Wednesday, September 30, 2009

My 10 meter band report : Wednesday 30 Sept 2009

Worked 3 station from Japan today, all the station copied nicely because 10 meter band open around 0800 utc. After 2 and 3 cqing, my call was answered. Here the report:

Antenna : Homebrew 4 Element Mono Band Yagi
Working Condition : Icom 718
Beam : North East ( 20 - 30 ) degree

JA1CQT

Station : JA1CQT : UTC 0820 : RST : Send 59 Rcvd 59 : Power : 50 watt: QTH : Yokohama, Japan

JA2ADH

Station : JA2ADH : UTC 0854 : RST : Send 59 Rcvd 59 : Power : 50 watt: QTH : Nagoya, Japan


JA5CEX

Station : JA5CEX : UTC 0904 : RST : Send 59 Rcvd 59 : Power : 50 watt: QTH : Takashima, Japan

Thanks for contact and qso, hope to meet again on the band someday and very 73...

See U Down The Log

De 9W2ZAK 73 !

Sunday, September 27, 2009

Modification Midland Cb Ptt to Yaesu FT 77 HF rig


After a couple month trying to find 8 pin conector, I finally get it from the local electronic store...hmm before this i try to hit ebay but the price is unreasonable for this stuff... i get it from local store just $2.90. Not bad isn it!!

First, i must get the schematic....after an hours on the google...i got this draw...


second, the work begin...


thanks god, its ok and can used it.....


the 8 pin is complete soldering with 3 wire from midland, Gnd, Mic and PTT. White for Ptt, Red for Mic, Black for Gnd.
Must be patience while do soldering because the part is to small to handle it.


Done, good job zaki!! lets celebrate with ketupat and rendang...hehe. Before this, i used this rig just for beacon monitoring and listening on the band. Same like hf scanner isn it...hehe
i plan to used it on 20 meter band and 40 meter band because i only have that kind antenna hehe....for 10 meter band i used icom 718 with my 4 element yagi...

see u down the log...

De 9W2ZAK 73

Wednesday, September 23, 2009

Qsl card from Ebetsu, Japan JA8JO




Thanks Mr Hiro for the nice and creative qsl card. Hope we meet again on the air someday...73

DE 9W2ZAK 73...

Friday, September 18, 2009

eQsl card from West Malaysia : 9W2VVH


Thanks for nice qsl card. Hopefully we meet again on the band . May God Bless you always...

SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI DAN MAAF ZAHIR DAN BATIN DARI 9W2ZAK AND FAMILY. 73

Thursday, September 17, 2009

Wednesday, September 16, 2009

5 element 2 meter band yagi


5 element yagi


Proses tuning swr


proses pembungkusan antenna


Siap untuk dihantar ke destinasinya, Batang Kali, Selangor



Band:
Fre. range

2 m band
144~145 Mhz

Gain:

8.55 dBd

Type:

5 elements Yagi Beam

Max power:

100W

Impedance:

28 ohms

Dimensions:

Boom: 1.5 m

Weight:

Less then 1 Kg

Swr

1 : 1.2

F/Back Ratio

>20 dB

Matching

Lambda match 50 ohm














2 meter band yagi ini adalah antenna yang mempunyai 8.55 dBd. Ianya sama prestasinya dengan mana - mana antenna yagi yang berada di pasaran. Amat sesuai sekali digunakan untuk komunikasi jarak jauh. Bagi stesen yang berada jauh dari repeter, antenna ini memberikan anda kelebihan dengan keupayaannya untuk mencapai repeter dan seterusnya dapat berqso dengan rakan-rakan diseluruh Malaysia. Kelebihan yang lain adalah beratnya yang kurang daripada 1 kg, ini membuatkan proses pemasangan dan ketahanannya terjamin sekali. Tambahan pulak dengan bacaan swr yang minimun dan hampir sempurna membuatkan kita lebih yakin untuk menggunakannya. selamat mencuba bagi rakan-rakan yang telah memilikinya...dan jangan lupa catatkan dalam log book anda....


De 9w2zak and 9w2dal 73!

Tuesday, September 8, 2009

CW PRACTICE # 3 BY 9W2ZAK 12 WPM 2 SPACING

video

Lesson Detail:

Word Per Minute : 12 wpm
Spacing between characters : 2
Spacing between word : x3
Weight Dash/Dot : 3/1 normal
Word Options : Word file
Tone : 800 hz

CW PRACTICE # 2 BY 9W2ZAK 11 WPM 2 SPACING

video

This is cw receiving training by 9w2zak. Preparation for becoming cw test on Oktober 7. Slow slow catch the beruk.

Lesson Detail:

Word Per Minute : 11 wpm
Spacing between word : x3
Weight Dash/Dot : 3/1 normal
Word Options : 6 character length
Tone : 800 hz

Monday, September 7, 2009

Qsl card from Kangar, Perlis, West Malaysia 9M2YAS




Thanks Cikgu Alias for the qsl and contact. Look forward to seeing you again soon, on the band.
See u down the log... De 9w2zak 73

Saturday, September 5, 2009

Homebrew 3 element 10 meter band Yagi



Yagi 3 element 28 mhz ini adalah tempahan rakan ham kita, 9w2ody. Selepas mendapat message darinya yang dia berminat untuk memiliki yagi antenna. Maka terus disiapkan antenna ini. Yagi 3 element ini menggunakan kaedah lambda matching. Setiap elementnya adalah insulate untuk prestasi yang maksimun.


Setelah siap, yagi ini terus dibawa ke lokasi pemasangannya, sekitar Johor Bharu. Kalau tempahan sekitar JB, no problem... akan dihantar terus ke base anda. Bagi kawasan luar JB perkhidmatan kurier digunakan...


Proses pemasangan kabel rg 58 oleh 9w2dal sambil dipantau oleh 9w2ody.


proses pemasangan element sepenuhnya. kena cepat sebab nanti kereta nak lalu..


yagi dah naik atas bumbung...besar jugak antenna ni. susah jugak nak naikkan yagi ni, kawasan yang terhad dan antenna ini pulak panjang...jadi kena berhati-hati supaya tiada yang cedera parah...tapi akhirnya berjaya dinaikkan jugak..


Posing wajib.


sebelum pemasangan, 2 meter band Slim Jim dan Double 58.


selepas pemasangan, 2 meter band Slim Jim dan Double 58 serta 3 element yagi.
bertambahlah koleksi antenna bang ody ni.



proses swr seting, swr antenna 3 element ini ialah 1:1, seperti biasa semasa proses ujian dilaksanakan band terus open, mungkin ini adalah anugerah tuhan kut setelah penat lelah pemasangan dibuat di bulan ramadhan nie. Macam Danial tak apala, dia boleh teguk air...kami...teguk air liur jelah..sila tengok video ni.

video


3 element monoband yagi 28 mhz

Band:
Fre. range

10 m
28.00 - 29.00 mhz

Gain:

5.4 dBb

Type:

Monoband 3 elements

Max power:

200 W

Impedance:

28 ohms

Dimensions:

Boom: 3.o m

Weight:

3.7 Kg

Swr

1 : 1 : 1

F/Back Ratio

21 dB

Matching

Lambda 50 ohm




















Baiklah sampai disini sajalah paparan kali ini. insya allah jika ada maklumat terbaru, akan saya paparkan di blog ini.

De 9W2ZAK 73...







Tuesday, September 1, 2009

Homebrew 4 element 10 meter band Yagi




Pada cuti pertengahan semester kedua tahun 2009, aku dan sahabatku, 9w2dal Danial bercadang untuk membuat satu projek antenna, kali ini projek antenna 4 element yagi untuk 10 meter band. setelah cemerlang dengan projek 2 element untuk 10 meter band dan 20 meter band baru2 ini. Kami bercadang melangkah setapak lagi iaitu dengan projek 4 element pulak. Tapi buat permulaan ni dimulakan dengan 10 meter band dulu.
radiator and reflector
Projek ini mengambil masa 4 hari untuk disiapkan. ini adalah kerana menunggu batang aluminium yang ditempah itu sampai. Apabila barang sudah sampai terus kami mulakan projek...

Pengiraan untuk yagi ini diperolehi selepas seharian membuat kajian di internet. Setelah mendapat ukurannya, tanpa berlengah lagi kami terus mengukur dan memasangnya dan selepas itu aktiviti setting antenna dilakukan -  swr check dan buat antenna analyzer. Syukur, semuanya berjalan dengan lancar dimana bacaan swr yang diperoleh adalah amat bagus sekali. tengok gambar ini.


antenna counter with MFJ analyzer
pada fre 28.493 swr adalah 1.1 menjadi sungguh kerana hanya ukur dan pasang, ukur dan pasang....oh lupa pulak sebelum tu yagi ini menggunakan lambda matching.
28 mhz Lambda Match
swr test ini diadakan diatas lori, orang yang lalu lalang di situ hanya memandang dengan penuh hairan...apa nie...tv mana dapat ni.....itu soalan yang hampir semua orang tanya apabila menghampiri..

Tuning session
Semasa ujian swr dijalankan, tiba-tiba kedengaran beacon dari australia 28.2681 dengan signal yang amat kuat sekali. tetapi tiada bar yang naik cuma audio sahaja yang kuat. signal dari VK land itu diperolehi hanya dari atas lori sahaja. wah bangga betul kami..itulah signal yang pertama diperoleh dari antenna tu. lihat video ini.

video
                                                        vk8vf beacon from Darwin, Australia
Setelah semua ok maka proses mencatat swr dimulakan, dimana dengan menggunakan fre counter dan antenna analyzer kami membuat swr chart untuk antenna ini. sila lihat bawah

10 meter band antenna
Sila tengok carta dibawah ini, ianya menunjukkan bacaan swr meter bagi setiap fre dan fre centre. minimun 1:1 dan max 1:7



cuba perhatikan bacaannya, dari 28mhz hingga ke 28.9 mhz swrnya adalah 1.1
ini bermakna antenna ini tidak memerlukan tuner . Bacaan swr 1.5 pada 27.5mhz hingga 29.05 mhz, jadi disini menunjukkan yang yagi ini boleh digunakan pada fre ini.Setelah swr test selesai dan tune pun selesai,maka antenna ini pun akan dipasang. Di pasang pada hari itu jugak.


Proses pemasangan dimulakan dengan segera kerana cuaca semakin gelap. dengan pantas proses pemasangan dijalankan.....
                                               Mana skru ni... tadi ada..takkan tertelan kut..


Setelah siap dipasang, 4 element ini sudah sedia untuk beraksi diudara. Yagi 4 element ini tidaklah berat sangat. Cuma dalam 4,9 kg sahaja.


4.9 kilogram
Akhirnya selepas berpanas terik, segala urusan pemasangan selesai dijalankan. Tepat pukul 2 petang antenna siap dipasang.

9w2DAL




9w2zak
Kegembiraan jelas terpancar dari wajah kami berdua, inilah hasil titik peluh kami berdua yang akhirnya membuahkan hasil. Inilah ham radio.... kepuasannya hanya orang main radio sahaja yang tahu. Saya percaya, anda pun sama.



Band:
Fre. range
10 m
28.00 - 29.00 mhz
Gain:
6.5 dBb
Type:
Broadband 4 elements
Max power:
200 W
Impedance:
28 ohms
Dimensions:
Boom: 3.83 m
Weight:
5 Kg
Swr
1 : 1
F/Back Ratio
24 dB
Matching
Lambda 50 ohm

















DE 9W2ZAK 73...

HF Mobile QSQs : 9M2PUL/M - 9M2YOT/M - 9W2RUT/M

Petang tadi sekitar jam 7 pm, aku berkesempatan ke udara melayan 3 station yang sedang mobile di 7130mhz. Iaitu 9M2PUL/M ( Alor Setar),...