Wednesday, April 27, 2016

5 station per minutes



Jika KF6JQ tidak minta ulang, rasanya mungkin boleh capai sasaran kawan. Iaitu 6 station. Tapi tidak mengapa. Kawan akan terus mencuba dan mencuba. 73.

Saturday, April 23, 2016

6 meter band report : Working with 9M0S - Pile up from Japan station.

Hari ini cuaca seperti biasa di Kulai, panas terik dan kering. Hujung minggu ini, kawan tidak kemana-mana. Jadi adalah sedikit kesempatan untuk menjenguk seketika shack kawan yang sudah beberapa minggu tidak dijenguk dan dibelai. Kawan mulakan pengembaraan kawan dengan band 10m. Namun band 10m tidak menunjukkan sebarang aktiviti, malah apabila kawan monitor pada frequency beacon, langsung tidak kedengaran satu pun. Selalunya akan kedengaran jugak beacon dari Japan...paling kurang pun satu atau dua transmission dari sana. 

Kemudian kawan beralih pula ke band 15m, band tersebut pun sama. Hanya kedengaran noise sahaja. Monitor pada freq beacon pun sama jugak...langsung tidak kedengaran apa-apa. Hmm...apa sudah jadi ni. Tak mengapalah...maka kawan pun mengambil keputusan untuk menuju ke band cari makan, iaitu band 20m. Band 20m kawan gelar band cari makan sebab band ini sentiasa ok. Jika kawan cq sahaja di band ini, pasti akan ada menyahut cq kawan, tidak kiralah dari mana sekalipun. Pasti akan ada station yang masuk.

Ramalan kawan tepat, CQ kawan disapa oleh beberapa station dari Japan dan China. Kemudian...kedengaran station 9M0S masuk. Biar betul... kata kawan dalam hati. Kawan reply semula dengan menanya apakah ianya benar 9M0S? kemudian dia beberapa menyatakan bahawa confirm yang dia adalah 9M0S. Kawan menanya beberapa kali sebab takut kawan dipermainkan. Akhirnya...confirm ianya 9M0S apabila beliau mengesahkannya melalui Facebook. Kemudian kawan berhenti CQ dan turun ke bawah menikmati sarapan yang disediakan oleh isteri kesayangan kawan.

          

Kemudian, pada sebelah petangnya. iaitu sekitar jam 2. Kawan sambung semula aktiviti radio kawan. Entah mengapa dalam hati ini terdetik untuk pantau band 6m. Tiba-tiba kawan terserempak lagi dengan 9M0S di freq 50.100.00mhz. la...kat sini rupanya hang. Signalnya ok, dapat di-copy di Kulai. Sila tengok video di atas. Jadi kawan gunakan kesempatan ini, untuk menambah lagi koleksi band bagi 9m0s di band 6m, pagi tadi dapat bonus di band 20m. Petang pula, giliran kawan pula, menyokong aktiviti beliau di band 6m. Selepas QSO dengan beliau, kawan monitor sekejap aktiviti beliau untuk melihat station mana lagi yang masuk selepas kawan spot beliau di cluster. 

Kedengaran station dari Jepun jelas dan terang signal mereka semasa mereka cuba check-in dalam CQ 9M0S. Jadi ini suatu petanda baik. iaitu petanda bahawa band 6m membuka cantik ke arah Jepun. Samada dari Jepun ke Malaysia cantik, ataupun dari Malaysia ke Jepun cantik. Jadi untuk mengesahkan yang mana satu cantik. Kawan pun memilih 50110.00mhz sebagai freq untuk kawan cuba memanggil station Jepun tadi. 

Hanya selepas beberapa kali CQ, berduyun-duyun station dari Jepun check-in dalam CQ kawan. Fuhhhh!!!! ini kali pertama dalam hidup kawan selama menjadi ham radio operator ini, kawan pileup di band 6m. Jadi kesempatan ini, kawan gunakan sepenuhnya. Setiap station yang check-in tersebut kawan kutip satu persatu tanpa meninggalkan satu pun dibelakang. Malah ada jugak weak station dan QSB station yang cuba masuk. Kawan korek juga mereka dari dalam kebisingan band sehingga dapat sebab peluang untuk menikmati saat-saat bahagia seperti amat susah dah selepas ini. Sila lihat video dibawah.


Selepas 20 minute menikmati saat indah ini. Tiba-tiba semua pileup tadi hilang dan terus senyap. Fuhhh...mujur sempat kutip habis segala station yang check-in tadi. Kawan berjaya kutip 48 station dari Japan. Band tetiba menjadi bising dengan kadar noise yang menggila. Sebab tu mereka gelar band ini, sebagai magic band... ikut suka dia nak tutup atau buka. Tidak boleh jangka dan terus tutup secara tiba-tiba.

Sekian dahulu catatan kawan mengenai band 6m ini. Insyaallah esok jika ada kelapangan, kawan akan cuba lagi meneroka band ini. 73 Zaki.

Wednesday, April 20, 2016

4 station per minute


Target utama sebenarnya untuk capai 5 station, tetapi masih belum dicapai. rasanya perlu ditingkatkan keupayaan RX lagi. RX masih lemah. Latihan mendengar perlu diteruskan lagi. 73 de 9m2zak

HF Mobile QSQs : 9M2PUL/M - 9M2YOT/M - 9W2RUT/M

Petang tadi sekitar jam 7 pm, aku berkesempatan ke udara melayan 3 station yang sedang mobile di 7130mhz. Iaitu 9M2PUL/M ( Alor Setar),...