Thursday, November 22, 2012

Seberapa panjang sarungnya begitulah panjang matanya

Hari ini kawan rasa agak gembira sedikit, gembira kerana pada hari ini kawan dapat berkerja dengan beberapa stesen yang boleh dikatakan agak RARE jugak dalam Radio Amatur ini. Antaranya ialah V84SMD, VK9/OH3JR dan 5R8IC. Dibawah ini adalah sebahagian dari logbooknya.


kesemua stesen yang telah dicontact itu kebanyakkannya memberi 59 atau 599 signal reportnya.

Sebenarnya aktiviti memburu dimulakan pada pukul 1.30 petang, iaitu selepas selesai segala urusan, kawan pun memulakan pemburuan. Bermula dengan band 15 meter, kawan berjaya worked dengan V84SMD di frekuensi 21025 pada jam UTC 0528 zulu, kemudian berehat sebentar untuk makan nasik...hehe...



Pada pukul 3 petang, selepas makanan semuanya telah berjaya dihadamkan, aktiviti pemburuan disambung kembali... band 10 meter pula menjadi sasaran. Frekuensi 28470.00 diputarkan selepas mendapat info daripada 9w2vvh ( saudara Arie ) di FaceBook. Terima kasih diucapkan... Jangkaan memang tepat, tiba - tiba kedengaran audio mereka, malah audio mereka begitu kuat sekali... 59 dicopy di Kulaijaya, dengan pantas callsign kawan dihulur dan syukur alhamdullilah...panggilan dari Kulaijaya telah berjaya diterima...


Sebenarnya pada hari ini, kawan bercadang untuk melepak di band 6 meter. Memang itu objektif pada hari ini, frekuensi 50101.00Mhz memang senantiasa dipantau walaupun kawan berada di bawah, Audio rig dikuatkan supaya dapat didengar dari bawah.

Tiba-tiba kedengaran bunyi cw, tetapi kawan tidak pasti maksudnya kerana bunyi tersebut datang secara QSB, ada kalanya kuat dan ada kalanya perlahan, malahan audio tersebut datang diiringi dengan QRM yang agak tinggi jugak...

Dengan pantas, kawan bergegas ke atas, headphone dicapai untuk mendengar dengan lebih baik lagi... sah... V84SMD berada di frekuensi... pada ketika itu, mereka cq di 50101.00 dan QSX di 50103.00 Mhz...


Pada mulanya audio mereka hilang dan langsung tidak kedengaran...tetapi selepas menanti dengan penuh kesabaran, audio mereka kembali kedengaran, tetapi tidaklah beberapa kuat sangat, dalam sekitar RST 529. dan tidak stabil... tenggelam timbul tenggelam timbul, atau QSB dalam istilah radio amatur....

Setelah beberapa lama menanti, akhirnya QRM menjadi semakin mengganas, ianya semakin tinggi hingga membingitkan telinga, boleh cair taik telinga kalau macam ini. Jadi kawan pun mengambil keputusan untuk beralih atau angkat kaki berhijrah ke frekuensi yang lain pula....

 Jam 9.00 malam, kawan kembali naik ke atas, kembali memasuki bilik radio. Setelah semua suis diONkan, kawan meneliti setiap band, nampak gayanya band tidak beberapa bagus, maksud kawan... band - band seperti 6 meter, 10 meter, 15 meter, dan 20 meter tidak menunjukkan tanda-tanda open. Untuk menambahkan lagi keyakinan, kawan meneliti setiap frekuensi beacon disetiap band.... kecewa...hampa...semuanya tidak muncul...beacon tidak muncul...beacon tidak kedengaran...

Sehubungan dengan, kawan pun beralih ke lower band pula, pada mulanya fre 10100.0 dituned, tombol VFO dipusing perlahan - lahan dengan penuh keasyikan..dit dit dahh...kedengaran irama CW.. malah lantang sekali...pada mulanya kawan ingatkan stesen dari jiran tetangga.. tetapi setelah mendengar dengan teliti, rupa - rupanya stesen dari INDIA... wahhhh...ini sudah bagus..lagipun kawan belum pernah contact dengan dia di band ini, maka peluang ini tidak dilepaskan... VU2GSM berjaya dihubungi dengan satu tembakan sahaja...cantik sungguh band 30 meter pada malam ini. Tetapi aktiviti tidak berakhir disitu sahaja,




Tombol VFO dipusing lagi...dipusing - pusing lagi untuk mencari mangsa yang seterusnya...akhirnya kedengaran suatu signal yang kuat dan solid di 10108.00 Memang kuat sekali signalnya...setelah beberapa ketika, akhirnya station itu berjaya dicontact,  kali ini V84SMD berjaya dihubungi di band 30m, bertambah lagi koleksi band kawan dengan callsign ini...

selepas itu, VK9/OH3JR pula kedengaran, tetapi kali kedengaran di 10102.00.. seperti biasa...audio mereka juga lantang dan kuat...dan seperti biasa juga...station Australia ini berjaya dihubungi...malah respon yang diterima oleh mereka juga baik...599 5nn diberi kepada Kulaijaya...syukur alhamdulilah...


selepas itu, kawan cuba pula monitor mereka di 80 meter, sebenarnya kawan tidak mempunyai antenna 80 meter, kawan monitor mereka di frekuensi 3795.00 Mhz, fre ini kawan peroleh dari cluster... selepas itu...apa yang kawan dapati, audio mereka juga kuat disini (80m) dan kedengaran banyak station dari Eropah yang check in... band 80 meter membuka ke Eropah... kalaulah aku ada ant 80m kan bagus...

button AT ( auto Tuner ) yang dibulatkan...

entah kenapa, tiba-tiba tangan ini gatal - gatal nak pi tekan button AT iaitu antenna tuner pada TS-2K... ehhh...ehhh..tune plak dia di 80M...hairan bin ajaib... antenna yagi Dalbeam 20m-15m-10m boleh ditune di 80M.... mimpi ka apa nih..kawan cuba tekan AT sekali lagi...nahhhh!!! confirm dia... DALBEAM 3 bander Yagi boleh tuned di 3795.00 Mhz.... tetapi apabila kawan cuba tune di 40m...tidak mahu dia pulak..hanya di 80m sahaja dia mahu tune...hmm..hmm...hmm...

Peluang ini kawan tidak lepaskan....memandangkan V84SMD sedang rancak di 80m, kawan bercadang untuk test power antenna ini di sini... dengan ucapan Bismillah..kawan pun hulurkan callsign kawan dicelah - celah pile up mereka... pada ketika ini mereka sedang pile up dengan EU...

9m2zak 9m2zak your 5nn 5nn thank you...

Dalbeam 3 bander Yagi, 20m-15m-10m.... boleh ditune ke 80m

perggghhhh.... kawan berjaya...berjaya menembusi pile up di 80m dengan antenna yagi 20m-15m-10m...hanya dengan dua kali sahaja kawan sebut callsign kawan... syukur...syukur kehadrat Ilahi... berjaya juga akhirnya...

manusia ini sememangnya tidak pernah puas...hehe..selepas itu kawan cuba pula tune di 160m..hehehe...maaf bro...tak boleh tune....hehe....

Kemudian kawan berhenti sebentar...berhenti memikirkan kenapa perkara ini berlaku...kawan cuba juga tune dengan manual tuner..tak boleh...tidak boleh tune...kemudian...cuba tune sekali lagi dengan AT TS-2K...masih lagi boleh tune...dan boleh tune...hairan...80m tuned di 20m... satu lagi....akibat terlalu teruja...kawan terlupa pula nak rakam saat saat indah di 80m meter ini...aduhai....

Selepas puas bermain dengan V84SMD, kali ini kawan beralih pula ke RARE station yang lain... band 10 meter menjadi pilihan...band 10 meter sesuai untuk mencari RARE Station. Sifat band ini, sifatnya yang membuka tidak menentu ini sebenarnya banyak membantu station-station lain berpeluang mengadakan contact semasa mereka. Band ini kadangkala boleh membuka dalam keadaan sehala sahaja, dan ini memberi peluang kepada kita untuk menambah DXCC... katakan ada satu station sedang CQ di fre, kedengaran station ini sedang pile up.. sebenarnya kita masih berpeluang untuk contact dengannya...apa yang perlu hanya kesabaran..dan ketekunan...sabar disini adalah sabar menunggu dan dengan penuh ketekunan kita menghulurkan callsign kita....dan pastinya..akan ada ketika dan saat dimana hanya stesen kita dan dia sahaja yang  akan kedengaran..ini perangai 10m...dan perangai ini membantu sebenarnya...


Pada mulanya kawan juga begitu sukar sekali untuk memecah benteng pile up dari Eropah..bertubi - bertubi Eropah masuk...tetapi kawan sabar dan percaya kepada keupayaan band 10 meter, pasti saat aku akan ada selepas ini...kawan terus menghulurkan callsign kawan bertubi - tubi dan tanpa jemu..lama juga...setelah hampir 30 minit mencuba..akhirnya berjaya..panggilan kawan dijawab...ramalan kawan tepat sekali...disaat kawan berjaya contact dengannya..langsung tiada kedengaran station dari eropah...lorong propogasi telah terbuka hanya antara Malaysia dengan Madagascar sahaja...terima kasih diucapkan...

Jika diteliti dalam statistik mereka, band 15 meter tidak ada dalam senarai mereka, kawan sebenarnya telah QSO dengan mereka di band tersebut.... tak pa...sat lagi kawan akan email kepada mereka...mungkin ada kesilapan teknikal tu... apa pun tahniah kepada mereka kerana telah mencapai 37201 QSO dengan 166 DXCC...hebat!!!!!!

73 de Zaki, 9m2zak


No comments:

HF Mobile QSQs : 9M2PUL/M - 9M2YOT/M - 9W2RUT/M

Petang tadi sekitar jam 7 pm, aku berkesempatan ke udara melayan 3 station yang sedang mobile di 7130mhz. Iaitu 9M2PUL/M ( Alor Setar),...