Tuesday, October 26, 2010

Merayau - rayau kat 40m

This is my report:

Rig : Yaesu FT 77
KEY : MFJ telegraph key
Mode : CW
Power : 10 watt
Antenna : G5RV - INVERTED V -

Malam tadi saja-saja nak masuk 40m, bukannya apa saja nak tambah logbook sebab bila dok teliti logbook, band 40 m nie amat kurang sikit. buka saja rig terus dengar 9m2ar kat 7012, dia sibuk dok layan dxing, amboi org panggil pun tak dengaq, tak tau la kut-kut dia skip...hmm panggil punyalah panggil takdak respon langsung. tapi dok dengaq dia dok jawab stesen dari eropah sana...
hmm takpalah cikgu, mungkin takdak rezeki kut dengan cikgu malam nie...

Malam tadi boleh dikatakan band 40m agak senyap sikit, noise sekitar s1-s2 kadang-kadang dia naik mendadak sehingga s5-s4 lepas tu dia turun pulak ke s-1, Sat naik, sat turun, tulah dia perangai band 40m nie....banyak kedengaran stesen dari jepun dan eropah serta ada jugak stesen dari Indonesia dan India.......Australia pun ada selit jugak...

Hasil malam tadi,

Dxer
StationFlagsStart TimeBandModeRSTsRSTr
9M2ZAKJA3AJ Japan 2010-10-26 18:3840mCW579 599
9M2ZAKR6FS European Russia 2010-10-26 18:2940mCW599 599
9M2ZAKJA7DLE Japan 2010-10-26 17:2840mCW599 599
9M2ZAKJA7GBS Japan 2010-10-26 17:2440mCW599 599
9M2ZAKJA4HNK Japan 2010-10-26 17:1740mCW579 559
9M2ZAKVK8AV Australia 2010-10-26 17:1140mCW559 599
9M2ZAKUA9AOZ Asiatic Russia 2010-10-26 16:4740mCW559 559
9M2ZAKSM0DDK Sweden 2010-10-26 16:4040mCW589 599
9M2ZAKUY0ZA Ukraine 2010-10-26 16:3540mCW559 599
9M2ZAKJG1EIX Japan 2010-10-26 16:3140mCW599 599
9M2ZAKRU0ZM Asiatic Russia 2010-10-26 16:2740mCW599 599
9M2ZAKYC1BWA Indonesia 2010-10-26 16:2240mCW599 599
9M2ZAKVU3KJB India 2010-10-26 16:1540mCW589 599
9M2ZAKJR6OSY Japan 2010-10-26 16:0940mCW599 599
9M2ZAKRC9O Asiatic Russia 2010-10-26 16:0440mCW599 599
9M2ZAKJA4AVO Japan 2010-10-26 16:0040mCW589 599
9M2ZAKN7ET/BV7 Taiwan 2010-10-26 09:5020mCW589 599

No comments:

All Asian Dx 2017 CW : Report

Main Callsign              : 9M2ZAK Country              : West Malaysia Locator              : OJ11TP Sunrise               : UTC 23:...