Sunday, August 15, 2010

Lighthouse Station at Bukit Segenting LightHouse, Batu Pahat, Johor.

We are curretly operating Lighthouse Station at Bukit Segenting LightHouse, Batu Pahat, Johor.
Coordinate: GPS: 01º47.5N, 102º 53.4E.
ILLW Registration Number: WMA002
Event Date: 16:01UTC 13th AUG'10 till 04:00UTC 15th AUG'10.
All contacted station will receive our QSL card via post (snail mail)

Summary of Contacts:
13th AUG'10 = 26 Stations (OPR: 9W2BUG, 9W2DAL, 9W2JLG)
14th AUG'10 = 285 and counting (OPR: 9M2ZAK, 9W2DAL, 9W2JLG, 9W2BUG)

We are QRV on 14.270 SSB Phone Antenna pointing towards Europe. CQ us. Thx.

QSL via:
JAYAKANTHAN, 9W2BUG
(ILLW WMA002 COORDINATOR)
20, JALAN PERMAS 3/6,
BANDAR BARU PERMAS JAYA,
81750, PLENTONG, JOHOR
WEST MALAYSIA.

Operators are from Communication Rovers ScoutsJB
1.) 9M2NP - Thango
2.) 9M2ZAK - Zaki
3.) 9W2BUG - Jaya
4.) 9W2DAL - Daniel
5.) 9W2JLG - James
6.) 9W2JJR - Philip

We are assisted by:
1.) Shafiq - SWL, Unit 22 Scouts of Kulai Jaya District
2.) Hafiz - SWL, Unit 22 Scouts of Kulai Jaya District
3.) Farith - SWL, Unit 22 Scouts of Kulai Jaya District
4.) Hadi - ScoutsJB Rovers from Scouts District of Johor Bahru
5.) Zahril - ScoutsJB Rovers from Scouts District of Johor Bahru
6.) Afkhal - ScoutsJB Rovers from Scouts District of Johor Bahru


from left 9w2dal danial, 9m2zak zaki, 9m2np thango, 9w2bug jaya and 9w2jlg james


shafiq, farith and hafiz cqing on 20 meter, from this station they have worked with 200 station around the world...

5 element 2 band DAL yagi

9m2zak zaki

9w2dal danial

Bukit Segenting Lighthouse


DE 9M2ZAK...

video

Tuesday, August 10, 2010

6th Asia-Pacific Regional Air/Internet Jamboree


PERSEKUTUAN PENGAKAP MALAYSIA DAERAH KULAI JAYA

(THE SCOUTS ASSOCIATION OF KULAI)

DENGAN KERJASAMA

6th Asia-Pacific Regional Air/Internet Jamboree

7hb - 8hb OGOS 2010

Sabtu dan Ahad

TEMPAT:

PADANG AWAM SEDENAK,SEK.KEB.SEDENAK, KULAIJAYA



AHLI JAWATANKUASA KERJA JOTA/JOTI APR 2010

DAERAH KULAIJAYA

Pengerusi

En.Ramli Bin Sharip

Pesuruhjaya Pengakap Daerah Kulai

Setiausaha

En.Kamarul Zaman Bin Abdul Aziz

Pemimpin Pengakap S.K Sedenak

Bendahari

Cik Mastura Binti Mansor

Pen.Pemimpin S.K Sedenak

Station Manager

En.Aezlan Bin Khairollah (9W2AEZ)

Station Master

En.Zaki Bin Din (9M2ZAK)

AJK

Aktiviti

En.Mohd.Ezaruddin Bin Othman

En.Osman Bin Zainol

Urusetia

En.Mohd.Hamri Bin Wagiman

En.Mohd.Yusri Bin Mohamad

Persiapan

En.Osman Bin Zainol

En.Mohd Fadhil B. Abd.Wahab

Pendaftaran

Cik Noraini Binti Pauzi

Cik Darshini a/p Govindasamy


STATION WORKED :

1. YB9VGJ : RST 59 : UTC 0715 : MODE LSB : QTH PAPUA NEW GUINEA

2. OE5XLM : RST 59 : UTC 1015 : MODE USB : QTH LINZ, AUSTRIA

3. YC0OBZ : RST 59 : UTC 1030 : MODE LSB : QTH JAWA BARAT

4. OK1AMM : RST 59 : UTC 1130 : MODE USB : QTH MLYN, AUSTRIA

5. 9V1DE : RST 59 : UTC 1150 : MODE LSB : QTH SINGAPORE

6. BD4WZH : RST 59 : UTC 1600 : MODE USB : QTH CHINA

7. BH7OZG: RST 59 : UTC 1755 : MODE USB : QTH CHINA

8. YC5ZJM : RST 59 : UTC 1800: MODE LSB : QTH KOTA PADANG

9. YC5ZJL : RST 59 : UTC 1800 : MODE LSB : QTH KOTA PADANG

10. 9M4SJN : RST 59 : UTC 1800 : MODE LSB : QTH PORT DICKSON

11. 9M4SJT : RST 59 : UTC 1800 : MODE LSB : QTH TERENGGANU

12. VU2DK : RST 59 : UTC 2055 : MODE USB : QTH POONA, INDIA

13. XV4TUJ : RST 59 : UTC 2140 : MODE USB : QTH CANTHO, VIETNAM

14. VU2JRS : RST 59 : UTC 2145 : MODE USB : QTH HYDRYEBAB, INDIA

15. VU2GNL : RST 59 : UTC 2152 : MODE USB : QTH SOUTH INDIA

16. YB4SUG : RST 59 : UTC 2200 : MODE USB : QTH PRINGSEWU

17. A61TT : RST 59 : UTC 2205 : MODE USB : QTH AJMAN, UAE

18. VU2GTG : RST 59 : UTC 2210 : MODE USB : QTH CULCATTA, INDIA

19. DL8MX: RST 59 : UTC 1105 : MODE USB : QTH GERMANY

20. YT3PDT : RST 59 : UTC 1110 : MODE USB : QTH PALANKA, SERBIA

21. YB9/HB9MPX : RST 59 : UTC 1120 : MODE USB : QTH BALI ISLAND

22. RX6AM : OP MIKE : RST 59 : UTC 1125 : MODE USB : QTH RUSSIA

23. R6AF : OP VICTOR : RST 59 : UTC 1130 : MODE USB : QTH RUSSIA

24. IK3GHW : RST 59 : UTC 1135 : MODE USB : QTH ITALY

25. OH2MA : RST 59 : UTC 1136 : MODE USB : QTH FINLAND

26. IZ2RLO : RST 59 : UTC 1142 : MODE USB : QTH MILAN, ITALY

27. UX1IM : RST 59 : UTC 1142 : MODE USB : QTH UKRAINE

28. PA3GPP : RST 59 : UTC 1142 : MODE USB : QTH BELANDA

29. RA6GW : RST 59 : UTC 1143 : MODE USB : QTH RUSSIA

30. ON8VP : RST 59 : UTC 1145 : MODE USB : QTH BELGIUM

31. SM1ALH : RST 59 : UTC 1147 : MODE USB : QTH SWEDEN

32. DJ2BW : RST 59 : UTC 1150 : MODE USB : QTH GERMANY

33. S52TJ : RST 59 : UTC 1152 : MODE USB : QTH SLOVENIA

34. RV9WJ : RST 59 : UTC 1154 : MODE USB : QTH RUSSIA

35. OH1FJK : RST 59 : UTC 1157 : MODE USB : QTH FINLAND

36. US0MS : RST 59 : UTC 1200 : MODE USB : QTH UKRAINE

37. BV4VR : RST 59 : UTC 1202 : MODE USB : QTH TAIWAN

38. ON7DDG : RST 59 : UTC 1205 : MODE USB : QTH BELGIUM

39. DL5ST : RST 59 : UTC 1208 : MODE USB : QTH GERMANY

40. OM3LK : RST 59 : UTC 1210 : MODE USB : QTH SLOVAKIA

41. IW2POT : RST 59 : UTC 1213 : MODE USB : QTH ITALY

42. UA3TCJ : RST 59 : UTC 1217 : MODE USB : QTH RUSSIA

43. IK2DIA : RST 59 : UTC 1219 : MODE USB : QTH ITALY

44. 1Z8ETW : RST 59 : UTC 1220 : MODE USB : QTH ITALY

45. RA3GP : RST 59 : UTC 1222 : MODE USB : QTH RUSSIA

46. W1YY : RST 59 : UTC 1227 : MODE USB : QTH WASHINGTON, USA

47. IZ2IPF : RST 59 : UTC 1230 : MODE USB : QTH ITALY

48. IZ8EFD : RST 59 : UTC 1232 : MODE USB : QTH ITALY

49. KF6MTR : RST 59 : UTC 1236 : MODE USB : QTH CALIFORNIA, USA

50. DL7CM : RST 59 : UTC 1240 : MODE USB : QTH GERMANY

51. 9M4CJS : RST 59 : UTC O834 : MODE LSB : QTH JOHOR BHARU

Tuesday, August 3, 2010

Methods not recommended

Disini saya senaraikan beberapa kaedah pembelajaran cw yang tidak sesuai untuk diamalkan. Pun begitu, saya pun pernah terguna beberapa kaedah tersebut semasa belajar cw dulu.

Kesalahan yang pertama:

Jangan cuba untuk menghafal, tengok, jeling ataupun simpan carta morse code, seperti .- , -... , -.-. sebelum mula belajar cw dan jangan cuba untuk mengingati .- ini sebagai A kerana ia akan melambatkan kita semasa sesi menerima. Memori secara visual atau menggambarkan A itu sebagai .- adalah berbeza sama sekali dengan mendengar didah sebagai A kerana fungsi visual dan bunyi dalam otak kita adalah berasingan dan berbeza sekali sebab itu orang buta masih lagi boleh berdikari kerana walaupun sistem penglihatan mereka sudah tiada tapi sistem pendengaran mereka masih ok. Maha suci tuhan....

Kesalahan yang kedua:

Cuba dengar cw pada kelajuan 15wpm ke atas. Ingat! tujuan pertama untuk belajar cw adalah untuk lulus dan MCMC hanya test pada kelajuan 13 wpm, jadi untuk itu kita perlu menguasai 13 wpm dan untuk menguasai 13 wpm kita perlu menguasai 15 - 20 wpm. Ini adalah kerana apabila sudah menguasai 15 wpm dan apabila mendengar 13wpm. kita akan rasa amat selesa sekali dan rasa 13 wpm tu selesa sangat...


Kesalahan yang ketiga:

Jangan cuba untuk mengingat secara terbalik, contohnya bagi nombor. Jangan cuba - cuba mengingat 1 sebagai satu Dit dan 4 Dah sahaja manakala 9 itu pulak ada 4 Dah dan satu Dit.
teknik ini sebenarnya akan melambatkan anda semasa sesi menerima. Bagi kesan jangka panjang pulak, kita akan tersangkut pada kelajuan 14 - 16 wpm dan akan mengalami kesukaran untuk mencapai wpm yang lebih tinggi nanti.


Kesalahan yang keempat

Jangan membuang masa dengan berlatih random code. Menerima perkataan sebenar adalah berbeza sekali dengan random code dan perlu ingat, tujuan kita belajar cw adalah untuk lulus dan dapat lesen. MCMC akan menguji kita dengan ayat dan perkataan - perkataan dan bukannya dengan random code.

Cara yang mudah ialah copy mana-mana teks dalam bahasa melayu dan paste kat mana-mana program cw dan cuba copy. mujarab.

Random code sesuai berlatih apabila kita hendak dxing di cw kerana ia adalah gabungan huruf dan angka. Sama seperti callsign, ia juga gabungan huruf dan angka.

Jadi apabila sudah ada tiket nanti, barulah boleh praktis random code kerana yang menanti kita di luar sana amatlah RANDOM sekali.

Kesalahan yang kelima

Jangan berlatih terlalu lama. cukup hanya dengan 10 minit menerima kemudian rehat 5 minit, lepas sambung balik selama 10 minit dan habis. stop. sambung esok pulak.

Kenapa? berlatih menerima cw bukannya berlatih macam main bola. Cw banyak bermain dengan minda separa sedar dimana otak kita perlukan masa untuk menerima benda baru ini untuk diadaptasi kedalam otak kita.

Berlatih main bola pulak adalah banyak bermain dengan minda sedar kita dimana kemahiran yang dipelajari itu akan bertambah baik kerana iainya melibatkan pergerakkan motor otot kaki kita.

Sebab itu MCMC hanya buat test dalam masa 7 - 8 minit sahaja.


Tips : semasa memandu pergi dan balik kerja, cuba dengarkan dalam hati setiap papan tanda jalan, nombor plate kereta, iklan-iklan di billboard. tapi jangan sebut plak, nanti kereta sebelah ingat kita gila plak. Tapi memang kita gila pun, gila main radio...hehe..

de 9m2zak

Worked with TC571SAV, callsign istimewa untuk memperingati kelahiran Nabi Muhammad (SAW)

TC571SAV to Commemorate the Birth of Prophet Muhammed (SAV) Malam tadi semasa DX, kawan dihubungi oleh sebuah station dari Turki,...