Saturday, August 1, 2015

BH4TDV : APRS 51 DIGI : Wiring for Icom V85 and Baofeng



Assalamualaikum dan selamat sejahtera diucapkan kepada semua rakyat Malaysia tidak kira dimana sahaja anda berada. Bagi yang sedang memandu pada ketika ini, diharapkan agar saudara-saudari sekalian menghentikan dahulu kenderaan anda ditepi bahu jalan ataupun di mana-mana hentian sebelah, kemudian barulah baca paparan kali ini. Dalam post kali ini, kawan tidak mahu menghuraikan secara terperinci kerana hari ini, kawan dari tengahari hingga ke petang sibuk ke sana kemari menghadiri jemputan Rumah Terbuka sempena Hari Raya Aidilfitri, raya kan sebulan. Namun kawan gagahkan juga diri ini untuk menulis sesuatu, Sebenarnya tujuan kawan menulis pada hari Sabtu yang mulia ini adalah untuk menyimpan diagram sahaja. Takut hilang dan mungkin lenyap dimamah anai-anai. Jadi kawan simpan dalam blog sahajalah. Lagipun kawan-kawan pun boleh menggunakannya untuk projek kawan-kawan juga nanti.

Tapi kali ini, kawan tidak mahu berceloteh panjang, biar gambar-gambar sahaja yang bercerita. Lagi mudah dan cepat serta senang difahami berbanding dengan menjelaskan satu persatu mengenainya. Lagipun zaman sekarang ini, orang berkejar-kejar masa. Perjalanan dari Senai ke Subang pun hanya mengambil masa tidak kurang daripada 2-3 jam sahaja, tup tup tup..dah sampai Subang. Tengahari makan berada di Senai, petang sudah ada di Subang. Jadi itu menunjukkan bahawa masa amatlah penting. Bagi sesiapa yang berjaya menguruskan masa dengan baik, maka dia akan mendapat pelbagai kejayaan. Kejayaan dalam kerjayanya, kejayaan dalam keluarganya malah kejayaan diakhirat juga kerana apa? kerana dia berjaya menguruskan masa dengan betul, masa untuk keluarga, masa untuk ALLAH SWT dan juga masa untuk kesenggangan.

Petang tadi pun, semasa kawan bergerak dari Bandar Putra menuju ke Senai, kelihatan banyak sekali kenderaan dijalanraya. Kemudian, baru kawan teringat, hari ini hari cuti bagi Johor. esok dah kerja. Jadi tentulah banyak sekali jemputan Open House Hari Raya. Sambil duk fikir-fikir kenapa jalan Senai - Kulai jem. Terdengar pulak ada panggilan telefon di Radio Hot FM. Kebetulan pula, pemanggil tersebut memanggil dari Tebrau. DJ iaitu Fara Fauzana ada bertanya, bagaimana keadaan jalan disana. Kemudian si pemanggil pun menjawab. Jalan sekitar Highway Pasir Gudang jem teruk, pemanggil hendak ke Tebrau, dan dia dari Pasir Gudang. Katanya..."Akak ingatkan apabila dah lepas jem di Highway Pasir Gudang, jalan Tebrau ni ok kut, rupa-rupanya lagi teruk nih haaa..langsung tak bergerak. Akak nak menuju ke rumah open house yang kedua nih, nampak gayanya Lontong Kering tadi dah hadam ni haa, dah lapar balik nih...mungkin lapar sebab stress kut...."

Nampak tak? sekarang ni musim raya, raya belum habis lagi. Semasa 1 syawal lepas, kampung halaman dan pekan Tunjang serta Jitra malah Arau jem. Bila semua pakat balik ke rumah masing-masing. Kawasan bandar pulak jem. Memang kawasan bandar selalu jem, tetapi jem pada waktu tertentu sahaja, iaitu masa pergi kerja dan balik kerja. Tapi dalam bulan syawal nih, jem pulak pada hujung minggu. Ehh...mana cerita APRS nih, ok berbalik kepada cerita APRS. Untuk lebih memahaminya sila lihat gambar dibawah.

APRS 51 Digi with Icom V85
Gambar di atas adalah setup express untuk 9m2zak-3. Hari ini untuk test sahaja. Lepas ini, kawan akan murnikan setup ini dengan memakaikan board tersebut dengan casing supaya selamat sedikit. Difahamkan bahawa board ini direka untuk handy China Brand sahaja. Namun selepas seharian bermain teka-teki, akhirnya kawan berjaya juga menyambungkan Icom V85 ini ke DIGI tersebut. Dibawah adalah gambar diagram PTT MIC icom V85 untuk ke APRS 51 DIGI.

Diagram ptt mic ke APRS 51 DIGI

APRS 51 DIGI

Jadi apa yang saudara perlu lakukan ialah...sambung sajalah. dan siap. Setelah siap, kawan pun test penyambungan tersebut dengan menghidupkan ia dan membiarkan dia mendengar packet yang lalu-lalang. Hasilnya...
 
 Sebenarnya APRS 51 DIGI ini direka khas oleh BH4TDV untuk handy China seperti Baofeng dan juga sewaktu dengannya. Jadi sudah tentulah ianya akan menjadi lebih mudah. Tak perlu teka-teki. Jadi disini kawan mudahkan lagi untuk kawan-kawan sekalian. Dibawah ini adalah gambar untuk setup Baofeng ke APRS 51 DIGI. Biar gambar yang berbicara.

Untuk Baofeng dan seangkatannya


 test pada IC 32 AT pun tiada masalah
Selamat mencuba dan jumpa lagi pada post-post yang akan mendatang... 73 Zaki bin Din

No comments:

YB0X-1 APRS Packet : 24 July 2017

Hari aku hanya dapat satu packet sahaja daripada satellite lapan-A3 (IO-86) satellite. Ada sedikit peningkatan dan kekerapan, tidak meng...