Saturday, January 14, 2012

Like a rolling stone

Keadaan high band yang agak mengecewakan membuatkan aku terfikir untuk mencari alternatif lain untuk terus beraksi di udara. Lama juga membuat perancang, antena apa hendak dinaikkan, dipole ke ? delta loop? atau g5rv.

Aku mulakan dengan dipole, dipole pemberian 9m2get semasa kunjungan ke rumah beliau 3 tahun lepas masih lagi elok dan cantik. Maka dengan penuh berhati-hati mono band dipole 40m dipasang, hmm....terlalu panjang pulak. hampir 10 kaki lebih. Terlebih di hadapan rumah dan belakang. Teringat pesanan Nazri, 9m2nzi, "kau campak jer atas bumbung tu...boleh tx rasanya..."

Aku mencuba dengan menarik dipole tu dari hadapan membawa ke belakang, pada bahagian tengah, aku sambungkan dan ikat pada pole yagi, lebih kurang 15 kaki panjang pole tu. Secara kasarnya, antenna tu berbentuk u, inverted u, bukan inverted v....bolehlah... kembali ke shack...

bacaan swr hampeh...susah untuk mencapai 1:1:5 main sekitar 2:7 dan sekitar. Tak boleh jadi ni. kenapa ia terjadi, sebelum ini ianya amat cun sekali, resonan pada 7043 1:1:1 on that fre. Mungkin cara aku pasang tidak cantik dan salah, inverted u atau v...apa dia...

Keputusan diambil, Dipole tu diturunkan kembali. G5RV junior pemberian Danial dinaikkan pulak, cara pemasangan sama macam tadi, inverted v, 300 ohm kabel dihalakan kebawah selari dengan coax menuruni bumbung dan terus ke tingkap shack. Tanpa berlengah lagi, bacaan swr diambil...

Like a rolling stone, 7043 menunjukkan bacaan 1:1:1 selepas tuned sikit. Terbaik antenna ni. Mungkin jodoh aku hanya dengan g5rv gamaknya...

Tiba-tiba kedengaran Wak Sugeng 9m2ndo sedang cq di situ, terus capai ptt dan masuk. Turut serta Pak Yop, 9m2yrs. Cantik audio mereka berdua. 59 10 db wak, tercopi di Kulaijaya. Syukur ke hadrat ilahi, pancaran yang diterima oleh mereka dari Kulaijaya pun cantik, 10db kang Zaki...

Faktor band yang senyap pun turut menyumbang kecantikkan pancaran, tidak dinafikan lagi petang tadi band 40m memang cantik sekali, noise pun kurang, S0 - S1.

Sebelah malamnya pula, aku bercadang untuk dxing on 40m, objektifnya adalah untuk menguji sejauh prestasinya. Memang cemerlang g5rv ini, Stesen dari Jepun, USA, India dan banyak lagi check in dlm dxing aku, semuanya 599. 9m6rhm pun tumpang sekaki...heheh..terima kasih Pak Rahim.

selepas itu, aku sked pula dengan 9m2get, cantik signal dia 10db lebih. terima kasih atas short qsonya, dan aku minta maaf bebanyak maaf kerana harmonik aku tiba-tiba menangis, terjaga dari tidur...mimpi ngeri rasanya....selepas menenangkan kembali, aku kembali ke shack...
Kembali dxing on 40m.

Hasil dxing 40 meter tadi

9M2ZAK has 12678 contacts stored.
dxer
StationStart TimeBandModeRST s/r
9M2ZAK JS6DMT 2012-01-14 *****40MCW 599 599
9M2ZAK 9M8SYA 2012-01-14 *****40MCW 599 599
9M2ZAK W6FI 2012-01-14 *****40MCW 599 599
9M2ZAK 9M2GET 2012-01-14 *****40MCW 599 599
9M2ZAK JA4HNK 2012-01-14 *****40MCW 599 599
9M2ZAK 9M6RHM 2012-01-14 *****40MCW 599 599
9M2ZAK YD1DDB 2012-01-14 *****40MCW 599 599
9M2ZAK VU2RDL 2012-01-14 *****40MCW 599 599
9M2ZAK XU7CJA 2012-01-14 *****40MCW 599 599
9M2ZAK N3VR 2012-01-14 *****40MCW 599 599
9M2ZAK NX1P 2012-01-14 *****40MCW 599 599
9M2ZAK JA1QIW 2012-01-14 *****40MCW 599 599
9M2ZAK DL4WK 2012-01-14 *****40MCW 559 599
9M2ZAK VU2GIP 2012-01-14 *****40MCW 599 599
9M2ZAK N7CW 2012-01-14 *****40MCW 599 599
9M2ZAK JH4JNG 2012-01-14 *****40MCW 599 599

Hasil keseluruhannya,

9m2 - 1, 9m6-2, DL-1, JA-8, K - 4, VU - 2, XU - 1, Y8 - 2,


No comments:

All Asian Dx 2017 CW : Report

Main Callsign              : 9M2ZAK Country              : West Malaysia Locator              : OJ11TP Sunrise               : UTC 23:...