Monday, February 14, 2011

My 10 meter band report : 15 Feb 2011

Pagi tadi seawal jam 8.30 pagi kedengaran alarm cluster aku berbunyi, 9w2esm on 10m....kemudian kedengaran pula 9m6ybg on 10m...Wah!! band 10 m open pagi ni. Lantas aku pun buka radio aku dan terbukti band 10m open. signal noise s0...band begitu senyap sekali...
pusing-pusing tombol...jumpa 9m6ybg sedang sibuk melayan pile-up...dia pile-up kat 10m..hebat tu...manakala jumpa pulak 9w2esm...pun sama...pile - up kat 10m..hebat jugak... hmm...biarlah mereka melayan pile-up masing-masing...saja tak nak kacau.. lagipun pagi ini mode aku untuk calling cq agak kurang sikit....jadi aku hanya plan untuk check in sahaja mana-mana stesen yang aku jumpa di 10m ini...tidak kiralah di apa-apa mode...kedengaran stesen-stesen dari Amerika utara dan Amerika selatan dan juga beberapa stesen dari China serta Taiwan...Stesen dari Jepun tak kedengaran pulak..Hmm pelik dan boleh dibuat kesimpulan...

Kesimpulannya....jika kita mendengar signal dari Brazil, maka signal dari Japan akan tidak kedengaran...Manakala jika jika kedengaran signal dari Taiwan, Maka signal dari Amerika Utara pula akan kedengaran, dan jika kita kedengaran signal dari India, maka Signal dari Eropah pula akan kedengaran...banyaknya signal..nak dengar ini...hmm...

this is my report,
9M2ZAK has 4983 contacts stored.
Dxer
StationStart TimeBandModeRST s/r
9M2ZAK BA7IO 2011-02-15 01:2912mCW 599 599
9M2ZAK K6NA 2011-02-15 01:1210mCW 579 599
9M2ZAK K6LRN 2011-02-15 01:1110mCW 579 599
9M2ZAK KH6CW 2011-02-15 01:0910mCW 599 599
9M2ZAK PY5EW 2011-02-15 01:0810mCW 559 599
9M2ZAK PY2SEX 2011-02-15 01:0210mCW 599 599
9M2ZAK BX5AA 2011-02-15 00:5210mSSB 59 59
9M2ZAK BM100 2011-02-15 00:4910mSSB 59 59

Malam ini insyaallah jika tiada apa - apa tugasan, aku akan ke udara sekitar jam 11 malam di mana-mana band yang open...

Jumpa dan jumpa lagi..

de 9m2zak

No comments:

Rx 9 aprs packet daripada Orari LapanSAT IO-86 satellite

Pagi ini saya dapat lagi 9 packet dari lapanSat io-86 satellite. Antenna yang digunakan adalah QFH. 1:Fm YD0NXX-1 To APOT30 Via YB0X-1* ...