Friday, January 8, 2010

SWR - Praktikal dan implikasinya




Terdetik di hati saya untuk menulis tentang SWR setelah menerima banyak soalan dari rakan-rakan yang menghadapi masalah dengan bacaan SWR mereka. Tidak dapat dinafikan lagi bahawa SWR amat penting kerana ianya berkaitan dengan jangka hayat peralatan anda. Lagipun bagi penggemar radio amatur nie...peralatan radio mereka sudah menjadi macam buah hati intan payung mereka pulak kerana perhatian yang diberikan kepada peralatan mereka nie lebih dari yang lain... hehehe ( jangan bagi xyl kita baca post nie...)

Apa itu SWR meter?
SWR meter atau VSWR ( nisbah voltan gelombang ) mengukur nisbah gelombang dalam pemancaran. Ia adalah sejenis peralatan radio yang digunakan untuk menyemak bacaan voltan dan gelombang antara antenna dan radio anda. VSWR meter seboleh-bolehnya dihubungkan sedekat yang mungkin dengan antena. kalau boleh lah..Hal ini kerana semua pemancaran yang kita lakukan mesti akan mengalami loss atau kerugian yang akan menyebabkan pantulan dan pantulan ini akan menghasilkan bacaan VSWR rendah dan iainya adalah bacaan palsu. sebab itu ada sesetengah pengendali radio amatur tidak beberapa sangat mempercayai bacaan swr ni.

INGAT!!! jika SWR meter dipasang berhampiran dengan antena, maka masalah ini dapat dikurangkan.

Soalan-soalan yang sering ditanya ialah...
1. Bilakah kita perlu mengukur bacaan SWR?
Kita mengukur dan memeriksa SWR adalah ketika memasang dan tuning antena.

2. Kenapa ?
Ketika radio disambungkan ke antena dengan kabel antenna, impedans dari antena dan kabel harus sama bacaan Ohmnya untuk tenaga maksimum dapat dipindahkan daripada kabel antenna.contoh disini ialah, jika kita menggunakan kabel rg 58, impedansnya ialah 50ohm, maka kita perlu pastikan yang impedans dari antena juga 50 ohm, untuk itu balun digunakan untuk mengimbangi ohm tersebut supaya ia menjadi seimbang. Impedans dari antena berubah berdasarkan banyak faktor, seperti resonans antenna pada frekuensi yang sedang dihantar, ketinggian antenna dari tanah, dan saiz pengalir atau bahan yang digunakan untuk membuat antena.

Tenaga tidak dipindahkan ke antena akan dipantulkan kembali menuju Rig.

Tenaga yang terpantul ini mempunyai tiga implikasi utama :
1. Penurunan kuasa pemancaran, jika tx 100 watt, yang keluar hanya 80 watt.
2. Berlaku ganguan pada radio dan peralatan yang lain spt komputer, laptop dan hanset.
3. Kerosakan pada radio boleh berlaku.

INGAT !!! Jika sesebuah antena itu tidak mempunyai feedline yang seimbang impedansnya, tenaga elektrik atau TX power anda tidak boleh dipindahkan daripada feedline kepada antena dengan berkesan. Maksud disini ialah jika anda tx dengan 100 watt, mungkin tenaga yang keluar adalah sekitar 70-80 watt sahaja. Baki 20-30 watt tadi itu akan berpatah balik masuk kedalam rig anda. Jika perkara ini berterusan, jangka hayat peralatan anda mungkin tidak akan bertahan lama....Bukan itu sahaja, Badan kita juga akan terdedah kepada RF exposure. Kalau hari2 terdedah nanti akan merana badan...jika anda nak rasa dan tengok sendiri penangan RF nie. anda boleh buat ujikaji sendiri...caranya ialah...letakkan pokok bunga atau sebarang pokok yang boleh dimuatkan didalam pasu kecil dan letakkan berdekatan radio anda. selepas beberapa lama pokok itu akan mati....tapi jangan lupa siram plak...nanti tak relevan. selamat mencuba..

Jalan penyelesaiannya ialah dengan menggunakan antenna tuner....
Antena tuner berfungsi untuk mengimbangi impendas dari radio ke antenna. ianya boleh dipasang antara radio dan kabel atau diantara antenna dan kabel. Kedua dua kaedah pemasangan ini akan membolehkan kita beroperasi pada bacaan SWR yang rendah.


Ramai Pengendali radio amatur percaya ketidakseimbang impedansi adalah satu masalah yang serius kerana mereka sayang dengan peralatan ribuan ringgit mereka...RM RM RM RM...
Namun, sebenarnya hal ini tidaklah seserius yang mereka jangka. Ini adalah kerana radio pada zaman moden ini telah siap dengan ciri ciri perlindungan mereka sendiri. Bagi ICOM 718, jika bacaan swr melebihi 2. ianya akan secara automatik tidak akan memancar. maka selamatlah radio tersebut dari pantulan RF power itu tadi. Bagi jenama - jenama lain, saya percaya fungsi ini juga terdapat pada produk mereka....hehe

INGAT!!!

Kuasa yang hilang atau loss akan meningkatkan bacaan SWR.
Sebagai contoh, sebuah antena dipole yang disetkan untuk beroperasi pada 3.75MHz menunjukkan bacaan SWR sekitar 1:6:1, Namun, jika antena itu disambung dengan 250 kaki coax kabel RG-8A, kerugian atau loss hanya sekitar 2.2dB dan SWR pulak menjadi 2:1:1. Kehilangan atau loss biasanya meningkat seiring dengan frekuensi dan bacaan swr jugak akan meningkat.

see u down the logs..9m2zak

No comments:

HF Mobile QSQs : 9M2PUL/M - 9M2YOT/M - 9W2RUT/M

Petang tadi sekitar jam 7 pm, aku berkesempatan ke udara melayan 3 station yang sedang mobile di 7130mhz. Iaitu 9M2PUL/M ( Alor Setar),...