Friday, June 26, 2015

32 minit DX di 15m band : 21.028.00MHZ


Kawan sempat meluangkan 32 minit melakukan aktiviti DXing di band 15m. Kawan pun tak tahu kenapa kawan DX. Badan terasa penat selepas seharian menjalankan ibadah berpuasa. Entah kenapa, masuk sahaja shack, kawan terus on radio dan terus dx. Boleh tahan juga sambutannya. Sekali CQ sahaja terus disahut. Apabila check pada RBN...patut ler pun, band 15m membuka cantik disebelah eropah sana. Tapi kawan beam Amerika Utara. Maknanya datang dari long path-lah itu station eropah itu tadi. Tetapi station Jepun pun ada juga menyelinap masuk berselang-seli dengan eropah. Maklumlah...melintas kawasan mereka.

Tiba-tiba kawan tertidur...maknanya badan kawan letihlah tu. Tersengguk-sengguk pun ada jugak sambil menerima asakan dari Eropah. Kawan mengalah malam ini. Kalah pada asakan eropah. Maaf kawan...bukannya kawan tidak sudi, tetapi kawan mengantuk sangat. Baru kawan faham kenapa mengantuk sangat...sebab siang tadi selepas sahur, kawan tidak tidur sehingga kini. Hanya mampu bertahan selama 32 minit sahaja. Selamat tinggal pile-up kawan tidur dahulu...esok kita jumpa lagi.

Hasil DX sebentar tadi:

35 station : 17 DXCC
  1. JA2PVE
  2. UN2GDX/7
  3. RX4CD
  4. F5IN
  5. IT9AOI
  6. YU4DX
  7. RK3ER
  8. UY5AB
  9. UA3ARF
  10. RV9UAF
  11. DL2HWT
  12. DL6OS
  13. 7N4TJR
  14. JR2EER
  15. JH1HIC
  16. OK1NG
  17. JA2PVE ( MASUK DUA KALI DIA)
  18. SQ9UM
  19. RA9OG
  20. UY2LA
  21. IT9ELD
  22. UN6GDX
  23. RA9MA
  24. JF8DIC
  25. DL1JEE
  26. 9A8DX
  27. UA9OBW
  28. JA7XRH
  29. DJ1KJ
  30. F5VV
  31. JR1BGK
  32. JH5FTY
  33. LZ3ZX
  34. HB9AQW
  35. RK9C
Selamat Berpuasa, kawan tidur dahulu, 73 de 9m2zak


No comments:

HF Mobile QSQs : 9M2PUL/M - 9M2YOT/M - 9W2RUT/M

Petang tadi sekitar jam 7 pm, aku berkesempatan ke udara melayan 3 station yang sedang mobile di 7130mhz. Iaitu 9M2PUL/M ( Alor Setar),...