Friday, May 6, 2011

10 meter open : Friday Evening.

Tekan sahaja butang PWR pada icom 718, kedengaran band 10 meter galak dan senyap sekali keadaannya. Bacaan S meter pada skrin menunjukkan S1 dan kedengaran juga stesen dari Brunei, v85/9m6xro sedang cq di 28014. Aku monitor dahulu untuk menilai keadaan band, band memang buka petang ni...detik dalam hati.

Ptt HM-36 digenggam dan antenna pun dituned, Laa...tak payah tune pun, swr dan 1:1:1 coax direct, lupa pulak pada falsafah kami, NO NEED TUNER. Terima kasih Danial atas antennanya.....

Pusing-pusing sekejap untuk mencari tempat parking...band agak crowded jugak...hmm..meriah petang ni, kedengaran 9w2www di 28485, 9m8sya di 28010 dan 9m2idj di 28490...

Dari Thailand kedengaran pulak hs0zbs di 28012...hmm...band open secara meluas ni...merangkumi Asia Tenggara dan Eropah...

maka dxing pun bermula...

9M2ZAK has 6991 contacts stored.
dxer
StationFlagsStart TimeBandModeRST s/r
9M2ZAK JA2HNP Japan 2011-05-06 09:2610mCW 599 599
9M2ZAK JR6DM Japan 2011-05-06 09:0010mCW 599 599
9M2ZAK JL1OVC Japan 2011-05-06 08:5710mCW 599 599
9M2ZAK RW0LL Asiatic Russia 2011-05-06 08:5510mCW 599 599
9M2ZAK HL2DC South Korea 2011-05-06 08:5410mCW 599 599
9M2ZAK JH6XOD Japan 2011-05-06 08:5310mCW 599 599
9M2ZAK JA2KPV Japan 2011-05-06 08:5210mCW 599 599
9M2ZAK JF3KNW Japan 2011-05-06 08:5010mCW 599 599
9M2ZAK JA7IID Japan 2011-05-06 08:4910mCW 599 599
9M2ZAK HL5QY South Korea 2011-05-06 08:4110mCW 599 599
9M2ZAK JR0VSF Japan 2011-05-06 08:4110mCW 599 599
9M2ZAK JA2ARN Japan 2011-05-06 08:4010mCW 599 599
9M2ZAK UA0NL Asiatic Russia 2011-05-06 08:4010mCW 599 599
9M2ZAK JE2EHP Japan 2011-05-06 08:3910mCW 599 599
9M2ZAK JH3HGH Japan 2011-05-06 08:3810mCW 599 599
9M2ZAK JA8ZO Japan 2011-05-06 08:3610mCW 599 599
9M2ZAK JA4CES Japan 2011-05-06 08:3510mCW 599 599
9M2ZAK JA6DC Japan 2011-05-06 08:3410mCW 599 599
9M2ZAK JA2GQT Japan 2011-05-06 08:2810mCW 599 599
9M2ZAK JA1FVJ Japan 2011-05-06 08:2510mCW 599 599
9M2ZAK JS1JTX Japan 2011-05-06 08:2310mCW 599 599
9M2ZAK 8N2H Japan 2011-05-06 08:2210mCW 599 599
9M2ZAK JR2BOF Japan 2011-05-06 08:2010mCW 599 599
9M2ZAK UA0LAR Asiatic Russia 2011-05-06 08:1810mCW 599 599
9M2ZAK JR7MAZ Japan 2011-05-06 08:1510mCW 599 599
9M2ZAK JO3HPM Japan 2011-05-06 08:1410mCW 559 599
9M2ZAK 7K1MAG Japan 2011-05-06 08:1310mCW 599 599

sehingga artikel ini ditulis, band 10m masih lagi membuka, rakan dx seperti 9w2www, 9m8sya sedang sibuk cq.. gud luck and gud dx..

Aku terpaksa angkat kaki dulu sebab ada urusan yang perlu disettlekan...

73, de 9m2zak

No comments:

WRTC : World Radiosport Team Championship

WRTC World Radiosport Team Championship adalah satu lagi cabang dalam aktiviti radio amatur selain daripada aktiviti satellite, dxing...