di atas tadi.













Ini imej yang diperolehi dari rakan kita, 9m2yot dari Melaka.



















































































imej tersebut adalah imej realtime keadaan terkini awan di kawasan kita. Jadi secara tidak langsung kita dapat meramal dan mengetahui status terkini keadaan cuaca di tempat kita. Jadi, bolehlah kita merancang aktiviti kita pada hari tersebut. Selamat mencuba.

Sunday, January 1, 2017

Defining moments 2016

Selamat tahun baru 2017 diucapkan kepada semua rakan pembaca tidak kira dimana sahaja rakan sekalian berada. Pada tahun ini, marilah kita bina kehidupan yang lebih baik daripada tahun 2016. Marilah kita kecapi pelbagai kejayaan dan kenangan manis yang lebih lagi daripada tahun 2016 dan tahun -tahun sebelumnya. Biarlah apa yang berlaku pada tahun 2016 itu kita jadikan ia sebagai pengajaran dan panduan untuk kita supaya kita tidak ulanginya lagi pada tahun 2017 yang dijangka lebih mencabar ini. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

WAEDC Plaque
Pada 2 February 2016, pasukan 9M2M berjaya menjuarai contest WAEDC 2015. Pada masa itu, 9M2M hanya menghantar 3 operatornya sahaja ke udara iaitu 9M2GET, 9W2RUT dan saya 9M2ZAK. Kami bertiga berhempas-pulas selama 48jam tanpa henti dalam memberi cabaran kepada stesen-stesen lain dalam contest tersebut. Sebenarnya...kami tidak langsung menduga akan mengecapi kejayaan sebegini. Semasa berlangsungnya contest tersebut, kami hanya melakukannya sebaik yang mungkin dan fokus 200% kerana cabaran contest ini amatlah getir sekali. Perlu mendapatkan seberapa banyak yang mungkin stesen dari eropah sana.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



15 May 2016, menerima kunjungan rakan radio amatur dari negara Africa Selatan iaitu ZS6EZ iaitu Chris. Beliau sebenarnya baru balik dari DXpedition di Pulau Layang-Layang dengan callsign 9M0Z. Difahamkan, pada DXpedition tersebut, mereka hanya berdua sahaja iaitu James Brooks 9V1YC dan Chris ZS6EZ. Sebenarnya..selepas saya berjaya berkerja dengannya di band 40m. Beliau terus ingin berjumpa dengan kawan dan terus hubungan antara Malaysia dengan Africa Selatan terus terjalin. Kisahnya....

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Mendapat tempat pertama dalam kategori Single Operator Low Power Band 40m dan tempat ke-3 di dalam asia bagi kategori yang sama jugak. Contest ini, kawan mendapat tentangan yang sengit daripada station local dan juga dari station negara jiran kerana mode phone ini adalah kegemaran ramai. Sememangnya kawan tidak mengharapkan apa-apa pun semasa menyertainya...hanya sekadar untuk memeriahkan dan mengambil bahagian sahaja kerana menyedari kekurangan yang ada. Apa-apa pun kawan anggap ini semua adalah rezeki daripada tuhan.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sekali lagi kejutan berlaku, kawan langsung tidak menduga akan mendapat kedudukan seperti ini, dalam contest CQWW WPX RTTY 2016, kawan berjaya mengekalkan kejuaraan dengan mendapat tempat pertama bagi kategori Single Operator Low Power All Bands. Mode ini paling mencabar...kerana susah untuk mendapatkan ruang dek kerana bandwith yang sangat kecil. Maka terpaksa kami berasak-asak di ruang yang sempit dan aksi tindan-menindan seringkali berlaku dalam perebutan mendapatkan ruang. Hukum hutan belantara memang 100% diikuti pada masa itu, dimana siapa yang lemah..dia-lah yang akan ditindas...fuhhh..kejam dan sungguh kejam.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1 April 2016 : 9M2ZAK Zaki Din Net Controller Malaysian CW Net on 7.025MHz 

Menjadi net controller pada Malaysian CW Net pada freq 7.025mhz. Terima kasih diucapkan kepada semua rakan yang check in terutama dari Malaysia, Indonesia, India, Japan, Filipina dan Thailand. Hanya menggunakan monoband dipole yang sudah bertahun tergantung di atas bumbung base kawan.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 28 May - 29 May 2016. CQWPX CW 2016.

Pasukan 9M2M yang dianggotai oleh 9M2GET, 9M2AGC, 9M2SYA, 9M2NOH, 9M2PUL, 9W2SBD, 9W2AHU ( sekarang 9M2KDX) dan 9M2ZAK telah berjaya mengutip 2311083 mata dalam contest tersebut dengan jumlah QSO sebanyak 1553. 9M2M telah mendapat tempat pertama dalam kategori Multi - Operator Single Transmitter dan tempat ke-8 dalam Asia serta ke 45 dalam dunia.


9m2zak

9m2pul

9w2sbd

9M2M
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

12 June 2015 : 9M2RDX Silent Key

9M2RDX ( silent key) no 2 from left
Dunia radio amatur tanahair telah digemparkan dengan berita kematian sahabat kita iaitu allahyarham Mohd Rizal bin Mahmud iaitu 9M2RDX yang telah menghembuskan nafasnya yang terakhir disamping keluarga dan sahabat-sahabat allahyarham di Hospital Kuala Lumpur. Kehilangan dan pemergiannya itu amat terasa sekali oleh kita warga radio amatur Malaysia kerana allahyarham Rizal ini amat aktif dan selalu menyokong setiap apa jua aktiviti yang berkaitan dengan radio amatur mahupun di dalam negara ataupun di luar negara sekalipun. Allahyarham pasti akan turut serta menyumbangkan bakti dan pengalaman beliau kepada warga radio amatur. Sikap tidak lokek dengan ilmu radio ini begitu amat di hargai dan disanjung tinggi.

Semoga roh allahyarham Mohd Rizal dicucuri rahmat dan aman serta tenteram disana. Ilmu yang dicurahkan oleh allahyarham akan terus kami manfaatkannya demi pembangunan Radio Amatur Malaysia. Kami warga radio amatur Malaysia akan meneruskan lagi perjuangan allahyarham dalam bidang ini demi menyambung cita-cita allahyarham untuk terus memajukan dan mengembangkan bidang ini seluasnya. Kepada keluarga allahyarham, kami amat berharap agar puan tabah dan menerima ujian ini seadanya. Sesungguhnya, memang getir sekali ujian yang diberikan kepada puan, namun percayalah... setiap yang berlaku itu pasti ada hikmahnya. Itu janji ALLAH SWT. Jadi kita perlu redha akan setiap ketentuan yang telah diberikan olehNYA.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
18 June 2016

CQ All Asian DX CW 2016 Contest.. Pasukan 9M2M sekali lagi menyertai contest ini sebagai memberi cabaran kepada station-station yang lain. Kali ini, 9M2M disertai oleh 9M2PUL, 9M2GET, 9M2MDX dan 9M2ZAK. Hidup ini perlu diteruskan....

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

26 November - 28 november 2016

CQWW CW 2016 : Pada CQWW CW kali ini, kawan dan 9M2PUL diterbangkan ke Thailand untuk menyertai pasukan HS0ZAR yang akan beroperasi di Ban Ta Bong, Korat, Thailand. Dalam contest ini, kami akan menyertai kategori Multi Two yang terdiri daripada 12 gabungan station dari seluruh dunia.


Dari kiri ialah 9M2PUL, HS4LKW, HS4RAY, 9M2ZAK, DL3DXX, E21EIC, E20NKB, HS0ZDY
duduk hadapan ialah HS0ZDX, YU7EF, K3ZO, LA7JO

Dalam contest ini, kami berjaya mengutip sebanyak 7 911 594 mata dengan jumlah QSOs sebanyak 5457 QSO. Sebuah pasukan yang mantap dari segala aspek. Semangat setiakawan dan kerjasama yang padu diperingkat antarabangsa ini telah membuahkan hasil nampaknya... Pasukan HS0ZAR ini terdiri daripada gabungan beberapa buah negara seperti Thailand, Malaysia, USA, Serbia, Germany, Sweden, Britain dan Norway. Bersatu kita teguh...bercerai kita roboh. ini buktinya.
_________________________________________________________________________________

Begitulah serba ringkas tentang apa yang berlaku sepanjang tahun 2016 yang lepas. Semoga tahun 2017 ini membawa lebih kejayaan dan kemanisan berbanding tahun-tahun sebelumnya. Usaha yang berterusan serta perancangan yang rapi tetap akan diteruskan. Hidup ini perlu diteruskan...setiap cabaran yang datang perlu diatasi, pengalaman masa lalu dijadikan sebagai pedoman untuk harungi ombak tahun 2017. Akhir kata, saya ingin merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan rasa kasih sayang kepada isteri saya, Siti Amera yang telah memberi inspirasi dan dorongan dalam segala pencapaian kawan sepanjang tahun 2016. Bab kata orang puteh,...

There is always a woman behind every man's success

Selamat Tahun Baru 2017 dari saya Zaki 9M2ZAK, 73.

All Asian Dx 2017 CW : Report

Main Callsign              : 9M2ZAK Country              : West Malaysia Locator              : OJ11TP Sunrise               : UTC 23:...