Sunday, August 30, 2015

CQ Satelite SO-50 : Satelite QSO with 9M58MM

Tanggal 31, bulan lapan 2015. Kawan berjaya melakukan contact atau QSO dengan sebuah lagi station dari Alor Gajah iaitu 9M58MM. 9M58MM ini adalah callsign istimewa sempena Hari Ulangtahun Kemerdekaan Malaysia yang ke-58. Selain 9M58MM, terdapat banyak lagi callsign 9M58 yang lain diseluruh Malaysia yang mengambil bahagian dalam acara CQ serentak satu Malaysia sempena Hari Kemerdekaan negara Malaysia. Namun, kesemuanya beroperasi pada freq HF dan juga aktif di repeater local. Jadi, bagi mereka yang mempunyai lesen sah, maka bolehlah menyertai atau turut serta check-in di repeater local mahupun di freq HF jika berkesempatan.

Pada malam tadi, setelah meneliti jadual lintasan satelite di laman web. Didapati pada pukul 12 tengah malam nanti akan ada satu lagi lintasan. Jadi kesempatan ini saya gunakan untuk cuba membuat komunikasi VHF pada band 2m dengan menggunakan satelite. Konsepnya, adalah mudah. Satelite SO-50 ini akan bertindak sebagai sebuah repeater dimana Freq TX nya adalah di band 2m dan freq RX nya pula di band 70cm. Ringkasnya, TX 145.850mhz - RX 436.785mhz dan pada freq RX, tone 67.0khz diaktifkan.

Sebenarnya, ini adalah percubaan kali kedua. Percubaan kali pertama (tengahari tadi) kawan tidak berjaya membuat komunikasi kerana pada sebelah kawan, callsign 9M58MM tidak sepenuhnya di-copy oleh kawan, walaupun pada hakikatnya kawan tahu yang callsign itu adalah 9M58MM. Namun untuk menjadikan komunikasi itu valid, maka kawan mesti , mendengar sepenuhnya callsign tersebut dan membuat pertukaran RST. Video di bawah ini adalah video percubaan kali pertama, iaitu pada tengahari tadi.

Video percubaan pertama,
          


Dalam video diatas, kawan melakukan percubaan tersebut di sekolah kawan, iaitu di SMK Senai. Sebelum aktiviti, taklimat dan penerangan kawan berikan kepada pelajar SMK Senai mengenai CQ Satelite ini dan cara-cara serta kebaikannya kepada kita. Pendedahan sebegini sebenarnya bagus untuk perkembangan pembelajaran kepada para pelajar kita supaya mereka dapat membuka minda mereka terhadap sains dan teknologi ini.

Kemudian, pada sebelah malamnya pula. Kawan mencuba sekali lagi percubaan untuk berkomunikasi dengan menggunakan satelite. Tetapi pada malam tersebut, kawan hanya seorang sahaja yang menjalankan aktiviti tersebut kerana kawan mengerti, waktu itu adalah waktu tengah malam, jadi tidak sesuai jika kawan membawa pelajar kawan untuk turut serta dalam aktiviti memburu satelite ini.

Setelah semuanya sudah sedia, iaitu segala kelengkapan. Kawan pun melangkah keluar dari base menuju ke taman permainan di hadapan base kawan. Sebenarnya, kelengkapan tersebut, hanyalah sebuah walkie talkie jenama baofeng, antenna yagi dan sebuah telefon bimbit untuk merakam audio. Jadi tiada masalahlah bagi kawan untuk membawanya. Sebaik sahaja tiba, jam telah menunjukkan pukul 12:30, jadi tanpa membuang masa kawan terus CQ ke arah langit di dalam kepekatan malam Hari Ulangtahun Kemerdekaan Malaysia. Di bawah ini, adalah video aktiviti CQ Satelite dan juga Satelite QSO dengan stesen dari Alor Gajah, Melaka.


Semoga kita berjumpa lagi....salam 73 dari saya, Zaki 9M2ZAK

Tuesday, August 25, 2015

ICOM IC-2300 : Si kecil bersuara lantang...

atas IC-2300 dan di bawah pula rig legend IC-2200
Assalamualaikum dan selamat sejahtera diucapkan kepada semua para pembaca yang budiman. Pada posting kali ini, saya ingin berbicara mengenai sebuah VHF Mobile Transceiver keluaran Icom iaitu IC-2300H. Dalam posting ini, saya akan menyentuh pada beberapa bahagian sahaja yang saya kira ianya menarik bagi transceiver ini. IC-2300 ini berkeupayaan transmit 65watt maksimun dengan output power yang stable pada 65watt dan tidak akan berganjak sikit pun kuasa pemancarannya. Di samping itu juga, ianya juga mempunyai pembesar suara 4.5W yang memberikan kejelasan audio dan kelantangan audio yang kuat jika hendak dibandingkan dengan saiz kecilnya itu.


Body-nya yang diperbuat daripada high kualiti aluminium itu pulak memberikan proses penyejukkan yang cepat dan berkesan sekali terutama semasa operasi berkuasa tinggi seperti 50w - 60w. Binaan yang kukuh itu sudah pasti membuatkan mobile rig ini tahan lebih lama dan sesuai digunakan di dalam mobile yang selalu bergerak ke sana dan kemari. Jadi tidak hairanlah jika IC-2300H ini menepati standard Military, iaitu MIL-STD 810G dan lulus dalam ujian tersebut. Contoh ujian MIL-STD 810G ialah ujian gegaran, hentakan dan suhu. Semua ujian tersebut dijalankan ke atas rig ini tanpa belas kasihan dan semuanya lulus dengan sempurna. Jadi sehubungan dengan itu, kita tidak perlu risau akan keadaannya apabila di pasang pada kenderaan kita yang mana selalu terhentak dan bergegar akibat pergerakan kenderaan ke sana kemari. Selain daripada tahan lasak, VHF transceiver ini juga mempunyai pelbagai fungsi yang memantapkan lagi operasinya seperti :
Frequency coverage 
TX/RX : 136 - 174 mhz ( Sudah dimodifikasi)

207 Memory Channel 
Dengan menyediakan sebanyak 207 ruang untuk kita simpan senarai freq kegemaran, maka sudah pasti ianya tidak menjadi masalah bagi kita untuk simpan semua freq repeater di seluruh tanahair dan malah boleh simpan sekali senarai Simplex Channel seperti V40 dan sebagainya. Jadi sudah pasti ianya akan memudahkan kita pada masa akan datang.
CTCSS dan DTCS
CTCSS (Continuous Tone-Coded Squelch System) dan DTCS ( Digital Tone Coded Squelch) adalah satu system dimana kita boleh private-kan pemancaran kita dengan meletakkan sesuatu tone tertentu pada freq pilihan. Fungsi ini amat berguna jika sesuatu freq itu, contohnya 144.500mhz itu digunakan oleh beberapa individu atau kumpulan yang sama. Jadi kita masih boleh berkomunikasi dengan individu sasaran kita tanpa gangguan dengan CTCSS dan DTCS ini. Untuk itu, Icom ada menyediakan subaudible tones bermula dari 67.0hz hinggalah ke 254.1 Hz. Jadi pilihlah mengikut citarasa dan keperluan anda.

Power supply voltage display
Sebaik sahaja rig ini dihidupkan, pada display-nya akan terpapar nilai voltage yang ada pada ketika itu. Tetapi ianya hanya bertahan untuk selama beberapa saat sahaja. Namun ianya amat berguna sekali kepada kita kerana secara automatiknya kita dapat tahu berapakah kuasa sebenar yang power supply keluarkan pada ketika itu.

Apa yang menariknya, IC-2300H ini juga menggunakan tenaga elektrik yang kurang dimana apabila kita TX full power, hanya 11amp sahaja digunakan berbanding jenama lain. Jadi jangka hayat bateri kita akan menjadi lebih lama, dan semestinya ianya akan memberikan kita jumlah masa yang lebih untuk menggunakannya jika kita menggunakan bateri. Jika di base, semesti akan berlaku penjimatan tenaga elektrik. Full power transmission - jimat tenaga elektrik. Mana mau cari kawan....

4.5w loud audio
IC-2300H mempunyai pembesar suara 4.5W 4ohm, berbeza dengan speaker rig-rig yang lain dimana kuasa mereka hanyalah sekitar 1W-2W 8ohm. Jadi sudah pasti audio yang keluar dari pembesar suaranya itu jelas dan terang serta bagus kualitinya. Tidak pecah dan kuat. Keupayaan ini membolehkan ianya sesuai dipasang pada mobile dan juga kapal kargo dimana audionya tadi akan dapat menyaingi audio enjin kenderaan dan juga audio persekitaran yang penuh dengan kebisingan seperti bunyi ekzos dan enjin. Maka segala butiran QSO dapat didengar dengan jelas tanpa sebarang masalah dan tanpa memerlukan speaker tambahan seperti jenama-jenama lain dipasaran.

Selectable LCD backlight color
LCD IC-2300H ini boleh ditukar-tukar warnanya. Pilihan warna yang disediakan ialah amber, yellow dan green. Jadi kita boleh menukarnya mengikut selera dan kepuasan kita.

Green
 PTT 
Bab PTT ini, adalah bab yang paling kawan respect sama Icom. Kenapa kawan berkata sedemikian, ini adalah kerana cable PTT Icom adalah tahan lasak. Ianya tahan kepada sinaran matahari UV dan cable ptt-nya itu tidak akan terkesan dengan sinaran UV. Kepada rakan yang pernah menggunakan transceiver 2m jenama lain, mungkin rakan-rakan sekalian pernah mengalami masalah ini. Masalah kabel ptt yang pecah. Kenapa dia pecah? cable tersebut pecah kerana tidak tahan dengan sinaran UV dan suhu yang melampau apabila ianya dipasang di dalam mobile. 
Sebagaimana yang kita maklum, apabila kita memasang rig di dalam kereta, maka secara tidak langsung transceiver kita itu akan terdedah kepada suhu dan UV. Jadi, jika binaan ptt itu tidak menepati standard MIL-STD 810G, maka ianya akan mudah pecah dan akan mendedahkan kabel pada bahagian dalamnya, Apabila kabel dalam sudah terdedah, maka risiko untuk putus akan terjadi. Maka kita perlu mencari ganti pulak PTT yang lain, disaat saat ekonomi sedang tenat ini. Tetapi ianya tidak akan berlaku kepada ICOM, berdasarkan kepada pengalaman sendiri, saya sudah 11 tahun menggunakan ICOM 2m rig ini dan tidak pernah sekali pun mengalami masalah PTT rosak. Terbaik Icom...
HM-133 yang tahan lasak
Ok, baiklah. Sampai disini sahaja ulasan saya mengenai ICOM IC-2300H, diharapkan agar para pembaca sekalian dapat sedikit gambaran dan ilmu mengenai IC-2300H ini. Pilihan sebenarnya terletak ditangan saudara-saudari sekalian, kawan hanya menyampaikan sahaja. Segala kekurangan semasa penerangan itu tadi kawan dahului dengan ucapan kemaafan kerana kita ini manusia biasa, jadi sudah pastinya akan berlaku kesilapan. Buang yang keruh, ambillah yang jernih. Tetapi untuk tunggu yang jernih, masa yang lama diperlukan. Jadi kesabaran amat diperlukan wahai sahabat-sahabat sekalian.

Semoga terhibur dengan bacaan itu tadi, salam muafakat dari saya, Zaki 9M2ZAK.

Assalamualaikum


Saturday, August 1, 2015

BH4TDV : APRS 51 DIGI : Wiring for Icom V85 and Baofeng



Assalamualaikum dan selamat sejahtera diucapkan kepada semua rakyat Malaysia tidak kira dimana sahaja anda berada. Bagi yang sedang memandu pada ketika ini, diharapkan agar saudara-saudari sekalian menghentikan dahulu kenderaan anda ditepi bahu jalan ataupun di mana-mana hentian sebelah, kemudian barulah baca paparan kali ini. Dalam post kali ini, kawan tidak mahu menghuraikan secara terperinci kerana hari ini, kawan dari tengahari hingga ke petang sibuk ke sana kemari menghadiri jemputan Rumah Terbuka sempena Hari Raya Aidilfitri, raya kan sebulan. Namun kawan gagahkan juga diri ini untuk menulis sesuatu, Sebenarnya tujuan kawan menulis pada hari Sabtu yang mulia ini adalah untuk menyimpan diagram sahaja. Takut hilang dan mungkin lenyap dimamah anai-anai. Jadi kawan simpan dalam blog sahajalah. Lagipun kawan-kawan pun boleh menggunakannya untuk projek kawan-kawan juga nanti.

Tapi kali ini, kawan tidak mahu berceloteh panjang, biar gambar-gambar sahaja yang bercerita. Lagi mudah dan cepat serta senang difahami berbanding dengan menjelaskan satu persatu mengenainya. Lagipun zaman sekarang ini, orang berkejar-kejar masa. Perjalanan dari Senai ke Subang pun hanya mengambil masa tidak kurang daripada 2-3 jam sahaja, tup tup tup..dah sampai Subang. Tengahari makan berada di Senai, petang sudah ada di Subang. Jadi itu menunjukkan bahawa masa amatlah penting. Bagi sesiapa yang berjaya menguruskan masa dengan baik, maka dia akan mendapat pelbagai kejayaan. Kejayaan dalam kerjayanya, kejayaan dalam keluarganya malah kejayaan diakhirat juga kerana apa? kerana dia berjaya menguruskan masa dengan betul, masa untuk keluarga, masa untuk ALLAH SWT dan juga masa untuk kesenggangan.

Petang tadi pun, semasa kawan bergerak dari Bandar Putra menuju ke Senai, kelihatan banyak sekali kenderaan dijalanraya. Kemudian, baru kawan teringat, hari ini hari cuti bagi Johor. esok dah kerja. Jadi tentulah banyak sekali jemputan Open House Hari Raya. Sambil duk fikir-fikir kenapa jalan Senai - Kulai jem. Terdengar pulak ada panggilan telefon di Radio Hot FM. Kebetulan pula, pemanggil tersebut memanggil dari Tebrau. DJ iaitu Fara Fauzana ada bertanya, bagaimana keadaan jalan disana. Kemudian si pemanggil pun menjawab. Jalan sekitar Highway Pasir Gudang jem teruk, pemanggil hendak ke Tebrau, dan dia dari Pasir Gudang. Katanya..."Akak ingatkan apabila dah lepas jem di Highway Pasir Gudang, jalan Tebrau ni ok kut, rupa-rupanya lagi teruk nih haaa..langsung tak bergerak. Akak nak menuju ke rumah open house yang kedua nih, nampak gayanya Lontong Kering tadi dah hadam ni haa, dah lapar balik nih...mungkin lapar sebab stress kut...."

Nampak tak? sekarang ni musim raya, raya belum habis lagi. Semasa 1 syawal lepas, kampung halaman dan pekan Tunjang serta Jitra malah Arau jem. Bila semua pakat balik ke rumah masing-masing. Kawasan bandar pulak jem. Memang kawasan bandar selalu jem, tetapi jem pada waktu tertentu sahaja, iaitu masa pergi kerja dan balik kerja. Tapi dalam bulan syawal nih, jem pulak pada hujung minggu. Ehh...mana cerita APRS nih, ok berbalik kepada cerita APRS. Untuk lebih memahaminya sila lihat gambar dibawah.

APRS 51 Digi with Icom V85
Gambar di atas adalah setup express untuk 9m2zak-3. Hari ini untuk test sahaja. Lepas ini, kawan akan murnikan setup ini dengan memakaikan board tersebut dengan casing supaya selamat sedikit. Difahamkan bahawa board ini direka untuk handy China Brand sahaja. Namun selepas seharian bermain teka-teki, akhirnya kawan berjaya juga menyambungkan Icom V85 ini ke DIGI tersebut. Dibawah adalah gambar diagram PTT MIC icom V85 untuk ke APRS 51 DIGI.

Diagram ptt mic ke APRS 51 DIGI

APRS 51 DIGI

Jadi apa yang saudara perlu lakukan ialah...sambung sajalah. dan siap. Setelah siap, kawan pun test penyambungan tersebut dengan menghidupkan ia dan membiarkan dia mendengar packet yang lalu-lalang. Hasilnya...
 
 Sebenarnya APRS 51 DIGI ini direka khas oleh BH4TDV untuk handy China seperti Baofeng dan juga sewaktu dengannya. Jadi sudah tentulah ianya akan menjadi lebih mudah. Tak perlu teka-teki. Jadi disini kawan mudahkan lagi untuk kawan-kawan sekalian. Dibawah ini adalah gambar untuk setup Baofeng ke APRS 51 DIGI. Biar gambar yang berbicara.

Untuk Baofeng dan seangkatannya


 test pada IC 32 AT pun tiada masalah
Selamat mencuba dan jumpa lagi pada post-post yang akan mendatang... 73 Zaki bin Din

HF Mobile QSQs : 9M2PUL/M - 9M2YOT/M - 9W2RUT/M

Petang tadi sekitar jam 7 pm, aku berkesempatan ke udara melayan 3 station yang sedang mobile di 7130mhz. Iaitu 9M2PUL/M ( Alor Setar),...