Wednesday, December 30, 2009

My first PSK 31 qsl card

Melangkah setapak lagi dalam hobi unik ini... iaitu PSK 31.
setelah berjaya menghasilkan interface psk 31 utk rig icom 718 tanpa menoleh kebelakang lagi....aku terus menerokai cabang ham radio ini.

ssb mode sudah... cw mode sudah...sekarang psk 31 dan lepas nie nak cuba sstv plak...

apa yang best sangat tentang psk 31 nie... ok! senang cerita psk 31 ini adalah sejenis komunikasi yang menggunakan HF rig, komputer dan antenna. ptt langsung tak guna. dan yang penting sekali adalah ianya bukan INTERNET.


Dxing dlm mode psk 31 adalah lebih mudah, senyap dan santai habis...

kita boleh minum kopi panas sambil dxing, makan kacang dan pergi ke tandas semasa dxing...hehe
bagi kaki dxing mereka tahulah peritnya cq kat fre utk dptkan contak...

fungsinya macam nie,

teks dari komputer akan ditukar kepada bunyi, dan bunyi ini pulak akan masuk ke rig dan bertukar menjadi gelombang radio,

kemudian gelombang radio ini pulak akan diterima oleh station lain dan akan masuk ke rig, dan dari rig ia akan keluar melalui speaker atau phone masuk ke bahagian mic atau line in komputer dan program tertentu spt HRD akan decode audio ini menjadi teks. dan proses ini berulang2.

saya cadangkan anda install Ham radio deluxe kerana dlmnya mcm2 ada dan lengkap serta amat sesuai untuk kita yang kaki dxing nie...

untuk memahami dengan lebih lanjut, tunggu paparan akan datang....

saya akan cerita dengan lebih lanjut psk31 nie...

See Tou Down the logs!

No comments:

Active DMR freq area Johor

Bandwidth : 12500hz / NFM Active Frequency (mhz) 422.112.500  422.125.000 422.137.500 422.150.000 422.162.500 422.175.000 422.23...