Tuesday, July 31, 2012

9m2zak : SSB : Pile up with 10 watt in 20m

Selepas eyeball dengan Azha 9w2bsx, aku kembali ke shack aku memantau mana - mana band. Selepas 10 - 15 minit tombol dipusing - pusing, akhirnya aku berhenti pada band 20m. Ini adalah kerana kedengaran band tersebut sangat senyap dan baik sekali. Signal noise yang tercatat pada skrin Icom 718 menunjukkan bacaan S0 dan S0 dan ianya begitu stabil sekali. Ternyata band 20m pada malam ini membuka dengan cantik sekali. Untuk lebih menyakinkan aku, frequency 14100 ditalakan. Ramalanku benar belaka. Kedengaran signal beacon bertalu-talu dan berterusan. Hampir ke semua beacon yang ada dimuka bumi ini kedengaran di frequency. Band amat cantik malam ini.

Berikut adalah laporannya:

Antenna        : G5RV Jr
Transceiver   : ICOM 718
TX PWR      : 10 watt

Hasilnya amat membanggakan, walaupun dengan hanya 10 watt dan 30 minit sahaja aku berjaya mendapat :

QSOs    : 46 station
DXCC   : 27
ZONE   : 10 zone iaitu zone 4 - zone 14 - zone 15 - zone 16 - zone 22 - zone 24 - zone 25 - zone 26 -
                zone 27 dan zone 28.

Worked : DU2BOQ   RW3KO   CT2FXR   DL5FU   PB5X   RA1TL   MO0KYI   DL5RMM   OH8JV   EA7ICN  DD3SAT   S57S   RW3OZ   PD3MR   OK2HB   S55ZZ   IK2LFF   PA5VL   DL2SWN   OK2PMF   SM0P   E20UPZ   ON7LX   SN1E   UY0IW   ON8GL   DJ8EL   F5PCV   IZ5ILF   DL1SMA   RN3AUR   RW1CW   PD1RK   SQ7NSN   HA5OV   BA4KW   YB7XO   AB9O   RX3AGD  JM6EQU   E21JQM   JG1LFF   VU2PLL   DL9OHA   OE9RJJ   GW4AYJ   

Aktiviti dx terpaksa ditamatkan apabila ada station yang berkuasa besar memancar disebelah aku dan ini menyebabkan aku terus tenggelam. Beginilah nasib bagi station kecil yang cuba beraksi di lautan luas. Dayung yang kecil manakan sama dengan enjin diesel berkuasa kuda...

   




 Berdasarkan komen - komen yang terdapat di dalam cluster, signal aku rata - ratanya dapat diterima dengan baik sekali, minimun diterima dengan kekuatan 5/5 dan maksimun ada yang memberikan 5/9. Semuanya hanya dengan 10 watt !!! Anda boleh rujuk pada gambarajah di atas sekali. Terima kasih sekali kepada semua station yang check in dalam DXING aku pada malam ini. Diharapkan agar kita dapat berjumpa lagi di masa akan datang.

73 de Zaki 9m2zak.

Sunday, July 29, 2012

My Oceania DX Contest 2011 Award

Bulan Ramadhan bulan yang mulia, bulan rahmat dan bulan berkat....Kebenarannya terbukti dan tidak boleh dinafikan lagi. Dalam  minggu bulan ini, aku sudah memperoleh 3 sijil contest yang aku sertai pada tahun lepas dan awal tahun 2012. Iaitu :

                                  HA-DX Contest

                                   UBA DX Contest 2012

Sebelum ini, aku jugak ada menerima beberapa lagi award daripada contest tahun 2011 iaitu CQ WPX CW dan PHONE. Semua sijil - sijil ini aku terima sekitar awal dan pertengan tahun ini.


          
           
               
Syukur ke hadrat Ilahi diatas segala kurniaan ini. Tanpa izinNYA aku rasa aku tidak mampu untuk sampai ke tahap ini. Alhamdullilah..

Berbalik kita kepada Oceania DX Contest 2011, dalam contest ini aku beraksi sebagai Single Operator All Band High Power. Aku cuma mendapat 203 mata sahaja. Itupun setelah dua jam sahaja aku beraksi kerana semasa hari contest tersebut aku begitu sibuk dengan tugasan. Jadi aku korbankan segala - galanya demi sesuap nasi. Namun ALLAH itu Maha Kaya, Maha Pemurah dan Lagi Maha Pengasih. Pengorbanan aku akhirnya dibalas. Syukur sekali lagi dan lagi...

Berikut adalah keputusan penuh yang aku perolehi dalam lampiran sijil tersebut :

OCEANIA Ron Wills ZL2TT Memorial Trophy - VK4QH
OCEANIA Single-Op ALL Band CW Plaque - VK2IM
OCEANIA Single-Op ALL Band LOW Power CW Plaque - ZL1TM
AUSTRALIA Single-Op ALL Band PHONE Plaque - VK4QH
AUSTRALIA Frank Hine VK2QL Memorial Trophy - VK2IM
AUSTRALIA Club Plaque - Eastern & Mountain District Radio Club
ASIA Single-Op ALL Band PHONE Plaque - JA7NVF
ASIA Single-Op ALL Band CW Plaque - UA0CA
NORTH AMERICA Single-Op ALL Band PHONE Plaque - K8IA/7
NORTH AMERICA Single-Op ALL Band CW Plaque -N6RO
EUROPE Single-Op ALL Band PHONE Plaque - RS3A
EUROPE Frank Vander Drift VK3COF Memorial Plaque - YL3FT

Setiap pemenang diatas akan menerima Memorial Trophy dan Plaque mengikut kategori masing-masing. Alangkah bertuah mereka, tetapi aku maklum untuk mencapai tahap seperti mereka, banyak kerja dan homework perlu disiapkan dan dipelajari seperti sistem antenna, kuasa pemancaran dan pengurusan masa. Aktiviti contest ini sebenarnya bergantung kepada kepandaian kita mengatur masa kita, iaitu masa utk tidur-makan-contest - tidur - makan -contest.

Jika dilihat pencapaian mereka, mereka mempunyai skill yang tinggi dalam CW dan Phone. Kemahiran yang tinggi dalam pengurusan logs, kecekapan yang jitu dalam mengendalikan pile-up, bijak dan mahir meramalkan keadaan band, dan juga mempunyai kemahiran mendengar yang tinggi umpama telinga lintah yang senantiasa memasang telinga menanti mangsanya...

Tetapi semua ini tidak bermakna juga jika kita tidak mempunyai masa, semangat dan kesabaran yang senantiasa meninggi dan berterusan. Untuk mencapai tahap seperti mereka, kita perlu 48 jam menghadap radio. Tetapi mereka - mereka ini BOLEH dan BOLEH dan TERBUKTI dan BERJAYA. Ini adalah kerana... mereka - mereka yang nama diatas sana adalah orang yang jiwa dan raga mereka hanyalah kepada Radio Amateur. Tiada apa yang dapat menghalang mereka...tahniah diucapkan.

GL es GDX es GPUASA de Zaki 9M2ZAK, 73

Friday, July 27, 2012

My UBA DX Contest 2012 CW Certificate...


Hari ini aku menerima sekeping lagi sijil dalam aktiviti Contest aku ini. Kali ini diterima dari penyertaan aku dalam UBA DX Contest 2012 yang telah berlangsung pada 25 dan 26 haribulan Februari 2012 tempohari. Dalam contest ini aku hanya memperoleh 196 mata sahaja yang dikutip dari 44 QSOs.

Objektif UBA Contest adalah setiap station sama ada dari dalam Belgium atau dari luar Belgium ( DX) akan cuba untuk contact station dari Belgium untuk mendapatkan jumlah contact sebanyak yang mungkin.

Dalam contest ini, aku hanya mendapat satu sahaja station dari Belgium iaitu OR2F, iaitu saudara Lyubomir SLAVOV aka (Leo) dari Poperinge, Belgium di band 20 meter. Exchange yang diterima daripada beliau adalah 599 0191 WV. Ini bermakna WV membawa maksud yang beliau adalah dari West-Vlaanderen. Selebihnya adalah station DX yang rata - ratanya datang dari negara Jepun, Russia dan sekitar Asia Tenggara.

Dalam contest ini jugak, aku beraksi sebagai Single OP ALL LOW CW, iaitu Operator perseorangan di semua band HF yang dipertandingkan seperti 80m, 40m, 20m, 15m dan 10m serta memancar dengan kekuatan 100 watt. Kekuatan pancaran 100 watt ini dikira sebagai LOW POWER dalam contest ini.

Walaupun band yang disediakan terdiri daripada 80m hingga 10m, namun aku hanya mampu beraksi pada band 40m-20m-15m-10m kerana tidak mempunyai antenna 80m. Terdapat banyak kekangan untuk menaikkan antenna 80m. Kekangan yang besar sekali adalah faktor ruang yang terhad dan tidak mempunyai kawasan yang cukup untuk menaikkannya. Kawasan base aku hanya mampu untuk dinaikkan antenna 40m dan ke bawah sahaja. Tetapi perkara ini sedang difikir - fikirkan, ada jalan penyelesaiannya. Iaitu dengan cara Vertical atau pun menggunakan Trap Dipole. Perkara ini sedang dalam kajian dan analisis sebelum keputusan diambil.




Esok, 28 dan 29 Julai 2012 akan berlangsung pula satu lagi contest. Kali ini RSGB IOTA Contest. InsyaALLAH jika tiada apa-apa kekangan dan halangan, aku akan beraksi pula sebagai :

Single Operator 24 Hrs - World - CW - Low Power


73 es gud contest es GL De Zaki 9M2ZAK...

Wednesday, July 25, 2012

9m4cjb pile up on 20 meter band...


Hari ini hari Rabu, seperti biasa....hari rabu aku khaskan untuk 9M4CJB beraksi. Malam ini aku bercadang untuk beraksi sebagai 9M4CJB memandangkan keadaan band yang agak baik. Terutama band 20 meter. Setelah selesai segala tugasan dan urusan, maka tepat jam 10.00 malam aktiviti dxing aku pun bermula. 9M4CJB pun berkumandang ke udara...hasilnya:

JJ5IZ   JE1SGH   JA6BLX   JL1SAM   JL4HOZ   UR3CM   VU2GZ   UA0ZV   K6KII   RN6MA   JQ1DPP   DF3IS   JL1ELQ   UY6IM   UX1IM   OK2BZ   F5VV   US1US   JM1LRA   BD7BW   UA4FDL   HA5BVG   E20UPZ   RA6ARI   RJ5DX   JH3AWX   S52DG   6K5BXG   LZ2TW   JJ1NYH   RA4WA   RA4CGX   JR2NAX   JA9APS   BA4HE   JA4SSM/6   R7AT   R3RR   UN7BY   DL5FCZ   BD7KBH   JH5AVM   R7HF   UA3ECJ   HL1LUA   UA6ACK   RX3F   9A208DX   UD3T   HL4CCM   J38KGH/7   UA4LU   DJ8WI   RA3EF   JR1UMM   UA3DTS   I2ZZU   US2IW   RW6MBC   UA4HAZ   OE8KR   IW1PDP   W5IZ   US6EX   VE7KG   ON4UN   UA6HSZ   OK2PAY    UT6IG   UA6YT   SP9KR   RD9CX/4   IK5FKF   LA8OM   SP2GWH   NX1P   IK2AFF   NM7G   UT1LG   UA3MCG   EI4IN   LZ1CY   OZ5DX   F6DYY   IK8RRY   DL6UNF   RX3AFV   RZ5ZZ   DK9QD   UA3QUS   UY3QT   SM5BOB   RX3AX   UX3IY   9M6RHM

QRV            : 1403.2khz & 14001.5khz
Total QSOs  : 95 station
DXCC         : 27 country
Continent     : 4 continent
Zone            : 14 zone
Antenna       : G5RV Jr
Power          : 50 watt
Mode           : CW
Rig               : Yaesu FT-77

Aktiviti Dxing ditamatkan pada jam 11.40 malam memandangkan keadaan band yang kembali teruk dengan QRM serta noise yang tinggi iaitu sekitar S5-S6. Terima kasih diucapkan kepada semua station yang check - in pada malam ini. Terima kasih juga kepada Pak Rahim 9m6rhm kerana sudi meluangkan masa untuk QSO dengan saya pada malam ini. Setelah selesai QSO dengan anda, maka saya pun QRT dari band. Malam sudah larut....

     73 es gud DX De 9m4cjb operated by Zaki 9M2ZAK...

Sunday, July 22, 2012

30 meter band report : 9m2zak


Antenna     : G5RV Jr
Rig            : Yaesu FT-77
Power       : 50 watt
Frequency : 10102.0 khz
Mode        : CW

Station worked,

JP1NWZ   JH4GNE   JR1IJV   JI1RXQ   JJ2LPV   JH3DJX   W6YA   W2RS   K6KII   W6FI   JA0AXV   JP1FJE   JA2DHF   JA2GQT   NN6CH   JA2JRG   NN6A   JA4SSM/6   JQ1TAR   JA3BDP   JS2PKR  RU3EQ   NS6C   JA3BDP   RN7G   UA3ZQ   W6PG   JQ1YIW   HS0ZKG   RX6JX   RA4NT   RA4LM   LZ3ZX   RA4LK   4K8M   N6TQ UX6IB   JE1AEX

36 QSOs - 9 DXCC - 1 new DXCC in 30 meter band ( 4K8M )

Malam ini band 30 meter agak memberangsangkan, walaupun ianya mencatat kadar kebisingan yang tinggi namun aktiviti DX dapat juga dijalankan. G5RV Jr berfungsi dengan baik sekali. Walaupun ianya dipaksa untuk bekerja di 30 meter tetapi ianya tidak menghampakan. Rata - rata memberikan respon yang baik, majoriti 599. Disamping itu juga, malam ini aku juga dapat new DXCC, iaitu dari Azerbaijan 4K8M. Ianya adalah DXCC terbaru aku dalam band 30 meter ini...terima kasih diucapkan....




   73 es gud DX De Zaki 9M2ZAK...

Saturday, July 21, 2012

17 meter band report : 9M2ZAK


Station Callsign  : 9M2ZAK
Operator            : Zaki
Antenna             : G5RV Jr
Power                : 50 watt
Transceiver        :  Icom 718
 Frequency          : 18089.8 khz
Mode                  : CW
Speed                : 30 wpm

Station Worked :

DL1HRE   OM3TDD   DL5ML   SP7SQM   RA6F   DL4FF   OK1MAV   G3HTA   RX4CD   F6GCP   OK8YD   JK3NSD   DL3VDL   RN6HDR   OK1JMK   R7AY   UA3DEF   HA0HW   DJ4OQ   DL3ZI  HB9ANM   SP9MRN   DM3WGN   IK3GZU   IV3YER   HB9BXE   UR4IX   UR3IFD

28 QSOs with 15 DXCC.

Duration : UTC 14:23z to 14:56z  ( 33 minutes )  



   73 es gud DX Zaki 9M2ZAK...

Friday, July 20, 2012

40 Meter Band DX Report : 9M2ZAK


Station Callsign  : 9M2ZAK
Operator            : Zaki
Antenna             : G5RV Jr
Power                : 5 watt
Transceiver        : Yaesu FT - 77
Frequency          : 7004.4
Mode                  : CW
Speed                : 30 wpm

QSOs : 49 station.

JR1BFZ/2   JM1RTE   JA1GSV   UA0CT   EA3KU   UR2MO   OH7UG   DL3VDL   JA6EHA   VK6DXI   HA3HZ   UT3EK   RA3LU   OH6NUW   RN3BLU   DJ2NR   RA9CB   JA0CVC   LA4GHA   UT0UM   S56DX   OZ2TF   R2DW   RW3WA   UR8GM   UA9CY   DS1RJI   SP2LNW   UA3EKZ   YD1DDB   YB1HK   DM5EL   LY3B   RM5Z   UA3ZQ      JA0FVU   EW7LD   LY1G   JA1CQR   I2TAO   UA4CR   DS8WE   7L1WII   UT5ECZ   I3ZNG   HA3OD   IK2HSX   LA8HGA   IK5PWL.

20 DXCC - 9 Zone

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada semua para pembaca, sempena bulan ramadhan yang mulia ini, saya disini ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan Selamat Menjalankan Ibadah Berpuasa kepada semua rakan tidak kira dimana sahaja anda berada.

Malam tadi, selepas selesai segala urusan. Seperti biasa...radio akan dibuka untuk meneliti keadaan band. Kedengaran kebanyakkan band  membuka dengan baik, dimana banyak station dari 9m berkumandang ke udara seperti :

  • 9m2esm (17 meter)
  • 9m2xdx (20 meter)
  • 9m2ody (40 meter)
Aku mengambil keputusan untuk DX di 40m memandangkan sudah ada wakil 9m di band- band lain. Lagipun keadaan band 40m pada waktu itu agak baik juga dimana signal noise yang dicatatkan di Kulaijaya begitu rendah sekali, iaitu sekitar S1 - S0 dan ianya berterusan selama sehingga saat artikel ini ditulis. Lagipun pada masa yang sama, aku ingin memberi laluan kepada rakan - rakan DX dari negara Malaysia untuk mereka meneruskan aktiviti dxing mereka tanpa sebarang gangguan. Disamping itu juga, secara tidak langsung, station dari negara Malaysia juga ada di merata - merata band sekaligus menaikkan nama negara kita dipersada dunia.

Objektif DX kali ini adalah sebagai persediaan untuk menghadapi contest yang bakal diduduki pada jam 3 petang esok iaitu  Russian Radio Team Championship Contest  yang akan berlangsung pada pukul  UTC 0700Z-1459Z. Boleh dikatakan dx ini sebagai sesi memanaskan rig dan menguji kemampuannya sebelum ia beraksi sepenuhnya pada keesokkan harinya. Syukur alhamdullilah, ianya masih lagi bertenaga dan mantap dari segi prestasinya Rata - rata memberikan respon 599 @ 5nn kepada aku semasa mereka check in dalam dxing aku tadi. Dapat disimpulkan disini bahawa G5RV Jr dan Yaesu FT-77 ini masih lagi berkerja dengan baik sekali walaupun dengan hanya 5 watt. Tahniah diucapkan kepada Yaesu kerana menghasilkan sebuah transceiver yang berkualiti dan lasak ini.






Semoga kita dapat berjumpa lagi dalam posting yang akan datang, Selamat Berpuasa dari 9m2zak sekeluarga.

73 es gud DX Zaki 9M2ZAK...

Sunday, July 8, 2012

My 40 meter band report : 7 July 2012

Antenna     : G5RV Jr
Rig            : Yaesu FT - 77
Power       : 50 watt
Band         : 40 meter
Mode        : CW
Key           : ZAK V1.06
Frequency : 7001.6
Operator   : 9M2ZAK
Op. Name : Zaki

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada para pembaca sekalian. Post kali ini berkenaan dengan aktiviti DXing yang sudah menjadi aktiviti wajib bagi saya bagi setiap hujung minggu. Jika saya tidak dxing, mungkin saya join aktiviti Contest, jika tak contest, mungkin saya sibuk dengan tugasan tambahan di hujung minggu. Begitulah rutin saya sebagai operator Radio Amatur.


Malam tadi saya memilih untuk dxing di band 40m kerana setelah meneliti band 10m, 12m, 15m, 17m, 20m, 30m semuanya mencatat kadar kebisingan yang tinggi iaitu sekitar S7 - S8. Itu bacaan ditempat saya, iaitu di Kulaijaya. Tetapi bacaan signal noise pada band 40m pulak berbeza, hanya sekitar S3 - S2. Jadi sesuailah untuk dxing, sesuai bagi low power macam kita ini ( 50w - 100w).

Kenapa tak QRP ( 5 watt ) ? Niat dihati memang ada untuk QRP, tetapi apabila meneliti betul - betul kedaan band. QRP tidaklah sesuai, kenapa tidak sesuai, sebab QRM yang kuat berada disekitar band. Maksud saya QRM dari rakan yang menggunakan mode USB pada frequency yang dikhaskan untuk CW.


Suara sumbang seperti itik tersumbat hidung begitu nyata sekali. Jika kita pergi dengan 5 watt pada ketika itu, alamatnya kita akan digelar DEAF oleh station yang cuba check in, kerana disebelah kita, kita akan mengalami kesukaran untuk copy transmisi mereka. Tetapi disebelah mereka, mungkin mereka menerima pancaran kita dengan baik sekali. Jadi untuk mengelakkan daripada salah faham ini berlaku, lebih baik saya QRO.

Dengan menaikkan kuasa pemancaran ( QRO ) maka sedikit sebanyak transmisi saya akan didengar oleh rakan yang berada dalam mode USB tersebut. Jadi lama - kelamaan mereka akan beredar kerana beberapa faktor :
  1. Berasa bersalah kerana berada di tempat yang tidak sepatutnya.
  2. Tidak tahan dan rimas dengan bunyi DIT dan DAH yang berterusan.
  3. Rasa terganggu dalam perbualan mereka kerana aktiviti CW semakin rancak.
Hasilnya, saya dapat meneruskan dan respon kepada stesen - stesen yang check in dengan aman sekali. Walaupun masih lagi kedengaran suara itik, tetapi ianya berada jauh sedikit dan gangguannya tidaklah ketara sangat. Tetapi dek kerana mata sudah tidak tahan lagi. Aktiviti dxing dihentikan. Hasil DX malam tadi:

9M2ZAK has 15758 contacts stored.

DxerStationFlagsStart TimeBandModeRST s/r


9M2ZAKJA1GIV Japan 2012-07-07 17:4940MCW599 599


9M2ZAKJE2PMC Japan 2012-07-07 17:4140MCW599 599


9M2ZAKDL5FU Fed. Republic of Germany 2012-07-07 17:3840MCW599 599


9M2ZAKRU6L European Russia 2012-07-07 17:2840MCW599 599


9M2ZAKSP6CES Poland 2012-07-07 17:2740MCW599 599


9M2ZAKBG5JNG China 2012-07-07 17:2340MCW599 599


9M2ZAKDL5ZB Fed. Republic of Germany 2012-07-07 17:2040MCW599 599


9M2ZAKEU1A Belarus 2012-07-07 17:1940MCW599 599


9M2ZAKR7AY European Russia 2012-07-07 17:1740MCW599 599


9M2ZAKJA1SFL Japan 2012-07-07 17:1640MCW599 599


9M2ZAKRU0FM Asiatic Russia 2012-07-07 17:1540MCW599 599


9M2ZAKUA9MA Asiatic Russia 2012-07-07 17:1440MCW599 599


9M2ZAKI1EIS Italy 2012-07-07 17:1340MCW599 599


9M2ZAKRM9I Asiatic Russia 2012-07-07 17:0840MCW599 599


9M2ZAKDL6ATM Fed. Republic of Germany 2012-07-07 17:0640MCW599 599

   73 es gud DX Zaki 9M2ZAK...

Friday, July 6, 2012

Common errors in CW


Kesilapan berlaku dimana sahaja, tidak kira dimana sahaja kita berada kita pasti akan melakukan kesilapan termasuklah dalam dunia CW ini. Kesilapan yang selalu dilakukan oleh Operator CW adalah semasa menerima dan juga menghantar. Selalunya perkara ini berlaku dan terjadi dalam beberapa situasi dan keadaan, antaranya ialah:

  1. Keadaan signal noise yang terlalu tinggi, iaitu sekitar S6 - S8.
  2. Kesukaran semasa cuba mendengar QRP station yang cuba check in.
  3. Tumpuan pendengaran terganggu seketika semasa mendengar - gangguan daripada deringan telefon bimbit, tone SMS, XYL memanggil turun untuk makan nasi, bunyi kenderaan yang lalu lalang seperti motor dan lori serta pelbagai lagi.
Antara - antara huruf - huruf atau abjab yang selalu tersilap dengar atau copy adalah seperti berikut :

H/5     S/H     B/6     V/4     Z/7     2/3         

Manakala jika keadaan band terlalu bising dengan QRM ataupun terlalu sesak ( crowded) dengan station yang cuba CQ dan Check In, huruf - huruf ini pula selalunya disalah copy atau tersalah taksir, antaranya seperti :

J/1    C/Y    P/J     Z/Q     W/J     W/P

Kesilapan ini berlaku kerana kita mungkin terlepas mendengar DIT atau DAH dihujung transmisi pada ketika itu. Kenapa ianya berlaku? salah satu puncanya adalah QSB. Keadaan band yang tidak stabil membuatkan kualiti audio yang dipancarkan itu kadangkala jelas, kadangkala menjadi tidak jelas. Hasilnya terlepas DIT atau DAH  di akhir transmisinya.


Walaubagaimanapun, kita jangan risau atau khuatir. Perkara ini terjadi kepada semua orang. Malah ianya masih juga berlaku kepada DXer - DXer hebat dari luar negara. Apatah lagi bagi kita yang baru bertatih dalam DUNIA CW ini, sudah pastinya berdozen kesilapan menjadi santapan kita. Namun jika kita percaya kepada kemampuan diri, Saya pasti.... anda mampu melakukannya...73 de 9m2zak.

Wednesday, July 4, 2012

CW dan cara pengendaliannya...

Maksud CW ?

CW adalah singkatan daripada perkataan Continuous Wave atau "gelombang terus - menerus". Pengendali Radio Amatur selalu merujuk kepada perkataan Kod Morse ketika berbincang dan berbicara mengenai CW. Jadi, apakah kaitan sebenarnya diantara CW dengan Kod Morse?

Kod Morse digunakan melalui media seperti CW atau  "MODE" dalam komunikasi HF. Kod Morse juga boleh dihantar dan dilakukan dengan menggunakan media perantaraan yang lain seperti lampu suluh, bendera, cermin, bahkan dengan memukul kayu sekalipun. Asalkan ianya mengeluarkan bunyi, corak atau simbol yang boleh dikaitkan dengan kod morse.

Operator Telegraf pada zaman sekitar tahun 1850 - 1900an menggunakan dan menghantar mesej Kod Morse melalui kabel telegraf dan mesej - mesej ini juga dikenali sebagai telegram. Pada masa itu, semua aktiviti penghantaran dan penerimaan mesej 100% bergantung kepada operator telegraf kerana merekalah yang mengawal segala mesej yang masuk serta keluar pada sesuatu masa. Namun selepas teknologi radio dicipta, ianya terus menjadi standard dalam bidang komunikasi dan bertukar kepada teknologi Wireless yang berperanan mengubah corak komunikasi dunia.

Selepas itu, teknologi tanpa wayar ini digunakan pada sebahagian besar kapal kargo dan kapal penumpang yang dilengkapi dengan alat pemancar dan penerima. Pengendali atau operator Kod Morse diperlukan diatas kapal untuk membolehkan komunikasi terjalin antara kapal-kapal lain dan juga dengan pelabuhan.

# RMS Titanic juga menggunakan kod morse untuk menghantar isyarat kecemasan semasa tragedi karamnya RMS Titanic dengan menghantar Kod " CQD" semasa kejadian tersebut.

OK, jadi apakah itu Kod Morse?

Kod Morse dinamakan sempena nama penciptanya iaitu Samuel Fb Morse, 1791 - 1872. Beliau menghasilkan Kod Morse ( dan Telegraft Elektromagnet) pada tahun 1836. Dimana kod ini terdiri daripada serangkaian titik dan garis. Setiap huruf dari abjad dan nombor Sifar hingga 9 mempunyai kombinasi tersendiri.

Sebagai contoh, huruf  "E", adalah satu titik ( . ) atau disebut DIT. Huruf yang paling mudah untuk belajar dan mengenalinya adalah huruf  "O", ia adalah serangkaian simbol ( _ ) iaitu " _ _ _ " atau disebut Da Da Dah.

Tetapi perlu ingat, kebanyakkan huruf tidak semudah itu, namun dengan berbekalkan latihan dan tekad, hal ini pasti dapat dilakukan. Ini terbukti kerana pada masa kini, ada ramai warga radio amatur yang boleh menguasai - menerima - menghantar kod morse dengan kelajuan yang tinggi iaitu sekitar 30 perkataan per minit!

Menguasai kelajuan 10 -30 WPM adalah perkara yang tidak mustahil dilakukan. Buktinya ialah pada masa sekarang sudah ada berjuta - juta pengendali radio amatur yang boleh memahami kod morse di seluruh dunia. Mereka ini menjadikan kod morse sebagai bahasa kedua mereka, bermula dengan mendengar, faham dan seterusnya menghantar. Semua orang pasti boleh melakukannya jika ada kemahuan.

Dimana saya boleh mempelajari Kod Morse?

Anda sebenarnya sudah pun belajar! anda sekarang sudah tahu dua huruf, iaitu E dan O. Kod morse adalah kod audio, jadi cara terbaik untuk belajarnya adalah dengan menggunakan audio, bukannya dengan pembacaan dan visualisasi.

Sekarangkan ada teknologi MP3 dan Internet, jadi gunakan kelebihan ini untuk memuat turun audio CW dan dengar. Dengan cara ini anda akan menjadi biasa dengan audio huruf dan nombor CW dan yang penting sekali ia perlu disetkan pada kelajuan yang tinggi iaitu sekitar 20 WPM.

Terdapat banyak perbezaan yang ketara antara kod yang dihantar pada kelajuan 5 WPM dengan kod yang dihantar pada kelajuan 20 WPM. Untuk merasai perbezaannya, saya cadangkan anda dengar dahulu...dan kemudiannya saya percaya anda pasti dapat membezakannya. Dalam 5 WPM, kod akan kedengaran satu persatu dengan DIT dan DAH ketara kedengarannya. Manakala dalam 20-30wpm, ianya didengar dalam satu nada dan irama, contohnya huruf C, dadidadit. Cuba anda sebut dadidadit secara perlahan dan sekali lagi secara laju. Nanti anda faham apa yang saya maksudkan itu.

Tujuannya adalah untuk mengelakkan anda MENGIRA ( Counting ) Jika anda mengira, anda akan terus ketinggalan, dengar CW secara lagu kerana mengingati lagu adalah lebih mudah dan cepat.

Terdapat juga software CW yang boleh anda muat turun dan install pada PC anda. Terdapat beberapa program yang sangat baik yang boleh digunakan, antaranya adalah CW player, yang ditulis oleh F6QDM iaitu seorang pengendali radio amatur dari Perancis. Anda boleh klik sini untuk mendapatkannya. Jangan lepaskan peluang ini. Program ini terbukti berkesan dan telah melahirkan berjuta-juta operator CW dari seluruh dunia.

Setelah anda belajar semua abjad dan semua nombor, saya sarankan anda mendengar pula audio sebenar CW dari rig anda. Anda boleh monitor dari frequency HF ataupun dari frequency beacon pada setiap band. Apa yang perlu anda lakukan ialah cuba terjemahkan dan memahami setiap transmisi yang anda terima itu.

Mencabar bukan ? percayalah kerana itulah cara QSO sebenar dalam CW dan semestinya selepas ini anda pula yang akan QSO seperti itu. Insyaallah.

Apakah jenis peralatan yang yang saya perlukan untuk belajar Kod Morse?

Anda memerlukan sebuah komputer atau laptop, CW oscilator, CW key, HF tranceiver, pemadam dan pensel. Item - item tersebut akan membantu anda dalam memulakan perjalanan anda untuk belajar Kod Morse.

OK, saya sudah mempunyai semua barang - barang tersebut, sekarang apakah yang perlu saya lakukan?

Cari tempat yang aman dan tenang, nyaman dan sunyi serta santai dan tutup mata anda!
Jangan fikirkan perkara lain pada masa itu, fikiran hanya fokus pada CW Player atau MP3. Apabila anda sudah bersedia, anda boleh menyalin huruf dan nombor di atas kertas. Jangan bimbang tentang ketinggalan beberapa huruf dan nombor pada awalnya ( itu terjadi kepada kepada semua orang) lama - kelamaan ia akan menjadi lebih baik.

Pastikan setiap sesi latihan anda tidak melebihi daripada 30 minit, mendengar MP3 atau bermain kuiz dalam CW Player selama 10 minit, kemudian menyalin apa yang boleh anda dapat di atas kertas. Setelah habis satu sesi, pergi ke luar dan dapatkan udara segar...

Cubalah berlatih sekurang - kurangnya dua kali sehari, 30 minit setiap latihan. Sementara anda di tempat kerja atau memandu ke tempat kerja atau pulang, cubalah untuk mengingati kembali semula apa yang telah anda pelajari dan dengar sebelum ini. Kesesakkan lalulintas banyak memberi masa kepada kita untuk diisi dengan mempelajari kod morse. Jadikan segala papan tanda atau papan iklan itu sebagai bahan pembelajaran anda. Semasa anda memerhati papan tanda jalan, cubalah decode-kan ia menjadi kod morse dengan menyebutnya secara perlahan. Lama - kelamaan anda akan mahir dan kemahiran morse kod anda juga akan semakin meningkat.

Ingat...Kod Morse adalah audio, jadi jangan cuba untuk membayangkan atau cuba untuk menulisnya dalam bentuk .- atau ----. Hal ini penting dan ia membantu anda dalam meningkatkan kelajuan WPM anda.

Bilakah saya boleh mula menghantar?

Jangan bimbang tentang penghantaran dulu, kod penghantaran jauh lebih mudah daripada menyalin. Saya dapati apabila kita mula menghantar, kita sebenarnya cenderung untuk berfikir atau melihat atau sebenarnya kita sedang meniru di dalam otak kita - cuba untuk mengingati DIT dan DAH - membuat pengiraan DIT dan DAH di dalam minda ! dan ianya tidak sama seperti mendengar. Yang paling penting sekali, cuba elakkan dari membuat pengiraan titik. INGAT ! kerana akibatnya anda akan kekal dengan kelajuan 5 - 8 WPM selamanya... menghantar sebenarnya meniru setiap kod yang anda fikirkan itu dan dizahirkan kepada ketukan dari apa yang telah otak anda fikirkan. Jadi, sebelum anda mengetuk, anda sebenarnya sudah tahu apa yang hendak diketuk, berbeza dengan menerima, anda tidak tahu apa kod yang akan datang, dan minda kita akan berada dalam keadaan alert untuk terus decode,

Latihan penerimaan adalah melatih otak kita untuk mengaitkan bunyi dengan huruf, setiap bunyi atau irama yang datang itu mewakili sesuatu huruf. Jadi semakin kerap kita berlatih, semakin cekaplah otak kita mengaitkan bunyi itu dengan huruf/nombor. Jadi teruskan latihan anda untuk mendapatkan refleks tersebut. Operator CW yang berjaya adalah seseorang yang boleh terus decode tanpa berfikir. Kemahiran decode tanpa fikir ini boleh diperolehi dengan meneruskan latihan dengar - decode pada kelajuan tinggi, dan mendengar CW secara irama.

Kod Morse merupakan suatu bunyi yang mempunyai IRAMA, jadi anda seharusnya mendengar setiap huruf itu sebagai IRAMA...

Percayalah, anda akan dapat menangkap banyak huruf dan lebih cepat daripada yang anda fikirkan dengan hanya sedikit latihan yang berterusan setiap hari. Anda juga harus menetapkan tujuan dalam diri anda sendiri dan berusaha untuk mencapai sasaran tersebut semasa sesi latihan. 

OK, Saya telah belajar semua huruf dan nombor, boleh saya mula menghantar sekarang?

Ya! anda telah belajar semua huruf dan nombor. Sekarang saatnya bagi anda untuk mula berlatih menghantar pula. 

Ingat !!! saya pernah katakan bahawa penghantaran lebih mudah daripada menerima kan? Ya... itu adalah benar, tetapi anda masih perlu berlatih kerana orang lain perlu untuk memahami apa yang anda cuba katakan itu, jadi berlatihlah menghantar dengan tempo dan irama yang betul. 

Saya tidak boleh menghantar dengan lancar, apa masalahnya?

Pertama, periksa ketegangan spring pada key anda. Anda harus mencari ketegangan yang sesuai di mana anda merasa selesa dengan ketegangan tersebut kerana setiap orang mempunyai rasa yang berbeza.

Selepas itu, anda akan mendapati kelajuan anda akan meningkat selepas 2 - 3 bulan berlatih dengan menggunakan key anda kerana pada masa ini, anda sudah pun sebati dengan key anda. Disamping itu juga, gaya dan cara penghantaran anda juga mempunyai karektor tersendiri.

Kedua, anda perlu rilek dan jangan berfikir apa - apa pun. Pada masa itu, belajarlah untuk menghantar kod morse dengan betul. Semua ini memerlukan masa dan anda harus meluangkan masa yang diperlukan untuk menjadi mahir...

Prosedur CQ dalam Mode CW

Kini anda telah bersedia untuk panggilan CQ. Berikut adalah prosedurnya:

  1. CQ CQ CQ de ( callsign anda) ( callsign anda) ( callsign anda) PSE K. Kemudian dengar...jika tiada yang menjawab panggilan anda, sila ulang lagi.
  2. Katakan ada stesen yang menjawab, selalunya dia akan menjawab sebegini, 9M2ZAK 9M2ZAK DE W6ZZ W6ZZ K. Sekarang anda boleh memulakan QSO dengannya. Contoh QSO adalah seperti berikut: 
 W6ZZ W6ZZ DE 9M2ZAK = = = GA TNX OM FER UR CALL ( greeting) = = = UR RST RST 599   5NN ( memberi signal report) = = = MY NAME IS ZAKI ZAKI ( hantar nama 2 kali) = = = QTH JOHOR JOHOR ( hantar qth dua kali) = = = HW CPY ME ? BK TU W6ZZ de 9M2ZAK KN

     3. Maka selepas itu, station tersebut akan membalaskan kembali kepada anda butiran yang sama seperti yang anda hantar tadi. Anda juga boleh berpindah ke topik yang lain seperti menanya umur, berapa TX PWR, Working Condition dan sebagainya. Ianya adalah sama seperti kita bercakap dengan seseorang di phone mode.

untuk mengakhiri QSO, selalunya begini:

W6ZZ DE 9M2ZAK = = = TU FER FB CW QSO = = = VY HPE TO CUAGN ES GL GDX = = = W6ZZ DE 9M2ZAK 73 TUSK E E

Di bawah adalah sedikit contoh singkatan yang selalu digunakan dalam CW:

CQ : adalah panggilan umum untuk setiap stesen menjawab panggilan anda. Anda adalah stesen yang mencari setiap stesen untuk QSO dengan anda.

DE : bermaksud DARI dan diambil dari perkataan Perancis.

K : bermaksud OVER.

TNX : bermaksud terima kasih, kadangkala ada juga yang hantar TKS dan TU. maksudnya masih sama.

FER : bermaksud UNTUK

OM : bermaksud OLD MAN

ES : bermaksud DAN

GA : Good Afternoon. GE Good Evening, GM Good Morning.

UR : bermaksud ANDA

RST : adalah R - Keterbacaan, S - Kekuatan, T - Nada

HW : bagaimana

CPY : Copy

BK : Back

KN : juga digunakan sebagai over

Jadi disini saya berharap agar post ini dapat membantu anda untuk membiasakan diri anda dengan prosedur membuat panggilan di MODE CW. Jangan malu jangan segan serta takut untuk mendapatkan contact di udara dan membuat kenalan pertama di CW mode. Jika kita tidak mencuba, anda tidak akan tahu. Belum cuba belum tahu. Jangan risau atau gundah, operator CW yang lain diluar sana akan sentiasa membantu anda. Yang penting sekali ialah berani mencuba dan yakin kepada diri sendiri. Selamat mencuba.... jumpa kita di mode CW.

73 DE 9M2ZAK 

Monday, July 2, 2012

1 Kilowatt Station...

Aktiviti CQ terpaksa dihentikan kerana signal noise mencapai S6 - S7, Walaupun kedengaran masih ada lagi station yang cuba check in, tetapi ianya terpaksa dihentikan. QRM terlalu tinggi. Apapun terima kasih diucapkan kepada station yang check-in tadi. Hasil CQ DX malam ini:

Station : 9M4CJB
Operator : 9M2ZAK
FRE : 14003.3
Mode : CW
Total QSOs : 42 QSOs
Duration : UTC 1306 - UTC 1410
DXCC : 7 DXCC
Country Prefix : 42


 Berdasarkan rajah di atas, dapat disimpulkan bahawa, secara puratanya signal yang diterima di Jepun dan Utah, Amerika Utara amat baik sekali, iaitu sekitar 10dB. 10dB secara puratanya manakala bacaan maksimun pulak adalah 14dB. Jadi ini bermakna station dari Jepun dan kawasan Utah, Amerika Utara dapat menerima signal aku dengan kuat sekali. Jika disemak melalui logbook, ada kebenarannya.

Jepun : 28 station
Amerika Utara : 8 station
Asiatic Russia : 1 station
Thailand : 1 station
Korea Selatan : 1 station
Filipina : 1 station
Vietnam : 1 station.

Yang pastinya, band 20m pada malam ini membuka ke arah Pacific Ocean. Sebab itu negara - negara sekitar Pacific Ocean ada dalam senarai DX aku. Lagipun aktiviti DX malam tadi aku menggunakan G5RV Jr Inverted V - Omni direction. Station dari Eropah langsung tidak kedengaran sebab propogasi tidak membuka pada arah barat. Signal Noise pula mencatat bacaan yang tinggi di Kulaijaya, S6 - S7.

Pada bacaan ini, ianya cukup untuk menyakitkan telinga. Namun masih kedengaran ada station yang cuba memecah atau menembus QRM ini. Ada juga yang berjaya, apabila ditanya berapa TX PWR?, jawapannya 1KW. Hmm...sebab itu mereka berjaya check in.

Kekuatan mengatasi segalanya, Memang bagus sekali kualiti audio mereka. Audio dari 1KW berdentum - dentum masuk ke gegendang telinga. Inilah kelebihan High Power, istilah lainnya BIG GUN. Mereka dapat mengharungi QRM dalam apa jua keadaan, walaupun keadaan band yang tinggi bacaan signal noisenya...

73 de 9M4CJB OPERATED BY 9M2ZAK.

YB0X-1 APRS Packet : 24 July 2017

Hari aku hanya dapat satu packet sahaja daripada satellite lapan-A3 (IO-86) satellite. Ada sedikit peningkatan dan kekerapan, tidak meng...