Sunday, January 30, 2011

CW Awards

Post kali ini aku serta beberapa maklumat tentang award yang boleh diintai oleh pengamal radio amatur, serta pendengar aktif, iaitu SWL (pendengar gelombang pendek) untuk mendapatkan award atas kesungguhan mereka di arena gelombang elektromagnet ni. Anda boleh claim DXCC, WAC, WAS, WAZ, dan apa saja jika ada kemahuan. Ingat!!! dimana ada kemahuan disitu ada jalan...

Di bawah ni adalah senarai laman yang boleh anda lawati untuk menuntut habuan anda.

Good luck, and happy award hunting !!!
A1 Century Club Award (A1CC)  
A1 Club Of Japan

Alfredo Emilio Luciano - LU6DJX Award
CW Group Of Argentina (GACW)
Antonio Tony Navatta LU5AQ - Award
CW Group Of Argentina (GACW)
Certificate of Code Proficiency
ARRL
AZ Sao Paulo Award
LABRE - Sao Paulo, Brazil
Brazilian Coast Award
GPCW Club, Brazil
BRCW Award
Grupo de CW de Sao Paulo, Brazil

B.R.I.O Award (Brazil Regions and Islands Award)
Clube de CW do Ceara, Brazil
Centurion Award
SKCC Group
Centurion QRP Award
SKCC Group
City of Juiz De Fora Award
Brazil
CW Code Award
Canada
CW Contester of the Year Award
Canada
CW-777 Award
A1 Club Of Japan
CW-QRP-C Award
Deutscher Telegrafie Club, Germany
CW-PX-EU Award
Deutscher Telegrafie Club, Germany
CW Worked Heritage ARC & Three Members Award
Heritage A.R.C. - Canada
CECW Basic Award
Ceara CW Group, Brazil
CTGCW Award Morse Club Gaucho, Brazil
CWAC Award Deutscher Telegrafie Club, Germany
CWAS Award Aguias do Sul CW Club, Brazil
CWBLER Ham Award Morse Club Gaucho, Brazil
CWDF Award Grupo de CW de Sao Paulo, Brazil
CWGO Award Goias CW Club, Brazil
CWJF Award CWJF Group, Brazil
CWRJ Awards Rio de Janeiro CW Group, Brazil
CWRL Award Regiao dos Lagos CW Group, Brazil
CWSA Award CW Club de Santo Andre, Brazil
CWSE Award CW Club de Sergipe, Brazil
CWSP Award Grupo de CW de Sao Paulo, Brazil
CWYC Award Deutscher Telegrafie Club, Germany
CWYL Award - (CWSP YL)
Grupo de CW de Sao Paulo, Brazil
DIB - Diploma Interior Brasileiro
Goias CW Club, Brazil
EUCW Novice Award

FISTS CW Awards Program -
Century Award - Basic
Century Award - Silver
Century Award - Golden
Century Award - Diamond
FISTS 2007 20-20 Anniversary Award
FISTS Ragchewers Award
Mobile Century Award
Platinum Award
Platinum Award - 250
Platinum Award - 500
Worked All States Award
Nightmare Alpha-Numeric FISTS Award

Five Argentine Islands Award
CW Group Of Argentina (GACW)
GCWA Award Araras CW Group, Brazil
GCWAL Award Alagoas CW Group, Brazil
GCWS Award Sorocaba City, Brazil
GMPR Award Morse Group of Parana, Brazil
GPCW Awards CW Group of Praiano, Brazil
HTC - 20 Years of Helvetia Telegraphy Club Award
Master CW Code Award Canada
Northern CW Award Canada
OKDXF CW Award Czech. Republic
RAC Morse Code Proficiency Certificate
Radio Amateurs of Canada
Rag Chewers' Club Award SPAR
Salvador Iglesias LU1EPQ - Award
CW Group Of Argentina (GACW)
Senior CW Code Award Canada
Sorocaba City CW Award
GCWS - Sorocaba City, Brazil
Traveller CW Award - TCWA
GPCW Club, Brazil
W1AW Certificate of Code Proficiency
American Radio Relay League
WAPP - Worked All PP Goias CW Club, Brazil
WHSC - Worked HSC Award High Speed Club
Worked All Nordic CW Award
Hudiksvalls Sandaramatörer Club, Sweden
Worked International Ports Award - WIPA
GPCW Club, Brazil
Worked Mobile Maritime Award - WMM
Pioneiros Radio Club, Brazil
Worked Scandinavia On CW Award
Scandinavian CW Activity Group
Youth Award - CW Only Canada
10 Meter CW Award Canada
100 EA CW Award U.R.E., Spain
160 Meter CW Award Canada

Sunday, January 23, 2011

Hari Ahad yang ceria...

Nampaknya aktiviti matahari pada bulan ini masih lagi pada peringkat rendah. Dimana jumlah sunspot yang diharapkan masih kurang dari 40 dan ini memberi kesan kepada band. Band 10 m nampaknya ada harapan untuk aktiviti DX diikuti oleh 20 m. Ia membuka dari pagi hingga ke lewat malam. Pada waktu siang, keadaan band cantik di Jepun terutama pada 20 m, kemudian diikuti dengan 40m. Pada awal pagi, Stesen dari Amerika Utara dan Japan selalu kedengaran di band 20m dengan kekuatan signal yang kuat dan stabil. Menjelang jam 9.30 pagi, ianya menjadi semakin lemah selari dengan peningkatan Noise yang mengambil alih keadaan.

Untuk mode CW , band 20 m mungkin sangat menguntungkan kerana ia membuka dengan cantik dan senyap sekali serta tersebar ke serata bahagian dunia. Bagi local contact pula, band 40 m menjadi pilihan dan ia tersebar cantik di seluruh negara dan boleh juga dilakukan dxing kerana ia boleh pergi dengan lebih jauh. Manakala band 80 m pula pada waktu siang sesuai untuk local contact dan pada waktu malam pula boleh dilakukan dxing pada band tersebut. Itu pun kalau ada antenna yang sesuai. Sekian sahaja sedikit sebanyak catatan keadaan band pada hari ini hari minggu yang cerah dan cantik ini. Hasil ketukan hari ini....

9M2ZAK : Dxing on Sunday
Dxer
StationStart TimeBandModeRST s/r
9M2ZAK BD5WW 2011-01-23 14:5240mCW 599 599
9M2ZAK HS0AC 2011-01-23 14:0540mCW 599 599
9M2ZAK R1AP 2011-01-23 12:1820mCW 599 599
9M2ZAK RU3UR 2011-01-23 12:1620mCW 599 599
9M2ZAK VU2GUR 2011-01-23 12:0520mCW 599 599
9M2ZAK UY5EN 2011-01-23 11:3720mCW 559 599
9M2ZAK 9M2ADX 2011-01-23 11:1140mCW 599 599
9M2ZAK E20WXA 2011-01-23 10:2710mSSB 55 59
9M2ZAK UT8EU 2011-01-23 10:1020mCW 559 599
9M2ZAK BD2SH/7 2011-01-23 04:2320mCW 599 599
9M2ZAK VR2RC 2011-01-23 04:0920mCW 599 599
9M2ZAK JF3MTM 2011-01-23 04:0320mCW 599 599
9M2ZAK W7SW 2011-01-23 01:2620mCW 559 599
9M2ZAK JG1EZA 2011-01-23 01:2120mCW 599 599
9M2ZAK JA7EDZ 2011-01-23 01:1820mCW 599 599
9M2ZAK JA3EUB 2011-01-23 01:1620mCW 599 599
9M2ZAK BG6IQL 2011-01-23 01:1220mCW 599 599
9M2ZAK JH0LME 2011-01-23 01:0920mCW 599 579
9M2ZAK JA2FUA 2011-01-23 01:0420mCW 599 599
9M2ZAK JA2ANR 2011-01-23 01:0020mCW 599 599
9M2ZAK UA0CDO 2011-01-23 00:5720mCW 599 559
9M2ZAK DV5PO 2011-01-23 00:5220mCW 599 599
9M2ZAK JF2WKE 2011-01-23 00:4720mCW 599 599
9M2ZAK JH1QDF 2011-01-23 00:4020mCW 599 599
9M2ZAK JA2EWE 2011-01-23 00:3220mCW 599 599
9M2ZAK JG1EGG 2011-01-23 00:2620mCW 599 599
9M2ZAK JO4CTB 2011-01-23 00:2420mCW 599 599
9M2ZAK JM1KVW 2011-01-23 00:2220mCW 599 599
9M2ZAK JM1KVJ 2011-01-23 00:1920mCW 599 599
9M2ZAK JE3WUK/M 2011-01-23 00:1320mCW 569 599
9M2ZAK JA0RUG 2011-01-23 00:0920mCW 599 599
9M2ZAK RW0CW 2011-01-23 00:0620mCW 599 599

Jumpa dan jumpa lagi,

73 de 9m2zak

Tuesday, January 18, 2011

Kuat juga.....

Kuat juga signal noise sejak 3-4 hari ni. Terutama bagi band 40m - 20m. Tak tahulah apa bacaannya kalau disebelah petang sebab aku hanya monitor sekitar jam 11.00 mlm ke atas. Maklumlah bila dah mula lombong garam ni, dia punya bz lain macam sikit....biasa la awal-awal tahun.
Tapi bila moni kat 40m signal yang masuk dia lain macam sikit macam tahun lepas. Maksud aku pada sekitar Nov dan Dis. Malam tadi signal noise mencapai s9 dan pernah stabil kat s9....ulang balik..stabil kat s9. biar betul...kalau macam ni nak dengar apa? tak tahu ianya hanya berlaku di qth aku sahaja. Kena renungkan faktor-faktor lain. Mungkin ada orang atau jiran sebelah menyebelah aku menggunakan blender? mungkinkah ada gangguan statik yang dari PC aku? ataupun dari power supply. Mungkin juga dari microwave jiran? Kesemua element-element aku teliti dan teliti dan yang pastinya bukan dari sumber tersebut.
Aktifkan NB pada rig......tiada perubahan....aktifkan RF ATT...ada perubahan...ia turun sampai S3 tapi sebenarnya ia mengurangkan kekuatan signal sahaja...bukan menyelesaikan masalah...pusing ke band 80m....pun sama....pusing ke band 30m pun sama jugak...kemudian patah balik ke 40m...tiba-tiba kedengaran stesen dari Hungry sedang cq...hmm...ada signal masuk...cuba hulur sekali....dan terus dia respon...HA8RM 599 signal dia...sama kuat dengan signal noise tadi. kemudian pusing lagi tombol..jumpa plak stesen dari Slovenia S53MM 599 jugak.
Kesimpulannya malam tadi band memang tutup atau dead sekitar 11.00mlm hingga 12.00 mlm. Patut bang ody takde kat cluster, begitu jugak orang Arau...hehe..suis off itu rig, cabut coax, cabut plug dan terus tidur...

de 9m2zak

Tuesday, January 11, 2011

Teringat kembali zaman dahulu...


First contact on 10m, 2 element 10m yagi

Pada masa ni, memang rasa teruja sekali apabila mendapat contact dari luar negara, dan perasaan tu sukar untuk diluahkan dalam bentuk kata-kata ataupun dalam bentuk perkataan.. Setiap petang aku isi dengan aktiviti dxing di 10 meter band. Teringat callsign 9w2llk, masa tu dia guna Delta Loop.




Berlatih receiving 11 wpm, pada masa aku rasa yang cw ni amat susah sekali dan hampir-hampir
berhenti belajarnya. alah bisa tegal biasa..benar kata orang tua-tua. sesuatu perkara yang sukar jika selalu di amalkan lama kelamaan ia akan menjadi mudah...



makan tidur cw, pada masa ini dalam kepala aku hanya decode cw sahaja. apa sahaja perkataan yang aku pandang akan di tukar ke mode cw...



real text receiving.. terima kasih kepada 9W2LLK, pada masa itu dia ada nasihat aku supaya cuba copy real text pulak. Sebabnya adalah MCMC akan test dalam perkataan bukannya dalam random word... tnx bang GET...orang di belakang tabir pulak ialah Danial, terima kasih Danial kerana menyediakan repeater semasa sesi latihan itu. Jasa dan kesungguhannya memang tidak ada gantinya. Bila la pulak Danial mau angkat itu cw. Jenuh dok meracun...

video
dxing on 20m dalam kelajuan 20 wpm,

sehingga sekarang aku masih lagi belajar cw kerana ianya tidak boleh ditinggalkan, kalau tidak akan berkaratlah keupayaan menerima kita selari dengan karatnya MFJ Telegraph Key kat atas shack tu...

kemudian entah macam mana beralih pulak ke cw, sampai sekarang aku masih fikir kenapa aku angkat cw test, apakah faktor-faktornya.....hmm hmm baru teringat...ini semua sebab aku memiliki HF rig, Icom 718. Pada masa itu, band 10m begitu perit sekali. Pernah tu dalam seminggu tiada langsung contact yang dapat, sebab tu apabila aku dapat contact, aku amat menghargainya dan aku zahirkannya dalam blog aku. My 10m Band Report, Tujuannya adalah satu, menghargai setiap contact yang dapat...sampai tahap tu sekali punya teruja...apabila dapat qsl kad, aku akan dedikasikannya juga dalam blog. Yelah..pada masa tu ingat senang ka orang jepun nak hantaq surat kat kita. Kembang hidung wei bila buka peti surat ada sampul setem oversea...

syukur alhamdulillah, berkat bulan ramadan dan hasil kerja keras selama setahun, aku akhirnya sampai ke tahap ini. 9w2nzi (9m2nzi), 9w2ody(9m2ody) adalah rakan seperjuangan aku semasa berlatih cw. Displin yang ditunjukkan oleh mereka sampai sekarang aku masih kenang, setiap malam jam 11.30malam kami akan ke udara berlatih receiving cw. Dan yang uniknya kami tidak pernah cuti pun berlatih cw. SETIAP MALAM.


First Kelas A qso

Radio amatur, aku rasa inilah hobi muktamad aku...hobi yang banyak sekali mematangkan aku..mengajar aku dan mendisplinkan aku...selagi hayat dikandung badan selagi itu akan aku terus ketuk besi memecah kesunyian malam Jalan Tiong 2, Bandar Putra, Kulaijaya.

73, 9m2zak

Saturday, January 8, 2011

Theodore Roosevelt McElroy World's Champion Radio Telegrapher The Man, The Legend and The Keys

video
Mac-Key in action

Theodore R. McElroy lives on, almost 40 years after his passing. His ability to copy code made him a legend in his own time and the keys he made serve as reminders of his accomplishments. The photo at the left was taken in a Life Magazine photo op in 1962 and shows McElroy with his American Morse practice sets. Notice the Prince Albert can in the resonator box!

Born in Boston in 1901, Ted went to work for Western Union as a messenger boy at age 14. The telegraph operators taught him American Morse and by age 15 he was working the wires. During W.W.I he was a civilian operator at Camp Devins.

Shortly after the war, McElroy went to work for WSO, one of RCA's transoceanic wireless stations. There he worked the Morse wires until he learned the International Morse code used in wireless work. Until 1920 he worked the wireless circuits to POZ in Nauen, Germany and LCM in Stavanger, Norway, keying the giant Alexanderson alternators on 20,000 Meters. Ted stated that the signals were so strong that it was almost liMcElroy Bugke working an "iron wire." Ted returned to Boston to work for Western Union once again.

In 1922 McElroy entered his first code copying contest and won hands down, winning at a speed of 56 words per minute (WPM). From then on he was untouchable. He was beaten in 1934, but regained the championship in 1935. At his last official competition in 1939 in Ashville, North Carolina, he won with a speed of 77 WPM. This Continental code record was untouchable for almost 60 years and was only recently challenged. Ted also was the American Morse code champion and Japanese Kanji code champion.

Ted's phenomenal success at copying code was due in part to this ability to type. He could type 150 WPM as recorded by his seventh grade typing teacher! He remarked once that he could type three letters for every letter that his secretary typed. Needless to say, he also won typing contests.

In 1934, Ted started his own business manufacturing telegraph equipment. The first key to come out of the McElroy factory was called the MAC-KEY. The base, mainframe and posts were a one piece casting. This design helped to eliminate vibrations and the need for frequent adjustments. The "Tee-Bar" across the top of the frame served several purposes. First it was an integral part of the frameMcElroy Bug, Deluxe Model holding the trunion pin. Second, it provided a convenient means for the professional operator to carry his key to and from a shift. The fingers were merely curled under the bar and the key lifted. Third, though probably seldom used, it allowed the key to be turned on its side; once the pendulum was locked with the damper post clip, the MAC could be used as a hand key.

Many MAC-KEYs were made. The topmost image is the third variation introduced in 1936. They were heavy and rugged and once adjusted required little maintenance. Many MAC-KEYs are still in service today. One of McElroy's many refinements, was his "dot stabilizer." This was a small assembly fitted to the pendulum, which pre-loaded the dot spring. This slight amount of pre-loading gave smoother and better weighted dots, while eliminating contact bounce.

The MAC-KEY was the first of many models. In 1937, a modified design was introduced. Several of the new models were advertised in the December 1937 issue of QST. These keys were labeled with an inscription attesting to the skill of the maker. See the image at the left. The top of the line model had a simulated marble finished base and chrome upper parts. This Deluxe model, shown above, sold for $9.50; wouldn't you like to find one today for that price! The Standard model had a black wrinkle finish and nickeled upper parts. It sold for $7.50. The Junior Model, very, very rare, had the same working parts as the Standard model, but was on a stamped steel base and sold for $4.95.
McElroy Bug Label

Even though other manufacturers were doing so, McElroy preferred not to make a chrome based model. "I know as an operator of about 25 years experience that it is very poor practice to have a chrome or nickel plated base on a key. Light reflection from such a base is a severe strain on an operator's eyes." This was so stated in a McElroy flyer dated 1938. Ted would later go against these very words. Read on! There were also four models of hand keys ranging in price from $1.20 to $2.25.

Just before W.W.II, the famous McElroy "teardrop" bug appeared. These keys are popular collectors items because of the unusual shape of the base. The "art deco" base resembles a flatiron or tear drop. Some operators called them "flatiron" bugs. The "teardrop" was available with platinum contacts for the very competitive price of $11.85. The model with silver contacts was slightly less. Many CW men thought McElroy's sanity should be questioned because of the unconventional design. However, in spite of all the cat calls, this was one of the finest handling semi-automatics built. The "teardrop" bug shown in the in the image saw duty on a DC-3 flying Pan American routes. It isMcElroy teardrop Bug often forgotten that commercial aircraft has a Flight Radio Officer of FRO as they were called. Notice the suction cup feet on this bug that keep it on the FRO's table. The teardrop shaped hand keys also appeared at this time. Two models, one with a metal base and one with a plastic base are shown below. The key with the plastic base has raised letter with a testimonial similar to the inscription on the bug label shown above.

In the late 30s, McElroy traveled the country giving code copying demonstrations. He loved to put on a show and thrived on attention paid to him.. One of his favorite tricks was to stop in the middle of a high speed run, drink a glass of water, and resume copy without missing any text. Ted was in Dallas in 1939, putting on a demonstration of his remarkable abilities in front of the Dallas Amateur Radio Club. Afterwards, he opened a case full of keys and sold a bunch of them. McElroy worked with noted code instructor Walter Candler, giving demonstrations and teaching the "Candler Method" as advertised in QST.

During W.W.II, Ted made telegraph apparatus for Uncle Sam. Ted and his "gang" produced more such gear for the Allies than any other company. They received the Army - Navy "E" Award for excellence and were able to complete many contracts ahead of schedule. Ted rewarded his "gang" with partiesMcElroy Hand Keys and jam sessions. Morale was high and the employees had fun. McElroy even made J-38s, the famed bakelite based key made by many contractors for the Army during W.W.II.

After the war, McElroy continued to manufacture automated high speed telegraph apparatus. A former employee related that Ted could adjust the instruments sending at a speed of 100 WPM, when others in the factory had to use an oscilloscope! In 1955, he sold the company and went into semi-retirement. He later became a manufacture's representative and even dabbled in local politics. It is said that during this time, Ted liked to give telegraph keys to his friends as gifts. He passes away in his native Boston in 1963.

As long as there are those that are interested in the code and keys, McElroy the man, the legend and his keys will be remembered.

by Neal McEwen, K5RW

Saturday, January 1, 2011

New Year Dx Expedition : Desaru 31/12/ 2010


Jumaat, 31 Ogos 2010. Hari-hari terakhir pada tahun ini aku tamatkannya dengan mengadakan aktiviti dxing di pantai Desaru, Kota Tinggi. Projek ini sebenarnya diilhamkan oleh Danial. Mengikut perancangan, kami sebenarnya akan mengadakan dxing xpdc ini pada awal Disember lalu, Tetapi oleh kerana ada tugasan lain yang lebih utama, maka ianya terpaksa ditunda.

video
on the way to Desaru

Perjalanan sejauh 120 km dari Kulaijaya ke Desaru melalui jalan lama, Kulai - Kota Tinggi, HighWay Senai - Desaru belum siap lagi, baru siap sampai Pasir Gudang sahaja, sabar menanti pembinaannya...lain kali cepat sikit sampai Desaru...Welcome to the Hotel Californiaaaa...nampak tak antenna Double T kat dalam video di atas, sebelah kiri tu...yang terjojol keluar tu...kalau tak percaya cuba replay balik itu video...hehe


9w2dal Danial aka DAL

Segala perancangan dirancang dengan dengan rapi dari segi penginapan, bekalan makanan, tenaga elektrik, kawalan keselamatan serta kemudahan infrastruktur yang diambil kira sebelum memulakan perjalanan. Hanya satu jam setengah sahaja perjalanan dari Kulaijaya ke Kota Tinggi melalui jalan Kota Tinggi - Kulaijaya.


Mee Maggi Ayam Menu Wajib

bekalan makanan dan minuman sepanjang xpdc, seperti biasa - cepat - mudah - sedap - Mee Maggi. Minuman kali ini adalah Nescafe 3 in 1. Chef kali ini adalah chef jemputan dari Saleng, dan tukang perabih pulak seorang cikgu dari Kulaijaya....

Jemput makan....hehe..

video
station setup by Danial

Anda boleh nampak antenna Double T yang belum lagi dipasang ada atas meja di belakang Danial, Mula-mula memang tak nak pasang antenna tu. Tapi apabila dah pasang, ia terus menunjukkan kehebatannya...syabas bey teh...

sumber tenaga utama, sumbangan HKE. Generator ini telah banyak membantu kami dalam xpdc ini walaupun kadangkala ianya memberi gangguan dari qrm dan statik tapi kami abaikannya memandangkan kepentingannya disini. Terima saya ucapkan pada Gen Set ini. Minyak pun tak kuat...





Pengangkutan diuruskan oleh Danial dimana kami menggunakan jentera ini untuk meredah hutan dan semak samun untuk sampai ke port ini. Lokasi Dx kali ini agak terselindung dan jauh dari kawasan tumpuan orang ramai dan iainya terletak agak terpencil dan sunyi sekali. Sesekali terdengar juga kicauan burung yang bersama-sama dengan bunyi deruan ombak yang tidak pernah jemu dan puas memukul dan membadai pantai....





Antenna yang digunakan kali ini ialah Dal ButterNut Vertical. Antenna ini beroperasi dengan baik sekali pada band 40m. Kadangkala kami push juga ke 20m hehe..tapi ianya berjaya.


Double T antenna (Prototaip)

Disamping itu juga, Danial juga sedang cuba menghasilkan antenna terbaru ini. Double T antenna, antenna jenis ini menggunakan konsep kapasitan untuk proses matchingnya. Apa yang menariknya....ianya berjaya dan yang paling puitis sekali pula, Double T ini mendapat bacaan SWR yang stabil dari fre 14.000 hingga 14.400....iaitu sekitar 1:2 - 1:3 . Menitis air mata kami berdua bila mengenangkannya. Kenapa kami menangis...sebab pada awalnya kami hanya memandang rendah pada keupayaannya,( boleh tengok nanti dalam video kat mana antenna ini kami letak....) dan tugas utama kami bagi kepada Dal ButterNut Vertical untuk menjalankan DX, tetapi apabila kami beralih kepada Double T. Persembahannya sama hebat dengan Vertical dan ianya ada kelebihan dari segi receiving. Gain on receiving....all the way swr...

video



yang mana satu pilihan kalbu....sama hebat sama cantik dan menawan......



Danial aka DAL on CW, our portable setup, rain and wind proof

apabila menggunakan vertical, sudah maklum dimana kelebihannya....tentulah di cw mode. Kali ini kedua-dua antenna ini menunjukkan taring masing-masing. Antenna vertical ButterNut telah pile up di 40m band. Dimana stesen-stesen dari eropah sana berebut-rebut untuk check-in in our cq..manakala Double T pula sukses di 20m band melayan stesen-stesen dari Japan sana. Fantastic dan bombastik ini antenna. Berbaloi dengan usaha kami bersengkang mata dari petang hingga ke pagi..


9m2zak and 9w2dal

Jumpa lagi pada keluaran yang akan datang, Sempena tahun baru ini, Kami ingin mengucapkan Happy New Year 2011 to all our friend around the world.



73 de 9m2zak/9w2dal

9m2mdx Great Dxer From Alor Gajah, Melaka

9m2mdx Nazmi adalah satu lagi tanda panggilan yang tidak asing lagi dalam dunia radio amatur. Khususnya dalam aktiviti radio contest. ...