Wednesday, December 30, 2009

My first PSK 31 qsl card

Melangkah setapak lagi dalam hobi unik ini... iaitu PSK 31.
setelah berjaya menghasilkan interface psk 31 utk rig icom 718 tanpa menoleh kebelakang lagi....aku terus menerokai cabang ham radio ini.

ssb mode sudah... cw mode sudah...sekarang psk 31 dan lepas nie nak cuba sstv plak...

apa yang best sangat tentang psk 31 nie... ok! senang cerita psk 31 ini adalah sejenis komunikasi yang menggunakan HF rig, komputer dan antenna. ptt langsung tak guna. dan yang penting sekali adalah ianya bukan INTERNET.


Dxing dlm mode psk 31 adalah lebih mudah, senyap dan santai habis...

kita boleh minum kopi panas sambil dxing, makan kacang dan pergi ke tandas semasa dxing...hehe
bagi kaki dxing mereka tahulah peritnya cq kat fre utk dptkan contak...

fungsinya macam nie,

teks dari komputer akan ditukar kepada bunyi, dan bunyi ini pulak akan masuk ke rig dan bertukar menjadi gelombang radio,

kemudian gelombang radio ini pulak akan diterima oleh station lain dan akan masuk ke rig, dan dari rig ia akan keluar melalui speaker atau phone masuk ke bahagian mic atau line in komputer dan program tertentu spt HRD akan decode audio ini menjadi teks. dan proses ini berulang2.

saya cadangkan anda install Ham radio deluxe kerana dlmnya mcm2 ada dan lengkap serta amat sesuai untuk kita yang kaki dxing nie...

untuk memahami dengan lebih lanjut, tunggu paparan akan datang....

saya akan cerita dengan lebih lanjut psk31 nie...

See Tou Down the logs!

Monday, December 21, 2009

Wire Antenna


Pemilihan antenna HF

Antenna jenis apa?

Persoalan ini saya rasa memang pernah berlaku atau pernah terlintas di fikiran kita, terutama bagi penggemar radio amatur yang tegar. Hehe….saya gunakan perkataan tegar kerana ada rakan – rakan kita yang sudah mencapai tahap itu…buktinya… ada tower, ada anugerah, ada semangat dan ada keberanian serta pengorbanan.

Ada yang sanggup naik turun bas, utara selatan, dalam beg pakaian pulak penuh dengan peralatan komunikasi dan antenna gadjet, Semua tu hanya untuk mencari kepuasan….kepuasan dalam main radio nie…

Kepuasan nie hanya mereka yang betul-betul menjiwai bidang ni sahaja yang mengerti dan faham makna PUAS HATI itu,

Ok, berbalik kepada antenna itu tadi. Terdapat pelbagai jenis antenna, jenis wire, Beam antenna dan juga jenis Vertical.

Bagi jenis wire, antenna yang boleh dihasilkan ialah Dipole ( half-wave dan full size), Inverted Vee, Long Wire, Inverted L, Sloping Vee, Sloping Wire, dan juga Vertical Half-Rhombic.

Manakala bagi jenis beam, antenna yang boleh dihasilkan ialah Yagi, Delta Loop, dan Log-periodics.

Bagi paparan kali ini, saya akan bincangkan antenna jenis wire. Manakala topic Beam antenna akan menyusul nanti. Tunggu kemunculannya.

Long Wire Antenna

Untuk membuat antenna jenis ini, kita hanya perlukan wire, beberapa batang kayu ( 15-20 kaki), insulator dan perintang ( jika hendak jadikan ia bertindak directional).
Apa yang perlu dilakukan ialah kita perlu menarik kuat-kuat wire ini sehingga ia lurus dalam jarak 15 hingga 20 kaki dari tanah dan disambung ke 12:1 balun.

12:1 balun ini bertindak menukar rintangan 50 Ohm dari coaxial cable menjadi 600 Ohm dari wire.

Kelebihan antenna ini ialah ia mempunyai sudut take-off yang rendah. Semakin rendah sudutnya semakin jauh pancarannya.

Kelemahannya pulak, sudut take-off bergantung kepada panjang wire tersebut, semakin panjang wire itu, semakin rendah sudutnya, dan semakin jauhlah pancarannya…jadi kalau anda mempunyai kawasan yang luas disebelah rumah anda. Memang sesuai sekali antenna ni dipasang.


Tuesday, December 8, 2009

Trip to Perlis : Part 2 ( Cb and tribander dipole antenna setup )

Contacts from Tribander Dipole :

20 METER BAND
9M4CJS OP BY 9W2DAL : 55 RST : JOHOR BHARU
VR2009EAG :BAND 20M : 59 10DB RST: HONG KONG
BH7MLY : BAND 20M : 57 RST : CHINA
VU2AU : BAND 20M : 59 10DB RST : INDIA
ER4DX :BAND 20M 59 RST: MOLDOVA
JA2GPR : BAND 20M :59 RST: JAPAN
BH7LJI :BAND 20M : 55 RST: CHINA
V88AKA : BAND 20M : 59 RST: BRUNEI
JR1HUA : BAND 20M : 59 RST: JAPAN
A41OD: BAND 20M : 59 RST: OMAN
9M6TMT : BAND 20M: 59 RST : SABAH
VR2XMT : 14200 USB : 55 RST : HONG KONG
9M6BOB : 14205 USB : 59 RST : SABAH
DV1JM : 14277 USB : 55 RST : FILIPINA
V88NIZ : 14208 USB : 55 RST : BRUNEI
V88AVE : 14208 USB : 58 RST : BRUNEI
ZS5RE : 14208 USB : 55 RST : AFRIKA SELATAN
YB0AZ : 14198 USB : 56 RST : JAKARTA
HZ1ZH : 14177 USB : 59 RST : JEDDAH

10 METER BAND
VR2ZQZ : BAND 10M : 59 RST : HONG KONG
VK7ZE : BAND 10M : 59 RST : TASMANIA, AUSTRALIA
9W2RZL : 28490 USB : 52 rst : PAHANG

40 meter band
9m2nm : rst 59 20db : Qth Kuantan
9m2msl : rst 59 20 db : Qth Terenganu
yb6zis : rst 59 20 db : Qth Sumatra
9m2ndo : rst 59 : Qth Kuala Selangor
VU2PLL : 59RST : INDIA
YB1TX: 59 : JAKARTA
YC1RIF : 59 : JAKARTA
9M2RR : PAK RAHIM : 59 : TANJUNG PIANDANG
YC4HYS : YURNAL : 59 : SUMATRA
9M2MSL : SYUKRI : 59 : KUALA TERENGGANU
YB2HM : PAK ANDREAS : 59 : CILACAP, JAWA TENGAH
YB0BCU : 59 : JAKARTA
YC2EWZ : IRWAN : 59 : SOLO
YC4NWF : ADI : 59 : SUMATRA
TNX TO ALL CONTACTS.... SEE U DOWN THE LOGS....

Well done 9w2dal...GOOD JOB GREAT HOMEBREW FOR THIS ANTENNA!!!

icom 718 with mfj mobile tuner...now i am ready for dxing....

before I dxing...please take my pic...

ok...first...tune to 14261 usb...


second... cq cq cq 9m2zak 9m2zak calling cqqqq cqqqq dx...

my portable setup

ready for dxing...


pls try find my power supply...hehe

grandson with grandfather...


view from north

homebrew vertical cb antenna

coaxial cable

dipole 3 bander on the top

10 feet from the asbestos roof

view from south side


fisherman boat

cb antenna farm

cb antenna

homebrew cb antenna


video

monitoring on cb AM mod bands..... cb radio is very active here...

Saturday, December 5, 2009

Trip to Perlis :9M2ZAK & 9W2DAL



























Perhatikan ada 2 batang antenna cb disebelah kanan Danial, sebenarnya antenna tu masih digunakan lagi.... mereka turunkan antenna itu sebab untuk elakkan dari terkena jambatan....

Berada di atas kabin Kapten Kapal..kapal ini lengkap dengan gps, sonar dan mempunyai sistem telekumonikasi yang lengkap...




Begitu ceria sekali danial semasa berada ditengah laut, yang topi merah itu adalah abang ipar saya, abang Anuar...




9w2dal operate portable station...

Contact from this dipole, just a few minute after installation..
Fre : 7045 lsb
Ant : Tribander dipole
Height : 3 meter
  1. 9m2nm : rst 59 20db : Qth Kuantan : utc 0815
  2. 9m2msl : rst 59 20 db : Qth Terenganu : utc 0823
  3. yb6zis : rst 59 20 db : Qth Sumatra : utc 0834
  4. 9m2ndo : rst 59 : Qth Kuala Selangor : utc 0843

tribander trap 2 feet under the roof

tribander setup



9w2dal with tribander dipole

eyeball with 9m2nz, 9m2get, 9m2au, 9m2yas, 9w2dal


9w2dal on the top!!!!

9w2dal on the top of 9m2get 80 feet tower...

zak please send me my ribena..

at border tower - Malaysia Thailand

End of the North Peninsular Malaysia, behind 9w2dal is Thailand Island

at Border Wall of Malaysia - Thailand

video

video


video


view from my house....



see u down the log!
de 9m2zak

Active DMR freq area Johor

Bandwidth : 12500hz / NFM Active Frequency (mhz) 422.112.500  422.125.000 422.137.500 422.150.000 422.162.500 422.175.000 422.23...