Sunday, October 30, 2011

CQWW - SSB- 2011 report



Kepenatan masih lagi terasa selepas berakhirnya contest cqwwssb 2011 ini. Walaupun bermula agak lambat, iaitu selepas 20 jam contest ini bermula. Aku berasa amat bersyukur ke hadrat ilahi kerana mengizinkan aku menyertainya.

Contest kali ini begitu meriah sekali berbanding dengan tahun-tahun lepas kerana ianya bermula dengan baik sekali. Apa yang baiknya ialah keadaan band, band 10 meter membuka dengan stabil pada hari pertama, dan ianya boleh dikatakan membuka dari Amerika Utara membawa ke Amerika Selatan serta menerjah juga ke Benua Afrika. Pada hari kedua, keadaan semakin sulit dan mencabar, band 10 meter mengalami kenaikkan dalam signal noisenya, bacaan di Kulaijaya menunjukkan S-3 membawa ke S-5. Keadaan ini berlarutan sehingga ke malamnya. Bagi stesen yang besar, rasanya ianya tidaklah membawa masalah sangat kerana aku pasti mereka dapat menembusi dengan 1 kilowatt mereka itu. Tahniah diucapkan.


Eqsl dari India

Tahniah diucapkan juga kepada contestor-contestor dari Malaysia, antara yang kedengaran memanggil dan check-in adalah 9w2www, 9w2ceh, 9w2vvh, 9m4cpd, 9w6zam, 9m2esm, 9m2sm, 9m2cqc, 9m6ybg, 9m6jkl dan 9m2zak. Mungkin ada banyak lagi wakil dari Malaysia ini yang tak tersenarai. Kepada yang tertinggal callsign mereka tu diharapkan emel kepada aku untuk di paparkan dalam blog ini. Semangat cqww contest yang ditonjolkan itu sedikit sebanyak menaikkan semangat untuk terus memburu dan cq di frekuensi. Sekurang-kurangnya tahu yang kita tidak keseorangan.


9w2vvh - Arie

Tahniah juga diucapkan kepada stesen QRP, difahamkan wakil dari Sungai Besar, Selangor iaitu 9w2vvh menyertai contest kali ini dengan kategori QRP. Hebat..anak Malaysia ini. Kekuatan 5 watt dijanakan untuk memburu callsign-callsign dari seluruh dunia. Semestinya pasti stesen QRP ini (9w2vvh) mengalami kesukaran kerana terhimpit dan dihimpit oleh Big Gun dari serata dunia. 5 watt vs 1 kilowatt. Tetapi dengan berbekalkan semangat Malaysia boleh, Beliau berjaya jugak mendapatkan contact dan sekaligus membuktikan bahawa QRP station pun boleh. Syabas dan tahniah Bang Arie.


9w2www - Azam, yang penuh dengan keazaman

9w2www hanya tidur 3 jam sahaja dalam dua hari ini. Hebat, kagum dan restpect aku dengan kekuatan mindanya. Apabila keazaman menebal di dalam dada, lautan RF pasti beliau akan mengharunginya. Tahniah Zam, peluang untuk bertemu dengan rakan-rakan radio dari seluruh dunia anda manfaatkan dengan sebaiknya. Berbaloi dengan pengorbanan anda, anda sekarang adalah di antara contester yang terhebat di negara Malaysia ini. Wa caya lu...Zam.


9w2tz dan 9m2ar in action

Wakil dari Utara, iaitu dari Arau pun tidak kurang hebatnya. Pasukan mantap yang dibina itu sudah pasti akan membawa kejayaan. Ditambah pula dengan kekuatan yang mereka ada itu, iaitu otai-otai hf sudah pasti kejayaan dalam genggaman mereka. Bukan calang-calang orang mereka ini, arena HF ini sudah lama mereka terokai jika nak dibandingkan dengan aku yang setahun jagung ini.


Tahniah kepada 9m2ar, 9m2pz, 9m2get, 9m2out, 9m2yas dan 9w2tz. Kecekalan yang ditonjolkan itu menunjukkan bahawa radio amateur ini tidak dibatasi oleh sempadan, sempadan usia, sempadan kedudukan, sempadan darjat dan sempadan keturunan. Bagi hobi yang hebat ini, semua adalah sama tidak kira apa pun. Yang pasti...apabila beraksi di udara, ucapan 73 tidak lekang dari bibir mereka dan ditujukan kepada semua warga radio amateur di seluruh dunia.

ini adalah kerana bukan mudah untuk menyertai contest ini kerana ia menuntut kesabaran dan komitmen yang extream dari pesertanya.

Dalam mengharungi badai gelombang RF yang datang dari serata dunia ini, aku dibantu oleh ICOM 718 dan FT 77 serta gelombang aku pula dihalakan oleh DALBEAM 20m-15m-10m. Tenaga pula disalurkan oleh Teleconcepts TPA-1515 15 amp. Memang agak sukar mengharunginya, apatah lagi dengan menggunakan dayung kecil, maka ombak-ombak besar yang datang menghimpit perlu kekuatan minda dan keazaman yang tinggi untuk mengharunginya.

Syukur kepada allah kerana dianugerahkan kekuatan itu. Selepas pulang dari Kuala Lumpur pada malam Sabtu itu, aku terus menerjah shack untuk turut serta rakan-rakan dalam CQWWSSB ini. Allah menentukan segalanya, kita hanya merancang tapi DIA yang menentukkannya. Mengikut perancangan, aku terpaksa berada di Kuala Lumpur selama dua hari, iaitu sabtu dan ahad. Tetapi dengan kekuasaannya, tugasan aku selesai awal, iaitu pada petang sabtu, maka peluang yang dicipta oleh yang Maha Kuasa ini aku gunakan dengan secukupnya. 9m2zak dapat beraksi di CQWWSSB 2011.

Hasil CQWWSSB 2011:

CALLSIGN: 9M2ZAK

CONTEST: CQ-WW-SSB

CATEGORY: SINGLE-OP ALL LOW SSB

CLAIMED-SCORE: 55375

OPERATORS: 9M2ZAK

NAME: zaki din

Total QSOs : 215

DXCC : 43

Worked All Continent : AF-AS-EU-NA-OC-SA

WORKED ALL ZONE : 1-3-4-6-11-14-15-16-17-19-22-24-25-26-27-28-29-30-31-32-35-38-39

WORKED ALL PREFIX : 130

3D - 5R - 6K - 7K - 9M - 9V - 9W - AH0 - AHZ - B7 - BA1 - BD7 - BG4 - BG7 - BI7 - BM100 - BU2 - BV100 - BV4 - BX4 - BY1 - BY4 - BY5 - BY8 - C5 - CF7 - DJ4 - DL2 - DU1- DU9 - DV1 - DX1 - E2 - E21 - E51 - E77 - ES5 - EY8 - HS0 - JA0 - JA1 - JA2 - JA3 - JA4 - JA5 - JA6- JA7 - JA8 - JE2 - JF1 - JF3 - JH0 - JH1 - JH3- JH4 - JH5 - JH6 - JH7 - JI1 - JI3 - JL1 - JL3 - JM1 - JM3 - JM3- JN1 - JO3 - JO4 - JR2 - JR3 - JR4 - JR5 - JS3 - K6 - K7 - KH2 - KH7 - KL7 - KV0 - NH0 - NT6 - OL6 - OM8 - PI1 - PS2 - PT2 - PW2 - PW7 - PX7 - RA0 - RN6 - S53 - S57 - S58 - UN7 - V55 - V84 - VE7 - VI6 - VK2 - VK3 - VK4 - VK5 - VK6 - VK8 - VR2 - VU2 - VU3 - W0 - W6 - W7 - WC6 - WH2 - XE2 - XV1 - XX9 - YB0 - YB1 - YB3 - YC1 - YE0 - YE1 - YE2 - YL3 - YU5 - ZK2 - ZM4 - ZS1 - ZS5 - ZS6


Bersedia menanti CQWW-CW 2011 pula. antara persediaanya ialah, menguasai 35 wpm.

73,9m2zak

Saturday, October 29, 2011

This Is Ham Radio: Vintage 16mm Film

Dalam kesibukan cqwwssb contest ini, apa kata berehat sekejap menikmati vintage 16mm film untuk menyegarkan minda dan kembali bersemangat dalam mengatasi 1kw station.




Good luck to all hams for the CQWWSSB 2011 contest.

73, 9m2zak

Thursday, October 27, 2011

10 meter band report : 24/10/2011 - 28/10/2011

Dibawah ini adalah report keseluruhan CQ DX on 10 meter yang berlangsung sepanjang Cuti Deepavali ini, iaitu dari 24 Okt hingga 28 Okt. Terima kasih diucapkan kepada semua rakan yang banyak membantu dan menyokong saya selama aktiviti ini berlangsung. Diharapkan kepada semua rakan-rakan supaya teruskan perjuangan anda di 10 meter band ini. Sekian sahaja dari Kulaijaya, Johor, 73 - 9m2zak.

Duration : 24/10/2011 - 28/10/2011

Antenna : Dalbeam 6 element 20m/15m/10m

Rig : Icom 718 and FT897

Power : 50 watt

Total QSOs : 554 station

MODE : CW and SSB

DXCC : 74 Country

IOTA : 1 Station ( SA-001 Easter Island)

WAC : AF - AS - EU - NA - OC - SA

WAZ : 3/4/5/6/7/9/10/11/13/14/15/16/17/18/19/20/21/22/24/25/27/28/29/30/31/32/35/37/38/39/

WPX : 435 PREFIX

P/s - CQWW contest ini kawan tidak sertainya kerana bertembung dengan tugasan. Good Luck kepada semua rakan yang menyertainya dan Be A Good Hams
9m2zak

Tuesday, October 25, 2011

WORKED ALL CALIFORNIA COUNTIES AWARD(WACC)



California County Map

Aku akan sentiasa update post ini untuk mendapat award ini. Marilah kita bersama-sama mendoakan kejayaan anak Malaysia ini untuk menguasai California.


APPLICATION FOR
WORKED ALL CALIFORNIA COUNTIES AWARD(WACC)
SPONSORED BY
NORTHERN CALIFORNIA CONTEST CLUB(NCCC)

Dibawah ini adalah senarai daerah dalam California yang perlu dikuasai untuk mendapatkan award ini. Sebenarnya aku belum lagi habis meneliti qsl kad yang aku dapat dari negara US ini. Bagi qsl kad yang sudah jumpa dan datangnya dari California, aku akan catatkan di ruangan sebelah daerah qsl kad itu beserta dengan callsign stesen tersebut dan butirannya seperti band dan mode.

Semuanya ada 58 daerah yang perlu dipenuhkan. Aku sasarkan sehingga hujung tahun ini semua daerah ini aku kuasai. Kira macam tugasan semasa cuti sekolahlah juga. Selain California, aku juga mempunyai banyak qsl kad dari Michigan (MI). Misi untuk menguasai Michigan ditangguhkan dulu kerana proses untuk menyusun qsl kad mengikut turutan ini amat memeningkan kepala. Qsl kad dari California sudah cukup membelasah aku. Berpinar mato den...nak termuntah pun ada jugak. Proses menyusun qsl kad ini pula perlu dilakukan pada waktu malam. Ini adalah kerana pada waktu itu, suasana amat tenang sekali serta tiada QRM. Jadi boleh fokus 100%.

Kesimpulannya, selepas ini 6 element 20m/15m/10m Dalbeam yagi ini akan sentiasa menghala ke 28 darjah Utara mencari entiti dari NA untuk memenuhi keinginan mendapatkan Award ini dan yang pasti ianya amat mencabar minda dan sanubari serta menuntut keazaman yang berterusan. Bab kata pepatah,

Alang-alang menyeluk pekasam biarlah sampai ke pangkal lengan

Jadi aku menyusun strategi dengan baik-baik.

COUNTY STATION BAND/MODE

1. Alameda ( N6BM/20M/SSB)
2. Orange (K6DBW/20M/ SSB)
3. Alpine ( )
4. Placer ( )
5. Amador ( )
6. Plumas ( )
7. Butte ( N6ZR/20M/PSK31 )
8. Riverside ( N6JW/20M/SSB )
9. Calaveras ( )
10. Sacramento (W6QUV/10M/CW )
11. Colusa ( )
12. San Benito ( )
13. Contra Costa ( K6GRJ/40M/CW )
14. San Bernardino ( K6FW/10M/CW )
15 Del Norte ()
16. San Diego (WA6AEE/20M/SSB )
17. El Dorado (K6KRD/10M/CW )
18. San Francisco ( )
19. Fresno ( AC6LT/10M/CW)
20. San Joaquin (AB6IS/20M/SSB )
21. Glenn ( )
22. San Luis Obispo (WA5VGI/20M/SSB )
23. Humboldt ( )
24. San Mateo ( K6WY/10M/CW )
25. Imperial ( )
26. Santa Barbara ( W6MDX/20M/CW )
27. Inyo ( )
28. Santa Clara ( K6JF/10M/CW)
29. Kern ( KI6UCL/20M/PSK31 )
30. Santa Cruz (AC6SL/20M/CW )
31. Kings ( )
32. Shasta (KN6KI/15M/CW )
33. Lake ( )
34. Sierra ( )
35. Lassen ( K6INM/20M/CW)
36. Siskiyou ( K6DBS/20M/SSB)
37. Los Angeles ( K6AWB/20M/SSB )
38. Solano ( )
39. Madera ( )
40. Sonoma ( W6HF/20M/SSB)
41. Marin ( N6TQ/10M/CW)
42. Stanislaus (K6TIG/10M/CW )
43. Mariposa ( )
44. Sutter ( N6DM/20M/CW)
45. Mendocino ( K2HSV/6/20M/SSB)
46. Tehama ( )
47. Merced ( )
48. Trinity ( )
49. Modoc ( )
50. Tulare ( )
51. Mono ( )
52. Tuolumne ( )
53. Monterey ()
54. Ventura ( )
55. Napa ( )
56. Yolo ( )
57. Nevada ( K6BZS/10M/CW )
58. Yuba ( )

WACC RULES
1. Contacts may be made on any amateur radio band or mode(no repeater/digipeater contacts).
2. A confirmation must be presented for each of the 58 counties.
3. Each confirmation must have the county indicated, printed or written.
4. All contacts must be made from the same country.
5. Portable and mobile units may be worked.
6. The award is endorseable by band and mode.
7. You do not have to be a member of the NCCC.
8. Your confirmations will be returned with the WACC Award.
9. Send your application and 58 confirmations and $3.00 or 10 IRC’s (to cover expenses) to:

NCCC WACC Award CALL: ____________________________
c/o Fred Jensen, K6DGW NAME: ____________________________
670 Old Airport Road ADDRESS: ____________________________
Auburn CITY: ____________________________
CA 95603 STATE: ____________ZIP: ________
Endorsement(s) Requested:____________________
OPTIONAL: Phone:_____________e-mail:__________

Monday, October 24, 2011

10 Meter Band Report : 24 Oktober 2011 Monday : Booming in North America



Jangkaan aku tepat kali ini, band 10 meter membuka lagi. Seawal jam 6.59 pagi aku sudah bersedia dihadapan radio menanti kemunculannya. Dalam 2 - 3 hari ini band 10 meter membuka cantik disebelah Amerika Utara dan membawa ke Amerika Selatan. Itulah keindahan ciptaan Allah ini, mengajak semua umatnya berfikir dan menghayatinya.

Seperti biasa segala persediaan disediakan, antenna 6 element 20m/15m/10m Dalbeam menjadi pilihan kerana kestabilannya. Manakala ICOM 718 terpilih atas dasar kemampuan DSP dan keupayaan PTT HM-36 yang bertindak selaku CW key aku pada pagi yang indah ini. Boleh dikatakan band tidaklah senyap, tetapi agak bising dengan QRM, QRM itu datangnya dari band itu sendiri, ada yang gelar band worm, walau apa pun gelarannya, ianya tetap QRM dan amat bising sekali. Jadi kelebihan DSP pada Icom 718 digunakan dengan sebaik mungkin untuk mengatasi masalah ini. Case Closed. Tenaga yang dipancar adalah 50 watt.

Aku tidak keseorangan, terdapat 9m2esm, 9m2idj dan 9w2vvh dan beberapa stesen yang lain menemani aku mengharungi asakan bertubi-tubi dari Amerika Utara dan Japan. Band pula penuh, dari 28000 hinggalah ke 28050 penuh diduduki. Aku terpaksa mencari-cari tempat untuk melaksanakan misi aku kali ini. Meneroka seluruh Amerika Utara dan kawasan yang sewaktu dengannya. Hasilnya aku mendapat 112 QSOs dengan majoriti dikuasai oleh Amerika Utara dan diikuti oleh negara Jepun. Berikut adalah statistiknya.

Jumlah QSOs = 112
Amerika Utara ( K ) = 75
Jepun ( JA ) = 27
Brazil ( PY ) = 4
Canada ( VE ) = 4
Mexico ( XE ) = 1
Honduras ( HR ) = 1

Berdasarkan statistik diatas dapat disimpulkan bahawa misi aku pada pagi ini berjaya. Dalam kekalutan melayan pile-up terselit juga beberapa stesen dari negara-negara bukan objektif. Seperti Jepun, Brazil, Mexico dan Honduras. Namun diatas semangat setia kawan yang tinggi serta semangat persaudaraan Amateur Radio ini. Aku melayan juga stesen-stesen ini dengan penuh kasih sayang. Tak cukup tapak tangan, nyiru kawan tadahkan... Bagi stesen Jepun, ianya tidak dapat dielakkan kerana signal aku sudah pasti akan melintasi negara mereka. Jadi semestinya aku akan dihubungi bagi memenuhi dxcc mereka. Manakala bagi negara Brazil, Canada, Mexico dan Honduras pula itu aku kurang pasti. Adakah aku beaming tidak tepat atau adakah mereka datang dari jauh, Long Path. Jika berdasarkan kualiti signal mereka, ianya menceritakan segalanya, UR 559 559 QSB BK, itu adalah report yang aku hantar kepada mereka. Jadi aku pasti mereka datang dari jauh, dari jauh mereka datang. Walaubagaimanapun aku menganggap mereka ini sebagai bonus buat aku.

Hasil pada hari ini...

9M2ZAK has 10802 contacts stored.
Dxer
StationFlagsStart TimeBandModeRST s/r
9M2ZAK VE6AX Canada 2011-10-24 01:5910MCW 559 559
9M2ZAK K0GUG United States 2011-10-24 01:5510MCW 599 599
9M2ZAK JA6GT Japan 2011-10-24 01:5410MCW 599 599
9M2ZAK W7TR United States 2011-10-24 01:4910MCW 599 599
9M2ZAK WB5ZAM United States 2011-10-24 01:4310MCW 599 599
9M2ZAK W6SYK United States 2011-10-24 01:4010MCW 599 599
9M2ZAK JA8JC Japan 2011-10-24 01:3710MCW 599 599
9M2ZAK KI6X United States 2011-10-24 01:3610MCW 599 599
9M2ZAK JA6DC Japan 2011-10-24 01:3410MCW 599 599
9M2ZAK K7ABV United States 2011-10-24 01:3310MCW 599 599
9M2ZAK K8GI United States 2011-10-24 01:3110MCW 599 599
9M2ZAK VE6BBP Canada 2011-10-24 01:2910MCW 559 559
9M2ZAK PY1ZV Brazil 2011-10-24 01:2810MCW 559 559
9M2ZAK WB2WIK United States 2011-10-24 01:2510MCW 599 599
9M2ZAK W5IZ United States 2011-10-24 01:2310MCW 599 599
9M2ZAK W7IU United States 2011-10-24 01:2210MCW 599 599
9M2ZAK JA4XRN Japan 2011-10-24 01:2010MCW 599 599
9M2ZAK NE6I United States 2011-10-24 01:1910MCW 599 599
9M2ZAK JA1WRI/QRP Japan 2011-10-24 01:1810MCW 599 599
9M2ZAK WA7AA United States 2011-10-24 01:1610MCW 599 599
9M2ZAK K6WY United States 2011-10-24 01:1610MCW 599 599
9M2ZAK PY2SRB Brazil 2011-10-24 01:1410MCW 559 559
9M2ZAK W6BW United States 2011-10-24 01:1310MCW 599 599
9M2ZAK KI6IT United States 2011-10-24 01:1110MCW 599 599
9M2ZAK N6TI United States 2011-10-24 01:1010MCW 599 599
9M2ZAK N6RI United States 2011-10-24 01:0910MCW 599 599
9M2ZAK PY3SB Brazil 2011-10-24 01:0810MCW 559 559
9M2ZAK WA7AVL United States 2011-10-24 01:0510MCW 599 599
9M2ZAK JA7GUT Japan 2011-10-24 01:0410MCW 599 599
9M2ZAK JA2FFO Japan 2011-10-24 01:0310MCW 599 599
9M2ZAK JA4DZ Japan 2011-10-24 01:0110MCW 599 599
9M2ZAK KE9I United States 2011-10-24 01:0010MCW 599 599
9M2ZAK K0KT United States 2011-10-24 00:5910MCW 599 599
9M2ZAK N7TM United States 2011-10-24 00:5710MCW 599 599
9M2ZAK K0SBV United States 2011-10-24 00:5610MCW 599 599
9M2ZAK W7TDZ United States 2011-10-24 00:5510MCW 599 599
9M2ZAK K4WGW United States 2011-10-24 00:5410MCW 599 599
9M2ZAK K7CU United States 2011-10-24 00:5310MCW 599 599
9M2ZAK K0BLT United States 2011-10-24 00:5110MCW 599 599
9M2ZAK K0IBV United States 2011-10-24 00:5010MCW 599 599
9M2ZAK K6CF United States 2011-10-24 00:4910MCW 599 599
9M2ZAK VE6BI Canada 2011-10-24 00:4810MCW 559 559
9M2ZAK VE7MID Canada 2011-10-24 00:4610MCW 559 559
9M2ZAK NA7P United States 2011-10-24 00:4510MCW 599 599
9M2ZAK W6FA United States 2011-10-24 00:4410MCW 599 599
9M2ZAK AG7N United States 2011-10-24 00:4210MCW 599 599
9M2ZAK ND8N United States 2011-10-24 00:4210MCW 599 599
9M2ZAK K5LJ United States 2011-10-24 00:4110MCW 599 599
9M2ZAK W6PH United States 2011-10-24 00:4010MCW 599 599
9M2ZAK JA1WYY Japan 2011-10-24 00:3810MCW 599 599
9M2ZAK KF6ABA United States 2011-10-24 00:3710MCW 599 599
9M2ZAK JA4CUC Japan 2011-10-24 00:3710MCW 599 599
9M2ZAK NA5G United States 2011-10-24 00:3610MCW 599 599
9M2ZAK W4WJ United States 2011-10-24 00:3610MCW 599 599
9M2ZAK JH1EYM Japan 2011-10-24 00:3510MCW 599 599
9M2ZAK HR9/WQ7R Honduras 2011-10-24 00:3410MCW 559 559
9M2ZAK JP1GVC Japan 2011-10-24 00:3210MCW 599 599
9M2ZAK K7FU United States 2011-10-24 00:3110MCW 599 599
9M2ZAK WA6MEM United States 2011-10-24 00:3110MCW 599 599
9M2ZAK N5TY United States 2011-10-24 00:3010MCW 599 599
9M2ZAK N6WS United States 2011-10-24 00:3010MCW 599 599
9M2ZAK WA6KHK United States 2011-10-24 00:2810MCW 599 599
9M2ZAK N6RI United States 2011-10-24 00:2710MCW 599 599
9M2ZAK N5AW United States 2011-10-24 00:2710MCW 599 599
9M2ZAK JG3FSK Japan 2011-10-24 00:2610MCW 599 599
9M2ZAK K7SS United States 2011-10-24 00:2510MCW 599 599
9M2ZAK W7TJ United States 2011-10-24 00:2310MCW 599 599
9M2ZAK K6BZS United States 2011-10-24 00:2210MCW 599 599
9M2ZAK JA8BBD Japan 2011-10-24 00:2110MCW 599 599
9M2ZAK PY2ZEA Brazil 2011-10-24 00:2010MCW 559 559
9M2ZAK WZ6G United States 2011-10-24 00:1810MCW 599 599
9M2ZAK W5ZR United States 2011-10-24 00:1710MCW 599 599
9M2ZAK JH3HGI Japan 2011-10-24 00:1610MCW 599 599
9M2ZAK AD6FR United States 2011-10-24 00:1510MCW 599 599
9M2ZAK JA9YYI Japan 2011-10-24 00:1410MCW 599 599
9M2ZAK K7JW United States 2011-10-24 00:1310MCW 599 599
9M2ZAK W6TDX United States 2011-10-24 00:1310MCW 599 599
9M2ZAK N7XM United States 2011-10-24 00:1210MCW 599 599
9M2ZAK K0EX United States 2011-10-24 00:1210MCW 599 599
9M2ZAK N6JV United States 2011-10-24 00:1010MCW 599 599
9M2ZAK W7RAW United States 2011-10-24 00:0910MCW 599 599
9M2ZAK N0UY United States 2011-10-24 00:0210MCW 599 599
9M2ZAK 7N3BGR Japan 2011-10-24 00:0110MCW 599 599
9M2ZAK AF6AB United States 2011-10-23 23:5910MCW 599 599
9M2ZAK N6MJ United States 2011-10-23 23:5610MCW 599 599
9M2ZAK WD8PKF United States 2011-10-23 23:5510MCW 599 599
9M2ZAK W9MAF United States 2011-10-23 23:5410MCW 599 599
9M2ZAK WA0KAQ United States 2011-10-23 23:5310MCW 599 599
9M2ZAK WX6G United States 2011-10-23 23:5110MCW 599 599
9M2ZAK JH4CHV Japan 2011-10-23 23:4910MCW 599 599
9M2ZAK JR1FVI Japan 2011-10-23 23:4810MCW 599 599
9M2ZAK W6BZ United States 2011-10-23 23:4610MCW 599 599
9M2ZAK K0PJ United States 2011-10-23 23:4410MCW 599 599
9M2ZAK JA5AQC Japan 2011-10-23 23:4310MCW 599 599
9M2ZAK K0AP United States 2011-10-23 23:4210MCW 599 599
9M2ZAK JH8NQU/QRP Japan 2011-10-23 23:4010MCW 599 599
9M2ZAK JA1AZR Japan 2011-10-23 23:4010MCW 599 599
9M2ZAK JA1WDN Japan 2011-10-23 23:3810MCW 599 599
9M2ZAK JR3WGU Japan 2011-10-23 23:3710MCW 599 599
9M2ZAK JH9FCP Japan 2011-10-23 23:3610MCW 599 599
9M2ZAK KD6NR United States 2011-10-23 23:3510MCW 599 599
9M2ZAK W8ZT United States 2011-10-23 23:3410MCW 599 599
9M2ZAK WI8A United States 2011-10-23 23:3310MCW 599 599
9M2ZAK K6RV United States 2011-10-23 23:3010MCW 599 599
9M2ZAK W0RLI United States 2011-10-23 23:2910MCW 599 599
9M2ZAK N4JQQ United States 2011-10-23 23:2810MCW 599 599
9M2ZAK XE2AI Mexico 2011-10-23 23:2710MCW 559 559
9M2ZAK W0UA United States 2011-10-23 23:2610MCW 599 599
9M2ZAK NN4ZZ United States 2011-10-23 23:2510MCW 599 599
9M2ZAK NY0V United States 2011-10-23 23:2410MCW 599 599
9M2ZAK KD5JAA United States 2011-10-23 23:2310MCW 599 599
9M2ZAK JQ2UOZ Japan 2011-10-23 23:2110MCW 599 599
9M2ZAK JF2WME Japan 2011-10-23 23:1710MCW 599 599

antara Eqsl yang diterima setakat jam 12.00 tengahari tadi.













73, 9m2zak

Rx 9 aprs packet daripada Orari LapanSAT IO-86 satellite

Pagi ini saya dapat lagi 9 packet dari lapanSat io-86 satellite. Antenna yang digunakan adalah QFH. 1:Fm YD0NXX-1 To APOT30 Via YB0X-1* ...