Monday, September 27, 2010

Hanya 3 watt dxing on 20 meter... do more with less...

Malam ni melangkah setapak lagi dalam hobi yang unik ini. Dalam pukul 11.00 mlm selepas lima-lima dengan Danial dan sms dengan Abg Yas ( 9m2yas) terus masuk ke konti, hehe..bilik radio dan on... kedengaran band begitu senyap sekali, dalam s0 - s1, Hmm...hmm...sesuai nih...

Sesuai apa? sesuai try qrp, works on qrp...sebelum ini pernah try qrp dalam 10 watt, oleh kerana respon yng diterima sangat baik maka malam nie nak cuba plak turun ke 3 watt... mana tau kut kut dapat....jadi terus layan lah...cq dengan 3 watt...sambil duk cq sambil dok monitor kat cluster, amboi sakan ody, tapi yang bestnya tu signal dia cantik mereka terima di europe sana....hmm hmm ada peluang ni aku sukses dengan qrp sebab band open cantikkkk....

Hasilnya.....ialah..

9M2ZAKSM4OEP2010-09-27 16:2220mCW599 599
9M2ZAKDL7HU2010-09-27 16:1320mCW599 539
9M2ZAKDF1IAQ2010-09-27 16:1120mCW599 599
9M2ZAKG3TXF2010-09-27 16:0920mCW599 559
9M2ZAKRA6MQ2010-09-27 16:0720mCW599 559
9M2ZAKDL4MO2010-09-27 16:0520mCW599 599
9M2ZAKW6KH2010-09-27 15:4220mCW599 589
9M2ZAKOH3XR2010-09-27 15:2020mCW599 559
9M2ZAKRW4WM2010-09-27 15:0920mCW599 599
9M2ZAKF5NTV2010-09-27 15:0820mCW599 569
9M2ZAKRZ3AM2010-09-27 15:0620mCW599 599
9M2ZAKDL5FCZ2010-09-27 15:0020mCW599 599
9M2ZAKGM3YTS2010-09-27 14:5520mCW599 599
9M2ZAKOH5NDH2010-09-27 14:5220mCW599 599
9M2ZAKON6FC2010-09-27 14:4320mCW599 599
9M2ZAKDK5HB2010-09-27 14:3620mCW599 599
9M2ZAKUA3GAF2010-09-27 14:3420mCW599 599

secara keseluruhannya semua stesen bagi 599 dan yang paling rendah sekalipun 539.

Stesen yang paling jauh sekali dapat ialah W6KH, jarak dia dari rumah aku ialah 14247.8 km
hanya dengan 3 watt !!!! Maha suci Allah.... mungkin dengan IzinNya aku dapat qso sejauh empat belas ribu dua ratus empat puluh tujuh point lapan kilometer dengan tx 3 watt daripada rig Icom 718 dan antenna Dal Beam 2 element Yagi. Tahniah Danial, lepas ni aku belanja hang minum.... kat TJ Mart Kulaijaya...

P/s esok nak jumpa 9m2yas, dia mai johor bharu...

9m2zak 73!

Friday, September 24, 2010

My 10 meter band report


9m2zak with Cubical Quad Dual Band 10m and 6m band.



Setelah sekian lama menyepi kat 10m band, petang tadi entah macam mana terdetik hati untuk kembali cq di 10m. Hanya selepas beberapa minit cq, panggilan dijawab. Perasaan teruja kembali selepas mendapat beberapa contact. 10m ni memang best dan mencabar....

Antenna : Cubical Quad Dual Band
Power : 100 watts
Rig : Yaesu Ft 897
Beam : Europe

Station worked :
A61BK, 5B4AHY, 9W2ESM, C91KHN

Thank you very much fer the nice qso and new band. See u down the log...

9m2zak, 73

Thursday, September 9, 2010

Maafkan Aku...


s

Selamat Hari Raya Aidilfitri dari Zaki Din sekeluarga, Jikalau ada salah dan silap sepanjang tahun ini diharapkan dapat dimaafkan dari hujung rambut hingga ke hujung kaki.

Semoga lebaran tahun memberi kita banyak keinsafan dan iktibar agar hidup kita lebih sempurna hendaknya...

akhir sekali, terimalah serangkap pantun ini...

Bila takbir raya bergema
Hari kemenangan umat berpuasa
Genangan airmata mengusik jiwa
Sepuluh jari saya hulurkan
Ampun maaf dipinta
Selamat hari raya

Andai Ramadan dapat ku tahan
Ingin sekali ku pohon lanjutan
Rasa tak cukup ampunan mu Tuhan
Buat diriku yang tandus amalan
Namun Syawal tanda kemenangan
Rahmat Ya Rabbi untuk setiap insan
Justeru ayuh kita raikan
Dengan doa dan kesyukuran


Ikhlas dari 9m2zak sekeluarga, 73


Saturday, September 4, 2010

2010 All Asian DX Contest (UTC00:01Hrs 4th Sept to UTC23:59Hrs 5th Sept 2010) updated!!!

WE ARE CURRENTLY QRV:


2010 All Asian DX Contest (UTC00:01Hrs 4th Sept to UTC23:59Hrs 5th Sept 2010)

We are current working on All Asia DX Contest under the category Multiband-Multioperator.

Operators:

  1. 9M2ZAK, Zaki
  2. 9W2BUG, Jaya
  3. 9W2DAL, Daniel

Working on 5 classical band in 80m, 40m, 20m, 15m, 10m

Contest Rules:
http://www.jarl.or.jp/English/4_Library/A-4-3_Contests/2010AA_Rule.htm


9m4cjb in action..

Friday, September 3, 2010

My 20 meter band report : 3 Sept 2010

Rig : icom 718
Power : 50 watt
Ant : 2 element yagi
Beam : North
Mode : cw
Key : Ptt Up/Down

station worked :

03/09/2010 : UTC 10:44:25 : HL5NLQ : CW : 599
03/09/2010 : UTC 13:47:24 : A65BP : CW : 599
03/09/2010 : UTC 13:49:41 : UA0WAL : CW : 599
03/09/2010 : UTC 15:01:58 : RA4ACX : CW : 599
03/09/2010 : UTC 15:06:13 : UX5TQ : CW : 599
03/09/2010 : UTC 15:10:19 : SM5BOK : CW : 599
03/09/2010 : UTC 15:15:21 : DF8LC : CW : 599
03/09/2010 : UTC 15:17:13 : RA9DZ : CW : 599
03/09/2010 : UTC 15:19:51 : RA3AAJ : CW : 599
03/09/2010 : UTC 15:21:30 : SM3EVR : CW : 599
03/09/2010 : UTC 15:23:53 : UA3GF : CW : 599
03/09/2010 : UTC 15:25:28 : RD3AC : CW : 599
03/09/2010 : UTC 15:27:24 : OM5TZ : CW : 599
03/09/2010 : UTC 15:32:54 : RV6BM : CW : 599
03/09/2010 : UTC 15:40:00 : SV9COL : CW : 599
03/09/2010 : UTC 16:34:44 : RV3PN : CW : 599
03/09/2010 : UTC 16:44:05 : OZ4DX : CW : 599
03/09/2010 : UTC 16:47:41 : UN5P : CW : 599
03/09/2010 : UTC 16:50:17 : UT6EC : CW : 599
03/09/2010 : UTC 16:55:53 : DL5CL : CW : 599
03/09/2010 : UTC 17:01:29 : OZ1MAX : CW : 599
03/09/2010 : UTC 17:13:53 : RV6ALI : CW : 599
03/09/2010 : UTC 17:18:46 : G3RGP : CW : 599
03/09/2010 : UTC 17:23:38 :RU1QY : CW : 599
03/09/2010 : UTC 17:27:25 : F5TYQ : CW : 599
03/09/2010 : UTC 17:30:23 : UN7PW : CW : 599
03/09/2010 : UTC 17:33:12 : UA4PNY : CW : 599
03/09/2010 : UTC 17:35:54 : I5YDI : CW : 599
03/09/2010 : UTC 17:39:42 : OM3CEA : CW : 599
03/09/2010 : UTC 17:40:32 : OK2RN : CW : 599
03/09/2010 : UTC 17:43:08 : IZ4ISC : CW : 599
03/09/2010 : UTC 17:54:25 : UA3TSZ : CW : 599
03/09/2010 : UTC 17:57:29 : RU2FZ : CW : 599

TU ALL MY FREN, HPE TO CUAGN ON THE BAND...

DE 9M2ZAK.....




qso with ja3eem

Rx 9 aprs packet daripada Orari LapanSAT IO-86 satellite

Pagi ini saya dapat lagi 9 packet dari lapanSat io-86 satellite. Antenna yang digunakan adalah QFH. 1:Fm YD0NXX-1 To APOT30 Via YB0X-1* ...