Monday, August 17, 2009

Malaysia Light House Weekend 2009 ( 9M4LHJ )

MLHW 2009
Rumah Api Bukit Segenting, Batu Pahat, Johor

Pada 15 dan 16 Ogos 2009, berlangsungnya International Light House 2009, rumah api yang bertempat di Rumah Api Bukit Segenting, Batu Pahat, Johor. Antara ham yang terlibat ialah sekumpulan anak muda dan veteren dari kelab radio JASRA Johor Baharu berkampung dan berkhemah di rumah api tersebut antaranya ialah....

9M2NP Thango ( Station Master )

9W2BUG Jaya ( Coordinator)

Team Pengakap JB

9W2ZXZ Azam

9W2DAL Danial

9W2ZAK Zaki

Selama 2 hari berkhemah di sana, alhamdulillah cuaca menyokong aktiviti kami dimana hujan tidak turun dan cuaca tidak beberapa panas. Angin pula sepoi sepoi bahasa datangnya...
terdapat 3 portable station di setup, iaitu

a) 40 meter band ( 7060 mhz) mode lsb
b) 20 meter band ( 14275 mhz) mode usb
c) 2 meter band

kami berempat bergilir-gilir cq di udara memanggil rakan rakan ham diseluruh dunia....
dan bagi station 9w2zak dibawah ini adalah senarai contact yang telah berjaya dilakukan:
# dalam blog ni saya paparkan contact dari log book saya sahaja.

Date : 15 ogos 2009
Op : 9w2zak
Band : 20 meter
Fre : 14275 usb
antenna : Homebrew yagi 2 element 20 meter band

JF2MBF : RST 59 : UTC 0615
BG7MCE : RST 59 : UTC 0620
YBOMWM : RST 59 : UTC 0622
BV4VR : RST 59 : UTC O628
VU2GTG : RST 59 : UTC O635
HS0ZFF : RST 59 : UTC O637
BD4CZX : RST 57 : UTC O645
JA2KSI : RST 59 : UTC O647
UA3TCJ : RST 59 : UTC O648
V88BOR : RST 59 : UTC O650
YBOBTA : RST 59 : UTC O657
VR2LVV : RST 59 : UTC O730
VR2WQT : RST 59 : UTC O735
W6STI : RST 59 : UTC O800
BG7LYR : RST 59 : UTC O807
BG7JER : RST 59 : UTC 1005

Date : 15 ogos 2009
op : 9w2zak
Band : 40 meter
Fre : 7035 Lsb
antenna : inverted v dipole

9M2JKL : RST 59 : UTC 0600
YUUSI : RST 59 : UTC 0605
9V1DE : RST 59 : UTC 0610
VU2AU : RST 59 : UTC 0611
9M2GET : RST 59 : UTC 0613
9M4CHB : RST 59 : UTC 0630

Date : 16 ogos 2009
op : 9w2zak
Band : 20 meter
Fre : 14275 usb
antenna : Homebrew yagi 2 element 20 meter band

JH1BPA : RST 59 : UTC 0732
BG8ST : RST 59 : UTC 0750
BG8SR : RST 59 : UTC 0752
BX8AAD : RST 59 : UTC 0757
JA1UQA : RST 59 : UTC 0800
BG5FCB : RST 59 : UTC 0814
BG4ENK : RST 59 : UTC 0930



MLHW 2009 camp site

6 buah khemah telah dipasang, semua khemah khemah ini adalah dari Persekutuan Pengakap Malaysia, Negeri Johor, terima kasih kerana menyediakan tempat untuk merehatkan badan setelah penat cq.....

Light House Weekend pada tahun sungguh bermakna sekali, sebenarnya ada makna yang tersirat disebalik event ini, dimana kaum melayu, kaum india, kaum cina bersatu hati, melupakan segala ideologi. Bersatu di bawah satu bumbung, iaitu amatur radio...
jelas disini Ham Radio bukan sahaja hanya cq cq sahaja tetapi menyatukan manusia tidak kira apa bangsa, yang ada hanyalah orang main radio, perkataan ini saya dengar jiran sebelah rumah cakap kepada jiran sebelah...

semoga penyatuan ini berlaku jugak di negara negara lain, rasanya negara kita kut.....

SATU HOBI SATU FREKUENSI.....

Selamat Tinggal ILHW, tahun depan join lagi..insyaallah

posa jangan tinggal tau....

9M2NP Pak Thango

semuanya rm 7 ringgit encik...buat bil yea...

homebrew yagi 2 element 20 meter band t-match

kalau angin kuat ni, agak agak macam mana yek...

portable station 40 meter band

Portable station 20 meter band

Rumah Api Bukit Segenting, Batu Pahat

sebuah ufo kelihatan di minyak beku...

MLHW 2009 Tag


Homebrew yagi 20 meter band

pagi yang gelap.....

Homebrew spider web 20 meter band

keranamu kekasih.....

homebrew yagi 2 meter band

pi mana habis...

Radar TLDM

great view from Light House

our 5 star hotel

homebrew 40 meter screw antenna

Pak thango 9m2np with 9w2zak

cq cq 9M4LHJ op by 9w2zxz cq cq

9M4LHJ qsl card

tulis jawi kaa......

cq cq 9M4LHJ op by 9W2ZAK cq

Officer from MCMC dan 9W2BUG... errr errr errr, dah makan encik...

pandang sini!!! cak

awat hang tak habag awai awai, senyum...

pekena nes panas sedap nih...

mana nih, tidur ke.....

adik nak ikut....

korang pegilah dulu..aku cq dulu, lagipun aku dah mandi semalam...

No comments:

Active DMR freq area Johor

Bandwidth : 12500hz / NFM Active Frequency (mhz) 422.112.500  422.125.000 422.137.500 422.150.000 422.162.500 422.175.000 422.23...