Sunday, November 7, 2010

Working on WARC band

FT- 77 on WARC Band, 12 meter



Dengan menggunakan antenna DAL Baby G5RV, sekali lagi antenna wayar ini menunjukkan kehebatannya. Pada mulanya aku hanya saja-saja pusing tombol FT-77 untuk mencari band-band yang aktif. Memang banyak kedengaran station yang memanggil tetapi mereka hanya panggil untuk contest, iaitu Ukrainian Contest. Hmm...Hmm...tak berminat la pulak dengan contest ini....Apa pun semoga berjaya kepada rakan2 diluar sana yang join contest ni.....


Masuk 10m, contest...masuk 20m, contest...masuk 40m, contest...hmm....hmm...semua sedang aktif mengontest ni...biarlah beri mereka ruang untuk dapatkan seberapa banyak contact yang mungkin..


Kemudian terus ke WARC BAND, 30 meters (10.100–10.150 MHz), 17 meters (18.068–18.168 MHz) and 12 meters (24.890–24.990 MHz). Hmm....kat sini aman sikit sebab tak ada test...test...cuma...dx....dx..dx...hehe...tapi yang tak best plak band ni sempit....sempit sangat...jenuh nak dapat ruang....kalau dapat ruang pun...nanti stesen yang high power terus telan pancaran 30watt aku ni...huhu...takpa...lagipun kalau ada cabaran macam nie best jugak...setelah meneliti kesemua band WARC ini, aku ambil keputusan untuk lepak kat 12m...sebab dengar-dengar macam membuka...asyik CERIUTTTT!!!!CERIUTTTT!!!! saja....boleh try nih....hasilnya...


9M2ZAK has 3769 contacts stored.
Dxer
StationFlagsStart TimeBandModeRSTsRSTr
9M2ZAKJR1WCT Japan 2010-11-07 07:2412mCW559 559
9M2ZAKJA6HQT Japan 2010-11-07 07:1912mCW599 599
9M2ZAKJH1AWJ Japan 2010-11-07 07:1412mCW599 599
9M2ZAKJH3SIF Japan 2010-11-07 07:1312mCW599 599
9M2ZAKJA2SGH Japan 2010-11-07 07:0012mCW599 599
9M2ZAKJH3EQP Japan 2010-11-07 06:5612mCW599 599
9M2ZAKJI1RAK Japan 2010-11-07 06:5512mCW599 599
9M2ZAKJH1EEB Japan 2010-11-07 06:5412mCW599 599
9M2ZAKJA1BOQ Japan 2010-11-07 06:5212mCW599 599
9M2ZAKJA0DAI Japan 2010-11-07 06:5212mCW599 599
9M2ZAKJR3UIC Japan 2010-11-07 06:5112mCW599 599
9M2ZAKJA0RUG Japan 2010-11-07 06:4712mCW599 599
9M2ZAKJA3BDP Japan 2010-11-07 06:4512mCW599 599
9M2ZAKDV9QZD Philippines 2010-11-07 06:2720mCW599 599
9M2ZAKJH2UZR Japan 2010-11-07 01:1715mSSB59 59
9M2ZAKBD8NBG China 2010-11-07 00:1730mCW599 599
9M2ZAKJR6AG Japan 2010-11-07 00:1430mCW599 559

Band 30m WARC,

9M2ZAKJA5EXW Japan 2010-11-05 23:3630mCW599 599
9M2ZAKLZ1YW Bulgaria 2010-11-05 15:5330mCW599 599
9M2ZAKUA9CGL Asiatic Russia 2010-11-05 15:4330mCW559 599
9M2ZAKLZ1DD Bulgaria 2010-11-05 15:2430mCW599 599
9M2ZAKDK1MAX Germany 2010-11-05 15:2330mCW599 599
9M2ZAKSP6LK Poland 2010-11-05 15:1930mCW599 599
9M2ZAK9M2MRS West Malaysia 2010-11-05 14:4830mCW599 599
9M2ZAK9M6YBG East Malaysia 2010-11-05 14:4330mCW599 599

Band 17m WARC, belum lagi dapat contact setakat ini....buat masa ini band ini masih kurang baik lagi....insyaallah jika ada IzinNya..
73, 9m2zak

No comments:

Kita semakin matang...

SEMBILAN TANDA SESEORANG ITU SUDAH MATANG DALAM KEHIDUPAN 1. Kita berhenti menilai dan menghukum orang lain, tetapi fokus untuk merubah di...