Monday, September 29, 2014

Operasi Kanggaroo part #3

Terima kasih abang Salehan 9W2SBD diatas poster diatas.
Hari ini operasi kanggaroo disambung lagi. Pada hari ini, kawan halakan yagi ke arah 135 darjah East-South. Hujung minggu tempohari kawan sibuk dengan contest CQWWRTTY 2014. Dimana ianya adalah pertama kali menyertainya, itu pun selepas seharian menyelongkar mencari dimana letak PSK31-RTTY-SSTV interface kawan. Rupanya sudah hilang. Hilang ditelan zaman...mungkin tiada kawan rezeki nampak gayanya. Dengan berbaki setengah hari sahaja lagi sebelum contest berlangsung, maka kawan dengan pantasnya membuat satu lagi interface. Mujurlah semua komponen yang diperlukan dan interface tersebut berjaya disiapkan.

CQWW RTTY 2014 Contest bersama Champ Dx
Dalam pemburuan hari ini, kawan mendapati band 10m membuka dengan baik sekali. Dimana kadar noise yang dicatatkan di Kulaijaya amat rendah sekali. Iaitu S-0. Jadi kesempatan ini kawan curi seketika dengan cuba memancar pada band tersebut. Selang beberapa minit, CQ kawan berjaya mencuri perhatian sebuah stesen dari Jepun.

JG1AUI / UTC 16:01 / 28033 / CW / 599 599 / JA

Masuk ke dalam CQ kawan dengan kuat sekali. Entah dari mana datangnya stesen ini. Jika difikirkan kembali, kawan halakan ke 135 darjah. Mungkin dia datang dari tepi, maknanya band begitu senyap, sehinggakan rakan di Jepun sana dapat mendengar CQ kawan.

Kawan cuba moni RBN, tetapi website itu langsung tidak memaparkan apa-apa spot mengenai callsign kawan. Biar betul...sebab berdasarkan pemantaun beacon, band memang membuka. Ditambah pula kedengaran terdengarnya beacon dari Jepun, Hong Kong, Africa Selatan dan Darwin. Jadi sudah sah la yang band membuka.

Kemudian, apabila kawan meneliti semula senarai skimmer yang online pada ketika itu, barulah kawan mengerti kenapa callsign kawan tidak dispot.  Rupa-rupanya, tiada skimmer dari VK ataupun ZL pada ketika itu di 10m. Tetapi kawan dispot oleh skimmer dari Eropah, iaitu ON5KQ dari Belgium.

Maknanya disini, signal kawan telah melepasi Australia dan New Zealand dan seterusnya jatuh di Belgium. Oleh kerana pada ketika itu, hanya skimmer ON5KQ sahaja yang online, maka hanya dari dia sajalah kawan dapat report ini. Maksud tersiratnya... pancaran kawan sekali lagi telah melangkaui Benua Australia dan New Zealand. Perkara ini terbukti dengan kemasukkan beberapa lagi stesen dari Eropah. Tetapi bukan dari band 10m, ianya dari band 20m, kerana pada waktu itu band 10m sudah tutup. Noise tiba-tiba naik menggila.


Jika diamati betul-betul log di atas, kebanyakkannya adalah stesen dari Eropah. Semua stesen ini masuk melalui Long Path. Manakala stesen dari Indonesia, YC1ME masuk melalui hadapan kerana ianya berada dalam laluan beaming yagi, jadi tidak hairanlah jika belaiu dapat copy pancaran kawan. Cuma yang jadi misterinya adalah stesen dari Jepun, dari mana datangnya stesen tersebut? adakah beliau copy bias signal kawan? rasanya mungkin. Kawan rasa JH1RLT dan JI3KHV serta JG1AUI dapat copy signal kawan dari tepi, dan memberi respon kepada CQ kawan dengan report 5NN @ 599. Hakikatnya....beliau hanya mendengar dengan lemah pancaran kawan, namun...dek kerana ingin menjaga hati. Diberinya report 5nn. 

Kawasan laluan pancaran signal 9M2ZAK pada sudut 135 darjah
Baiklah para pembaca dan dxer-dxer tegar sekalian, sampai disini dahulu coretan kawan. Sampai kita berjumpa lagi dengan lebih laporan terkini mengenai Operasi Kanggaroo. 

73 de 9m2zak

Eqsl yang baru diterima sejurus habis QSO.



Tuesday, September 16, 2014

Operation Kanggaroo : Part Two


Wallaby
Semalam operasi kanggaroo diteruskan lagi. Dimana antenna yagi tidak berubah kedudukannya. Sentiasa menghala ke negara kanggaroo iaitu Australia dan New Zealand. Begitu jugak dengan antenna G5RV Jr, wire antenna tersebut juga kawan halakan ke arah sana. Memang kawan nekad, nekad untuk mengumpul tanda panggilan VK dan ZL yang saya pasti bukan kawan seorang sahaja yang menggilainya.

9m2zak contact map
 Hasilnya pada malam tadi kawan berjaya membuat contact dengan :
  1. ZL1BYZ       : 9/15/2014  : UTC 0853 : CW : 599 599 : 17M : New Zealand
  2. VK6RO       : 9/15/2014  : UTC 0926  : CW : 599 599 : 10M : Australia
  3. VK4CMV    :  9/15/2014 : UTC 1819 : CW : 599 599 : 40M : Australia
  4. VK6ISL       :  9/15/2014 : UTC 1844  : CW : 599 599 : 40M : Australia
  5.  VK9NT      :  9/15/2014 : UTC 1931   : CW : 599 599 : 40M : Norfolk Island
Jika diamati betul betul, kebanyakkannya datang dari low band, iaitu 40m. Untuk pengetahuan rakan-rakan semua, signal mereka amat baik sekali. Mungkin kerana band yang cantik ataupun mungkin kerana setup mereka yang terbaik. Apa - apa pun kawan disini hanya TX dengan barefoot sahaja. Barefoot station. 

VK6RO
VK4CMV
from left Johan PA3EXX, Craig VK5CE, Bob KD1CT and Cezar VE3LYC
 
Apa-apa pun...hidup ini perlu diteruskan. Hari ini, jika ada kelapangan waktu. Operasi Kanggaroo akan diteruskan...sampai kita berjumpa lagi. 73 de 9M2ZAK

Sunday, September 14, 2014

Operation Kanggaroo

Semalam 14 haribulan September 2014, sempena cuti sekolah selama seminggu ini. Kawan bercadang untuk meneroka disebelah selatan bumi kita ini. Memandangkan sebelah utara dan barat sudah boleh dikatakan tepu. Maka keputusan besar ini kawan ambil untuk meluaskan lagi kawasan jajahan kawan.

Seperti yang kita sedia maklum, apabila kita beam ke arah Australia iaitu 134 darjah. Station yang dijangka masuk adalah stesen dari Australia VK, New Zealand ZL dan kepulauan - kepulauan sekitarnya iaitu :
1. Willis Island VKZ, 
2. Chesterfield Is FK/C, 
3. VK9L Lord Howe Is,
4. VK9N Norfolk Is
5. ZL8 Kermadec Is
6. 3D2 Conway Is - Fiji - Rotuma Is
7. FK New Celedonia Is
8. YJ Vanuatu Is
9. VK9M Mellish Is
10. H40 Temotu Is
11. H44 Solomon Is
12. FW Wallis, Futuna Is

dan banyak lagi pulau-pulau sekitarnya hingga membawa ke kepulauan Hawaii, USA. Namun target utama kawan adalah untuk meneroka Australia. Kerana cabarannya... Kedudukan Australia yang berada di kawasan Skip zone ini amat mencabar keupayaan kita untuk cuba mendaratkan signal kita disana.

Apa yang sering terjadi adalah signal kawan akan selalu terbabas masuk ke Eropah sana. Dalam kejadian malam semalam, iaitu semasa kawan DX dan beam ke VK. Banyak stesen eropah yang masuk. Manakala target station iaitu VK stesen hanya dapat dua sahaja iaitu VK5PO dan VK2OT. Manakala selebihnya adalah stesen dari Eropah.

VK5PO
Manakala jika diperhatikan pada taburan band, band 17m dan 20m membuka agak baik pada malam semalam. Signal noise bagi kedua-dua band tersebut mencatatkan kadar yang paling minimun iaitu stabil pada S-0 dan kadangkala S-1, perlu diingatkan bahawa, bacaan ini kawan peroleh dari QTH kawan iaitu Kulaijaya, Jadi jangan dijadikan sebagai rujukan untuk rakan-rakan sekelian. Lain tempat lain belalangnya.

Band 17m amat cantik sekali. Walaupun kawan datang dari Long Path, iaitu melintas Benua Australia dan melalui Greenland. Signal kawan yang diterima di Eropah sana begitu kuat. Catatan yang paling tinggi yang direkodkan adalah 43dB. Dan bacaan signal ini direkodkan di Germany oleh skimmer DL1EMY. Ini bermakna segala butiran dit dan dah callsign kawan dapat didengar dengan jelas tanpa sebarang masalah. Oleh kerana itu, baru kawan faham kenapa stesen Eropah banyak masuk ke dalam CQ kawan. Rupa-rupanya mereka dapat menerima dengan baik dan jelas di sana.

Hari ini kawan akan sambung lagi eksperiment kawan iaitu meneroka disebelah Selatan Dunia ini dan melihat stesen mana yang akan check in nanti. Operasi Kanggaroo diteruskan lagi...Semoga kita berjumpa lagi, 

73 de 9M2ZAK

Thursday, September 4, 2014

Band 20 meter : Open to world wide

Agak lama juga kawan tidak ke udara dengan panggilan sendiri. Selalunya kawan ke udara dengan callsign 9M4CJB dan 9M2SD. Tapi memandangkan callsign 9M2SD sudah tidak aktif, maka kawan beralih pula mengaktifkan callsign diri sendiri.

Malam tadi, sebenarnya kawan bercadang untuk rookie sahaja di band, iaitu memusing VFO dan spot mana-mana stesen yang kedengaran di frequency. Dan melihat samada stesen lain di dunia memberi respon terhadap spot kawan. Kawan rasa puas apabila stesen yang kawan spot di cluster itu mendapat pile-up selepas callsign spot itu terpapar di cluster. Perkara itu sebenarnya sudah menjadi habit kawan sejak berkecimpung dalam dunia radio amatur ini.

Kita balik semula ke Kulaijaya... jam menunjukkan pukul 10:30 malam. Memandangkan semua ahli keluarga sudah hanyut dibuai mimpi, kawan pun melangkah longlai menuju ke bilik radio. Setelah meneliti ke semua band, nampaknya band 20m membuka dengan baik. Kadar noise yang dicatatkan di Kulaijaya amat menakjubkan. Ianya mencatat bacaan S0. Kawan cuba menunggu untuk beberapa minit lagi. Ternyata band masih lagi unggul, band masih senyap. Biar betul ni....mungkin aku tidak pasang coax cable kut pada conector. Setelah 2 kali memeriksa belakang rig, ternyata coax cable masih utuh terpasang pada rig dan antenna selektor. 20m booming malam ini.

Jadi kawan mengambil keputusan untuk mencuba CQ. Lagipun sudah lama tidak ke udara dengan callsign sendiri. Apa salahnya, kali ini aku aktifkan callsign aku. Mesti rakan-rakan dari seluruh dunia mencari cari, mana callsign 9M2ZAK nih. 

Maka freq 14.011.5 menjadi pilihan kerana sebelah kiri dan kanannya tidak ada rakan yang CQ. Jadi selesalah sikit jika nak CQ nanti. Lagipun ianya tidak kacau orang...









Setelah beberapa minit CQ, panggilan kawan dijawab, stesen yang pertama sekali menyahut panggilan kawan adalah stesen dari Australia, iaitu VK6SMK. Kemudian sebuah stesen dari Amerika Utara pulak masuk iaitu W6PJ. Selepas itu, kawan terus pile-up dan pile-up sehinggakan kawan terpaksa menahan rasa hendak buang air kecil akibat dihujani oleh stesen yang bertali arus masuk ke Kulaijaya. Hasilnya... kawan berjaya mengutip 198 stesen dalam masa satu jam setengah dan mengumpul 37 DXCC. 


Antara negara-negara yang berjaya kawan hubungi adalah:
  1. Asiatic Russia
  2. Belarus
  3. Estonia
  4. European Russia
  5. Isle of Man
  6. South Korea
  7. Latvia
  8. Australia
  9. Moldova
  10. Bulgaria
  11. Corsica
  12. Denmark
  13. England
  14. Finland
  15. France
  16. Germany
  17. Greece
  18. Hungry
  19. Italy
  20. Poland
  21. Portugal
  22. Romania
  23. Scotland
  24. Sweden
  25. Switzerland
  26. Ukraine
  27. USA
  28. Uzbekistan
  29. Serbia
  30. Indonesia
  31. Israel
  32. Japan
  33. Taiwan
  34. Croatia
  35. Macedonia
  36. Czech Republic
  37.  Slovak Republic
Kesemua negara tersebut kawan berjaya contact hanya menggunakan antenna G5RV Jr yang terletak 35 kaki dari paras bumi. Antenna tersebut menjalankan tugasnya dengan baik sekali walaupun sudah 7 tahun beliau berada di atas bumbung rumah. Tahniah diucapkan kepadanya (G5RV). Wayar antenna yang beraksi cemerlang pada malam ini.

Tuntasnya disini, dapat dikatakan bahawa band 20m membuka dengan baik sekali dengan kadar noise yang rendah pada malam tersebut di Kulaijaya, Johor.

Good Luck In Your DX, De 9M2ZAK 73

9m2mdx Great Dxer From Alor Gajah, Melaka

9m2mdx Nazmi adalah satu lagi tanda panggilan yang tidak asing lagi dalam dunia radio amatur. Khususnya dalam aktiviti radio contest. ...