Saturday, August 29, 2009

10 meter band report : 30 Ogos 2009 Sunday


video

Date : 30 ogos 2009
Day : Sunday
Band : 10 meter band
Antenna : 2 element yagi monoband

STATION : VK8NSB : RST 59 : UTC 0406 : QTH DARWIN, AUSTRALIA

Station dari Senai Utama, Johor iaitu 9W2NZI pun turut serta qso bersama dengan Stuart. Beliau menggunakan antenna 3 element yagi untuk 10 meter band. Tetapi signal yang diterima adalah 54 kadang kadang 55 kerana yagi 3 elementnya hanya diletakkan dihadapan laman rumahnya dan ketinggiannya pula hanya 20 kaki dari tanah.

Manakala antenna 2 element yagi encik Zaki pula 50 kaki dari tanah, dipasang atas bumbung base. Jadi ianya dapat memancar dengan baik kerana persekitarannya lapang dan tiada halangan. Gelombang radio dapat dikeluarkan sepenuhnya.

Propogation pada hari ini menunjukkan bacaan seperti berikut:


Jika mengikut data diatas, 10 meter band adalah tutup, atau band closed kerana bacaan flux hanya 68 sahaja dan langsung tiada bacaan sunspot. Ini bermakna tiada pemancaran dapat dilakukan dan contact. Tetapi mungkin nasib baik rasanya. Sebenarnya data diatas berdasarkan propogation negara US jadi memang la keadaannya berbeza.

ok, cuba lihat propogation dari Negeri Johor pula.


FOR PROPOGATION DETAIL, PLEASE CLICK HERE

Hmm...hmm sama jugak bacaannya, peta diatas ialah peta propogation khas untuk Negeri Johor dan rasanya boleh kut dijadikan panduan untuk seluruh Malaysia kerana Negara kita yang aman ini bukanya besar sangat. Bacaannya masih related dengan negeri negeri lain di Malaysia.

Hmm...apa yang saya nak rungkaikan disini ialah 10 meter band adalah band yang mencabar dan penuh dengan misteri. Apa yang penting ialah onkan rig anda dan dengar sendiri.

TNX STUART, VK8NSB FOR THE CONTACT !!!

SEE U DOWN THE LOG AND GUD DX ! DE 9W2ZAK 73

Wednesday, August 26, 2009

20 Meter Band Report : SSTV and BPSK-31 monitoring station

video

video diatas adalah signal dari satu station dari Russia yang melakukan dxing menggunakan kaedah sstv. Dengan menggunakan perisian Ham Radio Deluxe ver 5, kita dapat monitor sstv dan bpsk-31, logbook, kalendar, utc jam, peta dunia, boleh control rig, rotator control dan banyak lagi, malahan satelite pun ada. boleh dikatakan semua perkara berkaitan hobi ham radio ini ada di dalamnya.

SSTV REPORT:

DATE : 26/8/2009
BAND : 20 METER
FRE : 14.233 USB
ANTENNA : BROADBAND DIPOLE

RN6NAM : 595 RST : 2141 UTC
JA3BXH : 595 RST : 2153 UTC
JA0DOK :595 RST : 2150 UTC

BPSK-31 REPORT:

DATE : 26/8/2009
BAND : 20 METER
FRE : 14.070 USB
ANTENNA : BROADBAND DIPOLE

UA0LEP : 599 RST : 2O58 UTC
UA4HHA : 599 RST : 2058 UTC
JK8OAR : 599 RST : 2058 UTC
UA4NHX : 599 RST : 2059 UTC
UA8OTT : 599 RST : 2103 UTC
FRSMV : 599 RST : 2106 UTC

Kebanyakan station yang aktif dalam bpsk-31 ini ialah dari negara Eropah dan Russia, Jepun pun aktif jugak...mungkin selepas ini ada stesen dari Malaysia pula.
Selalunya mereka aktif dari jam 9.00 malam local hingga 12.000 malam. selepas time tu mereka tidur kot.

Apa yang menariknya ialah apabila contact sstv selesai dimuat turun oleh sesuatu station, mereka akan berqso pulak tetapi hanya sekadar wish 73 je pada frekuensi yang sama. Jadi kita akan dapat dengar bunyi signal sstv dulu selepas itu akan dengar perbualan mereka atau qso mereka pulak. satu dan dua over sahaja.

Video ini diambil semasa Jasra Net sedang berlangsung dimana 9w2bug menjadi net controller, dan kami pulak sedang monitor sstv sambil makan kacang dan air oren.


video

SEE U DOWN THE LOG!!!

DE 9W2ZAK 73

Monday, August 17, 2009

Malaysia Light House Weekend 2009 ( 9M4LHJ )

MLHW 2009
Rumah Api Bukit Segenting, Batu Pahat, Johor

Pada 15 dan 16 Ogos 2009, berlangsungnya International Light House 2009, rumah api yang bertempat di Rumah Api Bukit Segenting, Batu Pahat, Johor. Antara ham yang terlibat ialah sekumpulan anak muda dan veteren dari kelab radio JASRA Johor Baharu berkampung dan berkhemah di rumah api tersebut antaranya ialah....

9M2NP Thango ( Station Master )

9W2BUG Jaya ( Coordinator)

Team Pengakap JB

9W2ZXZ Azam

9W2DAL Danial

9W2ZAK Zaki

Selama 2 hari berkhemah di sana, alhamdulillah cuaca menyokong aktiviti kami dimana hujan tidak turun dan cuaca tidak beberapa panas. Angin pula sepoi sepoi bahasa datangnya...
terdapat 3 portable station di setup, iaitu

a) 40 meter band ( 7060 mhz) mode lsb
b) 20 meter band ( 14275 mhz) mode usb
c) 2 meter band

kami berempat bergilir-gilir cq di udara memanggil rakan rakan ham diseluruh dunia....
dan bagi station 9w2zak dibawah ini adalah senarai contact yang telah berjaya dilakukan:
# dalam blog ni saya paparkan contact dari log book saya sahaja.

Date : 15 ogos 2009
Op : 9w2zak
Band : 20 meter
Fre : 14275 usb
antenna : Homebrew yagi 2 element 20 meter band

JF2MBF : RST 59 : UTC 0615
BG7MCE : RST 59 : UTC 0620
YBOMWM : RST 59 : UTC 0622
BV4VR : RST 59 : UTC O628
VU2GTG : RST 59 : UTC O635
HS0ZFF : RST 59 : UTC O637
BD4CZX : RST 57 : UTC O645
JA2KSI : RST 59 : UTC O647
UA3TCJ : RST 59 : UTC O648
V88BOR : RST 59 : UTC O650
YBOBTA : RST 59 : UTC O657
VR2LVV : RST 59 : UTC O730
VR2WQT : RST 59 : UTC O735
W6STI : RST 59 : UTC O800
BG7LYR : RST 59 : UTC O807
BG7JER : RST 59 : UTC 1005

Date : 15 ogos 2009
op : 9w2zak
Band : 40 meter
Fre : 7035 Lsb
antenna : inverted v dipole

9M2JKL : RST 59 : UTC 0600
YUUSI : RST 59 : UTC 0605
9V1DE : RST 59 : UTC 0610
VU2AU : RST 59 : UTC 0611
9M2GET : RST 59 : UTC 0613
9M4CHB : RST 59 : UTC 0630

Date : 16 ogos 2009
op : 9w2zak
Band : 20 meter
Fre : 14275 usb
antenna : Homebrew yagi 2 element 20 meter band

JH1BPA : RST 59 : UTC 0732
BG8ST : RST 59 : UTC 0750
BG8SR : RST 59 : UTC 0752
BX8AAD : RST 59 : UTC 0757
JA1UQA : RST 59 : UTC 0800
BG5FCB : RST 59 : UTC 0814
BG4ENK : RST 59 : UTC 0930



MLHW 2009 camp site

6 buah khemah telah dipasang, semua khemah khemah ini adalah dari Persekutuan Pengakap Malaysia, Negeri Johor, terima kasih kerana menyediakan tempat untuk merehatkan badan setelah penat cq.....

Light House Weekend pada tahun sungguh bermakna sekali, sebenarnya ada makna yang tersirat disebalik event ini, dimana kaum melayu, kaum india, kaum cina bersatu hati, melupakan segala ideologi. Bersatu di bawah satu bumbung, iaitu amatur radio...
jelas disini Ham Radio bukan sahaja hanya cq cq sahaja tetapi menyatukan manusia tidak kira apa bangsa, yang ada hanyalah orang main radio, perkataan ini saya dengar jiran sebelah rumah cakap kepada jiran sebelah...

semoga penyatuan ini berlaku jugak di negara negara lain, rasanya negara kita kut.....

SATU HOBI SATU FREKUENSI.....

Selamat Tinggal ILHW, tahun depan join lagi..insyaallah

posa jangan tinggal tau....

9M2NP Pak Thango

semuanya rm 7 ringgit encik...buat bil yea...

homebrew yagi 2 element 20 meter band t-match

kalau angin kuat ni, agak agak macam mana yek...

portable station 40 meter band

Portable station 20 meter band

Rumah Api Bukit Segenting, Batu Pahat

sebuah ufo kelihatan di minyak beku...

MLHW 2009 Tag


Homebrew yagi 20 meter band

pagi yang gelap.....

Homebrew spider web 20 meter band

keranamu kekasih.....

homebrew yagi 2 meter band

pi mana habis...

Radar TLDM

great view from Light House

our 5 star hotel

homebrew 40 meter screw antenna

Pak thango 9m2np with 9w2zak

cq cq 9M4LHJ op by 9w2zxz cq cq

9M4LHJ qsl card

tulis jawi kaa......

cq cq 9M4LHJ op by 9W2ZAK cq

Officer from MCMC dan 9W2BUG... errr errr errr, dah makan encik...

pandang sini!!! cak

awat hang tak habag awai awai, senyum...

pekena nes panas sedap nih...

mana nih, tidur ke.....

adik nak ikut....

korang pegilah dulu..aku cq dulu, lagipun aku dah mandi semalam...

Saturday, August 8, 2009

CW PRACTICE # 1 BY 9W2ZAK 11 WPM

Bulan September bakal menjelma, segala persiapan dibuat untuk menghadapinya. Mendengar irama cw menjadi santapan sepanjang masa....buang rasa jemu ambil rasa suka...

Pergi ke tempat kerja...irama cw
Pulang dari kerja...irama cw...
Sambil makan nasik...irama cw...
Baca suratkhabar... irama cw...
Tengok Tv...irama cw...
Tengok sign board..irama cw...
Ringtone Handset...irama cw..
Sms tone...irama cw...
Lepak kat meja kerja...ketuk cw...
Dengar lagu M Nasir pun dalam mode cw....

layan video nie.....


video

latihan mendengar dan menulis cw oleh aku dalam 11 wpm. Masih perlu banyak latihan lagi...
slow slow catch the beruk...hehe...

DE 9W2ZAK 73...

Wednesday, August 5, 2009

Qsl card from Tenerife ( Canary Island ) Spain, EA8KV








thanks Mr Jose for the nice qsl card. hope we meet again on the air. See u down the log!! De 9W2ZAK 73!

10m and the Ionosphere

The 10-m band is well known for extreme variations in characteristics and variety of propagation modes. During solar maxima, long-distance F2 propagation is so efficient that very low power can produce strong signals halfway around the globe. DX is abundant with modest equipment. Under these conditions, the band is usually open from sunrise to a few hours past sunset. During periods of moderate solar activity, 10 m usually opens only to low and transequatorial latitudes around noon. During the solar minimum, there may be no F2 propagation at any time during the day or night. Sporadic E is fairly common on 10 m, especially May through August, although it may appear at any time. Short skip, as it is sometimes called on the HF bands, has little relation to the solar cycle and occurs regardless of F-layer conditions. It provides single-hop communication from 300 to 2300 km (190 to 1400 mi) and multiple-hop opportunities of 4500 km (2800 mi) and farther. Ten meters is a transitional band in that it also shares some of the propagation modes more characteristic of VHF. Meteor scatter, aurora, auroral E and transequatorial spread-F provide the means of making contacts out to 2300 km (1400 mi) and farther, but these modes often go unnoticed at 28 MHz. Techniques similar to those used at VHF can be very effective on 10 m, as signals are usually stronger and more persistent. These exotic modes can be more fully exploited, especially during the solar minimum when F2 DXing has waned.

Active DMR freq area Johor

Bandwidth : 12500hz / NFM Active Frequency (mhz) 422.112.500  422.125.000 422.137.500 422.150.000 422.162.500 422.175.000 422.23...