Sunday, December 6, 2015

CQWW CW 2015 : HS0ZAR Contest Team, Phinmai Thailand.


Pada contest kali ini, kawan telah menerima undangan dari team HS0ZAR untuk menyertai pasukan mereka dalam cqww cw ini. Pelawaan tersebut kawan terima dengan hati yang terbuka, pasukan ini akan beroperasi dari Bantabong, Phimai, Thailand. Pasukan ini dianggotai oleh :

1. Fred K3ZO (USA)
2. Stiq LA7JO ( NORWAY)
3. Popa YU7EF (SERBIA)
4. Svante SM3DYU (SWEDEN)
5. Tony G4UAV (ENGLAND)
6. Ray HS4RAY (THAILAND)
7. Champ E21EIC (THAILAND)
8. Zaki 9M2ZAK (MALAYSIA)
9. Art HS4LKW (THAILAND)
10. Mike E29BUQ (THAILAND)
11. Joe HS2JFW (THAILAND)

Jadi secara tidak langsung, 7 buah negara bergabung dalam satu pasukan dan membentuk satu pasukan yang mantap. Dalam contest kali ini, kami bertanding dalam kategori Multi Multi. Semua ahli pasukan berkumpul di Phimai pada hari Khamis iaitu 26 Nov 2015. Jadi ada dua hari untuk setup station dan antenna. CQWW CW ini, HS0ZAR akan berada pada semua band, iaitu 10m-15m-20m-40m-80m-160m
with YU7EF Popa
Popa YU7EF bertanggungjawab menguruskan segala perkara yang berkaitan dengan antenna. Di mana segala keputusan mengenai antenna hanya Popa sahaja yang buat. Manakala Sam pulak pada bahagian shack, beliaulah yang bertanggungjawab sepenuhnya memasang dan memastikan semua radio dan antenna berfungsi dengan baik. Tony bertanggungjawab dalam hal-hal yang berkaitan logistik, makanan. Beliaulah yang akan menyediakan makanan, minuman kepada para operator. Operator hanya perlu tekan loceng sahaja jika ingin pesan kopi atau snack. Jika ingin ke tandas, Stiq akan datang untuk menggantikan operator. Begitulah betapa tersusunnya perancangan mereka dalam contest ini.

Apa yang kawan perhatikan, mereka menjalankan tugas dengan baik sekali. Stiq juga bertanggungjawab menguruskan penginapan operator, dimana Stiq menyediakan satu banglow milik beliau untuk penginapan kami. Banglow tersebut terletak hanya lima minit sahaja perjalanan dari Bantabong Contest Station. Cuaca pula alhamdulillah, amat baik sekali sepanjang contest ini berlangsung. Berangin dan cerah, di sini Bantabong, Phimai  gelap awal, iaitu sekitar 6 pm, keadaan sudah pun menjadi gelap. Manakala pada waktu pagi pula, cerah awal iaitu sekitar jam 6 am.

Fred K3ZO dan Stiq LA7JO
Pasukan ini sebenarnya sudah terbentuk lebih daripada 30 tahun. Mereka selalu bersama merantau seluruh dunia melakukan dxpedition dan contest di negara-negara yang rare. Jadi perhubungan mereka amat erat sekali dan tidak ubah seperti adik beradik. Masing-masing sudah mengenali hati budi masing-masing. Jadi sudah tentulah keakraban mereka ini menjadi nadi kekuatan kepada pasukan ini. Di sini, aktiviti contest dimulakan pada pukul 7:00 pagi kerana UTC 00:00z jatuh pada pukul 7:00 pagi waktu tempatan di Thailand. Seperti yang kita maklum, waktu Thailand kurang sejam dari waktu negara Malaysia.

Bantabong, Phimai Thailand
Untuk antenna pulak, mereka menyediakan tiga tower. Dua tower untuk Run 1 dan satu lagi untuk RUN 2, manakala tower yang ketiga pula digunakan untuk memburu multiply station. Kedua - dua station RUN 1 dan RUN 2 ini menggunakan FT2000 sebagai rig utama mereka, manakala untuk stesen Multiply, pesawat K3 digunakan. Manakala untuk band pass filter, filter 4O3A digunakan sepenuhnya pada semua band. Iaitu dari 10m hinggalah ke 160m. Stack yagi digunakan untuk RUN 1 dan RUN 2. Manakala untuk band 80m, Vertical 80m digunakan, dimana vertical tersebut adalah homebrew dari Popa dan untuk antenna 160m, Loop antenna digunakan. Kedua-dua antenna 80m dan 160m ini adalah direct feeding dan tidak menggunakan balun. 

 shack engineer, Svante SM3DYU
Kawan salute kepada SM3DYU Sam kerana beliaulah yang telah bertungkus lumus menyiapkan segala perkara yang berkaitan dengan transceiver, coax, linear, dan bandpass filter. Masalah bandpass filter telah beliau selesaikan dengan jayanya. Beliaulah juga yang menyediakan system stack yagi, wiring dan setup untuk interface Hamradio Master dan membaikpulih transceiver dan linear pada masa itu jugak. Pengalaman berpuluh tahun beliau dalam bidang ini memang banyak membantu dan amat membanggakan dan amat bermurah hati memberi tunjuk ajar kepada kami. Selama 48jam ini, beliau senantiasa bersedia jika ada apa-apa permasalahan berkaitan setup dan shack. Komitmen yang ditunjukkan itu adalah faktor utama kejayaan pasukan ini. Tanpa beliau...agaknya macam manalah keadaannya shack ini. Terbaik Uncle Sam.

Art HS4LKW dan Mike E29BUQ sedang memanjat tower
Kredit juga diberikan kepada Art dan Mike, tanpa mereka segala perancangan yang berkaitan dengan antenna dan coax oleh Popa dan Sam tidak akan menjadi kenyataan jika dua orang yang berhati kering ini tidak memanjat tower yang setinggi 150 kaki ini. Mereka berdualah yang menjalankan tugas untuk menyalin coax baru, menyalin guide wire tower baru dan mengubah kedudukan yagi. Boleh dikatakan, mereka adalah mata, kaki dan tangan bagi Stiq dan Popa. Apa sahaja perancangan oleh Stiq merekalah yang akan tunaikan, manakala apa sahaja antenna yang disiapkan oleh Popa, mereka jugalah akan naik tower memasangnya. Memang langsung tiada rasa gentar dan cuak pada ketinggian anak-anak muda ini. Kawan cuma panjat setinggi ini sahaja, itu pun untuk pasang ant vertical 80m. Gambar di bawah....


pemasangan antenna vertical 80m
Setelah bertungkus lumus selama 48jam, kawan tidur hanya 3 jam sahaja sehari, Kami berjaya mengutip sebanyak 7,307,167 mata. Butiran kutipan QSOs mengikut band adalah seperti berikut:

Band 160m : 26 QSOs
Band 80m : 332 QSOs
Band 40m : 1345 QSOs
Band 20m : 1044 QSOs
Band 15m : 1679 QSOs
Band 10m : 854 QSOs

Jika diteliti, band 10m rendah kutipannya. Kutipan yang rendah pada band 10m ini juga dirasai oleh beberapa pasukan yang lain diseluruh dunia. Band 10m agak tidak memberangsangkan pembukaannya. Namun pada band-band lain, ianya boleh dikatakan agak lumayan, pile-up sepanjang masa dan tidak mengecewakan. Tahniah sekali lagi kepada Fred K3ZO dan seluruh pasukan kerana berjaya mengharungi semua cabaran 48 jam ini dengan jayanya. Disiplin dan komitmen yang ditonjolkan itu adalah kunci utama kepada kejayaan pasukan ini. Kawan berasa amat bertuah sekali kerana diberi peluang untuk beraksi bersama jaguh-jaguh dari serata dunia ini. Segala tips dan tunjuk ajar mereka kepada kawan akan kawan gunakan sepenuhnya demi perkembangan Radio Amatur tanahair kita. Terima kasih sekali lagi diucapkan kepada Champ E21EIC kerana menjemput kawan untuk beraksi bersama keluarga besar ini. Kawan cuba buat yang terbaik untuk kalian semua.           73 dari saya Zaki 9M2ZAK.


Terima kasih Mike E29BUQ kerana menyediakan video ini.... awesome!!!

4 comments:

zaiham 9W2DYA / 113MB290 said...

Tahniah Zak

9M2EDU said...

tahniah zak... anda membawa malaysia di mata dunia

Zaki Bin Din said...

Terima Kasih geng...

Zaki Bin Din said...

Terima Kasih geng...

WRTC Germany 2018 : Bahagian kedua

Luther Hotel, Wittenberg Luther Hotel adalah HQ bagi WRTC 2018. Disinilah segala aktiviti berkaitan perjalanan WRTC 2018 dibuat. S...