Monday, September 11, 2017

Web DX Cluster - 9M2PJU

kredit kepada 9m2pju kerana membangunkan Web DX Cluster. Sekali lagi tahniah dan ucapan terima kasih di anugerahkan kepada piju. Semoga piju terus sukses dan dipermudahkan segala urusannya. Anda boleh klik sini untuk ke dxcluster tersebut. http://9m2pju.hamradio.my/cgi-bin/webcluster/

Web DX Cluster - 9M2PJU <body bgcolor="#FFFFFF" text="#000000"> <a href="http://9m2pju.hamradio.my/cgi-bin/webcluster/">Click here to continue</a> </body>

Monday, September 4, 2017

Johor active DMR frequency #1

Senarai freq ini adalah untuk RX sahaja dan ianya dalam mode DMR.

GUNUNG PULAI 423.1125
GUNUNG PULAI 423.1375
GUNUNG PULAI 423.125
GUNUNG PULAI 423.175
GUNUNG PULAI 423.15
GUNUNG PULAI 423.2375
GUNUNG PULAI 423.25
GUNUNG PULAI 423.375
GUNUNG PULAI 423.3875
GUNUNG PULAI 423.425
GUNUNG PULAI 423.4
GUNUNG PULAI 423.4875
GUNUNG PULAI 423.8625
GUNUNG PULAI 423.8875
GUNUNG PULAI 423.9
GUNUNG PULAI 423.9875
GUNUNG PULAI 422.0125
GUNUNG PULAI 422.1625
GUNUNG PULAI 422.125
GUNUNG PULAI 422.175
GUNUNG PULAI 422.1125
GUNUNG PULAI 422.2625
GUNUNG PULAI 422.2375
GUNUNG PULAI 422.375
GUNUNG PULAI 422.4875
GUNUNG PULAI 422.425
GUNUNG PULAI 422.5125
GUNUNG PULAI 422.675
GUNUNG PULAI 422.625
GUNUNG PULAI 422.65
GUNUNG PULAI 422.6125
GUNUNG PULAI 422.6375
GUNUNG PULAI 422.7625
GUNUNG PULAI 422.7375
GUNUNG PULAI 422.75
GUNUNG PULAI 422.8875
GUNUNG PULAI 422.875
GUNUNG PULAI 422.9
GUNUNG PULAI 422.925
GUNUNG PULAI 422.9875
PENGERANG 423.25
HOTEL SELESA 423.1625
JOHOR PORT BERHAD 423.2125
JOHOR PORT BERHAD 423.4625
WADIHANA CONDOMINIUM, JOHOR BAHRU 422.0375
NEW YORK HOTEL 422.1875
LEGOLAND MALAYSIA 448.1
LEGOLAND MALAYSIA 448.2
LEVEL 3 - KSL RESORT 448.275
PROJECT RAPID AREA_PENGERANG 448.225
LOJI AIR MERSING 445.025
LOJI AIR PANCHOR 445.0125
LOJI AIR BANDAR TENGGARA - MASTER 445.05
LOJI AIR ENDAU 445.025
BUKIT KULAI RESERVOIR 445.1
KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA (DMR) 425.5125

setakat ini sahaja yang saya baru dapat, Nanti jika dapat yang baru saya akan kemaskini. selamat memantau, 73.

Tuesday, August 29, 2017

Portable Station : 9m2zak/p


Cuti seminggu sempena cuti pertengahan penggal kedua persekolahan, aku balik kampung. Balik ke Kuala Perlis. Menghabiskan seminggu di sini, dan terus menyambut hari raya korban di sini. Untuk itu, aku membawa balik Kenwood TS-50 siap dengan ATUnya sekali. Antenna yang digunakan adalah endfed yang cover band 160m hinggalah ke 6m. Power supply pula RM ITALY SPS1050 55amp.


Objektif pada kali ini ialah ingin melihat sejauh mana persembahan ant end-fed tersebut. Endfed tersebut berkeupayaan 200w. Tetapi aku hanya akan test pada kekuatan 100w sahaja. Setakat artikel ini ditulis, aku berjaya mengutip 33 station dari 19 buah negara. Semuanya dalam mode kegemaran, iaitu CW. Baiklah...sampai sini dahulu, nanti apa-apa aku akan update mengenai portable station ini lagi. Ni nak sambung cq sebenarnya...73 de Zaki

Saturday, August 26, 2017

Monitoring Lapan Sat IO86 Satellite

Tengahari tadi, kawan monitor satellite Lapan Sat IO86, Pada lintasan tersebut, kawan dapat copy sepenuhnya beberapa station dengan baik. Antaranya ialah 9W2RUT Kepong, Selangor-YD2LLT Borubudur, indonesia-9W2GLX-9M2DA/M
Semua station tersebut didengari daripada sebuah Walkie Talkie Jenama Baofeng, Model uv5r dengan antenna standard Baofeng iaitu rubber duck.

Tuesday, August 22, 2017

Active DMR freq area Johor

Bandwidth : 12500hz / NFM

Active Frequency (mhz)

  1. 422.112.500 
  2. 422.125.000
  3. 422.137.500
  4. 422.150.000
  5. 422.162.500
  6. 422.175.000
  7. 422.237.000
  8. 422.375.000
  9. 422.425.000
  10. 422.612.500
  11. 422.650.000
  12. 422.887.500
  13. 422.625.000
  14. 422.887.500
  15. 422.925.000
  16. 423.150.000
  17. 423.612.500
  18. 423.987.500

Johor airband frequency


  1. Johor Ground : 121.800mhz
  2. Johor Tower : 118.150mhz
  3. Johor Approach : 124.700mhz
  4. Johor Terminal Information : 123.050mhz

Sunday, August 13, 2017

Pengurusan bencana : senarai definisi

Agensi Bantuan dan Pemulihan ertinya agensi kerajaan yang dipertanggungjawabkan untuk menyediakan bantuan kebajikan, khidmat kaunseling, logistik dan sebagainya dalam pengurusan bencana negara; 

Agensi Kerajaan ertinya semua agensi yang ditubuhkan oleh Kerajaan di semua lapisan pentadbiran sama ada di peringkat Pusat, Negeri dan Daerah termasuk Pihak Berkuasa Tempatan; 

Agensi Peneraju Utama ertinya agensi yang dipertanggungjawabkan oleh Kerajaan untuk menerajui pengurusan Bencana Negara secara keseluruhannya iaitu Majlis Keselamatan Negara, Jabatan Perdana Menteri

Agensi Peneraju ertinya agensi yang dipertanggungjawabkan mengurus sesuatu kejadian Bencana mengikut bidang kepakaran masing-masing; 

Agensi Penyelamat ertinya agensi Kerajaan yang dipertanggungjawabkan untuk melaksanakan operasi mencari dan menyelamat serta memberi perkhidmatan perubatan kecemasan dan bantuan logistik lain ketika sesuatu kejadian bencana;

Bencana ertinya suatu kejadian yang menyebabkan gangguan kepada aktiviti masyarakat dan urusan Negara, melibatkan kehilangan nyawa, kerosakan harta benda, kerugian ekonomi dan kemusnahan alam sekitar yang melangkaui kemampuan masyarakat untuk mengatasinya dan memerlukan tindakan penggemblengan sumber yang ekstensif;

 Darurat Bencana ditakrifkan sebagai satu keadaan Bencana besar yang melibatkan banyak nyawa terkorban, kemusnahan harta benda yang ekstensif, menggugat keadaan sosial, ekonomi dan politik serta keselamatan dan ketenteraman awam;

Kejadian Bukan Bencana ertinya kejadian atau kemalangan yang bersifat kecemasan yang melibatkan sejumlah kecil mangsa dan kesannya hanya kepada mangsa terlibat. Kejadian atau kemalangan yang bercorak ini tidak mempunyai kemungkinan untuk merebak. Kejadian atau kemalangan ini kebiasaannya dapat dikendalikan dalam tempoh masa yang singkat oleh agensi-agensi yang berkenaan dengan menggunakan sumber atau kemudahan yang minima di peringkat tempatan;

Kesedaran Awam ertinya pengetahuan umum mengenai Bencana dan risiko serta faktor berlakunya Bencana dan tindakan yang boleh diambil secara individu atau secara kolektif untuk mengurangkan kejadian dan kesan Bencana;

Kesiapsiagaan ertinya pengetahuan dan keupayaan yang dibangunkan oleh agensi, masyarakat dan individu supaya berkebolehan untuk menjangka, bertindak balas, dan pulih daripada kesan-kesan Bencana secara efektif;

Pemulihan ertinya proses membaikpulih dan menambahbaik yang bersesuaian terhadap kemudahan dan kehidupan masyarakat yang terjejas akibat Bencana termasuk langkah mengurangkan faktor risiko Bencana;

Pencegahan ertinya usaha-usaha yang dijalankan bagi mengelak sesuatu kejadian Bencana daripada berlaku; “Pengurangan Risiko Bencana” ertinya satu konsep dan amalan secara sistematik untuk menganalisa dan menguruskan faktor penyebab Bencana, termasuk mengurangkan keterdedahan terhadap bahaya Bencana dan kemusnahan harta benda, mengamalkan pengurusan tanah dan alam sekitar yang mapan, serta mempertingkatkan Kesiapsiagaan individu, masyarakat dan agensi untuk menghadapi Bencana; 

Peredaan ertinya usaha-usaha yang dijalankan bagi mengurangkan impak sesuatu kejadian Bencana; “Pos Kawalan Tempat Kejadian (PKTK)” ertinya tempat di mana Komander Operasi Bencana menyelaras dan menentukan aturgerak Agensi Penyelamat dan Agensi Bantuan dan Pemulihan bagi mengendalikan operasi mencari dan menyelamat di samping memastikan perkara-perkara berkaitan keselamatan dan ketenteraman awam dikendalikan dengan baik;

Pusat Kawalan Operasi Bencana (PKOB) ertinya tempat di mana Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana setiap peringkat menyelaras dan mengawasi perkembangan usaha-usaha menangani Bencana, operasi mencari dan menyelamat serta bantuan kecemasan dilaksanakan dengan segera, teratur, terselaras dan berkesan; 

Sistem Amaran Awal ertinya sistem untuk menjana dan menyebarkan amaran berkenaan sesuatu kejadian Bencana dalam tempoh masa yang bersesuaian bagi membolehkan individu, masyarakat dan organisasi bersiap sedia dan bertindak sewajarnya dalam tempoh masa yang mencukupi untuk mengurangkan kemungkinan kerosakan harta benda dan kehilangan nyawa; 

Tindak Balas ertinya tindakan penyediaan perkhidmatan kecemasan dan bantuan awam semasa atau sebaik sahaja berlakunya Bencana dengan tujuan menyelamatkan nyawa, menjamin keselamatan awam dan membantu dari segi keperluan asas mangsa Bencana. 

Tuesday, August 8, 2017

70 wpm : Delay to answer 1.5s, 1.25s, 1.0s dan 0.75s

Eksperimen petang ini adalah untuk melihat dan menilai respon aku terhadap masa. Kelajuan yang digunakan adalah tetap manakala pembolehubahnya adalah masa. Objektifnya adalah untuk mendapatkan dan meningkatkan reflek terhadap kod yang diterima dalam masa singkat.  Latihan untuk menguasai 70wpm diteruskan.

Masa 1.5s



Masa 1.25s



masa 1.0s



masa 0.75s



73 zaki

Saturday, August 5, 2017

SDRTrunk Version 0.3.0 Beta 13 setup on Linux

Langkah 1
Dapatkan file java yang terkini dari sini.
sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/java
sudo apt-get update
sudo apt-get install oracle-java8-installer












Langkah 2
Download sdrtrunk 0.3.0 beta13 dari link dibawah:

https://github.com/DSheirer/sdrtrunk/releases









kemudian, ekstrak file yang di download tadi.

cd Downloads
~/Downloads$ sudo tar -zxvf sdrtrunk_0.3.0-beta13.tar.gz
~/Downloads$ sudo rm *.gz (untuk buang zip file)clear
~/Downloads$ 

pindahkan file sdrtrunk dari folder Downloads tadi ke file anda

~/Downloads$ sudo mv sdrtrunk /home/zaki/

Kemudian, kita cuba run sdrtrunk

cd sdrtrunk
~/sdrtrunk$ ./run_sdrtrunk_linux.sh











Langkah 3
Dapatkan file JMBE, download dari sini.

https://github.com/DSheirer/jmbe/releases

Ekstrak file jmbe builder

sudo tar -zxvf jmbe_builder.tar.gz
./make_jmbe_library_linux.sh








Copy file jmbe-0.3.3.jar ke dalam file sdrtrunk


sudo cp jmbe-0.3.3.jar /home/john/sdrtrunk

Ok siap semua, untuk run sdrtrunk...

./run_sdrtrunk_linux.sh



Installing Java JRE on Ubuntu Linux and SDRTrunk

Dapatkan Java JRE

sudo apt-get install default-jre


Kemudian, download SDRtrunk

Download sdrtrunk_0.3.0-beta13.tar.gz daripada website ini,


https://github.com/DSheirer/sdrtrunk/releases


kemudian, ekstrak


cd Downloads
~/Downloads$ sudo tar -zxvf sdrtrunk_0.3.0-beta13.tar.gz
~/Downloads$ sudo rm *.gz (untuk buang zip file)clear
~/Downloads$ cd..

pindahkan file sdrtrunk dari folder Downloads tadi ke file anda

~/Downloads$ sudo mv sdrtrunk /home/(gantikan dengan file anda sendiri)/

Kemudian, kita cuba run sdrtrunk, tengok samada jadi atau tidak

cd sdrtrunk
~/sdrtrunk$ ./run_sdrtrunk_linux.sh


Jika tidak berjaya, sila ulangi langkah diatas semula.

Compile JMBE with Apache Ant

Compile JMBE with Apache Ant 

cd Downloads
~/Downloads$ sudo git clone https://github.com/DSheirer/jmbe.git
~/Downloads$ ls
jmbe
~/Downloads$ sudo chmod -R 777 jmbe
~/Downloads$ cd jmbe
~/Downloads/jmbe$ cd jmbe
~/Downloads/jmbe/jmbe$ cd build
~/Downloads/jmbe/jmbe/build$ ant
bla bla bla dan siap...kemudian

~/Downloads/jmbe/jmbe$ cd library

~/Downloads/jmbe/jmbe/library$ sudo cp jmbe-0.3.3.jar /home/pi/sdrtrunk
~/Downloads/jmbe/jmbe/library$ cd /home/pi/sdrtrunk
~/sdrtrunk$ cd Downloads
~/Downloads$ sudo chmod -R 755 jmbe
~/Downloads$

ok siap setup jmbe


Friday, August 4, 2017

remove symbolic link

kita boleh gunakan rm untuk delete symlink, sebagai contoh:

lrwxrwxrwx 1 root root 22 ogos 5 02:12 ant - > /usr/local/apache-ant/

rm ant

maka siaplah...

Uninstall ant on linux

Uninstall just ant
sudo apt-get remove ant

Uninstall ant and its dependencies
sudo apt-get remove --auto-remove ant

Purging config.data
sudo apt-get purge ant ATAU sudo apt-get purge --auto-remove ant

sumber rujukan:

Install Apache Ant

 Install Apache Ant 

pergi ke laman web ini, http://ant.apache.org/srcdownload.cgi 
dan download file ini,

 1.10.1 .tar.gz archive: apache-ant-1.10.1-src.tar.gz

kemudian kita unzip,

cd Downloads
~/Downloads$ sudo tar -zxvf apache-ant-1.10.1-src.tar.gz -C /usr/local
~/Downloads$ cd /usr/local
/usr/local$ ls -l

kita link-kan antara apache dengan ant

/usr/local$ sudo ln -s /usr/local/apache-ant-1.10.1/ /usr/local/ant
/usr/local$ ls -l

Kemudian, setup Enviroment Variables

sebelum memulakannya, pastikan catat path yang betul bagi JAVA_HOME

periksa dengan comand ini,
echo $JAVA_HOME
/usr/local/java/jdk1.8.0_144 (sila catatkan utk setup env)

$ cd /etc/profile.d
/etc/profile.d$ sudo nano ant.sh

dan paste file ini ke nano

export ANT_HOME=/usr/local/ant
export JAVA_HOME=/usr/local/java/jdk1.8.0_144
export PATH=${ANT_HOME}/bin:${PATH}

kita semak nano,

/usr/local/apache-ant-1.10.1$ cat ant.sh

export ANT_HOME=/usr/local/ant

export JAVA_HOME=/usr/local/java/jdk1.8.0_144

export PATH=${ANT_HOME}/bin:${PATH}

kemudian...kita ke local user ant dan setup enviroment

cd /usr/local/ant
/usr/local/ant$ export ANT_HOME=/usr/local/ant
/usr/local/ant$ export PATH=${PATH}:${ANT_HOME}/bin
/usr/local/ant$ export JAVA_HOME=/usr/local/java/jdk1.8.0_144
/usr/local/ant$ ant -version
Apache Ant(TM) 1.10.1 compiled on Februari 2 2017

ok sukses...


Setup Java Home Environment Variables

Setup Java Home Environment Variables 

~$ cd /etc/profile.d/
/etc/profile.d$ sudo touch java.sh
/etc/profile.d$ sudo nano java.sh

copy file ini ke dalam nano

export JAVA_HOME=/usr/local/java/jdk1.8.0_144
export PATH=$JAVA_HOME/bin:$PATH

save dan exit nano, untuk pastikan 
samada berjaya atau tidak, 

/etc/profile.d$ cat java.sh
export JAVA_HOME=/usr/local/java/jdk1.8.0_144
export PATH=$JAVA_HOME/bin:$PATH


Java JDK setup

Java JDK 

download java zip file dahulu, kita boleh dapatkan yang terkini 
pada link dibawah.


kemudian, install Java JDK tersebut.

cd Downloads
~/Downloads$ cd /usr/local
/usr/local$ sudo mkdir java
/usr/local$ ls                 (sepatutnya Java akan kelihatan) kemudian...
/usr/local$ cd java
/usr/local/java$ sudo tar xzvf /home/zaki/Downloads/jdk-8u144-linux-x64.tar.gz
/usr/local/java$ ls            
jdk1.8.0_144

kemudian, install

/usr/local/java$ sudo update-alternatives --install "/usr/bin/java" "java" "/usr/local/java/jdk1.8.0_144/jre/bin/java" 1
/usr/local/java$ sudo update-alternatives --install "/usr/bin/javac" "javac" "/usr/local/java/jdk1.8.0_144/bin/javac" 1
/usr/local/java$ sudo update-alternatives --install "/usr/bin/javaws" "javaws" "/usr/local/java/jdk1.8.0_144/jre/bin/javaws" 1
/usr/local/java$ sudo update-alternatives --set java /usr/local/java/jdk1.8.0_144/jre/bin/java
/usr/local/java$ sudo update-alternatives --set javac /usr/local/java/jdk1.8.0_144/bin/javac
/usr/local/java$ sudo update-alternatives --set javaws /usr/local/java/jdk1.8.0_144/jre/bin/javaws

untuk semak...

/usr/local/java$ ls -ld /usr/bin/java*
lrwxrwxrwx 1 root root 22 Jun 31 20:41 /usr/bin/java -> /etc/alternatives/java
lrwxrwxrwx 1 root root 23 Jun 31 20:42 /usr/bin/javac -> /etc/alternatives/javac
lrwxrwxrwx 1 root root 24 Jun 31 20:42 /usr/bin/javaws -> /etc/alternatives/javaws

/usr/local/java$ ls -ld /etc/alternatives/java*
lrwxrwxrwx 1 root root 40 Aug 29 18:18 /etc/alternatives/java -> /usr/local/java/jdk1.8.0_144/jre/bin/java
lrwxrwxrwx 1 root root 37 Aug 29 18:18 /etc/alternatives/javac -> /usr/local/java/jdk1.8.0_144/bin/javac
lrwxrwxrwx 1 root root 42 Aug 29 18:19 /etc/alternatives/javaws -> /usr/local/java/jdk1.8.0_144/jre/bin/javaws

ok kita check samada jadi atau tidak,

$ java -version atau $ javac -version

akan dapat seperti gambar dibawah, jika tidak dapat, sila ulangi langkah atas semula.



















sumber rujukan : 
https://www3.ntu.edu.sg/home/ehchua/programming/howto/JDK_Howto.html


How to completely uninstall Java

Langkah pertama,

Remove all the Java related packages
dpkg-query -W -f='${binary:Package}\n' | grep -E -e '^(ia32-)?(sun|oracle)-java' -e '^openjdk-' -e '^icedtea' -e '^(default|gcj)-j(re|dk)' -e '^gcj-(.*)-j(re|dk)' -e '^java-common' | xargs sudo apt-get -y remove
sudo apt-get -y autoremove
Langkah kedua : purge confiq files :
dpkg -l | grep ^rc | awk '{print($2)}' | xargs sudo apt-get -y purge
langkah ketiga : Remove Java config and cache directory
sudo bash -c 'ls -d /home/*/.java' | xargs sudo rm -rf
langkah 4 : Remove manually installed JVMs:
sudo rm -rf /usr/lib/jvm/*
langkah 6 : Remove Java entries, if there is still any, from the alternatives:
for g in ControlPanel java java_vm javaws jcontrol jexec keytool mozilla-javaplugin.so orbd pack200 policytool rmid rmiregistry servertool tnameserv unpack200 appletviewer apt extcheck HtmlConverter idlj jar jarsigner javac javadoc javah javap jconsole jdb jhat jinfo jmap jps jrunscript jsadebugd jstack jstat jstatd native2ascii rmic schemagen serialver wsgen wsimport xjc xulrunner-1.9-javaplugin.so; do sudo update-alternatives --remove-all $g; done
langkah 7 :Search for possible remaining Java directories:
sudo updatedb
sudo locate -b '\pack200'
jika masih ada lagi output seperti /xxxx/xxxx/xxxx/bin/pack200
sila remove dengan rm -rf, seperti ini.

sudo rm -rf /xxxx/xxxx/xxxx

untuk pastikan yang semua java tu sudah tiada, boleh periksa dengan

java -version atau javac -version

sepatutnya akan kelihatan sebegini.


Wednesday, August 2, 2017

Sunday, July 30, 2017

acarsdec 3.4 : Monitoring Full Message Format Part #3


Eksperimen memantau ACARS iaitu (Aircraft Communication Addressing and Reporting System) diteruskan. Sebenarnya projek braket skrin 7 inci untuk raspberry pi3 aku ini adalah untuk inilah. Tujuannya adalah untuk senang memantau ACARS dan mengumpulkan mesej-mesej yang diterima daripada kapal terbang. Selain daripada mengumpul packet aprs daripada satelite, kumpul imej dari satelite, hobi mengumpul mesej daripada kapal terbang pun aku jadikan sebagai salah satu hobi kegemaran. Hobi manusia ni kan ada macam-macam jenis dan ragam. Tapi yang pastinya, setiap hobi itu ada kesamaan dari segi tingkahlakunya...iaitu mengumpul. Sebagai contoh, kita lihat hobi-hobi yang klasik seperti mengumpul setem, kumpul barangan antik, kumpul jam tangan, kumpul kereta, kumpul barangan coca-cola dan kumpul itu dan kumpul ini. Tetapi hobi aku ini agak berlainan sikit, iaitu mengumpul data, namun ianya masih dalam kategori hobi dalam kelas MENGUMPUL juga. 

Hari ini, lebih tepat pada malam tadi. Nasib baik rasanya...dapat pintas satu text mesej daripada kapal terbang. Lihat gambar dibawah.


Jika dilihat pada data tersebut, mesej tersebut datang dari channel #1, iaitu frequency 131.450mhz pada pukul UTC 13:40:09 dan ianya datang daripada sebuah kapal terbang yang berpendaftaran VH-QPH. Jika disemak aircraft registration, VH-QPH ini adalah sebuah kapal terbang dari negara  Australia. Jadi ok lah tu. Menambah koleksi mesej aku. Ok bye 73 

Friday, July 28, 2017

Digital Mode : D-Star - DMR - System Fusion : Perbandingan secara asas.

Digital Mode dalam radio amatur ini sebenarnya adalah noise-free dan juga noise immune., berbeza dengan system analog. Contohnya, jika kita berada berdekatan enjin kenderaan yang sedang hidup, dekat dengan generator atau berada dalam kawasan yang ramai orang seperti pasar, audio tx kita akan tetap bersih seperti kita berada didalam bilik berseorangan. Disamping itu juga. mode digital ini juga boleh transmit data seperti callsign kita, gprs, dan imej. 

Ada tiga jenis system yang digunakan dalam mode digital ini, iaitu D-STAR, DMR dan System Fusion. Ketiga-tiga system ini, masing-masing mempunyai kelebihan dan juga kekurangan tetapi ketiga-tiga system ini mempunyai keupayaan yang sama, iaitu kualiti audio yang cantik dan bersih, noise free, boleh tx data dan imej serta sebagainya. Sila baca dan study rajah di bawah.
                            
                                          D-STAR                   DMR                       Fusion
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vocoder                             AMBE+                   AMBE+2                    AMBE+2
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Modulation                         GMSK                     4FSK                        C4FM
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Multiplex Method                FDMA                     TDMA                       FDMA
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Transmission Rate              4.8 kbps                 4.8 kbps x 2              9.6 kbps
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bandwidth                         6.25 kHz                12.5 kHz                   12.5 kHz
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Channels supported               1                              2                              1
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Standard Developer           JARL                         ETSI                         Yaesu
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jika diperhatikan jadual diatas, perbezaan antara ketiga-tiga system ini adalah sangat berbeza. Perbezaan yang paling ketara ialah modulasi, dimana D-STAR menggunakan modulasi GMSK, DMR modulasi 4FSK dan Fusion pula C4FM.

GMSK : Gaussian Minimun Shift Keying
4FSK   : 4-level Frequency Shift Keying
C4FM  : Continuous 4-level Frequency Modulation

Manakala bagi Multiplex Method, iaitu bagaimana setiap freq didalam satu bandwidth itu disalurkan atau dipecah kepada beberapa sub-channel, D-STAR dan FUSION menggunakan cara FDMA manakala DMR pula TDMA.

FDMA : Frequency Division Multiple Access, 




Bagi cara FDMA, satu bandwidth dipecahkan kepada beberapa frequency dan diletakkan pada channel masing-masing. Jadi pada freq yang sama, kita boleh wujudkan beberapa lagi kumpulan tanpa menganggu yang lain.

                                          TDMA : Time Division Multiple Access


Time Division Multiple Access (TDMA) menggunakan kaedah yang lain pula, ianya membahagi setiap channel atau band mengikut slot masa. Tetapi masih lagi dengan prinsip yang sama, iaitu membahagikan atau memecahkannya kepada beberapa kumpulan.

System Fusion
Kita mulakan dengan Yaesu dahulu, untuk seiring dengan peredaran masa, Yaesu juga membangunkan system mode digital (C4FM/FDMA) mereka sendiri iaitu System Fusion. Dimana untuk run system Fusion ini, beberapa model dihasilkan samada dual band atau single band serta jenis mobile dan juga portable. Model untuk mobile rig dual band VHF/UHF seperti FTM400, FTM100 dihasilkan. Model FTM ini mempunyai keupayaan seperti GPS, APRS, mengesan lokasi station yang lain, Malah model FTM ini juga boleh tx gambar jika dipasangkan camera mic (optional). Disamping itu juga, model FTM ini juga boleh berkomunikasi menggunakan mode analog jika kita ingin contact dengan rakan yang tidak ada mode digital. 

FTM400DR/XDR
FTM100

FTM3200

Bagi model monoband pula, Yaesu memperkenalkan model FTM 3200DR, model ini juga berkeupayaan C4FM/FDMA cuma ia single band sahaja, iaitu pada band 2m. Model untuk operasi portable juga mereka hasilkan, contoh model untuk portable  ialah FT1DR, FT2DR dan yang terkini, FT70DR. Kesemua model-model ini mempunyai fungsi dan keupayaan yang sama, yang membezakan antara mereka adalah colour skrin sahaja, 

Model FT1DR
Model FT2DR

Oleh kerana semua model ini menggunakan System Fusion, maka untuk menghubungkan atau membuat networking bagi semua model ini agar dapat berkomunikasi dengan lebih cekap dan efisien lagi, maka sebuah repeater yang berkeupayaan System Fusion diperlukan. Sehubungan dengan itu, Yaesu juga ada menghasilkan sebuah repeater yang menggunakan modulasi C4FM/FM iaitu Yaesu DR-1X.

DR-1X
Repeater Yaesu DR-1X ini support dual band, iaitu band 2m dan juga band 70cm. Dimana ianya ada dua mode modulasi, iaitu modulasi C4FM dan FM. Maknanya disini, ianya boleh digunakan secara analog dan juga digital. Untuk menambahkan kecekapan repeater ini menguruskan dua jenis modulasi tersebut, Yaesu ada membangunkan system AMS, iaitu Automatic Mode Selection. AMS berfungsi seperti berikut:

1. Jika kita tx ke repeater DR-1X ini dengan mode C4FM, maka ia akan segera secara automatik memancar semula dengan pancaran dalam mode C4FM.
2. Jika kita tx ke repeater DR-1X dalam mode FM, maka ia akan tx semula dalam mode FM juga.

Maknanya disini, repeater DR1-X ini boleh digunakan oleh dua pihak, iaitu golongan yang menggunakan system analog dan juga golongan yang menggunakan system digital. Berbeza dengan repeater digital yang lain.

D-STAR
Apa itu maksud sebenar D-STAR? D-STAR adalah ringkasan bagi Digital Smart Technology for Amateur Radio. Oleh kerana ianya adalah digital, maka ciri-ciri keupayaan digital pun ada pada D-Star iaitu digital voice dan data. Tetapi D-STAR menggunakan GMSK (Gaussian Minimun Shift Keying) encoding. Maka secara tidak langsung...ianya berada dalam kelasnya tersendiri. Satu kelebihan D-STAR adalah ianya menggunakan bandwidth yang kecil berbanding yang lain. Jika dilihat pada jadual diawal tadi, D-STAR hanya menggunakan 6.25khz sahaja. Berbeza dengan mode FM analog iaitu 15khz. Lihat gambar dibawah.

Secara tidak langsung, D-STAR sebenarnya boleh menjimatkan penggunaan khz dan menyelesaikan masalah kesesakan. D-STAR boleh diletakkan diantara dua freq FM analog biasa kerana channel spacingnya adalah 10khz.  Jika dengan FM analog, kita mungkin hanya akan dapat 20, tetapi dengan menggunakan D-STAR, ianya akan menjadi sekali ganda iaitu 40 freq boleh digunakan bagi sesuatu bandwidth - penggunaan ditingkatkan.

D-STAR dihasilkan oleh sekumpulan penyelidik dari Japan Amateur Radio League (JARL) dan ianya adalah open-source. D-STAR berkeupayaan untuk operasi voice dan juga data pada kedua-dua band iaitu band 70cm dan 2m. ICOM dan jugak Kenwood adalah pengeluar utama transceiver yang berkeupayaan D-STAR dan sekarang sudah ada Nationwide Digital Network, bermakna anda hanya perlu bawa handy sahaja untuk berkomunukasi dengan rakan atau sanak saudara dari seluruh dunia.

Dengan D-STAR, kita boleh Callsign identification, Digital Data, Digital Voice + GPS, Saya amat tertarik pada keupayaan Digital Voice + GPS, dimana pancaran kita itu ada sekali dengan data GPS. Jadi ianya amat berguna semasa kecemasan. D-STAR juga ada Call Sign Identification, jadi callsign kita akan terpampang pada skrin penerima, dan ianya amat berguna juga semasa atau jika berlaku kecemasan.

Transceiver yang berkeupayaan D-STAR adalah seperti berikut.

Icom 2820
IC 91AD

icom 2200 (discontinued)
icom V82
manakala tiada dalam gambar, transceiver icom yang D-STAR compatible adalah seperti :
  1. ID-1
  2. ID-51A PLUS
  3. ID-5100A
  4. IC-9100
  5. IC-7100
  6. IC-80AD
  7. ID-800H



Jadi disini saya rumuskan sekali lagi, dengan menggunakan D-STAR kita boleh :
  1. Digital Voice (DV Mode)
  2. Short Data mesaage (DV Mode)
  3. GPS tracking (DV Mode)
  4. Internet access (DD mode)
  5. IP camera (DD mode)

DMR
Berbeza dengan D-STAR dan juga Fusion, DMR ini ada kelainannya. Jika D-STAR, ianya dibawah Icom, bermakna kita perlu membeli barangan icom untuk follow D-STAR ini, begitu juga dengan Fusion, dimana kita perlu beli alatan dari Yaesu untuk turut serta bergelumang dengan mode digital bersama rakan taulan.

Transceiver yang ada DMR ini ada pelbagai jenama, dari yang murah hinggalah yang mahal. Di penghujung topik DMR ini saya akan senaraikan listnya. Sekarang mari kita explore dahulu apa yang DMR ini boleh buat dan beri kepada kita. 

Jika dilihat jadual diatas, System DMR menggunakan 4FSK dan TDMA, berbeza dengan D-STAR dan Fusion. Manakala untuk convert voice audio ke digital, DMR menggunakan vocoder AMBE+2, dimana background audio yang bising seperti bunyi siren, enjin, angin, orang menjerit kesakitan dapat dikurangkan dan tidak masuk bersama. Selain itu, DMR juga dapat menghantar text mesej, GPS dan telemetry data. Oleh kerana DMR berkeupayaan menggunakan 2 channel dalam satu masa, Maka kita boleh berkomunikasi dengan dua individu pada masa yang sama, berbeza dengan FDMA.

Untuk menikmati DMR, kita memerlukan transceiver yang berkeupayaan DMR, Transceiver tersebut adalah seperti berikut:

Motorola MOTOTRBO XPR 5550 DMR

Hytera - MD782G
Kenwood TK-D740

manakala tiada dalam gambar, transceiver yang DMR compatible adalah seperti berikut: 
  1. Samhoo SPM6040
  2. Aselsan DMR4700
  3. Excera EP8100
  4. HQT DM-9800
  5. Radiodata MS2217D
  6. Sepura SBM8000

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Semoga posting ini, memberi sedikit gambaran mengenai kisah digital mode yang popular setakat ini iaitu D-STAR, DMR dan System Fusion. Seperti yang saya nyatakan, ketiga-tiganya mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing. Namun, ianya memberi kebaikan yang sama, iaitu kejelasan audio, low-noise, GPS, Text Mesej, Imej mesej serta Callsign identification. Sebenarnya banyak lagi kegunaannya dan sehingga sekarang ianya masih lagi dalam kajian dan RnD giat dijalankan. 

Akhir kata, saya harap ianya membuka sendikit minda dan pemikiran serta memberi inspirasi dan jalan kepada yang ingin mendalami dan memahami dengan lebih lanjut mode digital ini. 73 Zaki.

Web DX Cluster - 9M2PJU

kredit kepada 9m2pju kerana membangunkan Web DX Cluster. Sekali lagi tahniah dan ucapan terima kasih di anugerahkan kepada piju. Semoga pij...