Tuesday, May 28, 2013

CQWW WPX CW 2013 : 9M2SD...suatu catatan.


CQ WPX Contest CW: May 25-26, 2013

Starts: 0000 UTC Saturday
Ends: 2359 UTC Sunday

9M2SD
Multi Operator All Band
Operators : 9M2ZAK, 9W2ZJB 
9m2sd operated by Mat 9w2zjb on 20m

Terdapat pelbagai perkara yang boleh dipelajari apabila kita bersatu dan bekerjasama, walaupun dari segi objektifnya, sasaran 500 QSOs tidak tercapai, namun dari sudut yang lain pula. Kawan amat berpuashati dan bersyukur dengan perkembangan ini. Sifat ini meneroka dan belajar sesuatu yang baru perlu ada dalam setiap diri kita jika ingin sebaris dengan negara-negara lain di dunia. Kejayaan atau kegagalan dalam sesuatu Contest Radio Amatur ditentukan oleh pelbagai faktor, antara faktor - faktor tersebut ialah :
  1. Keadaan Propogasi
  2. Kadar kebisingan band
  3. Sistem Antenna
Kefahaman dan penyesuaian lokasi juga turut memainkan peranan, contohnya seperti kadar ketinggian Sea Level, QRN dan keadaan cuaca. Malah ukuran kejayaan itu sendiri sebenarnya bergantung kepada matlamat yang telah ditetapkan. Kalau kita gagal mencapai sasaran QSOs yang diidamkan, kita jangan gundah, sebab...sebenarnya ada kejayaan yang lain hinggap. Jika kita menentukan ukuran kejayaan itu dari sudut yang lain maka contest itu masih dianggap berjaya selagi ia memenuhi kriteria yang lain. Dalam masa yang sama, kita mungkin telah mencapai pungutan DXCC yang diluar jangkaan. Bilangan QSOs yang tinggi tidak semestinya mencerminkan bilangan DXCC. Kualiti adalah lebih baik daripada kuantiti, kawan rasa semua orang maklum mengenai kuantiti dan kualiti ini.


Sebagai seorang Orang Radio, kita sebenarnya secara sedar atau tidak, tidak pernah berhenti belajar, malah bagi setiap band, frequency dan apa-apa jua event dan contest pasti akan menemukan kita dengan pelbagai permasalahan dan peristiwa menarik yang belum pernah kita alami. Pada pandangan kawan, inilah daya penarik utama hobi ini, daya penarik yang dapat dikaitkan dengan kegiatan DX dan Contest ini. Syabas dan tahniah kawan ucapkan kepada 9W2ZJB kerana berani mencuba dan bersemangat untuk menyertai contest ini, walaupun dalam mode CW. Pada mulanya beliau tidak yakin, tetapi selepas beberapa kali mencuba...akhirnya beliau ketagih pula... CW tidak susah, jika susah bagaimana boleh ada berjuta-juta pengendalinya dari seluruh dunia? Dada kena tepuk...baru tahu sakit atau tidak...

Sejujurnya...kami sendiri telah mengalami keadaan begini dan antaranya ialah semasa kami mencuba di band 10m. Pada ketika itu, kami sedang memantau di cluster kerana ingin memburu DXCC dari kawasan Amerika Selatan sana. Tiba-tiba muncul callsign 3G5EC dari Chile yang telah dispot oleh spotter terkenal, iaitu W3LPL. Pada ketika itu, band 10m mencatat bacaan noise yang tinggi, iaitu S6-S7 dan ianya stabil. Namun dalam sanubari kami, kami bertekad untuk mendapatkannya walau dengan apa cara sekalipun. Buku manual TS2K disemak kembali, tajuk Rejecting Interference muka surat 56 dibaca semula dan cuba difahami. Setelah semuanya selesai disetting, Noise tetap ada tetapi 70% berkurang dari awalnya. Signalnya hanya sayup-sayup kedengaran namun masih boleh dibaca butirannya. Tetapi lama-kelamaan, ianya semakin hilang dan tidak kedengaran langsung malah QRM kembali bermaharaja. Sekali lagi kami mengorak langkah, level (N.R 1) dan level (N.R 2) di adjust dengan penuh teliti. AGC dimatikan...tiba-tiba...krengggggg...krenggggg...sehingga S9. berpinar mata sekejap mata dan headphone serta-merta ditanggalkan...perghhhh...XYL kawan sedang menggunakan blender kat bawah dan signalnya amat kuat sekali. Nafas ditarik semula dan Marlboro Gold Lights dihidupkan...untuk mengatasi noise dari blender tu, butang NB iaitu Noise Blanker ditekan. Syukur...hilang sudah gangguan blender itu tadi...Fikiran yang terganggu tadi kini dapat difokuskan semula kepada stesen Chile iu kembali. Namun apabila kami kembali ke frequency, ianya sudah tiada...hmm...adakah ianya sudah berhenti CQ atau band yang teruk? tiba-tiba kami terdengar stesen Jepun memberikan RST kepadanya. Yessss!!! dia masih disitu...tapi Kulaijaya tidak kedengaran signalnya....hanya QRM sahaja yang ada.

Namun dengan berbekalkan naluri yakin boleh dan semangat Malaysia Boleh, kami tetap menghulurkan callsign 9M2SD kepadanya. Walaupun di Kulaijaya tidak kedengaran apa-apa signal, tetapi berdasarkan pengalaman dan sedikit kefahaman mengenai propogasi, kami yakin dan yakin bahawa signal 9M2SD sampai ke Chile sana. Cuma disebelah Kulaijaya sahaja yang penuh dengan QRM. Lama juga kami hulur 9m2sd kepadanya, setelah bersabar hampir 23 minit, tiba-tiba kedengaran SD didalam keributan QRM. Terkedu kami seketika...kami hulur lagi...dan confirm...9m2sd didengarinya...lalu dengan pantas kawan hulurkan 3G5EC 5nn 305 kepadanya...kedengaran RR berulang kali...maknanya beliau copy NR dari Kulaijaya, tetapi kami belum terima NR darinya. Berulang kali kami hulur NR PSE kepadanya...namun begitu sukar sekali untuk kami copy kerana signal noise yang tinggi disini...Teringat kawan kepada delta loop 6 meter, delta loop terkenal dengan low noisenya jadi kawan boleh gunakan ia untuk copy atau buatkan ia sebagai receiving antenna. Jadi dua perkara yang kami terpaksa lakukan dalam satu masa, iaitu received di Delta Loop dan TX di Yagi. Ianya berkesan...selepas kami TX, NR PSE pada yagi...cepat - cepat Mat Tanglung tukar ke Delta Loop, antenna switching banyak membantu dalam situasi ini. Akhirnya kami dapat copy NR kawan dari Delta Loop, 9M2SD ur 5NN 1428 5NN 1438. Umang aii...banyaknya QSO dia...


Orang Melayu memang terkenal dengan budaya ramah dan melayan tetamu dengan cara yang ramah dan bersopan. Lebih-lebih lagi jika tetamu itu tetamu istimewa, dalam situasi ini, QSO kami tidak habis disitu sahaja. Kami sempat mengucapkan ribuan terima kasih kepadanya kerana beliau sabar menunggu kawan. Rupa-rupanya beliau pun sama, beliau pun amat memerlukan callsign dari Malaysia juga dan ini adalah contact pertama beliau dari 9M2 land. Patut pun...


Pada hemat kawan, CQWW ini sama ada WPX ataupun DX Contest sangat mencabar sekali. Cabarannya bukan sahaja datang dari alam (QRM) malah datang juga dari perebutan khz. Hampir setiap khz diduduki, siapa yang gagah dialah yang punya...bagi yang low power atau QRP...cabaran getir perlu diharungi untuk bersaing dengan mereka dalam perebutan khz. Masa inilah segala ilmu dan teknik digunakan...pengalaman serta daya ketahanan diperlukan untuk mengharunginya...

Sememangnya dari segi jumlah tangkapan, 9M2SD tidak mencapai sasaran, tetapi dari segi keseronokan dan pengalaman yang dikutip...ianya tidak ternilai dan rasanya lebih hebat lagi dari sekeping award ataupun plaque. Contest ini merupakan suatu cabaran yang menarik dan dari pengamatan kawan, CQWW merupakan suatu contest yang berprofil tinggi dan mencabar jika kita dapat menyertainya. Pastinya pada tahun hadapan...Stesen Kulaijaya akan menantikannya dan strategi baru akan direncanakan...73 Zaki.

CALLSIGN: 9M2SD
CONTEST: CQ-WPX-CW
CATEGORY: MULTI-ONE ALL CW
CLAIMED-SCORE: 174020
OPERATORS: 9M2ZAK, 9W2ZJB

Saturday, May 18, 2013

My 10 meter and 20m band report : Double Pile-up in 2 hours

Malam semalam, 17 May 2013. setelah kawan meneliti keadaan band 10m dan 20m. Ternyata ramalan dari laman sawang Solarham itu tepat. Menurut ramalan mereka, High Band iaitu band 20m-15m-10m akan membuka dengan baik bermula dari 17 May hingga 19 May 2013. Ini adalah kerana pada tarikh-tarikh tersebut akan berlaku peningkatan dalam aktiviti solar, dengan kata lain...bilangan solarspot akan bertambah. Keadaan band-band tersebut akan menjadi lebih baik  dimana signal noise stabil pada bacaan Sifar, iaitu S0 bacaannya.

Pastinya stesen dari Kulaijaya ini tidak akan melepaskan peluang baik ini sewenangnya. Malam tadi kawan mengambil keputusan untuk test band. Tujuannya hanya satu, iaitu untuk menguji keadaan band seperti mana yang digembar-gemburkan oleh beberapa laman sesawang antarabangsa. Kawan mulakan dengan band 10 meter dahulu, ini adalah kerana band ini special sikit, sementara keadaannya sedang baik ini...lebih baik kawan hentam dulu. Frequency 28037.5mhz menjadi pilihan kerana pada bacaan frequency ini, tiada stesen yang CQ disini dan bebas dari splatter yang merimaskan itu. Ternyata ianya hebat, masa yang diambil tidaklah lama, selepas beberapa CQ, panggilan kawan disahut dan disahut. Sahutannya pulak datang dari benua Eropah sana. Layan pile-up pula kawan selepas ini.

Hot di band 10m
Selepas itu, keadaan pun reda. Mungkin keadaan tidak beberapa baik.Setiap CQ kawan disahut...tetapi tidaklah bertindan seperti tadi. Lagipun masa tinggal 10 minit lagi, kawan memperuntukkan satu jam sahaja untuk CQ bagi setiap band, tujuannya adalah untuk melihat berapa banyak QSO yang boleh diperolehi dalam masa satu jam. Selepas satu jam, aktiviti CQ akan beralih ke band yang lain pula. Selepas sejam dx, kawan pun menamatkan CQ di band 10 meter dan hasilnya kawan mendapat 61 contact, secara puratanya, 1 minit satu contact...hmm...boleh tahan juga band hari ini. Sebilangan contact di 10 meter ini datangnya dari Benua Eropah. Untuk CQ DX kali ini, kawan mempertaruhkan antenna G5RV Jr bagi cabaran test band ini. Disamping itu juga, kawan ingin memberitahu kepada dunia yang antenna G5RV ini masih relevan dan mantap prestasinya walaupun di High Band. Jadi kawan-kawan, bagi yang tidak berkesempatan membuat antenna yagi, G5RV Jr ini pun boleh juga...jika kena pada masanya...bergegar juga Eropah dibuatnya. 20dB pernah dicapai oleh G5RV ini. Anda boleh lihat catatan dibawah ini.

band 10 meter
Berikut adalah senarai callsign yang berjaya ditangkap pada band 10m dalam masa sejam:

UY3IR  SV1NN/3  UT6UA  8J9VLP  RA6GW  RA4P   UA6AGE  UY5AB  JH2FXK  YO8NR  UR5MUM  UN7AB  UT0IL  RV5K  UU2LX  YO9BPX  UA3QP  UA6XM  UT5EG  UA4FTA UA8WAA UA3ECJ  RK3QY  UY5YA  HB9QO  UA4NCE  UA3GUV  UR0EV  RA0LQ  F8DBF  F8GDP  UT5PI  EA1AUS  F6KHM IZ5RUG  UR7UR  JA9KUG  UR4MVJ  G4CCZ  UX2KA  RN1KA  G5LP  RU1QY  RY3D  EA1EA  RU6AV  EA4IP  EA5ESP  IK2PZC  SM5EPO  OK2RN  9A3TY  IZ3ENH  IK0FUX  EW8O  RU3EG  IZ3EOU  UA3EKG  EW1TZ  DB1BAN RA1QEA

Selepas selesai bertarung di 10m, kawan beralih pula ke band 20m. Syukur alhamdulilah...keadaannya pun sama. kawan sekali lagi menghadapi pile up, band 20m pun cantik juga. Signal Noisenya zero, manakala keadaan band pula senyap sahaja. Sekali sekala, kedengaran sayup - sayup panggilan CQ dari rakan-rakan yang lain. Tanpa berlengah lagi, kawan segera mencari parking. Susah juga untuk parking rupanya. Hampir setiap khz diduduki. Meriah sungguh, tapi kawan tidak marah, malah makin suka dan gembira dengan perkembangan ini. Memang hak mereka untuk CQ disitu, kerana prinsipnya mudah, siapa cepat dia yang dapat. Kawan yang terlambat ini terpaksalah berlegar-legar mencari sedikit ruang untuk melabuhkan khz kawan. Syukur ke hadrat ilahi, bila niat kita baik, maka yang baiklah jadinya. Semasa sedang asyik kawan dok monitor JH1NPS melayan pileup, tiba-tiba beliau QRT. Mungkin ada hal penting kut rasanya. Kawan masih menunggu disitu kerana kut-kut beliau akan kembali, selepas 10 minit...kawan ambil keputusan untuk CQ disitu memandangkan rakan-rakan lain pun tiada yang berminat dengan fre tu. Akhirnya frequency 14007mhz  menjadi tapak baru kawan dalam meneroka dunia yang luas ini. 

Hot di 20 meter band
 Hanya dalam beberapa CQ, keadaan ruang udara Kulaijaya menjadi gamat kembali. Gamat dengan pileup stesen-stesen dari Eropah sana. Sememangnya gempak sekali, nafas ditarik perlahan-lahan...tembakau ditangan dipadamkan dan minda seratus peratus ditumpukan kepada dit dan dah yang berpusu-pusu tiba itu. Syukur kepada ALLAH kerana memberi kekuatan kepada kawan untuk mengharunginya dengan jaya sekali. Objektif tetap diteruskan, kawan QRT selepas sejam pile-up di 20m. Manakala jumlah QSO pula, lebih sedikit daripada band 10m iaitu 63 QSO. Berikut adalah senarai contact di 20m.

AC4CA  JE7SRK W4FOA  W6AUG  JH1EZR  JA4GXS  W5ZR  JM1OUM  BD5FFK  JH3BJX  R0FA  WB3BEE  BD4WN  K0FX  W0RT  K0XB  JR1WYW  RT3I  K7AB  JF3LPM  JA5AZO  JA3SNK  NA6MG  JH1HGC  JA0JWQ  JA2KPV  JK1UNZ  JE1LOI  N6PF  JA2HZA  RU9UC  JG3KCX  JA3SSF/M  JA2FMY  KJ0D  W0WP  7K1PTT  JI1VAH  WA6KJD  K5DC  W7DR  AA6KJ  JG2RFJ  JA4RQO  JF8DIC  HL2LVB  JE4WSA/1  UA9OR  JA1KUU  UA3QPA  KZ5OM  JA7KUY  JR7ILA  K5RHZ  DS5UST  AC6JA  JH1HGI  JA3EBT  K9WZB  N5DI  JM3LXS  W5KS  OM3KWG

Jika diteliti dengan betul-betul, band 20m ini kebanyakkannya station dari Amerika Utara dan Jepun. Untuk pengetahuan semua, kawan masih lagi menggunakan G5RV Jr dan antenna ini sebenarnya mengadap ke arah  eropah. Rasanya station-station ini datang dari Long Path, manakala station dari eropah hanya dapat satu sahaja. Boleh dikatakan bahawa, band 20m membuka ke arah Jepun dan Amerika Utara manakala band 10m membuka ke arah Eropah. Bagaimana pula dengan band 15m? Selepas ini, kawan bercadang untuk meneruskan cabaran di 15 meter band pula, Nescafe dibancuh semula untuk menjana tenaga dan band diteliti untuk mencari ruang CQ ke udara.


Selepas beberapa kali CQ, akhirnya kawan tersedar dengan jam dinding menunjukkan jam 2 pagi, tertidur kawan rupanya...patut pun sedap saja. Cabaran 15m tergendala seketika. Tidur disambung kembali, mimpi DX Expedition di Kepulauan Caribean dicari semula...kat mana aku mimpi tadi...73 de 9m2zak

 zzzzzzzzzzzzzzz......zzzzzzzzzzzzz........zzzzzzzz......zzzzz.......cq.....

Thursday, May 16, 2013

10 meter band, booming...

Semenjak seminggu dua ini, didapati band 10 menunjukkan prestasi yang menggalakkan. Terbukti kehebatannya dengan beberapa kejayaan yang telah dicatat oleh rakan-rakan kita. Antaranya ialah Arie 9W2VVH, Zamri 9W2NMX, Hans 9W2SBD/QRP, Zaiful 9W2MZY, Amzari 9W2GEO  dan Hafiz 9W2HWR. Mungkin ada lagi rakan - rakan yang aktif juga tetapi tidak tersenarai dalam catatan saya kali ini. Lagi pun maklumat ini kawan hanya ambil dari posting mereka dari Facebook. Ternyata kalian semua hebat...


Fenomena ini sebenarnya ada kaitan dengan solar activity. Dimana sejak kebelakangan ini, activitinya diramalkan akan semakin meningkat. Menurut laman web www.solarham.net, solar activity akan semakin meningkat pada 16 May, 17 May dan 18 May 2013 ini. Jadi apa kaitannya dengan kita? apabila berlakunya peningkatan aktiviti solar, ianya akan memberi kesan kepada High Band, seperti 20m-15m-10m. Jadi secara tidak langsung, band-band tersebut akan membuka dengan cantik dan pada masa yang sama, peluang untuk  menambah DXCC ataupun mengejar rare station akan cerah. Terutama stesen-stesen dari Benua Africa dan Amerika Selatan.

Band 10m/15m/20m ini akan membuka dengan senyap, dimana signal noisenya amat rendah sekali, paling rendah dicatatkan S0. Dimana pada bacaan tersebut, operasi QRP bukanlah satu perkara yang mustahil. Malah ianya membawa kejayaan pulak. Ianya terbukti dengan kejayaan 9W2SBD bang Hans, mendapat ratusan QSO hanya dengan kuasa 5 watt sahaja. Anda boleh tengok sendiri kejayaannya di blog beliau, www.9w2sbd.blogspot.com . Begitu juga dengan Zamrix, beliau juga ada mencatatkan kejayaan beliau pada blognya iaitu www.9w2nmx.blogspot.com 

Masing-masing mencatatkan kejayaan manis mereka. Sesungguhnya kawan percaya, masing-masing puas dan bersyukur dengan pencapaian mereka. Hasil jerit pekik ditengah malam buta akhirnya membuahkan hasil. Peduli apa orang kata, peduli juga situasi politik semasa, band 10m ini membuka bukannya sentiasa, capai PTT, Calling CQ best juga akhirnya...

Jumpa lagi rakan-rakan semua, selepas ini kawan nak CQ pula... 73 de 9m2zak.

Worked with TC571SAV, callsign istimewa untuk memperingati kelahiran Nabi Muhammad (SAW)

TC571SAV to Commemorate the Birth of Prophet Muhammed (SAV) Malam tadi semasa DX, kawan dihubungi oleh sebuah station dari Turki,...