Monday, July 8, 2013

Mengintai LU4AA, memburu Amerika Selatan...

Pukul 6.11 petang, apabila monitor di 10m, band nampaknya macam kurang menyengat. Selama 11 minit monitor ( 28200), hanya kedengaran Beacon JA2IGY saja. RST 559. Beacon-beacon yang lain, langsung tidak kedengaran. Pukul 6.16 petang, beralih ke 15m (21150) pula selepas hanya JA2IGY sahaja yang kedengaran...Band 15m pula lagilah, Beacon JA2IGY hanya datang dengan RST 469. Lagi teruk 15m berbanding 10m. Pukul 6.22 petang, Band 15m tiba-tiba kedengaran ZS6DN 599. Kuat dan jelas sekali signalnya. ZS6DN ini adalah beacon dari Africa Selatan.

LU4AA adalah beacon yang diburu pada petang ini. Hmm...nampaknya kena tukar band ni. 
Ok, jom ke 20m pula.....dapat sahaja LU4AA, kawan akan CQ ke Benua Amerika sana.

6:28 petang, 14100.00 mhz...
6:31 petang = JA2IGY RST 559
6:33 petang = JA2IGY RST 559
6:37 petang = JA2IGY RST 579....makin kuat nampak...
6:39 petang = W6WX RST 559...band semakin meluas
6:40 petang = KH6WO RST 559
6:43 petang = JA2IGY RST 599....wow!!!
6:46 petang = W6WX RST 579
6:49 petang = langsung tidak dengar apa-apa....hanya signal Noise
6:52 petang = Signal noise meningkat ke S4, tetapi JA2IGY masih lagi boleh mencelah QRM, terbaik...
6:56 petang = QRM semakin tinggi...macam bunyi ribut pasir pun ada juga..tetapi JA2IGY masih lagi boleh menembusinya....hmm...Noise ini mungkin terjadi akibat peralihan matahari dari siang ke malam...teori sahaja.

Lari sekejap ke 21150, masih seperti tadi. Band berada dalam keadaan rangup. band tutup. Kemudian lompat ke 28200...macam ada sinar..sebab terdengar CW sekejap tadi..tapi tak sempat nak copy sepenuh..
Lepak 10m pulak, 28200mhz

7.00 petang = band 10m, tiada apa-apa aktiviti, closed pula band ni. nampaknya kena beralih 20m pulak.

14100mhz...noise level: S1-S2, ok la tu...

7:06 petang = VK6RBP 559 - JA2IGY 559...tu dia....dia mai dah...
7:07 petang = ZL6B 559...uikksss..pi sebelah Oceania pulak...
7:39 petang = JA2IGY 599...kuat nampak...
7:42 petang = KH6WO 599..ulala...
7:48 petang = KH6WO 559...hmm...
7:51 petang = langsung tiada apa-apa..

Lari sekejap ke 15m, nampaknya 15m pada petang ni...lebur..begitu jugak 10m. Kembali ke 20m.

7:54 malam = tu dia...KH6WO 599 clear...
7:55 malam = JA2IGY plak...599 juga... mana LU4AA nih...
7:57 MALAM = KH6WO/JA2IGY 599...
7:57 malam = 5Z4B 579 tu dia...5Z4B... beacon dari Kenya, Benua Africa.
8.00 malam = aktiviti monitor beacon dihentikan.

Objektif pada petang ini, untuk mendengar beacon dari Benua Amerika Selatan tidak berjaya. Namun beberapa beacon masih juga kedengaran, bermakna band 20m pada petang ini sedang membuka ke arah Africa, Australia, Jepun dan Hawaii. Tak pa..kata orang Perlis. Esok masih ada, lusa pun ada lagi jika umur masih panjang. Sasaran Benua Amerika Selatan tetap menjadi keutamaan. Hayati maksud ayat ini.

  
Surah Yunus. Ayat 006.


Yang bermaksud:
Sesungguhnya pada pertukaran malam dan siang silih berganti dan pada segala yang dijadikan oleh Allah di langit dan di bumi, ada tanda-tanda (yang menunjukkan undang-undang dan peraturan Allah) kepada kaum yang mahu bertakwa.
73 de 9m2zak

No comments:

9m2mdx Great Dxer From Alor Gajah, Melaka

9m2mdx Nazmi adalah satu lagi tanda panggilan yang tidak asing lagi dalam dunia radio amatur. Khususnya dalam aktiviti radio contest. ...