Wednesday, July 29, 2015

KENWOOD TS- 2000 . Using TNC controller transceiver for APRS


Langkah pertama :
Download file CMD TS2000 dari website ini,  http://aprs.qrz.ru 

Langkah kedua :
Letakkan file TS2000.CMD ke sini, >>>> Program Files \ Peak Systems \ UI-View32 \ CMD \

Langkah ketiga :
Buka  UI-View32, kemudian terus ke >>>Setup>>>Comms Setup, kemudian akan keluar paparan seperti dibawah, dan ikut tetapan seperti dalam paparan tersebut dan klik ok.


Siap, dan kini anda sudah boleh menerima RF Packet dari Digipeater atau Tracker yang aktif.


Have fun...73 de Zaki

Friday, July 24, 2015

80m band report : Saturday, July 25


Malam tadi, kawan terjaga dari tidur yang lena. Apabila melihat jam ditangan, baru pukul 4.00 pagi. Hmm...kenapa terjaga nih, baru kawan teringat. Petang tadi kawan tidur dari jam dua petang hingga jam 6 pm. Sebab tu kawan segar bugar sekarang ni. Jadi kawan ambil keputusan untuk bangun dan buat tahajud. Setelah selesai. Kawan terus menuju ke shack.

Kawan meneliti band 10m, nampaknya band tersebut masih tenat. Noise mencanak naik disini. Kemudian kawan beralih pula ke band 15m dan 20m. Keadaannya juga sama seperti band 10m tadi. Bergelumang dengan noise. Nampak gayanya HIGH BAND kecundang pada malam ini. Manakala band 40m dan 80m terbaik keadaannya. Namun perlu diingat, situasi ini hanya berlaku di Kulaijaya sahaja. Lain padang lain belalangnya kawan.

Jadi kawan pilih band 80m kerana ingin cabaran dan adventure. Lagipun jumlah QSO pada band ini amat menducitakan. kerana masih belum mencecah 3 angka lagi. Freq 3515.00mhz kawan pilih kerana pada freq tersebut tiada kedengaran sebarang aktiviti.

Setelah antenna dituned, kawan menetapkan 100 watt sebagai kuasa pemancaran pada awal pagi tu. Bagi band 80m, 100watt itu, umpama 10watt kerana band penuh dengan QRM+QRN dan bermacam-macam lagi noise. Jadi cabarannya memang dahsyat sekali dan ianya menuntut kesabaran dan keazaman yang tinggi untuk terus bertahan menjamah noise yang mendatang.

Untuk mengatasi masalah tersebut. kita boleh menggunakan teknik RX antenna iaitu TX pada antenna 80m dan RX pada antenna yang lain. Jika mengikut panduan, kita perlu ada sebuah antenna RX untuk band 80m, tetapi kawan pasti, tidak ramai rakan-rakan disini ada ant RX yang dikhaskan untuk band 80m kerana kekangan kawasan. Antenna RX untuk band 80m ini mestilah jenis yang low noise, jenis low noise seperti loop antenna. Tetapi jangan risau, jikalau rakan-rakan sekalian tidak mempunyai RX ant, kita juga masih boleh menikmati band 80m ini dengan menjadikan antenna lain sebagai RX antenna. Dalam kes kawan, kawan jadikan Dalbeam sebagai RX antenna 80m.

Boleh ke? saya pasti itu persoalan yang akan bermain dibenak pemikiran rakan -rakan sekalian. Boleh dan memang boleh, tetapi kualiti audionya tidaklah kuat kerana ianya tidak resonant pada band 80m. Tetapi kita masih boleh mendengar dengan selesa station yang check-in itu dan yang penting sekali noise tidak ada. Noise tiada kerana ant RX itu tidak resonant pada band tersebut.

RX ant interface, homebrew
RX ant interface ini amat diperlukan dan wajib ada jika kita hendak bermain dengan band 80m. Jika tiada, nanti station lain akan gelar kita pekak kerana tidak respon kepada panggilannya. Perlu diingat rakan-rakan, bagi band 80m, dalam noise tersebut sebenarnya ada station, cuma noise sahaja yang menjadi penghalangnya. Apa yang perlu dilakukan dengan RX ant interface ini adalah kita hanya perlu sambungkan (cucuk atau plug-in) pada port HF RX ANT pada belakang transceiver kita. sila lihat gambar dibawah.

HF RX ANT
kemudian, klip buaya yang berada dihujungnya pula. Kawan kepitkan pada coax DALBEAM. sengaja kawan gunakan klip buaya kerana ianya mudah dan cepat. Kawan-kawan boleh juga menggunakan apa jua konektor yang kawan-kawan suka asalkan ianya dapat disambung pada coax. Itu saja prinsipnya. Kemudian, pada transceiver anda, sila setkan ON pada menu 18, iaitu RX-Dedicated Ant. dan kini anda sudah bersedia untuk CQ dan beraksi di udara.

Kawan hanya kepit sahaja pada DALBEAM untuk jadikan ia sebagai RX Ant
 Selepas semuanya sudah sedia, kawan pun memulakan aktiviti CQ. Sebenarnya kawan tidak mengharapkan apa-apa pun dalam CQ kawan ini kerana tahu band 80m ini macam mana dan lagipun dipole 80m kawan ini hanya 40 kaki sahaja dari tanah. Jadi kawan tidaklah memasang harapan yang tinggi kepadanya. Tiba-tiba dalam ketinggian noise tersebut, kedengaran sebuah stesen dari New Zealand. ZL2IFB masuk ke dalam CQ kawan. Signalnya kuat dan yang penting kawan dapat copy sepenuhnya pancaran beliau. Terkejut juga kawan, 80m dengan New Zealand. Kemudian kawan cuba matikan fungsi RX-ANT, wow!!!! memang betullah. ZL2IFB terus hilang dimamah noise dari band. Tetapi apabila kawan aktifkan kembali RX-ANT, ZL2IFB muncul kembali. Untuk kepastian, kawan buat sekali lagi. Kesian ZL2IFB, kawan tidak dengar pun apa yang dia katakan pada kawan sebab asyik sibuk jadikan dia sebagai bahan eksperiment. Jadi betullah kata-kata elmer berkaitan dengan band 80m ini. Dalam noise tu ada orang sebenarnya..... Kawan rasa gembira sekali kerana berpeluang merasai pengalaman ini. Pengalaman yang tidak ternilai harganya.

Kemudian, selepas itu, beberapa station daripada negara Jepun pun masuk. Pada malam tersebut, kawan berjaya mengutip 7 station pada band 80m. Kemudian subuh sudah masuk, kawan stop CQ dan tunaikan kewajipan dahulu dan ikut perancang memang kawan nak sambung CQ. Tetapi...kawan tertidur pula. Sedar-sedar...hari sudah cerah. Jadi tulis bloglah...

Jadi secara tuntasnya, kawan berjaya mengutip 7 station dengan 2 DXCC pada band 80m. Jika keadaan mengizinkan, malam ini kawan akan cuba sekali lagi CQ pada band ini memandangkan ianya hari minggu. Hari minggu selalunya, ramai rakan aktif CQ atau monitor di band. 73 de 9m2zak.

Friday, July 10, 2015

End Fed Half Wave : 20m band review

EFHW 20m band
Sejak kebelakangan ini, kawan mula perasan dan menyedari akan kebangkitan band 20m dan 15m. Hampir setiap malam band - band tersebut menunjukkan prestasi yang membanggakan. Bermula selepas matahari terbenam, keanggunan band tersebut mulai kelihatan. Signal noise turun secara mendadak diikuti kurangnya band noise membuatkan sesiapa sahaja yang monitor pada ketika itu pasti akan jatuh cinta untuk mencuba memancar dan yang pastinya kawan pun turut terpesona dengannya dan ingin menduga pancaran kawan disini.

Tetapi bukannya dengan antenna yang biasa kawan gunakan sebelum ini. Kali ini kawan ingin mencuba antenna jenis EndFed pula. Berdasarkan review kawan-kawan yang lepas, mereka mengatakan bahawa antenna ini bagus. Bagus digunakan ketika kita portable. Jadi, sehubungan dengan itu, kawan juga akan portable. Tetapi portable di belakang rumah saja. Hanya beberapa meter sahaja berjauhan dengan shack kesayangan.

Selepas sepetang mencari-cari wayar yang lebih masa kawan buat ant 80m tu. Akhirnya baki wayar tersebut dijumpai. Rupanya ianya cantik dibungkus dalam plastik hitam dan diletak dibawah katil. Jika kawan tak siasat apakah isi dalam plastik hitam itu. Alamatnya sampai raya haji lah kawan tak dapat test ant ini. Selepas itu, kawan pun memulakan pemotongan. 

10.05 meter wayar untuk band 20m
Dihujung wayar tersebut kawan letakkan banana jack supaya mudah untuk mencucuknya dan cepat. Manakala dihujung sebelah lagi pula kawan ikat dengan insulator hitam. Panjang wayar hitam tersebut adalah 10.05 meter berdasarkan kepada pengiraan half wave band dan saya sengaja lebihkan sedikit untuk proses ikatan nanti. Manakala untuk counterpoise-nya pula, wayar sepanjang 1m dipotong rapi dan diletakkan juga banana jack untuk memudahkan penyambungan itu nanti. Manakala dihujungnya pula kawan letakkan klip buaya. Tujuannya adalah untuk memudahkan wayar ini untuk tumpang dimana-mana tempat sekalipun. Kita hanya perlu klip ini gigit sahaja.

Counterpoise sepanjang 1m untuk band 20m

Konsep mudah dan cepat ini penting bagi antenna jenis portable kerana apabila kita portable, kita sebenarnya bermain dengan masa dan keadaan. Katakan kita berkunjung ke sebuah pulau dan masa percutian kita pula adalah 3hari dua malam. Jadi takkan kita nak habiskan seharian masa kita untuk pemasangan antenna. Rugilah percutian kita itu nanti. Jadi antenna EndFed ini adalah penyelamat percutian kita. Masa yang diperlukan untuk setup ant ini adalah kurang daripada 15 minit.

Oleh kerana konsepnya portable, jadi kawan pun menggunakan bahan yang berada disekeliling kawan untuk memasangnya. Baru betul simulasi kawan. Kawan menggunakan batang penyapu untuk support dan kawan ikat pada pagar. Jika kita di tempat percutian, kita boleh ikat pada pagar chalet, atau jika berada di tingkat 15, kita boleh campak sahaja wayar itu keluar. Tetapi disini kawan simulasikan yang konon-kononnya kawan lepak di chalet sahaja.

Nampak tak fungsi klip buaya tersebut
Antenna ini kawan pasang secara flat. Sengaja kawan pasang secara itu kerana ingin melihat perbezaannya. Untuk pengetahuan para pembaca sekalian, kita juga boleh memasangnya secara vertikal ataupun slope. Bergantung kepada kreativiti masing-masing. 

Wayar 10.05m
Pada bahagian sebelah lagi, kawan pasang disepanjang pagar base kawan. Nampak seperti antenna ini stealh, dan jika sekali pandang pasti rakan tidak akan perasan akan kewujudannya. Jadi sesuailah ianya dibawa kesana dan kemari. Tuan punya Chalet pun tak perasan yang ada antenna dipasang pada chaletnya.
Setelah selesai semuanya, kini tiba masa untuk mengujinya

Seperti yang dijangka, band 20m membuka dengan baik sekali. Signal noise yang dicatatkan di Kulaijaya adalah S-0 dan kedengaran jelas stesen dari Jepun dan Amerika Utara. Bacaan SWR-nya pulak cantik kawan tidak kacau langsung tombol pada EndFed tersebut dan bacaan SWR mudah mencapai 1:1 selepas ditune. Kuasa pemancaran kawan tetapkan pada 100watt. Selepas itu kawan pun memulakan aktiviti CQ.
Semasa CQ, setiap stesen masuk satu demi satu. Kawan tidaklah pileup seperti malam-malam sebelumnya. Boleh dikatakan kawan easy DX pada malam itu.

 Namun kualitinya ada, antenna ini boleh pergi jauh walaupun kawan hanya sangkut pada pagar sahaja. Kawan pasti, jika ianya dipasang dengan sempurna, pasti ianya akan memberikan hasil yang lebih lagi. Lagipun antenna inikan dibina untuk portable, jadi kita janganlah mengharapkan sesuatu yang luar biasa daripada wayar hitam ini. Pada malam tersebut, kawan berjaya mengutip 35 stesen dengan 12DXCC yang rata-ratanya dari Amerika Utara dan Eropah, Jepun pun ada satu dua stesen. 

Berdasarkan kepada DXCC yang dikutip, nampaknya macam ant ini melompat jauh. Ada dua kemungkinan sebenarnya, adakah pancaran kawan take off dia rendah ataupun ianya adalah kebetulan. Maksud kawan, pada ketika kawan test ant itu, hanya stesen NA dan EU sahaja yang aktif dan band pulak hanya membuka ke arah mereka sahaja. Itu semua masih menjadi misteri...Namun disini, yang penting sekali adalah antenna tersebut berfungsi dengan baik. Masih mendapat respon 599 dari stesen NA dan EU. Itu yang penting sebenarnya. Dengan pemasangan 15minit dan 7 kaki dari tanah, kita boleh capai NA dan EU. Maknanya disini misi kita berjayalah... 73 de Zaki 9M2ZAK

Wednesday, July 8, 2015

15m Band Report : 8 Julai 2015

Malam semalam sekali lagi band 15m menunjukkan taringnya. Sebelum itu, pada 7 Julai, keadaannya tidak seperti malam tadi. Pada 7 Julai, keadaannya amat mendukacitakan, dukacita kerana signal noisenya yang terlalu tinggi sehingga mencatat bacaan S-6 ditempat kawan. Tetapi pada malam tadi, keadaannya lain seratus peratus. Malam tadi band 15m senyap sahaja, signal noise S-0 dan ianya stabil. Apabila kawan merayau sekitar band. Kedengaran dengan jelas sekali stesen eropah-jepun-amerika utara-russia sedang CQ. 

Jadi kawan mencuri kesempatan ini dengan mencuba untuk menjalankan aktiviti CQ di freq 21040.50mhz. Pada awal CQ kawan, hanya beberapa stesen dari Russia dan Ukraine sahaja yang masuk, tetapi selepas 5 minit. Keadaan freq CQ kawan sudah menjadi tidak terkawal. Freq tersebut seolah-olah berada di dalam ZOO Taiping, Perak. Kawan secara tiba-tiba dihujani oleh pelbagai Prefix dan suffix dari eropah yang tidak henti-henti membedil ke arah kawan. Kawan cuba bertenang dengan menarik nafas dalam-sedalamnya sambil meneguk air katira yang dibeli di pasar ramadhan petang tadi bagi menghadapi dugaan ini. Ternyata ianya amat sukar. Sukar apabila kawan ingin mengesahkan dan mendengar stesen yang kawan panggil itu. Pancarannya asyik ditindan oleh stesen yang lain yang tidak mahu memberi peluang kepada rakan tersebut untuk menghabiskan QSOnya. Kemudian, baru kawan teringat, untuk mengatasi masalah ini, kita boleh main secara split. Dimana TX di 21.040.5 dan RX di 21.045.5. Kawan main UP 5. Sebaik sahaja kawan main UP 5. Keadaan menjadi terkawal sedikit. Barulah setiap stesen yang masuk itu kawan dapat copy dengan mudah dan tanpa gangguan dari stesen-stesen yang lain. 

air katira
Itu situasi di eropah, tetapi jika perkara ini berlaku di Jepun. Rasanya tidak perlu kut untuk menggunakan split kerana stesen Jepun mereka amat menghormati sesama sendiri dan yang pentingnya mereka berdisplin. Mereka tidak akan ganggu pancaran orang lain atau memotong Que semasa sedang DX. Mereka akan sabar menunggu callsign mereka dipanggil. Lagi satu keistimewaan stesen jepun ini. Mereka pandai bermain dengan tone. Contohnya, dalam satu pile-up. Jika kedengaran seperti ZOO, maka sahlah yang hampir semua stesen dalam kelompok itu menggunakan tone yang sama. Katakan 800khz. Jadi stesen jepun ini akan ambil sedikit masa dan ubah tone CW mereka menjadi lebih tajam sikit atau lebih bass sikit dengan memilih tone 1000khz atau 600-700khz. Hasilnya...pancaran mereka akan jelas menonjol dan akan didengari serta ditangkap dengan mudah oleh stesen yang sedang DX itu. Perkara ini sudah banyak kali kawan perhatikan dan alami. Memang bijak mereka bermain dengan tone. Itulah stesen Jepun.

Jam sudah menunjukkan pukul 12.00 tengah malam. Jadi kawan terpaksa meninggalkan rakan-rakan yang sedang bergelut di freq untuk mendapatkan kawan. Rasa simpati pun ada juga, tetapi apakan daya, kawan terpaksa tutup kedai kerana esoknya itu kawan kerja dan perlu bangun awal untuk sahur. Jadi kawan memerlukan 5 jam untuk merehatkan badan agar keesokkannya badan menjadi segar dan boleh bekerja dengan riang. Kerja dengan riang...ewahnyer...Jadi kawan meminta maaf kepada stesen yang masih cuba memanggil kawan itu. Insyaallah jika keadaan mengizinkan dan jika band membuka lagi, kita boleh bertemu lagi ok. 


Hasil CQ DX pada malam tadi, kawan berjaya mengutip 115 stesen dengan 33 DXCC. Mata sudah mengantuk, badan sudah letih dan telinga sudah dengung. Kawan berhenti setakat ini dahulu. Salam Ramadan dan Salam 73 dari saya Zaki 9M2ZAK.

Friday, July 3, 2015

Kenwood TS-480SAT HF/50MHz All Mode Transceiver : Excellent compact HF radio

TS-480SAT
Salam Ramadhan dan selamat berhari minggu kepada semua rakan taulan tidak kira dimana sahaja anda berada. Bertemu kita lagi pada hari ini dalam post terbaru kawan iaitu post mengenai Kenwood TS-480SAT. Kawan percaya, rakan-rakan sekalian masih ada masa untuk meluangkan seminit dua membaca review mengenai TS-480SAT ini. Review ini kawan buat berdasarkan kepada perspektif kawan dan bukannya dipengaruhi oleh mana-mana individu atau organisasi. Ianya adalah tulus daripada kawan.

Kenwood mengeluarkan dua model bagi rig ini, iaitu TS-480SAT dan TS-480HX. Dimana bagi model SAT, ianya hanya 100watt dan ada built-in tuner serta satu kipas, manakala model HX pula mempunyai 200watt dan dua kipas tetapi tidak disertakan sekali dengan tuner. Jadi pada paparan kali ini, kawan akan membincang dan review TS-480SAT.

Pertama sekali mengenai kelebihan built-in antenna tuner. Kelebihan ini adalah satu advantage besar bagi Kenwood kerana mereka berjaya menghasilkan sebuah mobile HF rig yang sudah terbina antenna tunernya. Sudah pasti ianya amat menggembirakan rakan-rakan kerana apabila disebut sahaja mobile, maka meminimun peralatan adalah keutamaan utama bagi sesebuah stesen yang ingin portable. Berbeza sangat dengan beberapa mobile transceiver daripada jenama-jenama lain. Dimana kita terpaksa membawa peralatan tambahan seperti mobile antenna tuner untuk beroperasi. Sejujurnya kawan nyatakan disini, Yaesu 857D tidak ada antenna tuner didalamnya. Begitu juga Icom IC-7000. Jadi sudah pasti kita terpaksa membeli atu tambahan untuk melicinkan operasi kita. Namun sebenarnya masing-masing ada kelebihan dan kekurangan masing-masing. Nobody perfect.

Selain daripada itu, Control Panel TS-480SAT ini boleh diubah-ubah kedudukannya. Jadi kita boleh letak dimana sahaja panel tersebut mengikut citarasa kita. Tambahan pula, kabel yang dibekalkan itu adalah sepanjang 4 meter. Cukup panjang dan boleh diletakkan dimana sahaja kedudukannya jika berada di dalam kereta. Manakala jika dibase, sudah pasti cantik diletakkan pada hadapan monitor komputer. Sambil monitor sambil beroperasi. Segala aktiviti DX atau contest akan berjalan dengan lancar tanpa sebarang masalah atau ketidakselesaan.
Control panel yang boleh ditanggal
Mengenai kualiti audionya pula. Ianya amat berbeza sekali dengan Icom atau Yaesu. Audio Kenwood ini sudah macam ada trademark-nya sendiri. Kemantapan kualiti audio semasa sesi RX sudah tidak boleh dibandingkan lagi. Ianya berada dalam kelasnya tersendiri Ini adalah kerana, pada TS-480 ianya menggunakan quad-mixer. Quad-mixer ini kalau rakan-rakan pernah menggunakan atau dengar TS-950. Sudah pasti akan perasan kesamaannya. Seperti yang kita sedia maklum, legendry rig TS-950 sudah terkenal dengan quad-mixernya, kawan tidak pasti, apakah teknologi quad-mixer TS-950 ini digunakan pada TS-480.

Legendry TS-950
Ianya menggabungkan dua teknologi dalam system pemprosesan audio, iaitu filter Crystal IF dan DSP Filter yang berfungsi mengurangkan kadar kebisingan band. Disamping itu juga, NB iaitu noise blanker yang benar-benar berfungsi menapis kemasukan noise dari sumber buatan manusia seperti blender dan statik dari lampu kalimantang. Untuk NR, iaitu Noise Reducer. TS-480 ada menyediakan fungsi tersebut. NR1 sesuai digunakan semasa kita aktif pada mode SSB, PSK, CW dan FM. Begitu juga pada mode AM. Noise Reducer 1 (NR1) apabila digabungkan dengan Digital Noise Limiter (DNL) akan membantu kita menghadapi noise yang menggila dari band tatkala propogation yang semakin menurun ini. Terutama bagi HIGH band seperti 10m dan 15m.

Untuk lebih mantap lagi, kita juga boleh menggunakan RX EQ (Receiving Equalizer). Dalam RX EQ terdapat beberapa menu pilihan iaitu Flat, High Boost 1, High Boost 2, Formant Pass, Bass Boss 1, Bass Boost 2, Conventional dan User. Jadi terpulanglah kepada anda untuk memilih yang mana satu EQ kegemaran dan yang paling penting, ianya sesuai dengan telinga anda. Selain itu, kita juga boleh customize audio penerimaan kita dengan DSP Filter ini. Sudah tersedia sebenarnya keupayaan filter DSP. Anda bebas untuk memilih pada khz berapa yang anda suka kerana ianya bermula dari 5khz hinggalah ke 5000khz. Pilihlah mengikut kesesuaian band. Jika band crowded anda boleh menghilangkan rakan sebelah dengan mengurangkan khz-nya.

 

Selalunya filter ini amat berguna sekali semasa contest, terutama contest dalam mode phone. Selain daripada itu, anda juga boleh menggunakan BC (Beat Cancel) untuk menghilangkan bunyi atau tone yang anda tidak ingini dan meningkatkan kualiti audio stesen yang kita kejari. Contohnya adalah seperti berikut, katakan anda ingin "work" dengan 9M2ZAK, tetapi pada masa itu band amat crowded dengan pelbagai stesen yang tinggi-tinggi kuasanya. Anda masih boleh menangkap 9M2ZAK dengan mengaktifkan BC dan stesen yang berada disebelah 9M2ZAK itu tadi akan hilang audionya dan 9M2ZAK pula akan lebih menonjol kualiti audionya. Itulah fungsi BC yang begitu function di TS-480.



Bagi CW, ianya adalah syurga untuk mereka. Terdapat dua port untuk peminat cw iaitu port Key dan Lambic. Yang menariknya kedua-dua port ini boleh beroperasi dengan serentak. Ini bermakna, kita boleh cq dengan komputer dan ragchew dengan key tanpa perlu mengubah apa-apa setting. Berbeza sekali dengan Yaesu. Lagi satu keistimewaan TS-480 ialah automatik zero beat. Dimana kita boleh mendapat freq tepat rakan yang sedang cq itu tanpa mengaktifkan zero beat. Jadi stesen yang datang dengan kelebaran yang besar boleh dikenalpasti freq tepatnya.

Seiring dengan kemajuan teknologi pengkomputeran, TS-480 juga tidak ketinggalan sebenarnya. Kita juga boleh mengawal TS-480 ini dengan menggunakan komputer atau laptop. Ini adalah kerana di bahagian depannya ada port RS-232. Jadi kita boleh sambung TS-480 ini terus kepada PC dengan menggunakan USB converter ataupun direct. Dengan menggunakan komputer, maka secara automatiknya TS-480 anda boleh di-remote dimana sahaja internet berada dan boleh mengawalnya melalui PC. Urusan logging akan menjadi lebih mudah dan seronok sekali.


Secara keseluruhannya, TS-480SAT ini wajib dimiliki oleh penggemar radio amatur yang sukakan kesempurnaan dan juga sesuai bagi mereka yang memiliki shack yang kecil kerana ianya boleh meminimunkan ruang. Malah bagi ham yang selalu mobile, TS-480 adalah penyelesaiannya.  Harga terkini dipasaran ialah SD1300.00

Jumpa dan jumpa lagi, selamat berpuasa dari saya Zaki 9M2ZAK 73.

Worked with TC571SAV, callsign istimewa untuk memperingati kelahiran Nabi Muhammad (SAW)

TC571SAV to Commemorate the Birth of Prophet Muhammed (SAV) Malam tadi semasa DX, kawan dihubungi oleh sebuah station dari Turki,...