Friday, October 29, 2010

CQ WORLD WIDE Contest


CQ WORLD WIDE Contest

2010 CQWW SSB Contest: 0000 UTC, October 30 through 2359 UTC, October 31

I will participated on this contest and QRV on this category :
SINGLE OPERATOR, ALL BAND, LOW POWER
on 40m, 20m, 15m and 10m bands.

All the best to the all contester. Be the best among the best

de 9m2zak

Tuesday, October 26, 2010

Merayau - rayau kat 40m

This is my report:

Rig : Yaesu FT 77
KEY : MFJ telegraph key
Mode : CW
Power : 10 watt
Antenna : G5RV - INVERTED V -

Malam tadi saja-saja nak masuk 40m, bukannya apa saja nak tambah logbook sebab bila dok teliti logbook, band 40 m nie amat kurang sikit. buka saja rig terus dengar 9m2ar kat 7012, dia sibuk dok layan dxing, amboi org panggil pun tak dengaq, tak tau la kut-kut dia skip...hmm panggil punyalah panggil takdak respon langsung. tapi dok dengaq dia dok jawab stesen dari eropah sana...
hmm takpalah cikgu, mungkin takdak rezeki kut dengan cikgu malam nie...

Malam tadi boleh dikatakan band 40m agak senyap sikit, noise sekitar s1-s2 kadang-kadang dia naik mendadak sehingga s5-s4 lepas tu dia turun pulak ke s-1, Sat naik, sat turun, tulah dia perangai band 40m nie....banyak kedengaran stesen dari jepun dan eropah serta ada jugak stesen dari Indonesia dan India.......Australia pun ada selit jugak...

Hasil malam tadi,

Dxer
StationFlagsStart TimeBandModeRSTsRSTr
9M2ZAKJA3AJ Japan 2010-10-26 18:3840mCW579 599
9M2ZAKR6FS European Russia 2010-10-26 18:2940mCW599 599
9M2ZAKJA7DLE Japan 2010-10-26 17:2840mCW599 599
9M2ZAKJA7GBS Japan 2010-10-26 17:2440mCW599 599
9M2ZAKJA4HNK Japan 2010-10-26 17:1740mCW579 559
9M2ZAKVK8AV Australia 2010-10-26 17:1140mCW559 599
9M2ZAKUA9AOZ Asiatic Russia 2010-10-26 16:4740mCW559 559
9M2ZAKSM0DDK Sweden 2010-10-26 16:4040mCW589 599
9M2ZAKUY0ZA Ukraine 2010-10-26 16:3540mCW559 599
9M2ZAKJG1EIX Japan 2010-10-26 16:3140mCW599 599
9M2ZAKRU0ZM Asiatic Russia 2010-10-26 16:2740mCW599 599
9M2ZAKYC1BWA Indonesia 2010-10-26 16:2240mCW599 599
9M2ZAKVU3KJB India 2010-10-26 16:1540mCW589 599
9M2ZAKJR6OSY Japan 2010-10-26 16:0940mCW599 599
9M2ZAKRC9O Asiatic Russia 2010-10-26 16:0440mCW599 599
9M2ZAKJA4AVO Japan 2010-10-26 16:0040mCW589 599
9M2ZAKN7ET/BV7 Taiwan 2010-10-26 09:5020mCW589 599

Sunday, October 24, 2010

Jepun ditawan...

This is my report:

Rig : Yaesu FT 77
KEY : MFJ telegraph key
Mode : CW
Power : 10 watt
Antenna : 2 element 20 m DAL BEAM
Beaming : 20' North

Petang tadi cuaca amat baik sekali, kedengaran rakan-rakan sibuk cq di 10m. Petang ni band 10m membuka dengan cantik sekali. Hmm..kedengaran 9m6ybg dengan penuh asyik melayan stesen-stesen dari eropah. Hmm...kalau macam tu baik aku try sebelah africa pulak, ketuk dan ketuk dapat la satu stesen. Pusing punya pusing, frekunsi kat 10m ni sudah penuh..tak leh nak mencelah langsung, dah la FT 77 aku takde filter..kalau ada filter kan bestttt..jadi ambil keputusan untuk pergi ke 20m...hasilnya...banyak stesen dari negara matahari terbit aktif pulak pada petang nie...hmm..betullah...petang hari minggu, memang sesuai bersantai depan radio...
maka operasi ketuk besi pun bermula.....

hasil petang tadi...

DXER
StationFlagsStart TimeBandModeRSTsRSTr
9M2ZAKJA1OVF Japan 2010-10-24 09:5520mCW599 599
9M2ZAKJA3BRI Japan 2010-10-24 09:5220mCW599 599
9M2ZAKJA1DLA Japan 2010-10-24 09:4920mCW599 599
9M2ZAKJA4ATV Japan 2010-10-24 09:4720mCW599 599
9M2ZAKUA0JH Asiatic Russia 2010-10-24 09:4120mCW599 599
9M2ZAKRW0CD Asiatic Russia 2010-10-24 09:3920mCW599 599
9M2ZAKJR1DTN Japan 2010-10-24 09:3620mCW599 599
9M2ZAKUA0CDO Asiatic Russia 2010-10-24 09:3420mCW589 599
9M2ZAKJA3DO Japan 2010-10-24 09:3120mCW599 599
9M2ZAKR9AW Asiatic Russia 2010-10-24 09:2920mCW559 599
9M2ZAKJE8GNN Japan 2010-10-24 09:1820mCW599 599
9M2ZAKJA2JDY Japan 2010-10-24 09:1520mCW599 599
9M2ZAKJE3WUK/M Japan 2010-10-24 09:1220mCW599 599
9M2ZAKJE1LOI Japan 2010-10-24 09:0920mCW589 599
9M2ZAKBA4CW China 2010-10-24 09:0420mCW589 599
9M2ZAKJG1IRX Japan 2010-10-24 09:0120mCW599 599
9M2ZAKJA2DNA Japan 2010-10-24 08:5620mCW579 599
9M2ZAKJR2GPD Japan 2010-10-24 08:5420mCW599 599
9M2ZAKJP1FPY Japan 2010-10-24 08:4920mCW599 599
9M2ZAKJF3MYU Japan 2010-10-24 08:4020mCW599 599
9M2ZAKJR2MTM Japan 2010-10-24 08:3820mCW599 599
9M2ZAKZ21BB Zimbabwe 2010-10-24 08:0810mCW599 599
9M2ZAKJA3DAY Japan 2010-10-24 07:4220mCW599 599
9M2ZAKJA1FCC Japan 2010-10-24 07:3920mCW589 599
9M2ZAKRA0ZN Asiatic Russia 2010-10-24 07:3720mCW589 599
9M2ZAKJF8EVE/P Japan 2010-10-24 07:3720mCW599 599
9M2ZAKJM1XIT Japan 2010-10-24 07:3020mCW599 599
9M2ZAKJH6IRG Japan 2010-10-24 07:2820mCW599 599

Malam nie kalau ada kesempatan, sambung lagi...sekitar jam 10.30 malam...sekarang nak bawa harmonik gi taman permainan...hehe...hidup kena seimbang....hehe

de 9m2zak

Saturday, October 23, 2010

YAESU FT 450


Mungkin sudah rezeki rasanya, dapat beraksi sebentar dengan mesin idaman, FT 450. Hehe...kepunyaan rakan. Malam tadi sempat meluangkan masa bersama ft450 sebelum ianya berpindah tangan ke empunya hak milik. Ternyata ia amat hebat sekali, hebat dalam kelasnya, iaitu solid HF rig. Audio yang mantap, display yang cantik, saiz yang sederhana, built in atu, sound processor,cw beacon, cw filter, speech frekuensi, dsp, dan banyak lagi kelebihannya.

Antara kelebihan yang paling best sekali ialah keupayaannya dalam cw, sudah terbina cw filter didalamnya yang dapat menapis audio cw dengan baik sekali.

Receiving pun tak kurang hebatnya....dengan kualiti audio yang hebat serta sensitif yang jitu. ianya amat berbaloi sekali untuk dimiliki oleh penggemar hobi yang unik ini.




video

9m2out contest


ini video 9m2out semasa contest, mantap sekali audionya, umpama sedang memancar dari belakang rumah. begitu jelas, terang dan bersih audionya. ini semua hasil dari fungsi DSP yang terbina di dalam rig ini.....



video

9m2ody

Yang ini pulak audio bang ody kita, 9m2ody. sama kualitinya dengan oja cuma dia lebih tajam sedikit. sesuai untuk dxing kerana ia dapat untuk memecah qrm-qrm dengan hensem sekali....




video
9m2zak

dalam mode cw pulak, ianya berfungsi dengan baik sekali dimana filter cwnya berfungsi dan ia dapat menapis sehingga senipis yang boleh signal cw yang lain sehingga tiada kedengaran signal yang disebelah tepinya...hebat...ini memudahkan untuk menerima signal cw kerana tiada gangguan atau qrm dari fre yang lain. sesuai utk operasi cw...

ft450.....ft450.....ft450.....


Sedikit tentang latarbelakang FT450:

400 MHz built-in IF DSP - Built-in Electronic Keyer - LCD Multi-function Display.
Bar-Graph Metering - Built-in TCXO ± 1 PPM/hour (after warmup) - AGC Fast-Slow-Auto-Off Selection. - Clarifier adjustment - Dedicated Data Jack for FSK-RTTY - CTCSS - User functions configurable by
menu - Digital voice announcement of frequency, mode and S-meter 500 Regular Memories and Two voice memories - CW Beacon function - 10 kHz Roofing Filter .

The Yaesu FT-450 provides world class performance in an easy to use, compact package. It employs state of the art IF DSP technology to bring an array of advanced features to the operator. Transmit frequency coverage includes 160 to 6 meters. The receive range is 30 kHz to 54 MHz. Power output is 100 watts on HF and 6 meters. Operating modes include USB, LSB, CW, AM and FM. The Yaesu FT-450AT version has the ATU-450 automatic tuner factory installed.
73, De 9m2zak

9m2mdx Great Dxer From Alor Gajah, Melaka

9m2mdx Nazmi adalah satu lagi tanda panggilan yang tidak asing lagi dalam dunia radio amatur. Khususnya dalam aktiviti radio contest. ...