Monday, July 24, 2017

YB0X-1 APRS Packet : 24 July 2017


Hari aku hanya dapat satu packet sahaja daripada satellite lapan-A3 (IO-86) satellite. Ada sedikit peningkatan dan kekerapan, tidak mengapa... eksperiment ini akan diteruskan lagi demi untuk melihat sejauh mana keupayaan system aku menyumbat packet ke server bersaing dengan rakan-rakan lain dari seluruh asia. 73.

Saturday, July 22, 2017

ARISS-SSTV images : 22 JULY 2017 ( lintasan pertama )


Image ini diperolehi daripada lintasan pertama pagi tadi, sebenarnya ada dua image, tetapi image yang pertama itu tadi terlalu teruk, berbanding dengan image yang kedua ini. Sekejap lagi jam 7 lebih kurang, akan ada lintasan lagi. Jadi aku ingin mencuba lagi. Antenna yang digunakan ialah QFH.

Thursday, July 20, 2017

acarsdec 3.4 : Monitoring Full Message Format Past #2

Dibawah ini adalah data yang diperoleh daripada pemantauan selama 12 jam, iaitu bermula dari jam 12 tengah malam semalam sehingga jam 12 tengahari sebentar tadi.


./acarsdec -o2 -v -p -22 -g 400 -r 0 131.450 131.550 131.475 131.725 131.825 131.850

Jika diperhatikan, channel #1 dan channel #2 adalah sangat aktif, manakala channel #3 hanya satu packet sahaja yang diperoleh (data yang dihitamkan).


Data ini diperoleh daripada ant mobile dual band Diamond UHF/VHF yang hanya diletakkan diatas bumbung rak buku dalam shack kawan. Bermakna ant indoorlah. Maknanya bolehlah juga ye gunakan indoor ant, tetapi ianya bergantung kepada lokasi juga rasanya, lokasi kawan bertuah, sebab airport hanya 5 minit drive dari base kawan dan sea level pula adalah 72 kaki dari paras laut. Jadi aku rasa faktor lokasi juga membantu nih.

[#2 (F:131.550 L: -31 E:0) 20/07/2017 14:45:45 --------------------------------

Mode : B Label : Q0 Id : 8 Nak

Aircraft reg: .9V-OFD Flight id: TZ0292

No: S93A


[#1 (F:131.450 L: -24 E:0) 20/07/2017 15:33:46 --------------------------------

Mode : 2 Label : Q0 Id : 2 Nak

Aircraft reg: .9M-AHD Flight id: AK6049

No: S81A


[#3 (F:131.475 L: -28 E:0) 20/07/2017 15:33:46 --------------------------------

Mode : 2 Label : Q0 Id : 2 Nak

Aircraft reg: .9M-AHD Flight id: AK6049

No: S81A


[#1 (F:131.450 L: -28 E:2) 20/07/2017 16:07:49 --------------------------------

Mode : 2 Label : 80 Id : 7 Nak

Aircraft reg: .9M-AHQ Flight id: AK5411

No: M62A

3N01 POSRPT 5411/20 WBGG/WMKJ .9M-AHQ

/POS N01421E103388/ALT +01148/MCH 203/FOB 0032/ETA 1608


[#1 (F:131.450 L: -21 E:0) 20/07/2017 16:18:04 --------------------------------

Mode : 2 Label : 80 Id : 2 Nak

Aircraft reg: .9M-AQN Flight id: AK1726

No: M73A

3N01 POSRPT 1726/20 WSSS/WMKP .9M-AQN

/POS N01456E103523/ALT +18753/MCH 642/FOB 0058/ETA 1707


[#2 (F:131.550 L: -22 E:1) 20/07/2017 16:28:32 --------------------------------

Mode : S Label : Q0 Id : 2 Nak

Aircraft reg: .G-CLAB Flight id: P30449

No: S82A


[#2 (F:131.550 L: -22 E:0) 20/07/2017 16:28:54 --------------------------------

Mode : S Label : Q0 Id : 2 Nak

Aircraft reg: .G-CLAB Flight id: P30449

No: S82A


[#1 (F:131.450 L: -21 E:1) 20/07/2017 17:18:33 --------------------------------

Mode : 2 Label : _d Id : 6 Ack : S

Aircraft reg: .A6-EBW Flight id: EK0349

No: S54A


[#1 (F:131.450 L: -23 E:1) 20/07/2017 17:18:41 --------------------------------

Mode : 2 Label : _d Id : 7 Ack : T

Aircraft reg: .A6-EBW Flight id: EK0349

No: S55A


[#2 (F:131.550 L: -23 E:3) 20/07/2017 18:45:35 --------------------------------

Mode : S Label : _d Id : 0 Ack : W

Aircraft reg: .A6-EOM Flight id: EK0449

No: S15A


[#1 (F:131.450 L: -23 E:3) 20/07/2017 19:31:06 --------------------------------

Mode : 2 Label : _d Id : 5 Ack : T

Aircraft reg: ..VQBMM Flight id: XA0000

No: M27A


[#2 (F:131.550 L: -18 E:1) 20/07/2017 22:36:33 --------------------------------

Mode : J Label : H1 Id : 2 Nak

Aircraft reg: .9M-FFF Flight id: MH1034

No: D42A

#DFB'''''072017223502         002922470106795785


[#2 (F:131.550 L: -17 E:0) 20/07/2017 22:36:37 --------------------------------

Mode : J Label : H1 Id : 3 Nak

Aircraft reg: .9M-FFF Flight id: MH1034

No: D42B

#DFB       0000000000          0517005181

 

[#2 (F:131.550 L: -17 E:0) 20/07/2017 22:36:49 --------------------------------

Mode : J Label : H1 Id : 3 Nak

Aircraft reg: .9M-FFF Flight id: MH1034

No: D42B

#DFB       0000000000          0517005181


[#2 (F:131.550 L: -17 E:1) 20/07/2017 22:36:58 --------------------------------

Mode : J Label : H1 Id : 3 Nak

Aircraft reg: .9M-FFF Flight id: MH1034

No: D42B

#DFB       0000000000          0517005181


[#2 (F:131.550 L: -19 E:1) 20/07/2017 23:04:11 --------------------------------

Mode : B Label : _d Id : 7 Ack : W

Aircraft reg: .9M-MXI Flight id: MH0602

No: S47A


[#2 (F:131.550 L: -17 E:0) 21/07/2017 01:43:20 --------------------------------

Mode : S Label : SA Id : 6 Nak

Aircraft reg: .VT-ANR Flight id: AI0347

No: S17A

0LH014320VS/

acarsdec 3.4 : Monitoring Full Message Format

modifikasi mcx - pl259
Proses modifikasi ini sebenarnya adalah yang kali kedua, yang pertama sebenarnya hilang. Entah...aku pun tak pasti mana dia pergi, dua hari aku mencari. Tak jumpa-jumpa, jadi aku ambil keputusan untuk buat satu lagi. Lama juga proses membuatnya. Mula jam 8.30 malam hingga pukul 10.30 baru siap. 2 jam lebih masa diambil untuk proses solder sahaja. Mata aku sudah tidak seperti dahulu. Baru aku sedar, aku rupanya rabun dekat. Bercinta untuk solder...sebab bergelut dengan mata yang kurang nampak. Banyak kesilapan berlaku dan proses resolder sentiasa berulang. Lepas ni, akan pergi tempah cermin mata.

Projek aku sebenarnya pada malam ini adalah untuk monitor acarsdec dalam mode full message format, iaitu  ( o2 )

 ./acarsdec -o2 -v -p -22 -g 400 -r 0 131.450 131.550 131.475 131.725 131.825 131.850

oleh kerana acarsdec 3.4 ini mampu untuk decode 6 channel sekaligus, maka sebab itu aku masukkan enam freq terus iaitu 131.450, 131.550, 131.475, 131.825, 131.725, 131.850. Saja nak tengok, bagaimana jadinya.

Antenna yang digunakan pula adalah QFH, antenna yang resonant pada fre 137mhz. Sebenarnya ini adalah ant yang dibuat semasa projek NOAA haritu. Oleh kerana NOAA sudah sukses, maka kawan gunakan ia untuk acars pula. Projek selepas ini, nak buat QFH khas untuk freq ACARS.


Selepas beberapa minit monitor, ianya terus tangkap beberapa signal. Ada tiga mesej berjaya dipintas, lihat gambar dibawah.

Satu permulaan yang baik. Jadi... aku akan biarkan ia pada malam ini sehingga pagi esok. Esok pagi kita tengok macam mana hasilnya..berapakah jumlah mesej yang berjaya dipintas. Jika bernasib baik, akan dapat mesej yang baik serta berguna kandungannya. 73
 

Wednesday, July 19, 2017

Menerima aprs packet daripada YD0NXX-1 dari Jakarta melalui satellite LAPAN-A3 IO86

1:Fm YD0NXX-1 To APOT30 Via WIDE2-1,YB0X-1*,ARISS [18:24:22R] [+++]
!/Q\rciLs`` st49C iGate di Jakarta - OI33JR

1:Fm YB0X-1 To APOT21 Via SGATE [10:03:36R] [+++]
>-10C HAPPY ANNIVERSARY 1st LAPAN-A3/LAPAN-IPB

1:Fm YB0X-1 To APOT21 Via SGATE [10:04:19R] [+--]
>-10C HAPPY ANNIVERSARY 1st LAPAN-A3/LAPAN-IPB


1:Fm YB0X-1 To APOT21 Via SGATE [10:05:03R] [#-#]
>-10C HAPPY ANNIVERSARY 1st LAPAN-A3/LAPAN-IPB


Pagi tadi, aku menerima satu lagi packet yang dipancarkan dari Jakarta (YD0NXX-1) ke Satellite Lapan-A3 dan jatuh ke Kulai (9m2zak-1). 3 lagi packet adalah beacon packet dari Satellite Lapan-A3. Petang nanti kita lihat, macam mana pula.

YB0X-1 APRS Packet : Lintasan Hari Rabu 19 Julai 2017

1:Fm YB0X-1 To APOT21 Via SGATE [09:40:45R] [+++]
> -7C HAPPY ANNIVERSARY 1st LAPAN-A3/LAPAN-IPB

1:Fm YD1PRY To APOT21 Via YB0X-1* [09:40:47R] [+++]
!0632.14S/10641.99E>GS LAPAN Rancabungur

1:Fm YB0X-1 To APOT21 Via SGATE [09:41:29R] [+++]
> -7C HAPPY ANNIVERSARY 1st LAPAN-A3/LAPAN-IPB


1:Fm YB0X-1 To APOT21 Via SGATE [09:42:13R] [+++]
> -7C HAPPY ANNIVERSARY 1st LAPAN-A3/LAPAN-IPB


1:Fm YB0X-1 To APOT21 Via SGATE [11:24:33R] [+--]
> -4C HAPPY ANNIVERSARY 1st LAPAN-A3/LAPAN-IPB


1:Fm YB0X-1 To APOT21 Via SGATE [11:26:44R] [+++]
> -4C HAPPY ANNIVERSARY 1st LAPAN-A3/LAPAN-IPB


Pada hari rabu 19 Julai 2017, kawan menerima 6 packet daripada satelite Lapan A3, salah satunya adalah digipeater dari YD1PRY. dari Rancabungur. terbaik...

Monday, July 17, 2017

YB0X-1 Aprs Packet : Lintasan jam 01:19 UTC

2017-07-18 01:18:13: YB0X-1>APOT21,SGATE,qAR,YB6DE-13:> -8C HAPPY ANNIVERSARY 1st LAPAN-A3/LAPAN-IPB
2017-07-18 01:18:56: YB0X-1>APOT21,SGATE,qAR,YB6DE-13:> -8C HAPPY ANNIVERSARY 1st LAPAN-A3/LAPAN-IPB
2017-07-18 01:19:41: YB0X-1>APOT21,SGATE,qAR,9M2ZAK-1:> -8C HAPPY ANNIVERSARY 1st LAPAN-A3/LAPAN-IPB
2017-07-18 01:20:24: YB0X-1>APOT21,SGATE,qAR,9M2ZAK-1:> -8C HAPPY ANNIVERSARY 1st LAPAN-A3/LAPAN-IPB

2017-07-18 01:23:22: YB0X-1>APOT21,SGATE,qAR,E29TXA-1:> -7C HAPPY ANNIVERSARY 1st LAPAN-A3/LAPAN-IPB
2017-07-18 01:24:06: YB0X-1>APOT21,SGATE,qAR,YE2YE-13:> -7C HAPPY ANNIVERSARY 1st LAPAN-A3/LAPAN-IPB

Pagi tadi, sekitar jam 9 pagi waktu tempatan, 9M2ZAK-1 berjaya menangkap dua packet daripada satelite Lapan Sat - (IO86) YB0X-1. Manakala bagi packet daripada satelite ISS RS0ISS pula, 9M2ZAK-1 tidak berjaya sumbat data packet tersebut ke server. Namun packet itu diterima dan hanya local sahaja. ok, takpe... petang ini kita cuba lagi.

2017-07-18 00:06:03: RS0ISS>CQ,qAR,VK3KAW-4:>ARISS - International Space Station
2017-07-18 01:02:08: RS0ISS>CQ,qAR,LA3QMA-6:>ARISS - International Space Station
2017-07-18 01:04:07: RS0ISS>CQ,qAR,ON7EQ-10:>ARISS - International Space Station
2017-07-18 01:06:07: RS0ISS>CQ,qAS,DL5MAM:>ARISS - International Space Station
2017-07-18 01:26:09: RS0ISS>CQ,qAR,E29TXA-1:>ARISS - International Space Station
2017-07-18 01:42:10: RS0ISS>CQ,qAR,VK3KAW-4:>ARISS - International Space Station
2017-07-18 02:38:14: RS0ISS>CQ,qAR,LA3QMA-6:>ARISS - International Space Station

Data ini diambil daripada https://aprs.link

Transient Voltage Suppression Diodes ( TVS Diodes ): Part Number P6KE18A


Transient Voltage Suppression Diodes berfungsi sebagai protector. Melindungi komponen electronik yang lain daripada kilat atau overload serta apa-apa jua masalah yang berkaitan dengan nilai voltage.

Diode P6KE 18A

Diode dengan part number P6KE 18A akan protect pada voltan yang melebihi 15.30V dan ianya sangat sukar dicari. Tapi jika cari di internet, ada la. Di element14.com ada, so beli banyak-banyak sebab ianya amat berguna.


YB0X-1 Aprs Packet : Lintasan pertama 11:24 UTC

2017-07-17T11:24:07.359 RFtoIS:[Kulai Ground Station]IGated YB0X-1>APOT21,SGATE,qAR,9M2ZAK-1:> 0C HAPPY ANNIVERSARY 1st LAPAN-A3/LAPAN-IPB

Baru sebentar tadi menerima packet aprs daripada satelite Lapan-A3 (IO86). Ini adalah lintasan pertama, sekejap lagi lintasan kedua aku cuba lagi.

Sunday, July 16, 2017

acarsdec output format : Monitoring mode


Kali ini, aku eksperiment pula dengan output format ( -o ). Sebenarnya ada tiga format output bagi acarsdec ini, iaitu:

1. One line by message format (-o1 )

/acarsdec -o1 -v -p -22 -g 400 -r 0 131.450 131.550 

2. Full message format ( -o2 )

/acarsdec -o2 -v -p -22 -g 400 -r 0 131.450 131.550 

3. Monitoring mode ( -o3 )

/acarsdec -o3 -v -p -22 -g 400 -r 0 131.450 131.550 

Tetapi dalam post kali ini, aku cuba monitoring mode, iaitu -o3. Hasil daripada pemantauan, aku berjaya kutip 4 pesawat yang kebetulan melintas sekitar QTH aku iaitu AK0379, JHBWMK, TR2664 dan AK5031.  Selepas ini akan cuba eksperiment dengan format lain pula. 73 zaki.

Thursday, July 13, 2017

Morse Runner : Latihan hari ini


Hari ini, hanya dapat 198 station sahaja dalam masa sejam. Puncanya adalah kerana meminta dua station tersebut mengulangi panggilannya serta menjenguk sekejap text mesej di handphone. Ok takpe, itu sebagai pengajaran. Nanti kita cuba lagi. 73

Wednesday, July 12, 2017

Installing multi-channel ACARS decoder - Acarsdec 3.4 Part #1

Sedikit info mengenai ACARS.


ACARS (Aircraft Communications Addressing and Report System) atau (Sistem Pengesanan dan Laporan Komunikasi Pesawat) adalah satu sistem digital yang menghantar mesej pendek antara pesawat dan ground-station melalui gelombang radio samada dalam mode VHF atau HF serta mode satelite (Iriduim / Inmarsat). Protokol ini direka oleh ARINC (Radio Aeronautical, Incorporated) dan mula digunakan pada tahun 1978 sehingga kini dengan menggunakan format Telex. 

Pada posting kali ini, saya akan cuba menangkap mesej ACARS ini dengan menggunakan Raspberry Pi3 dan juga dongle RTL-SDR. Baiklah... mari kita mulakan:

Pertama sekali :

sudo apt-get update
sudo apt-get install git-core
sudo apt-get install git
sudo apt-get install cmake
sudo apt-get install libusb-1.0-0-dev
git clone git://git.osmocom.org/rtl-sdr.git
cd rtl-sdr
mkdir build
cd build
cmake ../ -DINSTALL_UDEV_RULES=ON
make
sudo make install
sudo ldconfig
cd ~
sudo cp ./rtl-sdr/rtl-sdr.rules /etc/udev/rules.d/
sudo reboot

kemudian, untuk elak Raspberry load kernel module,
edit /etc/modprobe.d/rtl-sdr-blacklist.conf file
Untuk tujuan itu, maka...

sudo nano  /etc/modprobe.d/rtl-sdr-blacklist.conf

dan tambah line ini,

blacklist dvb_usb_rtl28xxu
blacklist dvb_usb_v2
blacklist rtl_2830
blacklist rtl_2832
blacklist r820t
reboot
sudo reboot

Install acarsdec

sudo apt-get install libsndfile1-dev
sudo apt-get install libasound2-dev
sudo apt-get install librtlsdr
git clone https://github.com/TLeconte/acarsdec.git
cd acarsdec
make
sudo ldconfig
Test acarsdec decoder
cd acarsdec
./acarsdec -o1 -v -p -22 -g 400 -r 0 131.450 131.550

Jika berjaya, paparan ini akan muncul selepas beberapa minit, bergantung
kepada trafik udara kawasan anda

Found 1 device(s):
  0:  Generic, RTL2832U, SN: 77771111153705700
Using device 0: Generic RTL2832U
Found Rafael Micro R820T tuner
Tuner gain : 40.200000
Set center freq. to 131575000Hz
Exact sample rate is: 2500000.107620 Hz
Decoding 2 channels
#1 (L: -32 E:2) 12/07/2017 14:27:19 .9M-AHT        2 _d 

Jika dilihat, dari data diatas, sebuah kapal terbang dari Malaysia  (9M-AHT) baru sahaja melintas atau berada berdekatan dengan kawasan saya iaitu Kulai, Johor.

Jika tiada apa-apa yang berlaku, sila pastikan nilai PPM dongle anda itu.

./acarsdec -o1 -v -p -22 -g 400 -r 0 131.450 131.550

Jika dilihat line diatas, nilai -p (PPM) dongle saya itu adalah -22.
Angka ini saya perolehi dari software kalibrate. Untuk tujuan itu,
software kalibrate rtl digunakan,

cd ~/
sudo apt-get install libtool autoconf automake libfftw3-dev 
librtlsdr0 librtlsdr-dev libusb-1.0-0 libusb-1.0-0-dev
git clone https://github.com/asdil12/kalibrate-rtl.git
cd kalibrate-rtl
git checkout arm_memory
./bootstrap
./configure
make
sudo make install
sudo reboot

kemudian, kita boleh calibrate dengan program calibrate-rtl ini,
untuk itu... GSM dijadikan sebagai panduan.
run command ini, utk scan GSM.

kal -s GSM900



ini adalah senarai freq GSM dikawasan saya, pilih sahaja mana-mana
dan run command ini,

kal -c 97



97 tu adalah channel GSM yang saya pilih dari gambar di atas. jadi secara tidak langsung, kita akan dapat nilai PPM dongle kita, dalam kes saya, dongle DVB-T+DAB+FM yang warna hitam dan nilai PPM ialah -22.442 ppm. tapi saya hanya ambik -22 sahaja. sebab kalau lari pun, ianya sikit sahaja.
Kemudian dimasukkan ke dalam line dibawah ini, untuk run-test dekoder kita samada elok atau tidak.

./acarsdec -o1 -v -p -22 -g 400 -r 0 131.450 

Freq 131.450mhz adalah freq yang digunakan sekitar kawasan Southeast Asia iaitu (Thailand, Malaysia, Singapore, Philippines). Dibawah ini adalah contoh mesej yang diterima oleh saya daripada kapal terbang yang berdekatan dengan menggunakan dekoder acarsdec ini.


Jumpa lagi pada post bahagian kedua, dimana kita akan teroka dengan lebih dalam lagi acarsdec ini. 73 Zaki

Saturday, July 8, 2017

Download and compile the JMBE libraries for 64-bit Windows 10


Java SE Development Kit 8 - Downloads
- Java SE Development Kit 8u74
- select the option to "Accept License Agreement"
- download: Windows x86 182.01 MB jdk-8u74-windows-i586.exe

ran the installer.

By default, JAVA_HOME ends up defaulting to where the 
JRE is ( c:\program files (x86)\Java\jre1.8.0_74 )

Go to Control Panel --> System, clicked on Advanced System Settings, 
and then click on Environment Variables.
- click the top "NEW" button and entered:
- Variable Name: JAVA_HOME
- Variable Value: c:\program files (x86)\java\jdk1.8.0_74
- then click OK

After that, navigate to where unarchived/unzipped the jmbe_builder.zip to. 
In my case, unzipped jmbe_builder.zip to c:\jmbe_builder. navigate
to c:\jmbe_builder and click on make_jmbe_library_windows.bat .

Once it completed, we will see a new file in jmbe_builder folder, which 
was called jmbe-0.3.2.tar

copy jmbe-0.3.2.tar to the folder SDRTrunk is install

Everything works fine in SDRTrunk, including the playing of audio.

Mike

----------------- pse take note -----------------------------

1. Install the Java 7 (or higher) Java Development Kit (JDK). Note: this is
different from the Java Runtime Environment (JRE) that most users have 
installed on their computers.

http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/index.html

2. Install Apache Ant 

http://ant.apache.org/manual/install.html

3.  Ensure that ANT_HOME and JAVA_HOME environment variables are defined
for your operating system as described in ant installation manual.  Ensure
that the ant.bat program is added to your path so that you can execute the 
program in any directory.

4.  Checkout/clone a copy of the jmbe library.

5.  In the build folder (jmbe/build) execute the command 'ant'.  This will
compile and build all products and place them in the jmbe/library folder.

6.  Place the compiled library (jmbe-x.x.x.jar) on the classpath of your
java program or in the same directory as your java program, so that can be 
discovered at runtime. 
Attached Images
 

 

Friday, July 7, 2017

RX iGate from DVB-T tuner and Raspberry Pi3 : part #1

Pada post kali ini, saya akan berbicara dan ber-eksperimentasi dengan DVB-T dongle dan juga Pi3. Objektif utama saya adalah untuk menjadikan RTL dongle ini sebagai receiver utama untuk kutip packet aprs dan menggunakan Pi3 untuk dekod packet tersebut dan sumbat packet itu ke server aprs.

Langkah Pertama

Kita install dahulu libraries dan driver untuk membolehkan dongle kita berfungsi.

sudo apt-get -y install git cmake build-essential libusb-1.0 libusb-1.0-0-dev 
libpulse-dev libx11-dev libpulse-dev libx11-dev python-pkg-resources qtcreator libtool autoconf automake libfftw3-dev

sudo apt-get -y install git cmake build-essential libusb-1.0 qt4-qmake libpulse-dev libx11-dev

cd ~/
git clone git://git.osmocom.org/rtl-sdr.git
cd rtl-sdr
mkdir build
cd build
cmake ../ -DINSTALL_UDEV_RULES=ON
make
sudo make install
sudo ldconfig

reboot

sudo reboot

kemudian, untuk elak Raspberry load kernel module, edit /etc/modprobe.d/rtl-sdr-blacklist.conf file 
Untuk tujuan itu, maka...

sudo nano  /etc/modprobe.d/rtl-sdr-blacklist.conf

dan tambah line ini,

blacklist dvb_usb_rtl28xxu
blacklist dvb_usb_v2
blacklist rtl_2830
blacklist rtl_2832
blacklist r820t

reboot

sudo reboot

kemudian install Sox, sox ini akan membantu kita dan memudahkan kita dalam proses troubleshoot dongle SDR-RTL pada masa akan datang dan jika diperlukan.

sudo apt-get install sox

untuk memastikan yang SDR dongle berfungsi atau tidak, kita boleh cuba dengar dahulu stesen radio FM tempatan, untuk itu, cuba kita run command ini,

rtl_fm -M wbfm -f 87.8M | play -r 32k -t raw -e s -b 16 -c 1 -V1 -

87.8mhz tu freq Sinar FM di Johor Bharu, saya pilih Sinar sebab dia yang paling kuat disini, Anda boleh tukar apa-apa freq sebab, lain tempat lain freqnya. Jika berjaya, kita akan dengar SY berceloteh, jika senyap je... sila ulang langkah pertama.

kemudian kita cuba pula dengar pada freq sasaran kita, iaitu freq APRS, sila run command ini.

rtl_fm -M fm -f 144.390M | play -r 24k -t raw -e s -b 16 -c 1 -V1 -

cuba monitor dalam beberapa minit, pada mulanya memang akan senyap, ini mungkin kerana belum ada packet yang lalu, jika terdengar bunyi packet, maka berjayalah kita. Jika tidak...sila ulang langkah pertama.

Langkah kedua

kemudian kita akan compile semua program yang akan digunakan untuk decode packet, Oleh kerana packet APRS datang dalam mode AFSK 1200bps, maka program multimon-ng akan digunakan untuk tujuan tersebut, 

cd ~/
sudo apt-get install qt4-qmake libpulse-dev libx11-dev patch pulseaudio
git clone https://github.com/EliasOenal/multimonNG.git
cd multimonNG
mkdir build
cd build
qmake ../multimon-ng.pro
make
sudo make install

reboot

sudo reboot

kemudian, untuk test samada multimon ini berjaya atau tidak decode packet, kita cuba run command ini, 

rtl_fm -f 144.390M -s 22050 | multimon-ng -t raw -a AFSK1200 -f alpha /dev/stdin



Jika kita tidak nampak data packet selepas beberapa 15 minit atau lebih, padahal pada masa yang sama kedengaran dengan jelas bunyi packet masuk dari Baofeng, maka kita perlu calibrate dongle kita untuk mendapatkan nilai PPM yang sebenar.

ada pelbagai cara sebenarnya untuk kita dapatkan nilai PPM ini, Kita juga boleh gunakan perisian sdr# atau HDSDR untuk mengenalpastinya, tetapi semua itu perlu dilakukan pada OS window. Alang-alang kita duduk dalam linux ni, jadi eloklah kita cari PPM dongle kita disini juga.

Untuk tujuan itu, software kalibrate rtl digunakan,

cd ~/
sudo apt-get install libtool autoconf automake libfftw3-dev librtlsdr0 librtlsdr-dev libusb-1.0-0 libusb-1.0-0-dev

git clone https://github.com/asdil12/kalibrate-rtl.git
cd kalibrate-rtl
git checkout arm_memory
./bootstrap
./configure
make
sudo make install
sudo reboot

kemudian, kita boleh calibrate dengan program calibrate-rtl ini, untuk itu... GSM dijadikan sebagai panduan.

run command ini, utk scan GSM.

kal -s GSM900


ini adalah senarai freq GSM dikawasan saya, pilih sahaja mana-mana dan run command ini,

kal -c 97

97 tu adalah channel GSM yang saya pilih dari gambar di atas.


jadi secara tidak langsung, kita akan dapat nilai PPM dongle kita, dalam kes saya, dongle DVB-T+DAB+FM yang warna hitam ini nilai PPM ialah -22.442 ppm. Sila catat angka ini, sebab nanti kita akan gunakan ia dalam langkah seterusnya.

Langkah ketiga

Apabila kita sudah tahu nilai PPM dongle kita, sebenarnya ianya akan membantu dan memudahkan kita semasa proses install dan setup software PyMultimonAPRS pula.

cd ~/
git clone https://github.com/asdil12/pymultimonaprs.git
cd pymultimonaprs
chmod a+x setup.py
./setup.py build
sudo ./setup.py install

sudo reboot

sudo nano /etc/pymultimonaprs.json

dan masukkan kesemua line ini, pada line callsign, sila ubah ke callsign anda, begitu juga dgn line passcode. Pada line PPM, sila masukkan nilai PPM yang kita dapat pada langkah kedua itu tadi. Sila berhati-hati dengan tanda koma dan kurungan. Lat dan Long juga sila masukkan ikut kawasan anda.


{
 "callsign": "9M2XXX-6",
 "passcode": "XXXXX",
 "gateway": "asia.aprs2.net:14580",
 "append_callsign": true,
 "source": "rtl",
 "rtl": {
  "freq": 144.390,
  "ppm": -22.442,
,
  "gain": 0
 },
 "alsa": {
  "device": "default"
 },
 "beacon": {
  "lat": 1.6661667,
  "lng": 103.6316667,
  "table": "/",
  "symbol": "&",
  "comment": "Kulai APRS RX iGate",
  "status": {
   "text": "Running on RaspberryPi3 with RTL dongle",
   "file": false
  },
  "weather": false,
  "send_every": 300
 }
}

Pada bahagian comment dan text, ianya terpulang kepada anda untuk letak apa jua ayat yang difikirkan sesuai, cuma ayat yang berbaur politik dan berunsurkan keganasan serta porno tidak sesuai diletakkan, Begitu juga dengan ayat berunsurkan perniagaan dan keuntungan.

Untuk cek samada berjaya atau tidak, sila run command ini.

cd multimonNG
~/multimonNG $ pymultimonaprs -v



jika berjaya... callsign anda akan kelihatan pada aprs.fi.


Jika error, sila semak semua line anda pada 

sudo nano /etc/pymultimonaprs.json

tanda koma, kurungan kedudukan tanda kurungan, jarak antara ayat, space serta pelbagai lagi perkara perlu diambil perhatian, gunakan kanta pembesar jika anda run dari skrin 7 inci, atau untuk lebih mudah, gunakan monitor yang besar sikit.

Untuk proses semakan tersebut, kita juga boleh gunakan khidmat online untuk semak coding json anda dengan menggunakan  JSON Validator. JSON Validator ini ada pada laman ini, https://jsonlint.com/


json validator
jika ada kesalahan, ia akan tunjukkan terus dimana kesalahannya. kesalahan ini selalu berlaku semasa proses copy paste line tersebut. Itu perkara biasa, kita kan manusia. Kemudian kita betulkan mengikut arahan diarahkan itu pada line yang dinyatakan. Proses ini sebenarnya makan masa kerana kita akan banyak kali try and error. jika berjaya, paparan ini akan muncul.



kemudian copy line yang sudah dibetulkan itu, dan masukkan line tersebut pada 



sudo nano /etc/pymultimonaprs.json  semula.

Kemudian untuk mendapatkan kepastian samada berjaya atau tidak, kita run test sekali lagi,

cd multimonNG
~/multimonNG $ pymultimonaprs -v

jika berjaya, paparan seperti ini akan muncul


dan nak lebih pasti lagi, periksa pula di laman aprs.fi, jika sukses, paparan ini akan muncul.



Langkah ke-empat

Untuk menjadikan raspberry kita run secara automatik program tanpa perlu injek command, iaitu sebaik sahaja pi3 dihidupkan, sila ikut step ini.

sudo nano /etc/init.d/pymultimonaprs

dan masukkan line ini,


#!/bin/sh

### BEGIN INIT INFO
# Provides: pymultimonaprs
# Required-Start: $all
# Required-Stop: $syslog
# Default-Start: 2 3 4 5
# Default-Stop: 0 1 6
# Short-Description: start/stop of pymultimonaprs
### END INIT INFO

case "$1" in
 start)
   sudo pymultimonaprs --syslog &
   ;;
 stop)
   sudo killall pymultimonaprs
   ;;
 *)
   echo "Usage: /etc/init.d/pymultimonaprs {start|stop}"
   exit 1
   ;;
esac

exit 0

dan untuk bagi skrip ini jalan dan berfungsi, sila

sudo chmod +x /etc/init.d/pymultimonaprs
sudo update-rc.d pymultimonaprs defaults
sudo /etc/init.d/pymultimonaprs start

dan reboot

sudo reboot

Biarkan pi3 anda hidup dan tunggu sekejap dalam 10 ke 15 minit. Jika nak tahu berjaya atau tidak, kita boleh semak pada aprs.fi, search callsign kita siap dan terus ke info dan pergi ke raw data. Hasil yang berjaya akan kelihatan seperti ini.


Baiklah, saya berhenti sampai setakat ini sahaja dahulu. Pada bahagian kedua, kita akan sambung lagi, memandangkan masa tidak mengizinkan saya untuk berbicara lagi. Jumpa lagi pada bahagian kedua. 73 9m2zak.


Tuesday, July 4, 2017

How to setup a USB 3G Modem on Raspberry PI using usb_modeswitch and wvdial

Requirements
  • Raspberry PI computer
  • Raspbian OS installed
  • USB 3G Modem
  • 5V 1A power supply for the Raspberry PI 

1. Install required software

  • Connect your Raspberry PI to the internet via LAN or Wifi
  • Open a terminal window and enter:
sudo apt-get update
sudo apt-get install ppp usb-modeswitch wvdial

2. Get the USB switching codes

  • We need to get the codes of the USB device in USB storage mode and USB modem mode. 
  • Connect your USB modem and reboot the Raspberry PI without LAN or Wifi connection
  • Once rebooted open a terminal window and enter:
lsusb
  • The output will look similar to the screenshot below. Your modem should be listed as one of the USB devices. Note the numbers underlined. These are the device vendor and product codes.
  • Make a note of these numbers. In this case it is 19d2:2000
  • This value will later be used in the DefaultProduct value 
  • Then we need to soft reboot the Rapberry PI with the modem connected.
  • Open a terminal window and enter:
sudo reboot
  • Once rebooted open a terminal window and enter:
lsusb
  • The output will look similar to the screenshot below. Your modem should be listed and if you are lucky the second set of numbers would have changed. This is usb_modeswitch doing it's job and switching the device to USB modem mode.
  • Make a note of the new numbers. In this case it is 19d2:2002
  • This value will be used later in the TargetProduct value 

3. Create custom usb_modeswitch config file

  • We need to create a custom config file for usb_modeswitch on the Raspberry PI because on a cold boot the device is not always active yet when usb_modeswitch runs on startup and the device is left in USB storage mode.
  • We will extract some more information for our usb_modeswitch config file so that we can do the switching manually.
  • Open a terminal window and enter the following replacing the codes 19d2 and 2000 with the codes you noted in step 2. Also note the added backslash.
cd /tmp
tar -xzvf /usr/share/usb_modeswitch/configPack.tar.gz 19d2\:2000
  • Now open the extracted file with a text editor like leafpad replacing the codes noted in step 2.
leafpad 19d2:2000
  • The content of the file should look something similar to the screenshot below.
  • The parts we are interested in are shown in blue.
  • Now open the /etc/usb_modeswitch.conf file and add the information obtained above to the file.
  • Open a terminal window and enter:
sudo leafpad /etc/usb_modeswitch.conf
  • Then add the following replacing the codes and MessageContent values with those of your device and save.
DefaultVendor=0x19d2
DefaultProduct=0x2000

TargetVendor=0x19d2
TargetProduct=0x2002

MessageContent="5553424312345678000000000000061e000000000000000000000000000000"
MessageContent2="5553424312345679000000000000061b000000020000000000000000000000"
MessageContent3="55534243123456702000000080000c85010101180101010101000000000000"

4. Create the wvdial config file

  • The next step is to create a config file for wvdial so you can connect to your service provider.
  • Open a terminal window and enter:
sudo leafpad /etc/wvdial.conf
  • Replace the content of the file with the following. 
[Dialer 3gconnect]
Init1 = ATZ
Init2 = ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0
Init3 = AT+CGDCONT=1,"IP","internet"
Stupid Mode = 1
Modem Type = Analog Modem
ISDN = 0
Phone = *99#
Modem = /dev/gsmmodem
Username = { }
Password = { }
Baud = 460800
  • Replace internet with your service provider's APN
  • Replace the Phone number if you need to dial a different code to connect.
  • Replace Username and Password if needed. To leave the username and password as blank use { }

5. Connect to the internet

  • To connect we need to make sure the device is in modem mode. 
  • Open a terminal and enter:
sudo usb_modeswitch -c /etc/usb_modeswitch.conf
  • Then connect to the internet with:
wvdial 3gconnect

YB0X-1 APRS Packet : 24 July 2017

Hari aku hanya dapat satu packet sahaja daripada satellite lapan-A3 (IO-86) satellite. Ada sedikit peningkatan dan kekerapan, tidak meng...