Sunday, May 1, 2011

5 Watt : pile up on qrp dxing : 10 meter, 15 meter, 20 meter band


Cuti hari buruh ini aku gunakan kesempatan yang diberikan ini untuk menguji dan memanaskan semula Icom 718 yang setelah sekian lama mendiamkan diri tanpa tx walaupun 0.5 watt. Petang tadi, aku cuba dxing dengan kekuatan 5 watt dahulu, bukannya apa takut rig ini terkejut pula, maka keputusan diambil. TX power 5 watt. Band pula setelah meneliti keadaan propogasi, maka band 10m terpilih pada petang ini untuk aku dxing. Antenna dihalakan ke 40 darjah utara dengan harapan warga Jepun akan menyahutnya. Seronok aku bekerja dengan stesen jepun ini kerana skill cw mereka amat bagus sekali. Malam ini jika ada kesempatan aku nak cuba band 15m pulak sebab malam tadi rakan kita dari Arau dan Kangkar Pulai, meletup kat band ini. Aku moni je...takde kesempatan...

Baiklah, disini aku sertakan hasil dxing aku dengan 5 watt Icom 718 3 bander 6 ele yagi.

Rig : icom 718
Power : 5 watt
Key : Front Panel Mic HM-36
Antenna : dalbeam tribander 6 ele yagi
Beaming : 40 degree North

9M2ZAK has 6855 contacts stored.
Qrp'er
StationFlagsStart TimeBandModeRST s/r
9M2ZAK JS9IGU Japan 2011-05-01 08:0710mCW 599 599
9M2ZAK JA4DEN Japan 2011-05-01 08:0410mCW 599 599
9M2ZAK HL2EIZ South Korea 2011-05-01 08:0210mCW 599 599
9M2ZAK JA1MOR Japan 2011-05-01 08:0010mCW 599 599
9M2ZAK BD8IK China 2011-05-01 08:0010mCW 599 599
9M2ZAK JM4NUD Japan 2011-05-01 07:5810mCW 599 599
9M2ZAK JA3EGE Japan 2011-05-01 07:5810mCW 599 599
9M2ZAK JA2LMA Japan 2011-05-01 07:5610mCW 599 599
9M2ZAK JA4VNE Japan 2011-05-01 07:5310mCW 599 599
9M2ZAK JA2FNY Japan 2011-05-01 07:5210mCW 599 599
9M2ZAK JS1ONK Japan 2011-05-01 07:5110mCW 599 599
9M2ZAK JA3NOJ Japan 2011-05-01 07:4910mCW 599 599
9M2ZAK JA2CQ Japan 2011-05-01 07:4810mCW 599 599
9M2ZAK JR5XPG Japan 2011-05-01 07:4510mCW 599 599
9M2ZAK JG1SVF Japan 2011-05-01 07:4310mCW 599 599
9M2ZAK JG3GNU Japan 2011-05-01 07:3910mCW 599 599
9M2ZAK JA4MOF Japan 2011-05-01 07:3810mCW 599 559
9M2ZAK JN3TRK Japan 2011-05-01 07:3710mCW 599 599
9M2ZAK JF3UZB Japan 2011-05-01 07:3510mCW 599 599
9M2ZAK JI1TKQ Japan 2011-05-01 07:3410mCW 599 599
9M2ZAK JH1USR Japan 2011-05-01 07:3210mCW 599 599
9M2ZAK JA1NRQ Japan 2011-05-01 07:3110mCW 599 599
9M2ZAK JM6NJU Japan 2011-05-01 07:2710mCW 599 599
9M2ZAK JF1EGO Japan 2011-05-01 07:2610mCW 599 599
9M2ZAK JA2LV Japan 2011-05-01 07:2510mCW 599 599
9M2ZAK JA2FGE Japan 2011-05-01 07:2310mCW 599 599
9M2ZAK JF5GVZ Japan 2011-05-01 07:2210mCW 599 599
9M2ZAK JA1NXK Japan 2011-05-01 07:2110mCW 599 599
9M2ZAK JR2UBS Japan 2011-05-01 07:1910mCW 599 599
9M2ZAK JN7TAN Japan 2011-05-01 07:1810mCW 599 599
9M2ZAK KH6FP Hawaii 2011-05-01 07:1610mCW 599 599
9M2ZAK VK3AWD Australia 2011-05-01 07:0310mCW 599 599
9M2ZAK JS1ONK Japan 2011-05-01 05:2415mCW 559 599
9M2ZAK VK4WTN Australia 2011-05-01 05:0010mCW 559 569
9M2ZAK ZL4AS New Zealand 2011-05-01 04:3510mCW 599 599
9M2ZAK ZL1ANH New Zealand 2011-05-01 04:3410mCW 599 599
9M2ZAK ZL5OGH Antarctica 2011-05-01 04:3210mCW 599 599

terima kasih kepada semua stesen yang check in, hpe to cuagn my friend. Malam ini insyaallah aku akan ke udara semula sekitar jam 11.30 malam waktu Malaysia Barat. Nanti kemunculannya....

Sekitar jam 10.45 malam local time, aku masuk ke shack aku setelah semua urusan diuruskan. Badan sebenarnya rasa penat dan letih juga, tetapi entah mengapa bila melangkah masuk sahaja ke dalam bilik radio aku, semuanya menjadi segar. Seolah-olah baru sahaja kena secawan kopi Radix panas. Mai secawan..



Malam tadi kedengaran beberapa stesen dari Kota Kinabalu, antaranya 9m6tmt sedang giat dxing di 15 m. Pile up rupanya dia. Tapi audio dari Kota Kinabalu tidak kedengaran kerana berlaku signal skip, maka hanya kedengaran signal dari eropah sana sahaja yang pile up berebut untuk check in dalam Pak Tom punya dxing. Kawan monitor sahaja dulu....

Antenna di tune pada frekuensi 21.00.2 mhz dan dihalakan ke utara...power ditetapkan pada kekuatan 5 watt. Masih pada watt yang sama kerana objektif aku pada hari ini ialah untuk menilai dan menguji sejauh mana kekuatan 5 watt dari Icom 718 ini dapat beroperasi dan bekerja.

Dalam beberapa minit bekerja di 15m, muncul pula stesen dari Arau. Masuk dengan penuh bergaya, masuk dengan membawa bendera Biru Kuning dari Perlis mengamatkan lagi ruang udara alam ini dengan kekuatan yang sungguh dahsyat...hanya Allah dan orang Arau ini sahaja yang tahu berapa dia tekan malam tadi. Hanya dalam beberapa CQ, terus pile up dan CQnya telah mengamatkan ruang udara Eropah dan membuatkan warga Eropah tidak senang duduk di kerusi mereka masing-masing kerana menerima signal yang cantik dan hebat dari sebuah daerah kecil di Utara Semenanjung Malaysia, Arau, Perlis.

Kota Kinabalu tidak pernah kenal erti penat, Dari sana mereka pun menunjukkan taring juga. Panggilan demi panggilan menerjah, berpusu-pusu menghentam Eropah. Ruang udara Eropah pada malam ini hangat, panas dengan RF power yang boleh memasak telur separuh masak. Orang eropah hanya perlu pecahkan telur dan letakkan di luar rumah dan halakan betul - betul ke West Malaysia. Insyaallah tenaga dari Shack mereka akan memanaskannya. Hehe....

Aku pula dengan penuh tekun dan sabar menekan kepala ptt HM-36 memanggil - memanggil dicelah - celah kebisingan malam, di celah-celah kesibukan Arau melayan pile-up, dicelah - celah kekalutan Team Sabahan menguruskan Pile-up. Malam ini sungguh cantik, secantik Ft-77 yang sedang lepak melepaskan lelah, sesetia MFJ-945e yang selalu menipu Yagi dan G5RV dan setekun 718 menjerit meminta signal report...

9M2ZAK has 6893 contacts stored.
Qrp'er
StationFlagsStart TimeBandModeRST s/r
9M2ZAK VU3KJB India 2011-05-02 00:3620mCW 599 599
9M2ZAK UN7CW Kazakhstan 2011-05-02 00:3520mCW 599 559
9M2ZAK 9M6RHM East Malaysia 2011-05-02 00:3020mCW 599 599
9M2ZAK JA2HT Japan 2011-05-02 00:2620mCW 599 599
9M2ZAK JA7JZC Japan 2011-05-02 00:2220mCW 599 599
9M2ZAK JA6AGB Japan 2011-05-01 23:4220mCW 599 599
9M2ZAK 9M6XRO East Malaysia 2011-05-01 23:2720mCW 599 599
9M2ZAK JH0JYF Japan 2011-05-01 23:1420mCW 599 599
9M2ZAK SP2MEF Poland 2011-05-01 16:1515mCW 599 599
9M2ZAK US4EGM Ukraine 2011-05-01 16:0715mCW 599 599
9M2ZAK IP8UFR Italy 2011-05-01 16:0415mCW 599 599
9M2ZAK R2DW Kaliningrad 2011-05-01 16:0215mCW 599 599
9M2ZAK RL2A Kaliningrad 2011-05-01 16:0015mCW 599 599
9M2ZAK EA3NW Spain 2011-05-01 15:5815mCW 599 599
9M2ZAK F3JP France 2011-05-01 15:5715mCW 599 599
9M2ZAK HA3OK Hungary 2011-05-01 15:5615mCW 599 599
9M2ZAK R3VO European Russia 2011-05-01 15:4315mCW 599 599
9M2ZAK DK2OM Germany 2011-05-01 15:4215mCW 599 599
9M2ZAK IK0OZD Italy 2011-05-01 15:4115mCW 599 599
9M2ZAK R3LM European Russia 2011-05-01 15:3915mCW 599 599
9M2ZAK RU4AB European Russia 2011-05-01 15:3715mCW 599 599
9M2ZAK SM6DPB Sweden 2011-05-01 15:3515mCW 599 599
9M2ZAK RU3IS European Russia 2011-05-01 15:3015mCW 599 599
9M2ZAK SM5AHD Sweden 2011-05-01 15:2715mCW 599 599
9M2ZAK DL3ZF Germany 2011-05-01 15:2315mCW 599 599
9M2ZAK DL2ECB Germany 2011-05-01 15:1515mCW 599 599
9M2ZAK RA4AAJ European Russia 2011-05-01 15:1315mCW 599 599
9M2ZAK I5ECW Italy 2011-05-01 15:1015mCW 599 599
9M2ZAK YO4WO Romania 2011-05-01 15:0815mCW 599 599
9M2ZAK RA9FFY Asiatic Russia 2011-05-01 15:0515mCW 599 599
9M2ZAK HA8QC Hungary 2011-05-01 15:0415mCW 599 599
9M2ZAK UA3QUS European Russia 2011-05-01 15:0215mCW 599 599
9M2ZAK OK2ZL Czech Republic 2011-05-01 15:0115mCW 599 599
9M2ZAK OH5LP Finland 2011-05-01 15:0015mCW 599 599
9M2ZAK OH6VJ Finland 2011-05-01 14:5915mCW 599 599
9M2ZAK RA1CK European Russia 2011-05-01 14:5715mCW 599 599
9M2ZAK M0UNN England 2011-05-01 14:5515mCW 599 599
9M2ZAK RA1AGX European Russia 2011-05-01 14:5415mCW 599 599

badan terasa penat sangat, walaupun sebaldi kopi ditelan, Hukum alam jangan dilawan....tidur tetap tidur...biarkan Arau dengan cqnya...biarkan Sabahan dengan cqnya...aku pula.....

No comments:

HF Mobile QSQs : 9M2PUL/M - 9M2YOT/M - 9W2RUT/M

Petang tadi sekitar jam 7 pm, aku berkesempatan ke udara melayan 3 station yang sedang mobile di 7130mhz. Iaitu 9M2PUL/M ( Alor Setar),...