Saturday, September 5, 2009

Homebrew 3 element 10 meter band Yagi



Yagi 3 element 28 mhz ini adalah tempahan rakan ham kita, 9w2ody. Selepas mendapat message darinya yang dia berminat untuk memiliki yagi antenna. Maka terus disiapkan antenna ini. Yagi 3 element ini menggunakan kaedah lambda matching. Setiap elementnya adalah insulate untuk prestasi yang maksimun.


Setelah siap, yagi ini terus dibawa ke lokasi pemasangannya, sekitar Johor Bharu. Kalau tempahan sekitar JB, no problem... akan dihantar terus ke base anda. Bagi kawasan luar JB perkhidmatan kurier digunakan...


Proses pemasangan kabel rg 58 oleh 9w2dal sambil dipantau oleh 9w2ody.


proses pemasangan element sepenuhnya. kena cepat sebab nanti kereta nak lalu..


yagi dah naik atas bumbung...besar jugak antenna ni. susah jugak nak naikkan yagi ni, kawasan yang terhad dan antenna ini pulak panjang...jadi kena berhati-hati supaya tiada yang cedera parah...tapi akhirnya berjaya dinaikkan jugak..


Posing wajib.


sebelum pemasangan, 2 meter band Slim Jim dan Double 58.


selepas pemasangan, 2 meter band Slim Jim dan Double 58 serta 3 element yagi.
bertambahlah koleksi antenna bang ody ni.



proses swr seting, swr antenna 3 element ini ialah 1:1, seperti biasa semasa proses ujian dilaksanakan band terus open, mungkin ini adalah anugerah tuhan kut setelah penat lelah pemasangan dibuat di bulan ramadhan nie. Macam Danial tak apala, dia boleh teguk air...kami...teguk air liur jelah..sila tengok video ni.



3 element monoband yagi 28 mhz

Band:
Fre. range

10 m
28.00 - 29.00 mhz

Gain:

5.4 dBb

Type:

Monoband 3 elements

Max power:

200 W

Impedance:

28 ohms

Dimensions:

Boom: 3.o m

Weight:

3.7 Kg

Swr

1 : 1 : 1

F/Back Ratio

21 dB

Matching

Lambda 50 ohm




















Baiklah sampai disini sajalah paparan kali ini. insya allah jika ada maklumat terbaru, akan saya paparkan di blog ini.

De 9W2ZAK 73...







1 comment:

BUG said...

Dear Zaki, Daniel,
Keep up the good work in popularizing the 10meter band. Nice work on the antenna and its performance. I just added this website in jasra.org.my as a module in RSS.
73...9W2BUG

Kita semakin matang...

SEMBILAN TANDA SESEORANG ITU SUDAH MATANG DALAM KEHIDUPAN 1. Kita berhenti menilai dan menghukum orang lain, tetapi fokus untuk merubah di...