Monday, April 23, 2012

5 watt rock the world

Petang tadi sekitar jam 3 petang, sempat juga meluangkan masa dxing di 10 meter. Cuaca pada hari ini amat panas. Selalunya jika keadaan begini hujan akan turun. Harap-harap turunlah hujan, sejuk sikit rasanya. Kedengaran pula band begitu senyap sekali dan stabil. Try QRP pula aku petang ni. Mana tau kot - kot ada yang sambar. Jangkaan tepat sekali, ada satu stesen dari Russia dan satu lagi dari Jepun dapat menangkap aku di frekuensi. Aku pula dapat menerima mereka dengan baik sekali. semuanya RST 599 atau 5nn....

selepas itu, banyak pula yang sambar...

JA7EDZ / UTC 0809 / 599 599
RA6MA / UTC 0816 / 599 599
 UI8U / UTC 0918 / 599 599
 JA6FIO / UTC 0922 / 599 599
JA3BDP/ UTC 0924 / 599 599
UD3T / UTC 1033 / 599 599

 73, 9m2zak

Sunday, April 15, 2012

JIDX CW 2012 Contest



Pertarungan yang hebat berlaku antara pesilat negara dengan pahlawan samurai. Memang hebat kali ini. Dibantu pula dengan keadaan band yang cantik, maka tidak dapat dinafikan bahawa JIDX CW contest pada tahun ini adalah yang terbaik setakat ini.



Adakah ini semua berpunca daripada kejadian letusan solar yang terjadi baru- baru ini. Bagi aku, aku rasa ianya ada sedikit kaitan. Manakan tidak, Band 10 meter, band yang sedia maklum perangainya oleh semua peminat radio amatur ini cantik dan stabil pembukaannya. Bermula dari jam 8.00 pagi hinggalah mencapai ke tengah malam. Prestasinya sama sahaja, membuka tanpa ada turun dan naik. QRM pula kadang kala mencapai s0 dan berterusan selama beberapa jam!



Maka peluang ini digunakan sepenuhnya. Begitu juga dengan rakan-rakan yang dxing di ssb, rasanya mereka pun mengalami situasi yang sama. Subhanaallah...



ok, berbalik kita kepada JIDX contest pula, JIDX contest ini terbahagi ke dua, iaitu JIDX CW dan Phone. CW berlangsung pada 14 dan 15 April 2012 dan phone pula pada 10 dan 11 November 2012 ini.



Bagaimana nak join contest ni?
Semua pemegang lesen A dan lesen B boleh menyertai contest ini. Tetapi mestilah mengikut band yang diperuntukkan dalam AA masing-masing. Jadi disini, 9m2 boleh join All Band kategori dan 9w2 boleh join band 10 meter sahaja.

Bagaimana contest ini berjalan?
Bagus soalan tu, dalam JIDX contest ini, tidak kiralah sama ada dalam CW atau Phone, setiap peserta akan cuba untuk mendapatkan seberapa banyak QSO yang boleh dalam masa YANG DITETAPKAN iaitu dari 2012/04/14 0700 UTC hingga 2012/04/15 1300 UTC. Pemenang pula akan diberikan Plaque yang disponsor oleh encik Toshi ( JA1ELY) iaitu editor majalah 'Five Nine'

Dalam contest ini, setiap contact akan bertukar RST dan nombor CQ zone bagi station luar Japan dan station dari Japan pula akan memberi RST dan JAPAN Prefecture Number ( 01 hingga 50). contohnya ada dibawah ini. CQ zone bagi Malaysia adalah 28.

CONTOH JIDX CONTEST QSO

9M2ZAK : CQ CQ TEST DE 9M2ZAK 9M2ZAK JIDX TEST
JAIMLD : DE JA1MLD
9M2ZAK : JA1MLD UR 5NN 28 BK
JA1MLD : 9M2ZAK UR 5NN 10 BK
9M2ZAK : JA1MLD TU
JA1MLD : TU
9M2ZAK : CQ CQ TEST DE 9M2ZAK 9M2ZAK JIDX TEST


Japan prefixes:
JA,JD,JE,JF,JG,JH,JI,JJ,JK,JL,JM,JN,JO,JP,JQ,JR,JS,7J,7K,7L,7M

*1:JD1(no other areas) for Ogasawara, Minamitorishima & Okinotorishima

*2:7J for foreigners under the reciprocal agreement.

*3:7K1-4,7L1-4,7M1-4 & 7N1-4 for JA1 area

Prefix Nr Prefecture
JA1 10 Tokyo
JA1 11 Kanagawa
JA1 12 Chiba
JA1 13 Saitama
JA1 14 Ibaraki
JA1 15 Tochigi
JA1 16 Gumma
JA1 17 Yamanashi
JD1 48 Ogasawara *8N1OGA
JD1 49 Minamitorishima
JD1 50 Okinotorishima
JA2 18 Shizuoka
JA2 19 Gifu
JA2 20 Aichi
JA2 21 Mie
JA3 22 Kyoto
JA3 23 Shiga
JA3 24 Nara
JA3 25 Osaka
JA3 26 Wakayama
JA3 27 Hyogo
JA4 31 Okayama
JA4 32 Shimane
JA4 33 Yamaguchi
JA4 34 Tottori
JA4 35 Hiroshima
JA5 36 Kagawa
JA5 37 Tokushima
JA5 38 Ehime
JA5 39 Kochi
JA6 40 Fukuoka
JA6 41 Saga
JA6 42 Nagasaki
JA6 43 Kumamoto
JA6 44 Oita
JA6 45 Miyazaki
JA6 46 Kagoshima
JS6 47 Okinawa
JA7 02 Aomori
JA7 03 Iwate
JA7 04 Akita
JA7 05 Yamagata
JA7 06 Miyagi
JA7 07 Fukushima
JA8 01 Hokkaido
JA9 28 Toyama
JA9 29 Fukui
JA9 30 Ishikawa
JA0 08 Niigata
JA0 09 Nagano

JIDX tamat pada jam 9.00 malam tadi. Hasilnya aku berjaya memungut 42600 mata dengan 286 QSOs. Dalam contest ini aku telah berjaya menghubungi ALL JA iaitu
JA0 - JA1-JA2-JA3-JA4-JA5-JA6-JA7-JA8-JA9 semuanya di 10 meter band.

Manakala bagi Japan Prefix Nombor Prefecture pula, aku telah berjaya worked:


Hokkaido (01) , Aomori ( 02), Iwate (03) , Akita (04), Yamagata (05)

Miyagi (06), Fukushima (07), Niigata(08), Nagano(09), Tokyo (10)

(11) Kanagawa,(12) Chiba, (13) Saitama, (14) Ibaraki, (15) Tochigi

(16) Gumma, (18) Shizuoka, (19) Gifu, (20) Aichi, (21) Mie

(22) Kyoto, (23) Shiga, (25) Osaka, (26) Wakayama, (27) Hyogo

(28) Toyama, (30) Ishikawa, (31) Okayama, (33) Yamaguchi

(34) Tottori, (35) Hiroshima, (36) Kagawa, (37) Tokushima

(38) Ehime, (39) Kochi, (40) Fukuoka, (42) Nagasaki

(43) Kumamoto, (44) Oita, (45) Miyazaki, (46) Kagoshima

(47) Okinawa


Sebanyak 7 daerah yang aku miss atau tak dapat contact pula adalah seperti berikut:

JA1 17 Yamanashi, JA9 29 Fukui, JA4 32 Shimane, JA6 41 Saga,

JD1 48 Ogasawara *8N1OGA, JD1 49 Minamitorishima

JD1 50 Okinotorishima

Manakala stesen dari Tokyo adalah yang terbanyak sekali iaitu 33 contact dari daerah tersebut. Tokyo kan ibu negara Jepun, mestilah ramai disana. Barang pun senang cari...


Ini bermakna aku telah worked all JA pada hujung minggu ini. Terima kasih diucapkan kepada seluruh rakyat Jepun yang telah memberikan kerjasama semasa contest ini berjalan. Semoga kita dapat berjumpa lagi dalam contest - contest yang akan datang.
73 9m2zak

Friday, April 13, 2012

9m0L my new DXCC...

Jam sudah menunjukkan pukul 12.37 pagi. Mata pula masih segar lagi. Selepas puas menonton National Geographic, naik ke atas menuju ke radio shack aku. Pada masa itu kedengaran 9m2ody, 9m2zc sedang giat qso dengan V85dx di 7140. Seronok melayan mereka qso sebab kualiti audio mereka begitu mantap dan enak sekali, Tapi tidak merancang untuk join qso mereka kerana topik yang mereka bincangkan itu diluar kemampuan aku. Jadi hanya mendengar sahaja, itupun tidak lama. selepas ternampak kelibat 9M0L di cluster. Maka tumpuan aku beralih pula kepada DX station ini.

9M0L ini sudah beberapa hari melakukan DX Expedition di Spratly Island ini. Aku dah memantau lama dah stesen ni. Tetapi begitu sukar sekali untuk masuk kerana ia pile up yang teramat kuat sekali. Sehinggakan nak celah sikit pun tidak boleh. Seluruh dunia menumpu terhadapnya. Paling kuat sekali adalah stesen dari Jepun. Dari kualiti audionya, dianggarkan 1000 watt dalam tangan punya geng sushi ni transmit. Kita yang 50 watt ni hanya makan asap sahajalah..tu pun jika ada asap yang tinggal. Rasanya takde asap pun..



Tapi tak mengapa, kata orang tua-tua ni memang ada kebenarannya. Jika kita sabar, kita pasti akan mendapat habuannya. dua hari aku mencuba, mencuba dan mencuba untuk masuk dalam cq mereka. Ternyata amat sukar sekali, sukar kerana dihimpit, ditindan, dilanyak dan ditepis oleh stesen- stesen yang memancar dengan 1kw ini.

Kemudian aku baru teringat petua mencelah pile up yang diperturunkan kepada aku oleh rakan kita dari German. Petua ini aku peroleh semasa beliau menginap semalam di rumah aku. Jadi kesempatan ini aku gunakan sepenuhnya. Menuntut ilmu radio ini darinya. Tapi aku tak nyatakan apakah teknik yang aku gunakan untuk mencelah pile up ini dalam blog ini kerana ianya eksklusif. Terima kasih Hans, 9m2qq atas ilmu yang diturunkan itu. Mujarab.

Malam tadi kedengaran 9M0L di 40 meter. Seperti biasa, kedengaran mereka sibuk melayan pile up yang berduyun - duyun tiba. Kesian pun ada juga kepada stesen yang tak dapat contact dan bangga pun ada jugak sebab callsign dari Malaysia tanahair tercinta ni pile up.

Setelah HRD logbook telah tersedia dan bersedia untuk di logkan. aku pun menghulurkan callsign aku. Ternyata ianya berhasil. Teknik itu berkesan! 9M0L dapat mendengar aku dikala ribuan callsign berebut-rebut dengan kuasa tertinggi mereka untuk dapatkan contact dari 9m0L ini.

9M0L : 9m2zak ur 5nn 5nn bk
9M2ZAK : RRR TU 9M0L UR 5NN 5NN TU
9M0L : 9M2ZAK TU
9M2ZAK : 9M0L TU GL E E


semasa blog ini ditulis, 9M0L masih lagi sibuk melayan Pile up yang tak putus - putus tiba di 7011 mhz. Terima kasih diucapkan kepada 9M0L atas QSOnya dan DXCC pada malam ini.
Semoga kalian sukses dengan DX expedition kalian di Spratly Island.

73, 9m2zak

Saturday, April 7, 2012

G5RV Jr : 15 meter band in action

Amali ke atas G5RV Jr ini diteruskan. Kali ini band 15 meter pula menjadi sasaran. Ini adalah kerana, selepas berjaya di 10 meter - band 15 meter pula destinasinya. Tak cuba tak tahu, bila dah cuba baru tahu. Nampak antenna bekerja dengan baik disini.



Pada band ini, G5RV ini mencatat bacaan SWR seperti jadual berikut:

Frequency (mhz)

SWR

21.000.00

1:1:2

21.020.00

1:1:2

21.040.00

1:1:1

21.060.00

1:1:1

21.080.00

1:1:1

21.100.00

1.1.1

21.120.00

1:1:1

21.140.00

1.1.1

21.160.00

1.1.1

21.180.00

1.1.2

21.200.00

1.1.2

21.220.00

1.1.2

21.240.00

1.1.3

21.260.00

1.1.3

21.280.00

1.1.4

21.300.00

1.1.4

21.320.00

1.1.4

21.350.00

1.1.5


berdasarkan jadual diatas, dapat disimpulkan bahawa G5RV Jr ini mantap di 15 meter band atau 21 mhz. Bagi mode CW, nampaknya tiada masalah bagi antenna ini, begitu juga dengan phone mode dan digital. Jadual diatas adalah berdasarkan kepada frequency 21.100.00 ( centre Frequency)

Aktiviti dxing juga dijalankan bagi mengetahui prestasi antenna. Hasilnya amat baik sekali. Jumlah QSOs pulak adalah 32 station.

9M2ZAK has 13889 contacts stored.

StationStart TimeBandModeRST s/r
9M2ZAK BH7PFH 2012-04-08 02:3615MCW 599 599
9M2ZAK JA8VBP 2012-04-08 02:3015MCW 599 599
9M2ZAK JS1AYX/1 2012-04-08 02:2815MCW 599 599
9M2ZAK JE1LCK 2012-04-08 02:2715MCW 599 599
9M2ZAK JL2LPX 2012-04-08 02:2615MCW 599 599
9M2ZAK JF1RWZ 2012-04-08 02:2215MCW 599 599
9M2ZAK W6KJ 2012-04-08 02:1815MCW 599 599
9M2ZAK JH2HUQ 2012-04-08 02:1815MCW 599 599
9M2ZAK JA7GBS 2012-04-08 02:1615MCW 599 599
9M2ZAK JA7KE 2012-04-08 02:0215MCW 599 599

9M2ZAK JA1UHJ 2012-04-07 02:5615MCW 599 599
9M2ZAK JA1IKA 2012-04-07 02:5515MCW 599 599
9M2ZAK JA1KZP 2012-04-07 02:4815MCW 599 599
9M2ZAK K7JH 2012-04-07 02:4615MCW 599 599
9M2ZAK RW0LX 2012-04-07 02:3715MCW 599 599
9M2ZAK W7OM 2012-04-07 02:3615MCW 599 599
9M2ZAK N7UT 2012-04-07 02:3415MCW 599 599
9M2ZAK JR6HQ 2012-04-07 02:3015MCW 599 599
9M2ZAK NX1P 2012-04-07 02:2715MCW 599 599
9M2ZAK JP1QYO/1 2012-04-07 01:4415MCW 599 599
9M2ZAK JA1OSN/7 2012-04-07 01:4015MCW 599 599
9M2ZAK K2RD 2012-04-07 01:1015MCW 599 599
9M2ZAK HL2IDT 2012-04-07 01:0715MCW 599 599
9M2ZAK JA1CRJ 2012-04-07 01:0515MCW 599 599
9M2ZAK K7EKD 2012-04-07 00:5615MCW 599 599
9M2ZAK HL1DK 2012-04-07 00:5215MCW 599 599
9M2ZAK NY3A 2012-04-07 00:5015MCW 599 599
9M2ZAK E20HHK 2012-04-06 17:1515MCW 599 599
9M2ZAK E27EK 2012-04-06 17:1415MCW 599 599
9M2ZAK E20HSK 2012-04-06 17:1215MCW 599 599

Signal report yang diberikan juga baik. Semuanya memberikan 599.

Manakala kualiti audionya pula agak baik, iaitu sekitar 7 db hingga 2 db. Data ini diperoleh dari laman ini, iaitu :

http://www.reversebeacon.net

iaitu laman web yang dibangunkan PY1NB untuk peminat radio amatur. Dibangunkan dengan tujuan untuk memberikan Real Time DX kepada pengemar aktiviti ini supaya mereka tidak terlepas station - station yang dikenhendaki pada waktu itu jugak. Dibawah ini adalah Spot yang dilaporkan sekitar jam 10.00 pagi hingga 12.00 tengahari waktu Malaysia Barat.

showing spots for DX call: 9M2ZAK


dedxfreqsnrspeedtime
JA4ZRK 9M2ZAK 21037.33 dB24 wpm0440z 08 Apr
JE1SGH 9M2ZAK 21033.45 dB23 wpm0302z 08 Apr
JK4USW 9M2ZAK 21033.75 dB23 wpm0251z 08 Apr
JG1VGX 9M2ZAK 21033.44 dB23 wpm0249z 08 Apr
JE1SGH 9M2ZAK 21033.45 dB23 wpm0247z 08 Apr
JK4USW 9M2ZAK 21033.62 dB23 wpm0237z 08 Apr
JG1VGX 9M2ZAK 21033.44 dB23 wpm0233z 08 Apr
JE1SGH 9M2ZAK 21033.47 dB23 wpm0231z 08 Apr
JE1SGH 9M2ZAK 21033.35 dB23 wpm0220z 08 Apr
JK4USW 9M2ZAK 21033.53 dB23 wpm0200z 08 Apr

Tatkala blog ini ditulis, diudara sedang rancak berlangsungnya contest, iaitu SP DX contest. Dalam contest ini, semua station diseluruh dunia akan cuba untuk contact dengan station dari negara Polish ini. 3 mata akan diberikan bagi setiap contact, manakala 1 mata akan diberikan jika berjaya contact dengan mana-mana station dari Eropah. Aku pulak akan turut serta dalam contest, masih sempat lagi kerana ia akan berakhir pada jam 11.00 malam ini iaitu UTC 1500 zulu.



Sambil menyelam minum air, pepatah ini sesuai untuk G5RV Jr ini kerana sambil menguji prestasinya dapat juga aku join SPDX contest. Sekurang - kurang meriah sikit ruang udara Johor dengan cq sp dx aku....

73 de 9m2zak

Friday, April 6, 2012

10 meter band Dxing 6 April 2012



Aktiviti dxing bermula jam 3.50 petang. Sebelum itu, cuaca di Kulaijaya agak teruk. Hujan lebat serta petir turun dengan lebatnya. Syukur kepada allah kerana menurunkan hujan pada petang Jumaat ni. Sekurang - kurangnya suhu sekitar Kulaijaya ini sejuk sedikit. Pagi tadi bukan main panas, habis 2 botol air mineral aku belasah dek akibat cuaca panas pagi tadi di sekolah.

Hari ini, eksperiment aku bersama G5RV Jr ini akan diteruskan lagi. Ini adalah G5RV yang kedua aku jalankan amali ini. Setelah berjaya dengan G5RV yang pertama dulu, maka dilanjutkan lagi dengan G5RV yang kedua pula.

G5RV ini adalah kepunyaan 9W2JLG James, dari Senai Airport. Ukuran dan bahan yang digunakan adalah sama dengan G5RV aku. Boleh dikatakan ianya adalah G5RV fotostat.



Ukurannya adalah :

Panjang keseluruhan : 51 kaki
Panjang Feeder ( 450 Ohm ) : 17 kaki
Impedance : 50 ohm



Antenna ini cemerlang di 7 mhz ( 1:1) di 7050, ( 1:1) 14100, ( 1:1) 21215 dan (1:1) 28015. 4 band tiada masalah bagi G5RV ini. Jika tanpa tuner, 7089 menjadi lokasinya dimana bacaan SWRnya adalah (1:1:3)

Tugasan aku adalah menguji sejauh mana keupayaan G5RV ini terutama di band 10 meter. Memandangkan tuan punya antenna ini hanya mampu berada di 10 meter, maka aku pun dxing di 10 meter untuk melihat prestasinya.

berikut adalah laporannya:

Antenna : Inverted G5RV Jr
Rig : Icom 718
Mode : CW
Power : 50 watt
Band : 20 meter
Frequency : 28035.5 and 28046.4
Operator : 9M2ZAK
Radio Operator Name : Zaki
Duration : 1 hour 30 minute

Station worked :

JA7EDZ, JA8WKE, JH0LME, UY0ZA, DF2UQ, UT1HX, F6HDI, SM5AJV, RX9JX, DL3YM, RU4WM, JE2UFF AND UT2GW.


DF2UG


SM5AJV

DXCC : 7 country / Dx Zone : 14 - 16 - 17 - 25

Dibawah ini adalah report dari Reverse Beacon Network

dxfreqsnrspeedtime
9M2ZAK 28045.82 dB24 wpm1022z 06 Apr
9M2ZAK 28045.96 dB25 wpm1013z 06 Apr
9M2ZAK 28045.85 dB25 wpm1005z 06 Apr
9M2ZAK 28045.65 dB24 wpm1002z 06 Apr
9M2ZAK 28046.44 dB25 wpm0903z 06 Apr
9M2ZAK 28036.45 dB25 wpm0855z 06 Apr
9M2ZAK 28036.58 dB25 wpm0855z 06 Apr
9M2ZAK 28036.56 dB25 wpm0854z 06 Apr
9M2ZAK 28033.96 dB25 wpm0848z 06 Apr
9M2ZAK 28033.92 dB25 wpm0838z 06 Apr
9M2ZAK 28033.77 dB25 wpm0838z 06 Apr
9M2ZAK 28033.67 dB25 wpm0828z 06 Apr
9M2ZAK 28033.77 dB24 wpm0823z 06 Apr
9M2ZAK 28033.48 dB24 wpm0814z 06 Apr
9M2ZAK 14050.26 dB25 wpm0812z 06 Apr
9M2ZAK 28033.75 dB25 wpm0803z 06 Apr
9M2ZAK 28033.511 dB24 wpm0753z 06 Apr

Laporan diatas adalah pada hari ini, dibawah ini pula hasil dxing menggunakan G5RV ini juga :

9M2ZAK JA2DZS Japan 2012-04-05 10:0310MCW 599 599
9M2ZAK SP9FZC Poland 2012-04-05 10:0110MCW 599 599
9M2ZAK UW2ZO Ukraine 2012-04-05 09:5510MCW 599 599
9M2ZAK JA1VLK Japan 2012-04-05 09:5310MCW 599 599
9M2ZAK JG1BGT Japan 2012-04-05 09:4910MCW 599 599
9M2ZAK RU9YS Asiatic Russia 2012-04-05 09:4510MCW 599 599
9M2ZAK JF2KOZ Japan 2012-04-05 09:4210MCW 599 599
9M2ZAK SM5SRS Sweden 2012-04-05 09:0610MCW 599 599
9M2ZAK UA0OBW Asiatic Russia 2012-04-05 08:5910MCW 599 599
9M2ZAK DK7AN Fed. Republic of Germany 2012-04-05 08:5310MCW 599 599
9M2ZAK JA9GLW Japan 2012-04-01 10:4210MCW 599 599
9M2ZAK YT1T Serbia 2012-04-01 10:2810MCW 599 599
9M2ZAK G0ORH England 2012-04-01 10:2710MCW 599 599
9M2ZAK I8QJU Italy 2012-04-01 10:2510MCW 599 599
9M2ZAK S51MA Slovenia 2012-04-01 10:2410MCW 599 599
9M2ZAK LZ3HM Bulgaria 2012-04-01 10:2210MCW 599 599
9M2ZAK G4XKK England 2012-04-01 10:2110MCW 599 599
9M2ZAK IK2LTR Italy 2012-04-01 10:1910MCW 599 599
9M2ZAK JY4NE Jordan 2012-04-01 10:1710MCW 599 599
9M2ZAK YT2AA Serbia 2012-04-01 10:1510MCW 599 599
9M2ZAK JF3AYR Japan 2012-04-01 10:0110MCW 599 599
9M2ZAK OK1DDO Czech Republic 2012-04-01 09:5710MCW 599 599
9M2ZAK JA3SNK Japan 2012-04-01 09:2410MCW 599 599
9M2ZAK OK2RU Czech Republic 2012-04-01 09:2310MCW 599 599
9M2ZAK JA3POW Japan 2012-04-01 09:2110MCW 599 599
9M2ZAK OH1UM Finland 2012-04-01 09:1610MCW 599 599
9M2ZAK JA4UIT Japan 2012-04-01 09:1510MCW 599 599
9M2ZAK DL2RU Fed. Republic of Germany 2012-04-01 09:1210MCW 599 599
9M2ZAK DS1QMV Republic of Korea (S. Korea) 2012-04-01 09:0310MCW 599 599
9M2ZAK JP1FPY Japan 2012-04-01 09:0110MCW 599 599
9M2ZAK DL9FBF Fed. Republic of Germany 2012-04-01 09:0010MCW 599 599
9M2ZAK UA3YBW European Russia 2012-04-01 08:5810MCW 599 599
9M2ZAK UA0BA Asiatic Russia 2012-04-01 08:5710MCW 599 599
9M2ZAK IZ1EPM Italy 2012-04-01 08:5610MCW 599 599
9M2ZAK JH5HDA Japan 2012-04-01 08:5410MCW 599 599
9M2ZAK DJ5VB Fed. Republic of Germany 2012-04-01 08:5010MCW 599 599
9M2ZAK SP7ASZ Poland 2012-04-01 08:4810MCW 599 599
9M2ZAK I1TXD Italy 2012-04-01 08:4510MCW 599 599
9M2ZAK R9YP Asiatic Russia 2012-04-01 08:4310MCW 599 599
9M2ZAK DL5XJ Fed. Republic of Germany 2012-04-01 08:4110MCW 599 599
9M2ZAK EW7BR Belarus 2012-04-01 08:3810MCW 599 599
9M2ZAK JE5WJM Japan 2012-04-01 08:3410MCW 599 599
9M2ZAK JH6JMM Japan 2012-04-01 08:2810MCW 599 599
9M2ZAK UN7PW Kazakhstan 2012-04-01 08:2510MCW 599 599
9M2ZAK JA3XGE Japan 2012-04-01 08:2110MCW 599 599
9M2ZAK JE7SRK Japan 2012-04-01 08:2010MCW 599 599
9M2ZAK SM5IMO Sweden 2012-04-01 08:1410MCW 599 599
9M2ZAK DF2UD Fed. Republic of Germany 2012-04-01 08:1110MCW 599 599
9M2ZAK DL0KCT Fed. Republic of Germany 2012-04-01 08:0710MCW 599 599
9M2ZAK DL2HWA Fed. Republic of Germany 2012-04-01 08:0410MCW 599 599
9M2ZAK JE1TRV Japan 2012-04-01 08:0110MCW 599 599
9M2ZAK JJ1VGA Japan 2012-04-01 08:0010MCW 599 599
9M2ZAK JA1BNW Japan 2012-04-01 07:5910MCW 599 599
9M2ZAK JA2NNF Japan 2012-04-01 07:5810MCW 599 599
9M2ZAK JR1VJH Japan 2012-04-01 07:5710MCW 599 599
9M2ZAK JA1DIO Japan 2012-04-01 07:5610MCW 599 599
9M2ZAK JG1BOK Japan 2012-04-01 07:5510MCW 599 599
9M2ZAK JH4DYP Japan 2012-04-01 07:5410MCW 599 599
9M2ZAK JL1BYZ Japan 2012-04-01 07:5210MCW 599 599
9M2ZAK JE2OVG Japan 2012-04-01 07:5110MCW 599 599
9M2ZAK JA1CON Japan 2012-04-01 07:5110MCW 599 599
9M2ZAK JR1DIU Japan 2012-04-01 07:4810MCW 599 599
9M2ZAK JA2FGL Japan 2012-04-01 07:4110MCW 599 599
9M2ZAK JA3EQC Japan 2012-04-01 07:3710MCW 599 599
9M2ZAK JA1GHR Japan 2012-04-01 07:3710MCW 599 599
9M2ZAK JP3BEE Japan 2012-04-01 07:3610MCW 599 599
9M2ZAK JE1FQV Japan 2012-04-01 07:3510MCW 599 599
9M2ZAK JA1ADU Japan 2012-04-01 07:3410MCW 599 599
9M2ZAK JA1WPX Japan 2012-04-01 07:3310MCW 599 599
9M2ZAK JR4HBM Japan 2012-04-01 07:3210MCW 599 599
9M2ZAK SP5IT Poland 2012-04-01 07:3010MCW 599 599
9M2ZAK JA1EOD Japan 2012-04-01 07:2810MCW 599 599
9M2ZAK JH5MXB Japan 2012-04-01 07:2010MCW 599 599
9M2ZAK VK2AET Australia 2012-04-01 07:1410MCW 599 599
9M2ZAK 7N4XIF Japan 2012-04-01 07:1210MCW 599 599
9M2ZAK VK0TH Macquarie Is. 2012-04-01 07:1010MCW 599 599
9M2ZAK JO2QGP/1 Japan 2012-04-01 07:0610MCW 599 599
9M2ZAK JH1TXG/9 Japan 2012-04-01 07:0410MCW 599 599

Kesimpulannya, G5RV ini boleh digunakan untuk aktiviti dxing terutamanya di 10 meter band. Dengan G5rv inilah aku berjaya 80 QSOS dan menambahkan DXCC aku, terkini DXCC aku adalah 201 DXCC
.



Syukur kepada Allah SWT. Insyaallah jika ada kesempatan, aku akan terus membuat amali dengan antenna ini pada band - band yang lain pulak seperti 40m, 20m dan 15m.

73 de Zaki 9m2zak

All Asian Dx 2017 CW : Report

Main Callsign              : 9M2ZAK Country              : West Malaysia Locator              : OJ11TP Sunrise               : UTC 23:...