Wednesday, August 29, 2012

Listening...kunci kejayaan dxing


Listening – rahsia kejayaan dalam dxing

Dalam erti kata yang lain, seorang dxer yang tegar boleh digelar sebagai seorang pemburu. Pemburu yang hebat tahu apa yang diburu dan bila masa yang sesuai untuk memburu serta tahu dimana buruan mereka berada. Mereka tidak buta-buta keluar memburu…mereka tidak buta-buta cq di udara. Mereka tahu bila dan dimana mangsa mereka berada…ini adalah rahsia kunci kejayaan mereka..

Sebab itulah kita kena mendengar dahulu. Kita perlulah meninjau- nijau di setiap band untuk menangkap stesen yang cq di udara. Perlu rajin memusing vfo ke sana ke mari. Mencari stesen yang jauh dan cuba cq. Lagi pun jika bernasib baik kita akan terserempak dengan rare station jika bernasib baik. Kadangkala band hanya membuka dengan sekejap sahaja dan kemudiannya hilang, ini selalu terjadi kepada high band seperti 10m – 12m 15m.

Kadangkala juga propogasi hanya membuka di sesuatu tempat sahaja. Iaitu hanya kita dengan dia (dx station) sahaja. Hanya stesen kita dan dia sahaja yang on air. Fenomena itu dinamakan selective propogation, iaitu band open antara 9w2/9m2 dengan NA sahaja.

Ada juga yang berpendapat, kenapa mahu bersusah-susah…DX custer kan ada! Betul…DX Cluster memudahkan…tetapi ianya mudah jika kita adalah BIG GUN, ianya mudah jika kita ada 1KW kasut..dengan kekuatan ini, kita dengan mudahnya mencelah masuk ke dalam pile up rare station itu tadi. Maka sudah pasti rare station tadi dalam genggaman kita.

Lagi satu kelemahan berpandukan DX Cluster ialah masa yang tidak tepat. Apa yang tercatat pada cluster itu bukanlah masa yang sebenar. Sebenarnya QSO itu telah pun berlangsung mungkin 10 hingga 15 minit yang lalu. Yang pastinya propogasi pun mungkin berubah jugak…

Sebab itulah kita perlu mendengar, perlu rajin dan rajin memusing VFO. Jika bernasib baik, kita akan berjumpa dengan weak station dan bonusnya pula ianya adalah rare station. Jadi anda adalah orang yang pertama qso dengannya…hebat bukan!!!

Ok..berbalik kita kepada listening itu tadi. Konsep listening ini senang sahaja. Kita mendengar di setiap khz dan dengan perlahan – lahan bergerak menuruni atau menaik dalam julat frekuensi yang ditetapkan. Contohnya 28000 hingga 29600. semasa mendengar..berhenti seketika pada frekuensi yang ada aktiviti, dengar dengan teliti samada station itu sedang dx atau contest atau ragchew. Jika dia sedang dx, dengar betul betul samada dia split atau tidak. Selalunya dia akan mention up di setiap penghujung panggilannya.

Cara yang berkesan sekali semasa kita mendengar adalah dengan menggunakan headphones. Headphones membantu kita untuk mendengar dengan lebih baik dan juga membantu mengurangkan bunyi bising. Saya pasti…jiran kita mahupun xyl kita bukannya selesa sangat dengan audio dari radio kita…mereka pasti rimas, rimas dengan bunyi noise tersebut. Lagipun dengan menggunakan headphone kita juga mampu untuk mendengar weak station dengan lebih baik sekali…

Tetapi kita perlu ingat, tidak semua headphone mampu berbuat demikian. Ada headphone yang spesifik untuk musik sahaja dan ada juga yang spesifik untuk komunikasi. Selalunya headphone untuk musik adalah sekitar 50hz hingga 20000hz manakala headphone untuk komunikasi pula sekitar 10 Hz hingga 22 hHz sahaja. Percayalah ada bezanya…anda akan lebih mudah menangkap weak signal atau weak station dengan menggunakan headphones range ini.

Setakat ini, headphones yang terbaik untuk komunikasi adalah dari jenis HEIL. Anda boleh melayari web site ini, http://www.heilsound.com – pilihlah yang mana berkenan dihati namun apa yang pasti mereka amat pakar dalam bidang mereka ini dan tidak akan mengecewakan anda…

Apabila pengalaman dalam listening anda sudah meningkat, saya pasti anda akan dapat banyak manfaatnya. Yang pastinya anda akan mudah menagkap rare station berbanding dxer yang lain, dxer yang kurang mendengar..hehe. anda juga akan perasan yang kemahiran anda dalam dxing ini juga meningkat, setelah beberapa lama..anda akan perasan yang anda berupaya menangkap lebih banyak rare station berbanding dengan rakan-rakan yang lain…selamat mendengar, 73 de 9m2zak

Friday, August 10, 2012

My new family member : Kenwood TS2000


Syukur kehadrat ALLAH S.W.T kerana dengan limpah kurnianya aku berjaya juga mendapatkan transceiver idaman kalbu iaitu TS2000. Berikut adalah sedikt info mengenai pesawat ini.

  1. All mode operation from HF to 1.2 GHz amateur radio band with DSP Function.
  2. Dual high speed Digital Signal Processing ( DSP) units.
  3. Adjustable DSP filter frequencies.
  4. High speed Digital Automatic Gain Control (AGC)
  5. A second independent sub-receiver for the 144 MHz and 430 (440) MHz bands (FM and AM mode only)
  6. A built-in Antenna Tuner for HF/50 MHz band.
  7. A built-in 9600/ 1200 bps TNC for DX Packet Cluster Tune ( P.C.T ) and Sky Command II+ operations.
  8. DX Packet Cluster Tune ( P.C.T ) for DX hunting.
  9. Instant Satelite communication key.
  10. A razor sharp DSP filter up to 50 Hz for CW operation.

Output power :
  • SSB/ CW/ FSK/ FM :   Max 100 watt ( 160m - 2m band)/ 50 watt ( 70 cm band)/ 10 watt (23 cm band) - Min 5 watt ( 160m - 2m band)/ 5 watt ( 70 cm band)/ 1 watt ( 23 cm band )
  • AM : Max 25 watt (160m - 2m band)/ 12.5 watt ( 70 cm band)/ 2.5  watt (23 cm band) - Min 5 watt ( 160m - 2m band)/ 5 watt ( 70 cm band)/ 1 watt ( 23 cm band )
  • Modulation : SSB ( Balanced ) : FM ( Reactance ) : AM ( Low level )
                                                                  best 73 de 9m2zak

Monday, August 6, 2012

CW : Tips persediaan mental untuk calon – calon CW TEST 2012

Dalam kesibukan kita menjalankan latihan mendengar dan menerima sehari – hari, kita juga perlu faham kedudukan kita sebagai hamba ALLAH. Sebagai hamba ALLAH SWT, kita hanya mampu melakukan usaha sebaik mungkin tetapi hasil sebenarnya ALLAH SWT yang menentukannya. 
 
Ketenangan jiwa dan fikiran sangat perlu disaat – saat menghadapi ujian CW itu nanti, oleh itu lakukanlah sesuatu untuk meraih ketenangan ini. Antara perkara yang boleh anda lakukan ialah:
  1. Sentiasa bermunajat kepada ALLAH – Lakukan solat hajat dan pohon agar ALLAH campakkan ketenangan dan terangkan hati dalam menghadapi Ujian CW itu nanti. Minta pada ALLAH SWT agar dipermudahkan segala urusan semasa ujian cw itu nanti.
  1. Minta restu kedua Ibu bapa – Doa ibu bapa untuk anaknya sangat makbul. Jadi mintalah restu dari keduanya. Mintalah mereka mendoakan kejayaan anda. Jika kedua ibu bapa sudah meninggal dunia, mintalah Isteri, adik atau kakak serta abang untuk mendoakan kejayaan anda.
  1. Banyakkan berzikir dan membaca Al-Quran – Hati yang banyak berzikir akan memperolehi ketenangan. Hati juga lebih terang apabila anda sering membaca al-quran. ALLAH SWT telah berfirman dalam surah ar-Ra’ad, ayat 36, yang mafhumnya. “ Sesungguhnya dengan mengingat ALLAH akan menjadi tenanglah semua hati” Bila hati sudah tenang, maka apa – apa urusan pasti akan menjadi mudah.
  1. Banyakkan berdoa – Pastikan anda tidak putus – putus dan tanpa jemu berdoa kepada ALLAH SWT. Selepas segala usaha dilakukan, hanya berdoa sajalah kepada ALLAH SWT untuk kejayaan anda dalam ujian cw itu nanti. Usaha dan doa adalah resepi kejayaan bagi setiap insan.


Ujian CW : Pelbagai gambaran negative

Kerapkali masalah yang dihadapi oleh rakan – rakan atau calon CW apabila hampir dengan hari ujian cw ialah takutkan kegagalan. Walaupun mereka telah berusaha bersungguh-sungguh namun perasaan takutkan kegagalan ini sering mengganggu fikiran. Antara keadaan yang menekan diri mereka ialah:


  1. Menyerah kalah sebelum berjuang – Ini disebabkan kerana mereka rasakan yang mereka tidak punya harapan lagi. Mereka rasakan buat apa belajar cw jika sudah tahu hasilnya nanti, iaitu kegagalan. Mereka juga percaya yang mereka akan gagal dalam ujian berdasarkan kepada keputusan ujian-ujian yang dilakukan sendiri. Mereka cuba mendengar dan menerima, tetapi minda mereka sudah diprogram dengan kod “aku tidak boleh copy cw” dan ini akan membuatkan mereka terus ketinggalan.
  1. Merasakan belum bersedia – Keadaan ini berlaku kepada mereka yang sememangnya belajar mendengar dan menerima cw dengan penuh ketekunan. Mereka rasakan yang diri mereka belum cukup bersedia. Mereka sentiasa fikirkan apa akan berlaku kalau segala usaha ini sia – sia? Apa akan terjadi kalau lupa, dan mengira dit dan dah? Betapa malunya nanti kalau kawan – kawan yang kurang berusaha mendapatkan keputusan baik sedangkan aku berhempas pulas…semua ini bermain dalam fikiran mereka.
  1. Harapan rakan – rakan sekeliling yang terlalu tinggi – Harapan yang terlalu tinggi ini ada ketikanya menjadi beban kepada mereka hinggakan mengganggu tumpuan mereka. Contoh yang ketara, jika mereka ini adalah wakil tunggal sesebuah daerah atau negeri. Sudah pasti ada tanggungjawab besar yang menanti mereka dan bebannya begitu berat sekali untuk digalas.


Ujian CW : Berfikiran Positif
Bagi mengatasi segala tekanan mental seperti di atas, anda perlulah berfikiran positif. Fokuskan mental anda kepada apa yang perlu anda lakukan dan apa pula hasil yang anda harapkan. Tidak perlu anda bimbang apa keputusan yang bakal diperolehi tetapi anda perlu bimbang kalau – kalau anda tidak menggunakan sisa – sisa masa yang masih ada untuk berusaha sepenuhnya.

Sekiranya anda memikirkan kegagalan maka anda hanya tergambar pelbagai rintangan dan halangan. Ini akan melemahkan semangat anda. Ia juga membuatkan anda meragui kebolehan diri anda.

Dalam berusaha, anda mesti berpegang kepada kata – kata seperti berikut.

Lakukan latihan setiap hari”
If you cant see it, you cant have it”
Something is better than nothing”
Sedikit pencapaian itu lebih baik dari tiada pencapaian langsung”

Kata – kata di atas menunjukkan bahawa untuk mencapai sesuatu kejayaan maka gambaran kejayaan mestilah terlebih dahulu wujud dalam pemikiran.

Anda adalah orang yang sangat malang jika…..
  • Anda terjatuh kerana terlanggar tunggul lalu anda memaki hamun tunggul tersebut kerana berada di tengah jalan anda…
  • Anda terlewat bangun dan terlepas sahur lalu anda salahkan pihak astro kerana menayangkan perlawanan bola sepak pada lewat malam.
  • Anda disaman kerana memandu melebihi had laju lalu anda menyalahkan kereta kerana kereta tersebut boleh memecut dan mencapai kelajuan yang maksimum.

Anda sangat malang kerana….jika sikap dan pemikiran begini kekal dalam diri anda, anda tidak akan berjaya atau bahagia seumur hidup anda, fikirkanlah…

Selamat menunaikan ibadah puasa dan semoga berjaya bagi calon – calon CW TEST 2012.
Best 73 de Zaki 9M2ZAK.

15 meter band report


Date            : 6 Ogos 2012 
Frequency   : 21034
Mode          : CW
Power          : 50 watt
Antenna       : G5RV Jr
Transceiver  : FT-77
Total QSOs : 111 station
DXCC        : 28 DXCC

Station worked :

 RY3D   UT0EK   IK5IWU   F6HKA   IZ4BBF   RZ3AM   RG3PW   EA5AER   SP9KR   EA5HT   HA1TV/P   EA8QP   UT3QN   SP6ZC   RA3VMJ   RZ1AG   UR6QL   US7ISA   DK1OP   UA3AIU   DJ7MI   RZ1OA   EA1XT   PA3FQA   LY2SL   F3JP   F5UPO   HA1TO   OK2EC   IZ0COI   OK1ATH   F5SSQ   SP8SMK   RA3ID   I3QDK   UR5CC   IV3EAD   JG8WBT   OK2ARW   SP5ARP   UX1UF   IZ5RVG   UA4CJY   UT7VW   SM3KIF   LZ3KB   R2RA   OE6BMG   YO3CBZ   UA3H   SQ7OVV   RX3ABC   DK4WW   ON4AMP   R2PM   F8AAN   UA3MO   EA3MK   UA1CE   YL2TQ   F6COZ   OK1DN   SP3DGV   JG2LKW   EW6DX   S54X   UR4IX   OM3YBZ   RA3AET   ER5DX   EA2NN   DK5JM   EU6FF   ER2RM   OE9MBI   KT9Y   SP3HYK   EA1DR   W4ML   US7IZ   EA5TD   SM6CUK   IK2VFR   N8DJQ   SM4EVC   IK0FUX   EB1BA   EA1AZ   HA0HW   UA9OPU   LX1NO   F3IV   OK1FED   RD3FT   EA5HPX   K2TTT   DL2DSL   DL1HBT   SQ6LJV   OZ4ABH   UA3BTK   OK1AMM   OK2QU   UR3DBD   RA3AX   HA2NL






Sunday, August 5, 2012

THE RST SIGNAL REPORTING SYSTEM

The RST system is a way of reporting on the quality of a received signal by using a three digit number. The first digit indicates " Readability" ( R ), the second digit indicates received "Signal Strength"(S) and the third digit indicates "Tone" (T). A fourth character is used on rare occasions to indicate the presence of a defectively keyed CW signal. 

For example, a signal report of 589 indicates a completely understood strong CW signal with an excellent note. On the other hand, an RST of 387C would be a dificult-to-copy, chirpy transmission. Most signal reports have an "R" of 4 or 5 and "S" and "T" of 7 to 8.

READABILITY (R) Voice and CW 
1 - Unreadable
2 - Barely readable, occasional words distinguishable
3 - Readable with considerable difficulty
4 - Readable with practically no difficulty
5 - Perfectly readable

SIGNAL STRENGH ( S) Voice and CW
1 - Faint signals, barely perceptible
2 - Very weak signals
3 - Weak signals
4 - Fair signals
5 - Fairly good signals
6 - good signals
7 - Moderately strong signals
8 - Strong signals
9 - Extremely strong signals 

TONE (T) Use on CW contacts only
1 - Extremely rough ac tone and very broad
2 - Very rough ac tone, very harsh and broad
3 - Rough ac tone, rectified but not filtered
4 - Rough note with some trace of filtering
5 - Filtered rectified ac but strong ripple modulation
6 - Filtered tone with definite trace of ripple modulation
7 - Near pure tone, trace of ripple modulation
8 - Near perfect tone, slight trace of modulation
9 - Pure DC note with no trace of ripple or modulation of any kind

CHARACTERISTIC ( Optional, CW only)
X - Very stable signal, the quality of crystal control ( usually understood and hardly ever used )
C - Chirpy keyed signal or frequency variation defect
K - Key click or noticeable make/break keying flaw

                                                             RST 559 CW QSOs

video

             CW QSO with Anton from Birmingham, England - 10901.9 km dari Kulaijaya, Johor.

HF Mobile QSQs : 9M2PUL/M - 9M2YOT/M - 9W2RUT/M

Petang tadi sekitar jam 7 pm, aku berkesempatan ke udara melayan 3 station yang sedang mobile di 7130mhz. Iaitu 9M2PUL/M ( Alor Setar),...