Friday, June 14, 2013

DXCC Entities

Jauh lagi perjalanan...kutipan DXCC baru 212, ini bermakna kawan perlu mencari 119 DXCC lagi untuk melengkap kembara kutipan DXCC iaitu 331. 119 DXCC....hmm...bermaksud kawan perlu bekerja keras lagi. Lebih keras daripada biasa, usaha yang luarbiasa perlu dijanakan untuk mencapai matlamat agung ini. Ini bermaksud, kawan perlu merangka strategi baru untuk merealisasikannya. Antara strategi yang terlintas di mata fikir kawan ialah:
  1. Mengubah waktu DX, selalunya...kawan DX pada awal pagi dan lewat malam, iaitu pada jam 7.30 pagi dan 11.00 malam. Jarang sekali kawan DX pada waktu-waktu lain. Ini adalah kerana kawan sibuk dengan tugasan...jadinya...lepas ni..kawan perlu DX pada waktu gelincir matahari...samada pagi ataupun petang.
  2. Selalu memantau di cluster, tetapi sebelum sebelum ini, kawan memang selalu lepak di website - website DX cluster ni. Selalunya...semasa monitor dicluster, kawan hanya cari Amerika Selatan saja. Tapi seperti sedia maklum, memang sukar untuk menemukan callsign mereka dicluster, Tapi...kalau callsign Eropah dan Jepun...bersepah....
  3.  Tingkatkan Kuasa, hmm...sudah lama kawan barefoot, rasanya sudah tiba masanya untuk kawan pakai kasut. Lagipun...kaki kawan sudah pun kematu kerana selalu barefoot.
  4. Lebih giat menyertai contest. Seperti sedia maklum, time contest inilah peluang kita untuk tambah DXCC. Tetapi contest plak bukannya ada selalu, maksud saya....contest yang besar. Setahun hanya dua kali sahaja, tu pun jika ada kelapangan masa. Jika tiada masa, terlepas jugak kekadang tu...
  5. Nasib...yang ni tak boleh nak kata apa-apa.... sebabnya apabila ditanya kepada rakan-rakan yang berjaya contact dengan Amerka Selatan...rata-ratanya mengatakan nasib mereka baik. Kebetulan pada ketika itu, kondisi band amat baik sekali dan membuka ke arah mereka. Kawan juga pernah mengalaminya...tak perlu kata apa-apa....hanya CQ CQ saja..sapa yang masuk...kita rembat saja...kalau ada..adalah...kalau tiada...tiadalah...
Kesimpulannya disini, usaha dan strategi perlu diatur untuk mencapai sasaran. Jika sebelum ini masih ditakuk lama, tetakan yang baru perlu dilakukan agar dapat memanjat untuk mengubah kedudukan. Kita juga perlu berubah, berubah dari kebiasaan kepada yang luar biasa. Jika tidak mengubahnya, maka mungkin kita akan dapat hasil yang sama sahaja, maksudnya...DXCC yang sama sahaja. Lain padang lain belalangnya....lain DXCC lain waktunya...73 de 9m2zak.




No comments:

Testing aprs yaesu FT2DR